Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podwójny wyłącznik wyświetlenia


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Podwójny wyłącznik wyświetlenia Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

neuro6
Poziom 3
Post#1 20 Lut 2007 12:07  Autor tematu   

Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Witam.

Mam problem z podłączeniem podwójnego wyłącznika oświetlenia - jest to zasadniczo zduplikowany pojedynczy wyłącznik (trójzaciskowy) w jednej obudowie. Chcę nim włączać niezależnie dwa obwody oświetleniowe w pomieszczeniu (kinkiety oraz główny), mam jednak problem. Instalacja jest dość stara, choć w dobrym stanie, natomiast w puszce mam jedną fazę i dwa przewody od obu obwodów oświetleniowych. Oczywiście podłączenie ich intuicyjnie do obu wyłączników oraz zmostkowanej fazy po drugiej stronie nie jest właściwe.
Ktoś mi podpowie jak to rozwiązać (spróbuję wrzucić schemat wyłącznika, ale jest on naprawdę prosty)?
Pozdrawiam.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4869
Miasto: Swarzędz

adamjur1
Poziom 24
Post#2 20 Lut 2007 12:56    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Nie rozumiem problemu Very Happy

Cytat:
jest to zasadniczo zduplikowany pojedynczy wyłącznik (trójzaciskowy) w jednej obudowie

czyli jak każdy inny wyłącznik tzw świecznikowy lub seryjny

Cytat:
puszce mam jedną fazę i dwa przewody od obu obwodów oświetleniowych
no to masz wszystko co potrzeba ( N jest przy lampach)
Podłączasz fazę pod ten wspólny a odejścia na lampy na pozostałe zaciski.
Jeżeli zrobi Ci się tzw zależny( najpierw jedna lampa potem dwie) to znaczy że poplatałeś cos z zaciskamoi wyłącznika.
Podłączać możesz wszystkie kombinacje bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek - najwyżej po podłaczniu bezpiecznika coś zaświeci lub nie.

Uważaj przy podłączaniu - powinieneś wyłączyć bezpiecznik zasilający ten obwód - mozesz ulec porażeniu napięciem 230 V ( N od strony lamp faza na przewodzie , lub do ziemi)
Pozdr.J.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
piter_2000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 96
Miasto: Kraków

piter_2000
Poziom 12
Post#3 20 Lut 2007 13:50    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Masz w tym gniazdku 3 dwużyłowe czy 3 jednożyłowe przewody?
Jeżeli pojedyncze, to podłączasz fazę i dwa przewody, a gdzieś w puszce musisz mieć podłączone N i tam musisz szukać przyczyny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

neuro6
Poziom 3
Post#4 20 Lut 2007 13:54  Autor tematu   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


No właśnie nie jest tak prosto, ponieważ to nie jest jeden wspólny zacisk, a dwa osobne, czyli 2 niezależne zestawy 3-ech zacisków (jak na webs.wcgnet.net/~chill/msu/images/3-way1.gif, oczywiście bez połączeń).
Rozumiem, że sugerujesz by podłączyć fazę pod zmostkowane "dolne" zaciski a pozostałe dwa przewody symetrycznie pod górne?
Przy takiej właśnie konfiguracji mam obwód zależny i raczej wątpię, że to z winy przebicia. Mój uprzedni wyłącznik był dostosowany już do takiej kofiguracji i miał pojedynczy zacisk na fazę - tak jak piszesz.
Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kavma
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 380
Miasto: Kapice - Wiecie gdzie to jest?

kavma
Poziom 17
Post#5 20 Lut 2007 14:21    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Witam
Rysunek (który podałeś) to typowe zastosowanie wyłącznika schodowego.
Jesli masz taki wyłącznik jak na tym rysunku i chciałbyś go zastosować do sterowania oświetleniem to zmostkuj zaciski pojedyncze (dolne na rysunku) i podaj na nie L, a obwody oświetleniowe podłącz do zacisków czynnych (rozwartych)
A z drugiej strony to tańszy byłby zwykły wyłącznik dwubiegunowy.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

neuro6
Poziom 3
Post#6 20 Lut 2007 14:44  Autor tematu   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


kavma napisał:
Witam
Rysunek (który podałeś) to typowe zastosowanie wyłącznika schodowego.
Jesli masz taki wyłącznik jak na tym rysunku i chciałbyś go zastosować do sterowania oświetleniem to zmostkuj zaciski pojedyncze (dolne na rysunku) i podaj na nie L, a obwody oświetleniowe podłącz do zacisków czynnych (rozwartych)
A z drugiej strony to tańszy byłby zwykły wyłącznik dwubiegunowy.
Pozdrawiam


Masz rację, ale wymieniłem w całym mieszkaniu wyłączniki na serię EMC Metal, gdyż ogromnie mi się spodobały. Mój wyłącznik to ów podwójny z http://www.emc.torun.pl/wylaczniki_dzwigniowe.htm (wraz ze schematem). Mam w puszce 3 pojedyncze przewody, w tym 1 faza i przy podłączeniu intuicyjnym, czyli właśnie tak jak piszesz, mam efekt zależności między oboma przełącznikami.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4869
Miasto: Swarzędz

adamjur1
Poziom 24
Post#7 20 Lut 2007 15:47    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Jeżeli dobrze Cię rozumiem to masz METZ2E2S.... Jego schemat to dwa niezależne przełączniki.
Wystarczy zmostkować ze sobą Com-y i tam podać fazę
a lampy podłaćzyć na na zaciski ozanczone 2 WAY ( każdą pod oddzielny)
I wszystko powinno działać.
Pozdr.J.
ps
Instaluję trochę różnych dziwnych osprzętów ( od KOS-a, przez Berkera,Legranda po GIRA) ale takiego "Designu" jeszcze nikt sobie nie zażyczył.........

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
neuro6
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7
Miasto: Kraków

neuro6
Poziom 3
Post#8 21 Lut 2007 09:20  Autor tematu   

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Dzięki - spróbuję raz jeszcze, choć jestem na 99% pewien, że właśnie takiego połączenia próbowałem. Być może któryś zacisk nie był dobrze podłączony...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

skucinka
Poziom 12
Post#9 23 Lut 2007 03:53    

Re: Podwójny wyłącznik wyświetlenia


Jeżeli jest to typowy łącznik (wyłacznik) świecznikowy(dwugrupowy) to należy fazę (L) podłaczyć na "wspólny" zasisk (najczęsciej oznaczony przez P) (oczywiście mozna to sprawdzić miernikiem, jest to funkcja z sygnalizatorem dźwiękowym ) a pozostałe dwa przewody na kolejne zaciski

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Podwójny wyłącznik wyświetlenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podwójny wyłącznik oświetlenia (11)
podwójny wyłącznik krzyżowy (12)
Wyłącznik schodowy podwójny (3)
Wyłącznik schodowy + krzyżowy podwójny (18)
Wyłącznik schodowy podwójny i 2 obwody (5)
Dwużyłowy przewód a podwójny wyłącznik (12)
Schemat podłączenia światła na wyłącznik podwójny (14)
Wyłącznik podwójny - o co chodzi z tym napięciem ? (30)
Wyłącznik schodowy podwójny na zyrandol 5 żarówek (12)
Wyłącznik schodowy podwójny z jedną lampą wspólną (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS