Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podwójny wyłącznik wyświetlenia
Autor
Wiadomość
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 20 Lut 2007 13:07   

Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Witam.

Mam problem z podłączeniem podwójnego wyłącznika oświetlenia - jest to zasadniczo zduplikowany pojedynczy wyłącznik (trójzaciskowy) w jednej obudowie. Chcę nim włączać niezależnie dwa obwody oświetleniowe w pomieszczeniu (kinkiety oraz główny), mam jednak problem. Instalacja jest dość stara, choć w dobrym stanie, natomiast w puszce mam jedną fazę i dwa przewody od obu obwodów oświetleniowych. Oczywiście podłączenie ich intuicyjnie do obu wyłączników oraz zmostkowanej fazy po drugiej stronie nie jest właściwe.
Ktoś mi podpowie jak to rozwiązać (spróbuję wrzucić schemat wyłącznika, ale jest on naprawdę prosty)?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4899
Miasto: Swarzędz

Post#2 20 Lut 2007 13:56   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Nie rozumiem problemu :D

Cytat:
jest to zasadniczo zduplikowany pojedynczy wyłącznik (trójzaciskowy) w jednej obudowie

czyli jak każdy inny wyłącznik tzw świecznikowy lub seryjny

Cytat:
puszce mam jedną fazę i dwa przewody od obu obwodów oświetleniowych
no to masz wszystko co potrzeba ( N jest przy lampach)
Podłączasz fazę pod ten wspólny a odejścia na lampy na pozostałe zaciski.
Jeżeli zrobi Ci się tzw zależny( najpierw jedna lampa potem dwie) to znaczy że poplatałeś cos z zaciskamoi wyłącznika.
Podłączać możesz wszystkie kombinacje bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek - najwyżej po podłaczniu bezpiecznika coś zaświeci lub nie.

Uważaj przy podłączaniu - powinieneś wyłączyć bezpiecznik zasilający ten obwód - mozesz ulec porażeniu napięciem 230 V ( N od strony lamp faza na przewodzie , lub do ziemi)
Pozdr.J.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2007 13:56   





Powrót do góry
   
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 96
Miasto: Kraków

Post#3 20 Lut 2007 14:50   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Masz w tym gniazdku 3 dwużyłowe czy 3 jednożyłowe przewody?
Jeżeli pojedyncze, to podłączasz fazę i dwa przewody, a gdzieś w puszce musisz mieć podłączone N i tam musisz szukać przyczyny.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2007 14:50   





Powrót do góry
   
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#4 Post autora tematu 20 Lut 2007 14:54   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


No właśnie nie jest tak prosto, ponieważ to nie jest jeden wspólny zacisk, a dwa osobne, czyli 2 niezależne zestawy 3-ech zacisków (jak na webs.wcgnet.net/~chill/msu/images/3-way1.gif, oczywiście bez połączeń).
Rozumiem, że sugerujesz by podłączyć fazę pod zmostkowane "dolne" zaciski a pozostałe dwa przewody symetrycznie pod górne?
Przy takiej właśnie konfiguracji mam obwód zależny i raczej wątpię, że to z winy przebicia. Mój uprzedni wyłącznik był dostosowany już do takiej kofiguracji i miał pojedynczy zacisk na fazę - tak jak piszesz.
Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2007 14:54   





Powrót do góry
   
kavma
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 380
Miasto: łódzkie

Post#5 20 Lut 2007 15:21   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Witam
Rysunek (który podałeś) to typowe zastosowanie wyłącznika schodowego.
Jesli masz taki wyłącznik jak na tym rysunku i chciałbyś go zastosować do sterowania oświetleniem to zmostkuj zaciski pojedyncze (dolne na rysunku) i podaj na nie L, a obwody oświetleniowe podłącz do zacisków czynnych (rozwartych)
A z drugiej strony to tańszy byłby zwykły wyłącznik dwubiegunowy.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#6 Post autora tematu 20 Lut 2007 15:44   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


kavma napisał:
Witam
Rysunek (który podałeś) to typowe zastosowanie wyłącznika schodowego.
Jesli masz taki wyłącznik jak na tym rysunku i chciałbyś go zastosować do sterowania oświetleniem to zmostkuj zaciski pojedyncze (dolne na rysunku) i podaj na nie L, a obwody oświetleniowe podłącz do zacisków czynnych (rozwartych)
A z drugiej strony to tańszy byłby zwykły wyłącznik dwubiegunowy.
Pozdrawiam


Masz rację, ale wymieniłem w całym mieszkaniu wyłączniki na serię EMC Metal, gdyż ogromnie mi się spodobały. Mój wyłącznik to ów podwójny z http://www.emc.torun.pl/wylaczniki_dzwigniowe.htm (wraz ze schematem). Mam w puszce 3 pojedyncze przewody, w tym 1 faza i przy podłączeniu intuicyjnym, czyli właśnie tak jak piszesz, mam efekt zależności między oboma przełącznikami.
Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4899
Miasto: Swarzędz

Post#7 20 Lut 2007 16:47   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Jeżeli dobrze Cię rozumiem to masz METZ2E2S.... Jego schemat to dwa niezależne przełączniki.
Wystarczy zmostkować ze sobą Com-y i tam podać fazę
a lampy podłaćzyć na na zaciski ozanczone 2 WAY ( każdą pod oddzielny)
I wszystko powinno działać.
Pozdr.J.
ps
Instaluję trochę różnych dziwnych osprzętów ( od KOS-a, przez Berkera,Legranda po GIRA) ale takiego "Designu" jeszcze nikt sobie nie zażyczył.........
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lut 2007 16:47   





Powrót do góry
   
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 21 Lut 2007 10:20   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Dzięki - spróbuję raz jeszcze, choć jestem na 99% pewien, że właśnie takiego połączenia próbowałem. Być może któryś zacisk nie był dobrze podłączony...
Powrót do góry
   
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

Post#9 23 Lut 2007 04:53   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Jeżeli jest to typowy łącznik (wyłacznik) świecznikowy(dwugrupowy) to należy fazę (L) podłaczyć na "wspólny" zasisk (najczęsciej oznaczony przez P) (oczywiście mozna to sprawdzić miernikiem, jest to funkcja z sygnalizatorem dźwiękowym ) a pozostałe dwa przewody na kolejne zaciski
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podwójny wyłącznik wyświetlenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podwójny wyłącznik oświetlenia (11)
podwójny wyłącznik krzyżowy (11)
Wyłącznik schodowy podwójny (3)
Wyłącznik schodowy + krzyżowy podwójny (18)
Wyłącznik schodowy podwójny i 2 obwody (5)
Dwużyłowy przewód a podwójny wyłącznik (12)
Schemat podłączenia światła na wyłącznik podwójny (14)
Wyłącznik podwójny - o co chodzi z tym napięciem ? (30)
Wyłącznik schodowy podwójny na zyrandol 5 żarówek (12)
wyłącznik podwójny dwa obwody osbne zasilania (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS