Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 23 Lut 2007 00:46
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Zainstalowałem kartę Leadtek DTV2000 H w nowym komputerze. Połączyłem wyjście audio karty na wejście Audio CD (z braku liniowego) na płycie głównej (dźwięk zintegrowany).
    Odbiór radia FM działa - trzeba było tylko w konfiguracji przestawić z wejścia liniowego na Audio CD, żeby pilot poprawnie regulował głośność. Płyty DVD również są poprawnie odtwarzane w trybie PIP - dźwięk przechodzi przez Wave i również działa poprawnie pilot.
    Problem jest z odbiorem TV analogowej. Udało się wyszukać programy ale za żadne skarby nie udaje się czegokolwiek usłyszeć. Przełączanie audio Main/Dual/Stereo nie przynosi jakiegokolwiek skutku. Próby dokładnego dostrajania również. Nie mam już pomysłów.

  • Pomocny post
    #2 23 Lut 2007 01:28
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ktos juz kiedys mial ten sam problem >> http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/487593.html

    Cytat:
    Similar to a previous poster I can't get audio for analog tv for some reason, I got audio for both digital tV and the FM radio but not analog tv. I connected the cable from the DTV2000H to the CD connection on the motherboard, selected CD player in the software and put everything max volume in windows xp volume control but can't get any audio. I'm thinking its something to do with my motherboard, it's a Gigabyte GA-K8VT890-9. Probably unlikely but does anyone who has the same motherboard got analog tv working with the onboard sound?

    I've tried HIP to get the remote to work in other programs but I got confused with the options in HIP or it just didn't work. Pressing the remote buttons, HIP didn't sense the button being pressed.


    Rozwiazanie problemu:
    Cytat:
    Finally fixed the sound problem for analog TV. Downloading the latest version of winfast PVR2 was what fixed it. Version 2.0.2.14 which is not linked to from the official Leadtek site. You can get it from here: tw1965.myweb.hinet.net. Version 2.0.2.11 was what I was using before which had the analog TV sound problem. The version I got with the card Winfast DTV also had the sound problem.

    Very annoying how version 2.0.2.14 is not linked to from the official Leadtek website and the version available at the Leadtek website is version 2.0.2.11.


    Jakby cos bylo niejasne, to moge to przetlumaczyc na nasz jezyk ojczysty.

  • #4 23 Lut 2007 12:55
    vision69
    Poziom 2  

    1. Sprawdź czy nie działa dzwienk bezpośrednio z wyjścia karty telewizyjnej, wepnij tam głośniki na chwile. (jak działają dokup kabelek)

    2. Podczas instalacji jest wybór REGIONU powinno być coś takiego

    Polski 1
    Polski 2
    Polski 3

    Problem może wynikać z tego iz kablówka nadaje standard dzwienku satelitarny (?.? hz) a naziemny jest inny (?.?hz) a domyślnie Polski 1 to naziemny Polski 2 lub 3 to satelita taki problem występował na karcie TV Kworlda :) czyli zmień Region na Polski 2, lub inny. Takie ustawienia zawsze są dostępne przy pierwszej instalacji. Powinna być odzielna konsola do ich zmian.

  • Pomocny post
    #5 23 Lut 2007 13:48
    michcio
    Poziom 33  

    Dźwięk satelitarny w kablówce? Eeeee...

    Dźwięk w naziemnej telewizji analogowej w Polsce jest nadawany w systemie D/K (podnośna 6,5 MHz), natomiast w kablówkach występuje często na niektórych kanałach dźwięk B/G (podnośna 5,5 MHz).

    W oprogramowaniu karty powinna być możliwość wyboru standardu sygnału (PAL, SECAM itp.), często obok tej nazwy występuje literka, np. B, G, D, I itp.
    Powinno być ustawione na PAL D, czy też DK.

  • #6 23 Lut 2007 14:13
    -RoMan-
    Poziom 42  

    :arrow: szaleniec

    Dziękuję i podziwiam, jak Ci się udało to odnaleźć.

    Niestety - bez zmian. Na dokładkę teraz radio FM się wycisza po kilku minutach :( TV nadal głuche jak pień.

    :arrow: kostian

    Powyżej kolega już mi to podał.

    :arrow: vision69

    Kabelkologia jest poprawna - przez ten kabelek działa radio FM.
    Nie ma wielu wyborów Polski i nie ma możliwości zmiany standardu dźwięku.

    :arrow: michcio

    Nie mam możliwości wyboru B/G D/K. Ten program jest potwornie sztywny i mądrzejszy od użytkownika - zerowe możliwości ingerencji.

  • Pomocny post
    #7 23 Lut 2007 17:54
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda

    -RoMan- napisał:


    :arrow: michcio

    Nie mam możliwości wyboru B/G D/K. Ten program jest potwornie sztywny i mądrzejszy od użytkownika - zerowe możliwości ingerencji.


    To może czas spróbować alternatywnego oprogramowania? Np Dscaler (do pobrania

    TU

    )

  • #8 23 Lut 2007 18:59
    -RoMan-
    Poziom 42  

    :arrow: szaleniec

    Dzięki za dobre chęci ale Descaler4 nie obsługuje tej karty, na liście krajów nie ma Polski a próba potraktowania jako karty 2000 XP i skanowania "swobodnego" była nieskuteczna - nie znajduje programów w ogóle.

  • #9 23 Lut 2007 19:25
    piorun0
    Poziom 20  

    Mam taką kartę w swoim kompie,dzaiała wyśmienicie,audio też mam podłączone pod CD na płycie głównej
    Sprawdź czy masz zaznaczoną funkcie "Capture audio"???
    A w funkci "AREA" mam zaznaczone POLAND PAL B/D
    Zaznaczam ze korzystam z anteny zwykłej naziemnej

  • #10 23 Lut 2007 20:20
    -RoMan-
    Poziom 42  

    :arrow: piorun0

    Przekopałem cały WinFast DVR2 w poszukiwaniu opcji "Capture audio" - nie znalazłem. Na liście obszarów również nie mam "POLAND PAL B/D" a jedynie "Poland".

  • #11 23 Lut 2007 20:34
    piorun0
    Poziom 20  

    sory ale u siebie możesz nie mieć tych opcji,bo ja mam kartę PVR,ale chyba dużych różnic niema między kartami

  • #12 04 Kwi 2007 01:04
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Walczyłem z problemem długo i namiętnie. W końcu poskutkowało:

    1. Zainstalowanie najświeższych sterowników karty.
    2. Zainstalowanie najświeższej wersji WinFast PVR2 - uzyskałem obraz i dźwięk przy ustawieniu na Czechy a nie Polskę.
    3. Doczytanie się na _ostatniej_ stronie helpa, że klawisz "H" zmienia system PAL/SECAM a "A" system dźwięku - nie do końca okazało sie to prawdą - wszystko jest pod "H" a "A" jest martwy. Teraz mam już wszystko działające dobrze, choć przy niektórych programach po kolejnym włączeniu uparcie przełącza na PAL B - jakby zapominał ustawienia...

    Działające wersje sterowników karty i ostateczna wersja WinFast PVR2 ukazały się na stronie Leadteca _po_ rozpoczęciu tego tematu.

    Problem rozwiązany - temat zamykam.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty