FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zdalne sterowanie do robota. Jak zrobić/gdzie kupić układ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Zdalne sterowanie do robota. Jak zrobić/gdzie kupić układ?
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 14 Feb 2007 22:55   

Zdalne Sterowanie

Witam mam 11 lat i chciałbym zbudować robota (który jeździ oczywiście) tylko mam problem umiem wykonać wszystkie części mechaniczne (Mam pomoc ;p) ale nie wiem gdzie mogę kupić lub jak zrobić układ którym steruje się robotem tak jak czołgiem.
Więc proszę o pomoc lub jakieś schematy Z Góry Dziękuje ;):D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Feb 2007 22:55   

Back to top

kiler129
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 14 Feb 2007 23:04   

Re: Zdalne Sterowanie

Ano witaj na nasym forum :D Mam wrażenie że porywasz się z motykją na księżyc :P
Ale niechtam ...
Po 1 sprecyzuj czy chodzi Ci o takie sterownie że aby skręcić w lewo prawe koła obracają sie szybciej niż lewe ?
Wiesz to lepiej zrobic już skrętne, np. 2 kółka które napędzają i 1 sterujące.
Co do zdlanego sterownia to najlepiej jabys narazie się irda pobawił, poczytaj kursy BASCOM`a - to wcale nie jest trudne, procesory nie gryzą.
Taki na twoje potrzeby prockek to ok. 15zł + kilka mosfetów to w 20zł się wyrobisz na moduł odbiorczy. Ocywiście potrzebujesz tez programator a właściewie go nie potrzebujesz :P Programator to w zasadzie kilka kabelków i wtyczka taka do portu LPT komputera.
Sprawa jest prosta jak kij. Robisz pilota z drugim prockiem ale tutaj wystarczy spokojnie procek np. Attiny2313 za jakieś 5zł i kilka guzików + dioda nadawcza za 50gr.
I teraz wystarczy nadawac w RC5 a obsługa kodu RC5 jest banalna bo są gotowe komędy w BASCOM`ie.
Jeśli za bardzo Cie wystarszyłem to nie szkodzi, gdy się w to zagłębisz stwierdzisz że to łatwe :)
Ale najpierw to ja naprawde ze szcerego serca radzę zaznij od jakiś migających diód, zapalnia światła na pilota itp.
Ja też ta zaczynałem i pomimo że mam dopiero 13 lat to już sporo wiem :)
Gdybyś miał problem pisz na PW/GG/MAIL.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Feb 2007 23:04   

Back to top

Spirit71
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 14 Feb 2007 23:11   

Re: Zdalne Sterowanie

Wsumie masz racje chyba porwałem się z motykom na księżyc (albo na marsa xD) poszukam troche kursów w BASCOM'ie i popróbuje coś w każdym razie dzięki za sprowadzenie mnie na ziemie
@edit
aha co do tego kursu BASCOM'a to nie wiem za bardzo z której strony sie do tego zabrac ;/ mógłby ktoś podać jakiś link nie wiem co coś o kursie BASCOM'a prosze i z góry dziękuje
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Zdalne sterowanie do robota. Jak zrobić/gdzie kupić układ?
Page 1 of 1
Similar topics
Zdalne sterowanie. Jak zmienić polaryzację? (1)
Zdalne sterowanie 4-ro kanałowe - jak dobrać? (2)
Jak zrobić zasilacz 12V 30 A albo gdzie kupić? (1)
Zdalne sterowanie przez LAN...czy to sie da zrobić??? (22)
Zdalne sterowanie. Jaki układ podłączyć? Regulacja głośności (2)
układ włacz/wyłacz + zdalne sterowanie.. (2)
Pomoc przy projektowaniu. Zdalne sterowanie. Jak zrobić? (22)
Jak zrobić taki układ? Układ z kontrolką w postaci diody. (12)
Sterowanie przekaźnikami: jak zaprojektować układ? (13)
Sterowanie, jak wykonać prosty układ? (2)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed