| Author |
sirsimon Poziom 10

|
16 Feb 2007 17:53 USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych
Witam!
Poszukuję wszelkich pomocy i materiałów, które mógłbym wykorzystać do komunikacji z urządzeniem czytającym linie papilarne na porcie USB i jego obsługi w Javie.
Chciałbym zrobić zestaw, którego zadaniem będzie sprawdzenie danej osoby, porównanie odcisku ze wzorem, a wszystko to powinien zrobić program napisany w języku Java.
Mile widziane wszelkie uwagi i pomysły dotyczące problemu.
Z góry dzięki za pomoc!
|
|
| Back to top |
|
 |
Samuraj Poziom 22

|
16 Feb 2007 18:08 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Z tego co wiem to Java nie ma bezpośredniego dostępu do urządzeń zewnętrznych, uruchamiana jest na wirtualnej maszynie.
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
16 Feb 2007 18:37 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Pisząc "program" miałem na myśli plik .class, nie program wykonywalny. Pliki .class są wątkami wykonywanymi przez maszynę wirtualną, która jest procesem. Maszyna wirtualna oczywiście potrafi komunikować się z urządzeniami, a przez to i każdy program w Javie.
|
|
| Back to top |
|
 |
x3r Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
24 Feb 2007 09:38 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
W sumie system operacyjny raczej nie jest najważniejszy, więc niech to on będzie zależał od projektu nie odwrotnie.
Co do tych bibliotek... Wiem, że w C, C++ jest tak, że każdy produkt potrzebuje innych bibliotek. Mam nadzieję, ze w Javie podobnie nie jest.
Nad samym rozpoznawaniem jeszcze konkretnie nie myślę. Póki co chciałbym cokolwiek odczytać z tego urządzenia. Myślisz, że sztuczne sieci neuronowe to dobry pomysł? A jakiś inny ktoś ma?
Czekam na dalsze podpowiedzi :)
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
25 Feb 2007 13:16 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
A wie ktoś jaki najlepszy był by do tego sprzęt? Znalazłem cos takiego:
http://www.alacrastore.com/storecontent/newstex/PRN-0001-13252819
I w sumie za to co w tym jest to jest niedrogi, lecz nie mogę takiego czegoś znaleźć w jakimkolwiek polskim sklepie. W przynajmniej podobnej cenie.
Interesuje mnie coś co oprócz rozpoznawania linii, posiada tez czujnik temperatury/tętna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2007 13:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
x3r Poziom 13

|
25 Feb 2007 13:56 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
| sirsimon wrote: |
W sumie system operacyjny raczej nie jest najważniejszy, więc niech to on będzie zależał od projektu nie odwrotnie.
|
W takim razie doradzam pisanie na jakims uniksie z uzyciem bibliotek ktore podalem. One znakomicie upraszczaja prace z usb jednoczesnie pozostawiajac Ci dosc spora kontrole nad wszystkim.
| sirsimon wrote: |
Nad samym rozpoznawaniem jeszcze konkretnie nie myślę. Póki co chciałbym cokolwiek odczytać z tego urządzenia. Myślisz, że sztuczne sieci neuronowe to dobry pomysł?
|
Tak mysle ze ssn to dobre rozwiazanie dla takiego problemu. Siec dobrze nauczona nie bedzie miala (a przynajmnije nie powinna miec) wiekszego problemu z rozpoznaniem linii papilarnych. Jedyne co moze Ci przysporzyc klopotow to ustalenie rozmiaru (wejscia, warstwy ukryte) i struktury. Sieci do takich skomplikowanych zadan zazwyczaj nie moga sie mylic wiec struktura sieci jest czesto ustalana droga ewolucji za pomoca algorytmow genetycznych. Ale zapewne Ciebie nie interesuja az tak zaawansowane rozwiazania. Na upartego moglbys pomyslec nad sztucznym systemem immunologicznym ale o tym w sieci juz nie znajdziesz tak wiele bo temat nie jest tak znany jak ssn.
Co do samego urzadzenia sie nie wypowiadam bo nigdy nie mialem z nimi do czynienia i nie wiem na podstawie jakich kryteriow mozna go nazwac "dobrym" :wink:
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
25 Feb 2007 16:29 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
W takim razie do całości dochodzi kolejny problem. Nie jestem za bardzo w temacie jeżeli chodzi o SSN. W sumie to nie wiele rozumiem z tego co napisałeś teraz. Masz może jakieś konkretne źródło, skąd mógłbym dowiedzieć się więcej o tym problemie? Może jakaś implementacja algorytmu genetycznego w Javie?
|
|
| Back to top |
|
 |
x3r Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
02 Mar 2007 19:12 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
A co do SSN czy nie jest to czasem zbyt długo trwający proces? Z tego co słyszałem, sieć musi się uczyć przy każdym rozpoznawaniu, a to chwile trwa.
Czy istnieje jakaś alternatywa? A może jednak jest inaczej niż słyszałem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Mar 2007 19:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
x3r Poziom 13

|
03 Mar 2007 01:19 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Jest inaczej. Sieć uczysz tylko raz później sama rozpoznaje wzorce na podstawie tego co się nauczyła.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2007 01:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
03 Mar 2007 12:30 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Czy ktoś mógłby zajrzeć na stronę: http://www.neurotechnologija.com/scanners.html ? Jest tam wiele podobnych modeli wraz z bibliotekami SDK. Może ktoś mógłby powiedzieć, który z tych czytników jest wart zakupu. Z góry dzięki za pomoc!
Najlepsze wg mnie były by Fujitsu MBF200 i Tacoma CMOS Scanner. Obsługuje je najwięcej systemów i posiadają wsparcie najwiekszej liczby bibliotek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
04 Mar 2007 14:39 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
No niestety tez szukałem, ale nie znalazłem ani na polskich stronach z aukcjami, ani w sklepach (również tych normalnych), ani na giełdzie.
Czy na tych stronach, które podałeś można zamówić czytnik z Polski? Ten Fujitsu na stronie, którą podałeś jest droższy niż ten, który wcześniej znalazłem...
Dziękuję i czekam na dalszą pomoc :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
06 Mar 2007 10:33 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Właśnie jeśli chodzi o zakup to nie orientuje się czy można zamówić ostatnio próbowałem się zarejestrować ale występuje błąd :| Siedziba tego sklepu znajduje się w San Antonio w USA.. więc myśle że jednak byłyby problemy..
Ale może na "starym kontynencie" jest sklep w którym można nabyć taki sprzęt.. jednak ja nie znalazłem takiego (przynajmniej na stronach angielskojęzycznych). Może ktoś inny się orientuje i pomoże w poszukiwaniach :D ??
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
08 Mar 2007 12:08 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Z czytnikiem niestety wciąż jest ciężko. Będę się musiał rozpytać wśród znajomych, którzy mają znajomych, którzy mają znajomych...
A czy ktoś nie widział gdzieś czasem jakiejś książki na temat technik biometrycznych. Oczywiście w formie elektronicznej było by najlepiej :D
|
|
| Back to top |
|
 |
x3r Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
Fyszo Poziom 24

|
09 Mar 2007 18:42 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Moze sie myle ale w niektórych (moze wszystkich) czytnikach proces identyfikacji linii papilarnych jest wewnętrznym procesem urządzenia. Istnieją komendy do zapamietania wzoru (przyłożenie palca) i późniejsza identyfikację. Urządzenie wykrywa wzór i podaje np. numer zapamiętanego wzoru (jeśli zgodny) lub informuje ze taki wzór nie znajduje sie w 'bazie' urządzenia. Prawdopodobnie może istniec brak możliwości zapisania/edycji zapisanych wzorów. Takie urządzenie działa jako klucz reagujący na linie papilarne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
10 Mar 2007 13:05 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Hm… Może być tak jak mówisz… Ale moim zdaniem jest tak tylko w urządzeniach przemysłowych (np. biometryczne zamki do drzwi, biometryczny kontroler czasu pracy). Natomiast jeśli chodzi to te tanie czytniki pod USB, muszą mieć oprogramowanie (tak samo jak np. skner).
Od pewnego czasu interesuję się biometrią… a po pojawieniu się tego tematu zacząłem intensywnie szukać informacji i materiałów na temat "fingerprint device". Ściągnąłem nawet kilka SDK. Po ich przeszukaniu znalazłem przykładowe programy (tzn. kody źródłowe). Do każdego z nich była dołączona baza danych przeważnie w Accessie, która zawierała właśnie bazę odcisków w postaci obrazu lub hex…
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
10 Mar 2007 14:22 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
| Hopin wrote: |
| Natomiast jeśli chodzi to te tanie czytniki pod USB |
Nie chodzi raczej o to czy są tanie czy drogie, tylko o to do czego mają służyć.
| Ściągnąłem nawet kilka SDK. |
Też się spotkałem z takim podejściem. Jeżeli chcemy zarządzać dostępem (kto i kiedy był, jak długo, ile razy, kto próbował wejść a nie ma go w bazie...), zapisywać odciski w formie bitmapy, czy komunikować się przez sieć, to "zintegrowana klamka" takich rzeczy nie zrobi.
| Do każdego z nich była dołączona baza danych przeważnie w Accessie |
Nie wiesz czasem jak jest z obsługą bazy w Access'ie przez Javę?
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
12 Mar 2007 18:12 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Jeśli chodzi o obsługę bazy w Access'ie musisz wykorzystać, dołączony przez Sun od razu w JDK: JDBC-ODBC. Wystarczy go załadować:
| Code: |
| Class.forName("sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver"); |
a tworzenie połączenia wygląda tak:
| Code: |
| Connection lacz = DriverManager.getConnection("jdbc:odbc:Baza?user=login&password=pass"); |
Pozdrawiam i nadal będę śledził ten wątek...
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
18 Mar 2007 12:22 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Przy pisaniu takiego programu na pewno będzie Ci potrzebna specjalistyczna literatura z zakresu filtrowania i rozpoznawania obrazu...
Na stronie: www.exit.pl znajdziesz kilka interesujących pozycji na ten temat. Właśnie na tej stronie znalazłem książke pod tytułem:
"Praktyka przetwarzania obrazów w programie Matlab".
Może warto byłoby się zastanowić... i jednak ten progam napisać w MatLabie?
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
21 Mar 2007 11:00 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Hmmm... Ta strona z książkami może i jest dobra, ale nie na temat raczej, bo chodzi o Javę nie Matlaba :D
Chyba, żeby zrobić coś takiego: komunikacja z urządzeniem i interfejs w Javie, a algorytm rozpoznawania w Matlabie. I programy by jakoś ze sobą się komunikowały.
Ale póki co będę jeszcze szukał materiałów z Javy.
Dzięki i pozdrawiam :D
|
|
| Back to top |
|
 |
saturn1101 Poziom 2

|
21 Mar 2007 22:48 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Witam
Kończę właśnie taki system (oparty na ssn) całość pisze w Matlabie (poza obsługą czytnika - c++) Korzystam z MBF200 Fujitsu czytnik zamówiłem sobie jako próbkę... po drobnych pertraktacjach przysłali .. było trochę zabawy z jego lutowaniem. jako sterownik używam biblioteki z sourcefroge.net (libusb0.dlll) (i korzystającego z niej własnego programiku)... jest to sterownik magistrali usb. Wszystko ładnie mi działa poza drobnym szczegółem funkcja odczytu obrazka z tego czytnika wykonuje sie klka sekund.... a powinna bez problemu zejść poniżej 0.5s. Może będzie głupie pytanie ale jak najszybciej wywoływać funkcje z dlll?? bo sądzę że problem tkwi w tym miejscu...niestety mam mało praktyki z c++ (bibliotekę ładuję statycznie na początku programu; korzystam z DevC++)
Dodano po 7 [minuty]:
ps. jeśli chodzi o książki to sporym źródłem jest emule;);)
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
24 Mar 2007 10:54 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
A programujesz w Windowsie czy w Linuxie, a może jeszcze czymś innym?
A jeżeli chodzi o ten sterownik to dostałeś go z czytnikiem? Jeżeli nie to czy dostałeś coś do tego czytnika?
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
saturn1101 Poziom 2

|
24 Mar 2007 14:23 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Tylko samą kostkę ... sterownik trzeba zrobić (lub zdobyć) samemu ... (Neurotechnologia co prawda go ma, ale nie za darmo) jest w internecie kod źródłowy dla linuxa (chyba na sourceforge.net) dla windows można go napisać z urzyciem biloteki libusb-win32 (libusb0.dll) i noty katalogowej.
Pisze dla windows.. ale jeśli chodzi o Matlab nie ma problemów z przejściem pod linux (uwzględnić tylko szczegóły np dot. ścieżek plików... )
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
27 Mar 2007 22:03 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Jeśli możesz napisz jeszcze tytuły książek z jakich korzystałeś przy pisaniu...
Np. odnośnie pisania sterowników dla takiego urządzenia, algorytmu rozpoznającego linie papilarne...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
fantom Poziom 22

|
17 May 2007 10:57 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Popelnilem niegdys program z uzyciem JD2XX na Windowsa i dzialal bez problemu. Umozliwia to laczenie z ukladami FTDIxxx. Jest to biblioteka natywna wykorzystujaca JNI i odpowiednia klasa korzystajaca z tej biblioteki.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2007 10:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
20 May 2007 23:34 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
A co to był za program? Komunikowałeś się nim z jakimś urządzeniem USB? Możesz powiedzieć nieco więcej na temat swojej pracy? Z góry dzięki!
|
|
| Back to top |
|
 |