matel001 Nie zmienię obudowę, ponieważ dla mnie jest wystarczająca i napracowałem się trochę robiąc tą obudowę może w przyszłości zmienię ją:)Pozdrawiam:)
Tylko jest, jakby to powiedzieć mało estetyczna. A gdzie tam jest wskaźnik wysterowania??
Dziękuję za odpowiedź Mariuszek15. Powiem tylko że naprawde podoba mi się wykonanie. Obudowa też ciekawa. Sam robiłem kilka obudow z pleksy i wiem że to trudna zabawa. Muszę się zastanowic ad budową takiego "bajerka" :) nawet mam blachy ze starego korektora to bede mugł na obudowę wykożystać.
Świetny projekt naprawdę robi wrażenie:) Bardzo mi się ten analizator podoba:) Jedyne co mi się nie podoba to te diody wokół obudowy;/ ale to tylko mnie nie pasuje, jeżeli Tobie się podoba to ok (kwestia gustu):D Tylko tak dalej:)
Jak ktoś zauważy w tym wyświetlaczu coś nietypowego i wyjaśni krótko jak to jest zrealizowane dam 10 punktów. Dodam tylko, że nie ma tam żadnego mikroprocesora.
Jeden LM steruje normalną linijką, a drugi LM dostaje napięcie z prostownika szczytowego o krótkiej stałej czasowej ładowania, a długiej rozładowania. Obydwa sterują naraz ledami dwukolorowymi.
rafaelson Jaki Mariuszek?? Piszczcie normalnie Mariusz:) Co do tego filmu to fajny efekcik:) Zastanawiam się czy by coś takiego zrobić:) Myślę ze to będzie zrobione na popularnym układzie z rodziny LM.
Witam wszystkich. Mam sentyment do tego typu konstrukcji, więc postanowiłem dopisać się do opinii ;) Analizator wykonałeś dość estetycznie, jeśli chodzi o elektronikę, ale obudowa... Spróbuj zastosować metalową, efekt będzie o wiele lepszy. Poza tym, zastanawiam się, po co nafaszerowałeś, i tak wypełnioną diodami świecącymi obudowę dodatkowymi, wielkimi i nijak nie pasującymi do reszty okrągłymi diodami... Jednak to Twój wybór, jeśli podoba Ci się tak jak jest, to wszystko w porządku...
Dość krytyki (konstruktywnej) ;), teraz moja rada - spróbuj odizolować od siebie poszczególne diody w słupkach za pomocą pasków papieru pomalowanego na czarno. Zapobiegnie to efektowi wzajemnego "przeświecania" się diod (kiedy świeci jedna dioda, te które są wygaszone obok niej są przez nią podświetlane, powstaje wrażenie jakby świeciło więcej diod - zauważyłem ten efekt na kilku zdjęciach które zamieściłeś). Ocena: 4-/5 za włożoną pracę. Pozdrawiam!
No w trakcie działania analizatora widma akustycznego diody LED nie prześwietlają się, ponieważ ich jasności jest słaba ustawiona jest dzięki rezystorom:) I nie trzeba izolować je od sąsiednich diod LED. Więc prześwietlania nie widać nawet je nie można zauważyć;)