| Author |
fantom Poziom 22

|
21 May 2007 06:50 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
| sirsimon wrote: |
| A co to był za program? Komunikowałeś się nim z jakimś urządzeniem USB? Możesz powiedzieć nieco więcej na temat swojej pracy? Z góry dzięki! |
To byl uklad FTDI245. Robilem na nim przejsciowke USB->I2C do czytania zawartosci EEPROM-ow.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
22 Jun 2007 10:13 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Noooo! Udało mi się zdobyć czytnik linii papilarnych :D Dołączone są do niego sterowniki i program... Jednak chciałbym taki program napisać sam. I w związku z tym mam pytanie.
Nie jestem zbyt zaawansowany, więc proszę o poradę, a mianowicie, za pośrednictwem jakich bibliotek (C lub Java) można komunikować się z urządzeniem przez USB :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
sirsimon Poziom 10

|
23 Jun 2007 16:09 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
A jaki masz ten czytnik? Ja po kilku miesiącach kombinowania sprowadziłem w końcu z USA Fujitsu MBF200, ale okazało się, że nie ma w komplecie nic, nawet sterowników! Na szczęście pasują te ze strony www.neurotechnologija.com/scanners.html. Teraz wziąć by się do programowania, już nie w teorii a w praktyce (jeżeli praca mi na to pozwoli). Mimo iż programujesz w C++ a ja w Javie, to jestem otwarty na wszelką pomoc :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jun 2007 16:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hopin Poziom 11

|
28 Jun 2007 13:06 Re: USB + Java -> Obsługa czytnika linii papilarnych |
|
|
|
Ja mam czytnik linii papilarnych BIOCA-120. Z tego co czytałem to Ty zaopatrzyłeś się w lepszy (ale cena chyba też była wprost proporcjonalna do jakości :D). Do czytnika były dołączone 2 programy. Jednak tak jak mówiłem chciałbym napisać swój własny program, w tym celu szukałem SDK do mojego sprzętu, ale znalazłem wyłącznie na stronach chińskich, czy koreańskich (wszystko mi jedno bo i tak w krzaczkach nie umiem czytać).
Jednak znalazłem inny sposób... Ściągnąłem "VeriFinger 5.0 Standard SDK Trial". Jest to właśnie SDK do obsługi czytnika linii papilarnych i zamieniłem sterownik z mojego oryginalnego na sterownik do czytnika Fujitsu MBF200 (czyli chyba do tego urządzenia które Ty masz), który był dołączony wraz w wieloma innymi sterownikami, na szczęście udało się i sterownik ten pasował :D Sample dołączone do tego SDK bez problemu mi chodzą, teraz studiuje dokumentacje do tego by lepiej poznać funkcje biblioteczne.
W tym SDK jest również przykład w języku Java tak więc może uda Ci się go rozszyfrować i też użyjesz go.
Oczywiście możesz również to uruchomić na linuxie.
|
|
| Back to top |
|
 |