FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

uszkodzona plyta glowna ECS K7S5A

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> uszkodzona plyta glowna ECS K7S5A
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 22 Sep 2003 09:05   

uszkodzona plyta glowna ECS K7S5A

witam serdecznie, mam uszkodzona plyte glowna K7S5A, na ktorej sa skruszone 2 elementy elektronicznie, oznaczone jako "L" - ze wskazaniem paskiem prawdopodobnie katody, i drugi element to "C", w zalocznikach zamieszczam zdjecia plyty, z zaznaczonymy uszkodzonymi elementami, moze ktos wie jakie maja wartosci te elementy, i moze cos by mozna bylo dobrac?.

p.s. przepraszam za slaba jakosc zdjec, niestety niemam lepszego aparatu :(.

a.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  267.05 KB

a.jpg

Back to top

benchmarek
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 22 Sep 2003 10:05   

c 591 to zwykly kondensator tantalowy rzedu 1 uf np. mozesz go nie wstawiac na razie bo nie jest znana biegunowosc powinno chodzic bez niego. najwazniesza jest tutaj l49 musisz poeksperymentowac, jezeli nie tworzy on obwodu rezonansowego z c581 to wystarczy ze zewrzesz te dwie nozki ze soba ale jesli jest obw. rez. to moze nie dzialac. pokombinuj juz bardziej jej nie uszkodzisz.
aha te paski to nie sa katody bo sa to cewki a pasek ma oznaczac indukcyjnosc jesli jest czarny to 1uH ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Sep 2003 10:05   

Back to top

Toki
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 22 Sep 2003 12:54   

Re: uszkodzona plyta glowna ECS K7S5A

tak L49 ma szary pasek, czyli jaki powinienem dobrac??
jedna strona cewki idzie do nozki Chipsetu (sis), a druga idzie do kondensatora zaraz obok (C581)
Jesli chodzi o kondensator, to obydwa wyjscia jakby za polaczone z nozkami chipsetu (sis).

pozdrawiam, i dziekuje za pomoc
Back to top

benchmarek
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 22 Sep 2003 13:05   

wiem mam taka plyte w serwisie. u mnie kolor jeast czarny szary to bedzie osiem . plyta wogole sie nie podnosi?? sproboj zewrzec miesce cewki moze sie podniesie nic nie spalisz
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Sep 2003 13:05   

Back to top

Toki
Poziom 4
Poziom 4

Post#5 Post from the author of the topic 22 Sep 2003 14:37   

Re: uszkodzona plyta glowna ECS K7S5A

Geniusz! 8O

po zwarciu cewki, plyta ozyla!!

Rozumiem, ze niemoze pracowac w taki sposob, jakie elementy o jakich wartosciach proponuje pan tam wlutowac??

pozdrawiam, i dziekuje serdecznie za pomoc
Back to top

benchmarek
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 22 Sep 2003 15:02   

spoko jestem benchmarek nie pan. jezeli ruszylo to znaczy ze nie jest tworzony obwod rezonansowy i wartosc cewki jest malo krytyczna wiec jesli masz cewke takich rozmiarow to wstaw jesli nie to zostaw jak jest na zwarciu. co do kondensatora to wzasadzie tez moglbys tak zostawic bo istotna jest polaryzacja wiec nie warto ryzykowac 50/50 ze trafisz a jesli sie nie uda to burning burning bo sciezki sa cholernie wrazliwe no i te 7 warst, wiec uzywaj plyty i obserwuj czy nie dzieja sie dziwne rzeczy, jesli bedzie cos sie dzialo to trzeba bedzie kombinowac, daj znac. mysle ze jednak naprawa jest zakonczona. tak na marginesie zaktualizuj bios bo starsze wersje mają kupę blędow. pozdrawiam
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 22 Sep 2003 15:11   

Możesz wstawić kondensator 1uF MKT/MKSE lub inny niespolaryzowany /unipolarny/ (oznaczony będzie '105'). Są nawet "lizaczki" 1uF tyle, że dość drogie (jak na kondensator 1uF oczywiście, czyli coś koło 1zł).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Sep 2003 15:11   

Back to top

Toki
Poziom 4
Poziom 4

Post#8 Post from the author of the topic 22 Sep 2003 15:13   

Bardzo dziekuje za pomoc, widze ze mam do czynienia z znakomitymi fachowcami, u mnie w ZG, bylem niby u najlepszego elektronika w miescie, i powiedzial:
"Panie z tym to juz nieda sie nic zrobic, zostala uszkodzona plyta grafiki" :)

Pozdrawiam, i jeszcze raz dziekuje za pomoc
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> uszkodzona plyta glowna ECS K7S5A
Page 1 of 1
Similar topics
Plyta Glowna ECS P4M800-M7 - Rozbudowa pamieci RAM (2)
Plyta glowna ECS P6BX-A+ nie startuje (4)
plyta ECS K7S5A i procesor?.... (11)
plyta glowna ecs k7s6a pomocy (7)
Plyta ECS K7S5A (6)
plyta glowna ecs P6BXT-A+ (2.2E) (5)
ECS k7vza /Plyta glowna (2)
uszkodzona plyta glowna (9)
Uszkodzona plyta glowna (4)
Uszkodzona plyta glowna... (10)

Page generation time: 0.105 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed