FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Excel jak formułe lub coś innego

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Excel jak formułe lub coś innego
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 18 Sep 2003 19:57   

Excel jak formułe lub coś innego

Witam
Chciałbym zrobić sobie uniwersalny arkusz do obliczenia między innymi zysku i pojawił się problem no bo żeby obliczyć zysk trzeba odjąć kwotę sprzedaży od kwoty nabycia i nie ma problemu gdy jakieś pozycje z arkusza zostały sprzedane, natomiast nie wiem jak zrobić gdy pozycja nie została sprzedana (czyli w wierszu przy tej pozycji w kolumnie sprzedaż jest 0, a w jej wierszu i kolumnie cena zakupu jest jakaś kwota) to przy zastosowaniu formuły kwota sprzedaży-kwota zakupu wychodzi wynik ujemny, przez co sumując całą kolumnę zysk wychodzą fałszywe wyniki. Może ktoś biegły w ww sofcie mi pomoże?
pozdr
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 18 Sep 2003 20:06   

Re: Excel jak formułe lub coś innego

Możesz skorzystać z funkcji LICZ.JEŻELI, lub samo jeżeli, albo pokrewnej. Szczegółowy help jest w Excelu.
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Sep 2003 20:06   

Back to top

marza
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 18 Sep 2003 20:19   

dzięki za głos, tylko z tego co się na szybko zorientowałem licz inaczej dotyczy całego arkusza, a jeśli zamienię formuły dla pojedyńczych komórek tzn zamienię kolejnoś odejmowania to będzie OK ale jak sprzedam towar to znowu będę miał zły wynik, chodzi mi o konstrukcję arkusza tak żebym go nie musiał co chwila edytować, najlepiej by mi pasowało coś takiego co filtrowało by wyniki ujemne to załatwiłoby mi całą sprawę, tak mi się wydaje
pozdr
Back to top

Nemo
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 18 Sep 2003 20:26   

Ciężko mi mówić o konkretach, jeśli nie widzę przed oczami arkusza. To tylko próba naprowadzenia na właściwe rozwiązanie. Poeksperymentuj z funkcjami, a dojdziesz do właściwej.
Pozdrawiam.
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 18 Sep 2003 20:27   

To zrób warunek że jeśli cena sprzedaży jest równa 0 to różnica też ma być 0. A jak chciałbyś żeby to było liczone z punktu widzenia ekonomii?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Sep 2003 20:27   

Back to top

TadeuszZ
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 18 Sep 2003 20:34   

Wkomórce A1 zapiszesz kwotę sprzedaży a w B1 kwotę nabycia w C1 zapisz taką procedurę =A1-B1 wówczas w C1 masz zysk.
Potm trzeba skopiować procedurę. Zaznacz komórkę C1 i prwym klikiem
zaznacz kopiuj potem kiedy komórka będzie podświetlona weź myszką chwyć za prawy dolny róg i pociągnij na dół trzymając lewy klik myszki. Po tym porcedura obliczania będzie w następnych komórkach w dół i nie będziesz musiał za każdym razem pisać procedurę.
Pozdrawiam
TadeuszZ
Back to top

marza
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 Post from the author of the topic 18 Sep 2003 20:34   

hmm z puntu widzenia ekonomi wydaje się proste tzn zyskiem (dla mnie) jest różnica pomiędzy wartością sprzedaży a wartością zakupu . Ten warunek to chyba niezły pomysł, czy mógłbyś mi podać przykład konstrukcji (fikcyjnej) formuły dla
Quote:
warunek że jeśli cena sprzedaży jest równa 0 to różnica też ma być 0
?
pozdr
Back to top

marza
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 Post from the author of the topic 18 Sep 2003 20:37   

@TadeuszZ tak , to wiem jak zrobić tylko co z wynikiem jeśli danej pozycji nie sprzedam tzn 0(cena sprzedaży)-cena zakupu(jakaś kwota)=wynik ujemny i fałszywy wynik w sumie zysku
pozdr
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#9 18 Sep 2003 20:46   

Coś takiego:
JEŻELI (A=0;0;A-B)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Sep 2003 20:46   

Back to top

marza
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 Post from the author of the topic 18 Sep 2003 20:59   

dzięki za szybkie odpowiedzi, jutro sprawdzę i odpowiem czy działa
pozdr
Back to top

TadeuszZ
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 19 Sep 2003 13:38   

Wczoraj wywaliło mi internet wiec dopiszę jeszcze że nie jest trudno zrobić taką bazę danych jak chcesz . Jak będziesz wprowadzał dane do komórek to utworzą się kolumny. Potem możesz robić różne operacje na tych kolumnach. Np sumować w pionie, czy w poziomie używając tej procedury którą Ci opisałem. Potem np. w kolumnie D będziesz chciał mieć sumę wszystkich pozycji w kolumnie A to w D piszesz =A1+AX w zależności ile komórek jest w danej kolumnie.
Twoje pytanie
@TadeuszZ tak , to wiem jak zrobić tylko co z wynikiem jeśli danej pozycji nie sprzedam tzn 0(cena sprzedaży)-cena zakupu(jakaś kwota)=wynik ujemny i fałszywy wynik w sumie zysku Na to pytanie poradzę Ci abyś jako pierwszą komórkę i zarazem kolumnę utworzył pod nazwą Sprzedaż potem byłaby kupno i zysk. w takiej kolejności nie powinieneś mieć wyników ujemnch chyba że sprzedasz poniżej kosztów. Ale wtedy to jest ważna informacja bo mówi Ci ile straciłeś na danej pozycji.
Pozdrawiam
TadeuszZ
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Excel jak formułe lub coś innego
Page 1 of 1
Similar topics
Funkcja wyszukaj - EXCEL lub coś podobnego (2)
Asus WL600g i OpenWrt lub coś innego .. (1)
[WiFi] NetStumbler -> inSSIDer -> lub coś innego? (5)
(fraps,lub coś innego) Gta sa problem (9)
Kasowanie wpisu rejestru lub coś innego (1)
Lenovo SL500 lub coś innego (3)
Jakie Wifi lub coś innego??? (6)
excel - zapytanie o formułe (4)
Firewall lub coś innego. Zablokowanie dostępu do komputera. (2)
Zewnętrzne IP dynamiczne na stały DNS lub coś innego (2)

Page generation time: 0.109 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed