Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podwójny wyłącznik wyświetlenia


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Podwójny wyłącznik wyświetlenia Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
neuro6
Level 9
Location: Kraków
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7
Post rating: 1
neuro6
Level 9
Post#1 20 Feb 2007 12:07  Topic author   

Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Witam.

Mam problem z podłączeniem podwójnego wyłącznika oświetlenia - jest to zasadniczo zduplikowany pojedynczy wyłącznik (trójzaciskowy) w jednej obudowie. Chcę nim włączać niezależnie dwa obwody oświetleniowe w pomieszczeniu (kinkiety oraz główny), mam jednak problem. Instalacja jest dość stara, choć w dobrym stanie, natomiast w puszce mam jedną fazę i dwa przewody od obu obwodów oświetleniowych. Oczywiście podłączenie ich intuicyjnie do obu wyłączników oraz zmostkowanej fazy po drugiej stronie nie jest właściwe.
Ktoś mi podpowie jak to rozwiązać (spróbuję wrzucić schemat wyłącznika, ale jest on naprawdę prosty)?
Pozdrawiam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adamjur1
Level 39
Location: Swarzędz
Joined: 12 May 2004
Posts: 4870
Helped: 445
Post rating: 36
adamjur1
Level 39
Post#2 20 Feb 2007 12:56    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Nie rozumiem problemu :D

Quote:
jest to zasadniczo zduplikowany pojedynczy wyłącznik (trójzaciskowy) w jednej obudowie

czyli jak każdy inny wyłącznik tzw świecznikowy lub seryjny

Quote:
puszce mam jedną fazę i dwa przewody od obu obwodów oświetleniowych
no to masz wszystko co potrzeba ( N jest przy lampach)
Podłączasz fazę pod ten wspólny a odejścia na lampy na pozostałe zaciski.
Jeżeli zrobi Ci się tzw zależny( najpierw jedna lampa potem dwie) to znaczy że poplatałeś cos z zaciskamoi wyłącznika.
Podłączać możesz wszystkie kombinacje bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek - najwyżej po podłaczniu bezpiecznika coś zaświeci lub nie.

Uważaj przy podłączaniu - powinieneś wyłączyć bezpiecznik zasilający ten obwód - mozesz ulec porażeniu napięciem 230 V ( N od strony lamp faza na przewodzie , lub do ziemi)
Pozdr.J.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piter_2000
Level 13
Location: Kraków
Joined: 26 Nov 2006
Posts: 96
Helped: 2
Post rating: 2
piter_2000
Level 13
Post#3 20 Feb 2007 13:50    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Masz w tym gniazdku 3 dwużyłowe czy 3 jednożyłowe przewody?
Jeżeli pojedyncze, to podłączasz fazę i dwa przewody, a gdzieś w puszce musisz mieć podłączone N i tam musisz szukać przyczyny.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
neuro6
Level 9
Location: Kraków
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7
Post rating: 1
neuro6
Level 9
Post#4 20 Feb 2007 13:54  Topic author   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


No właśnie nie jest tak prosto, ponieważ to nie jest jeden wspólny zacisk, a dwa osobne, czyli 2 niezależne zestawy 3-ech zacisków (jak na webs.wcgnet.net/~chill/msu/images/3-way1.gif, oczywiście bez połączeń).
Rozumiem, że sugerujesz by podłączyć fazę pod zmostkowane "dolne" zaciski a pozostałe dwa przewody symetrycznie pod górne?
Przy takiej właśnie konfiguracji mam obwód zależny i raczej wątpię, że to z winy przebicia. Mój uprzedni wyłącznik był dostosowany już do takiej kofiguracji i miał pojedynczy zacisk na fazę - tak jak piszesz.
Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kavma
Level 21
Location: Kapice - Wiecie gdzie to jest?
Joined: 14 May 2003
Posts: 384
Helped: 34
Post rating: 13
kavma
Level 21
Post#5 20 Feb 2007 14:21    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Witam
Rysunek (który podałeś) to typowe zastosowanie wyłącznika schodowego.
Jesli masz taki wyłącznik jak na tym rysunku i chciałbyś go zastosować do sterowania oświetleniem to zmostkuj zaciski pojedyncze (dolne na rysunku) i podaj na nie L, a obwody oświetleniowe podłącz do zacisków czynnych (rozwartych)
A z drugiej strony to tańszy byłby zwykły wyłącznik dwubiegunowy.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
neuro6
Level 9
Location: Kraków
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7
Post rating: 1
neuro6
Level 9
Post#6 20 Feb 2007 14:44  Topic author   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


