| Author |
marza Poziom 14

|
18 Sep 2003 19:57 Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
Witam
Chciałbym zrobić sobie uniwersalny arkusz do obliczenia między innymi zysku i pojawił się problem no bo żeby obliczyć zysk trzeba odjąć kwotę sprzedaży od kwoty nabycia i nie ma problemu gdy jakieś pozycje z arkusza zostały sprzedane, natomiast nie wiem jak zrobić gdy pozycja nie została sprzedana (czyli w wierszu przy tej pozycji w kolumnie sprzedaż jest 0, a w jej wierszu i kolumnie cena zakupu jest jakaś kwota) to przy zastosowaniu formuły kwota sprzedaży-kwota zakupu wychodzi wynik ujemny, przez co sumując całą kolumnę zysk wychodzą fałszywe wyniki. Może ktoś biegły w ww sofcie mi pomoże?
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
18 Sep 2003 20:06 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
Możesz skorzystać z funkcji LICZ.JEŻELI, lub samo jeżeli, albo pokrewnej. Szczegółowy help jest w Excelu.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2003 20:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marza Poziom 14

|
18 Sep 2003 20:19 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
dzięki za głos, tylko z tego co się na szybko zorientowałem licz inaczej dotyczy całego arkusza, a jeśli zamienię formuły dla pojedyńczych komórek tzn zamienię kolejnoś odejmowania to będzie OK ale jak sprzedam towar to znowu będę miał zły wynik, chodzi mi o konstrukcję arkusza tak żebym go nie musiał co chwila edytować, najlepiej by mi pasowało coś takiego co filtrowało by wyniki ujemne to załatwiłoby mi całą sprawę, tak mi się wydaje
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
Nemo Poziom 22

|
18 Sep 2003 20:26 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
Ciężko mi mówić o konkretach, jeśli nie widzę przed oczami arkusza. To tylko próba naprowadzenia na właściwe rozwiązanie. Poeksperymentuj z funkcjami, a dojdziesz do właściwej.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
18 Sep 2003 20:27 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
To zrób warunek że jeśli cena sprzedaży jest równa 0 to różnica też ma być 0. A jak chciałbyś żeby to było liczone z punktu widzenia ekonomii?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2003 20:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TadeuszZ Poziom 19

|
18 Sep 2003 20:34 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
Wkomórce A1 zapiszesz kwotę sprzedaży a w B1 kwotę nabycia w C1 zapisz taką procedurę =A1-B1 wówczas w C1 masz zysk.
Potm trzeba skopiować procedurę. Zaznacz komórkę C1 i prwym klikiem
zaznacz kopiuj potem kiedy komórka będzie podświetlona weź myszką chwyć za prawy dolny róg i pociągnij na dół trzymając lewy klik myszki. Po tym porcedura obliczania będzie w następnych komórkach w dół i nie będziesz musiał za każdym razem pisać procedurę.
Pozdrawiam
TadeuszZ
|
|
| Back to top |
|
 |
marza Poziom 14

|
18 Sep 2003 20:34 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
hmm z puntu widzenia ekonomi wydaje się proste tzn zyskiem (dla mnie) jest różnica pomiędzy wartością sprzedaży a wartością zakupu . Ten warunek to chyba niezły pomysł, czy mógłbyś mi podać przykład konstrukcji (fikcyjnej) formuły dla
| Quote: |
| warunek że jeśli cena sprzedaży jest równa 0 to różnica też ma być 0 |
?
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
marza Poziom 14

|
18 Sep 2003 20:37 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
@TadeuszZ tak , to wiem jak zrobić tylko co z wynikiem jeśli danej pozycji nie sprzedam tzn 0(cena sprzedaży)-cena zakupu(jakaś kwota)=wynik ujemny i fałszywy wynik w sumie zysku
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk Poziom 26

|
18 Sep 2003 20:46 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
Coś takiego:
JEŻELI (A=0;0;A-B)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Sep 2003 20:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marza Poziom 14

|
18 Sep 2003 20:59 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
dzięki za szybkie odpowiedzi, jutro sprawdzę i odpowiem czy działa
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
TadeuszZ Poziom 19

|
19 Sep 2003 13:38 Re: Excel jak formułe lub coś innego |
|
|
|
Wczoraj wywaliło mi internet wiec dopiszę jeszcze że nie jest trudno zrobić taką bazę danych jak chcesz . Jak będziesz wprowadzał dane do komórek to utworzą się kolumny. Potem możesz robić różne operacje na tych kolumnach. Np sumować w pionie, czy w poziomie używając tej procedury którą Ci opisałem. Potem np. w kolumnie D będziesz chciał mieć sumę wszystkich pozycji w kolumnie A to w D piszesz =A1+AX w zależności ile komórek jest w danej kolumnie.
Twoje pytanie
@TadeuszZ tak , to wiem jak zrobić tylko co z wynikiem jeśli danej pozycji nie sprzedam tzn 0(cena sprzedaży)-cena zakupu(jakaś kwota)=wynik ujemny i fałszywy wynik w sumie zysku Na to pytanie poradzę Ci abyś jako pierwszą komórkę i zarazem kolumnę utworzył pod nazwą Sprzedaż potem byłaby kupno i zysk. w takiej kolejności nie powinieneś mieć wyników ujemnch chyba że sprzedasz poniżej kosztów. Ale wtedy to jest ważna informacja bo mówi Ci ile straciłeś na danej pozycji.
Pozdrawiam
TadeuszZ
|
|
| Back to top |
|
 |