kavma wrote:
Witam
Rysunek (który podałeś) to typowe zastosowanie wyłącznika schodowego.
Jesli masz taki wyłącznik jak na tym rysunku i chciałbyś go zastosować do sterowania oświetleniem to zmostkuj zaciski pojedyncze (dolne na rysunku) i podaj na nie L, a obwody oświetleniowe podłącz do zacisków czynnych (rozwartych)
A z drugiej strony to tańszy byłby zwykły wyłącznik dwubiegunowy.
Pozdrawiam


Masz rację, ale wymieniłem w całym mieszkaniu wyłączniki na serię EMC Metal, gdyż ogromnie mi się spodobały. Mój wyłącznik to ów podwójny z http://www.emc.torun.pl/wylaczniki dzwigniowe.htm (wraz ze schematem). Mam w puszce 3 pojedyncze przewody, w tym 1 faza i przy podłączeniu intuicyjnym, czyli właśnie tak jak piszesz, mam efekt zależności między oboma przełącznikami.

Helpful post? + 0
Back to top
adamjur1
Level 39
Location: Swarzędz
Joined: 12 May 2004
Posts: 4870
Helped: 445
Post rating: 36
adamjur1
Level 39
Post#7 20 Feb 2007 15:47    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Jeżeli dobrze Cię rozumiem to masz METZ2E2S.... Jego schemat to dwa niezależne przełączniki.
Wystarczy zmostkować ze sobą Com-y i tam podać fazę
a lampy podłaćzyć na na zaciski ozanczone 2 WAY ( każdą pod oddzielny)
I wszystko powinno działać.
Pozdr.J.
ps
Instaluję trochę różnych dziwnych osprzętów ( od KOS-a, przez Berkera,Legranda po GIRA) ale takiego "Designu" jeszcze nikt sobie nie zażyczył.........

Helpful post? + 0
Back to top
neuro6
Level 9
Location: Kraków
Joined: 18 Oct 2006
Posts: 7
Post rating: 1
neuro6
Level 9
Post#8 21 Feb 2007 09:20  Topic author   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Dzięki - spróbuję raz jeszcze, choć jestem na 99% pewien, że właśnie takiego połączenia próbowałem. Być może któryś zacisk nie był dobrze podłączony...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
skucinka
Level 12
Location: Wrocław
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 90
Helped: 1
Post rating: 2
skucinka
Level 12
Post#9 23 Feb 2007 03:53    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Jeżeli jest to typowy łącznik (wyłacznik) świecznikowy(dwugrupowy) to należy fazę (L) podłaczyć na "wspólny" zasisk (najczęsciej oznaczony przez P) (oczywiście mozna to sprawdzić miernikiem, jest to funkcja z sygnalizatorem dźwiękowym ) a pozostałe dwa przewody na kolejne zaciski

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Podwójny wyłącznik wyświetlenia
Page 1 of 1

Similar topics to podwójny wyłącznik wyświetlenia

Podwójny wyłącznik oświetlenia (11)
podwójny wyłącznik krzyżowy (12)
Wyłącznik schodowy podwójny (3)
Wyłącznik schodowy + krzyżowy podwójny (18)
Wyłącznik schodowy podwójny i 2 obwody (5)
Dwużyłowy przewód a podwójny wyłącznik (12)
Schemat podłączenia światła na wyłącznik podwójny (14)
Wyłącznik podwójny - o co chodzi z tym napięciem ? (30)
Wyłącznik schodowy podwójny na zyrandol 5 żarówek (12)
Wyłącznik schodowy podwójny z jedną lampą wspólną (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops