Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?
Autor
Wiadomość
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#1 Post autora tematu 27 Lut 2007 00:01   

Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?


Witam

Jakis czas temu moj wujek nabyl silnik (indukcyjny 3f 6 zacisków) o mocy ok 5kW (dokladnie nie wiem bo nie ma tabliczki). Poprosil mnie zebym go uruchomil. Razem z silnikiem sprzedajacy dal mu przelacznik */^ ale mam co do jego dzialania watpliwosci. Otoz jest ten przelacznik ze zdjecia ponizej, firmy Łuk model 25, 3-polozeniowy. Jego zaciski sa oznaczone R,S,T,U,W,V,U1,W1,V1. Gdy zaczalem sprawdzac miernikiem dzialanie tego przelacznika troche sie zdezorientowalem bo; w pierwszej pozycji nie ma zadnych przejsc pomiedzy zaciskami czyli odpowiada to wylaczeniu - ok. Na drugiej pozycji sa nastepujace przejscia:

R-->U
S-->W
T-->V

W trzeciej pozycji:

R-->U1
S-->W1
T-->V1

Nie wiem jak podlaczyc ten przelacznik do silnika aby realizowal on prace */^. Nigdy wczesniej nie bawilem sie takimi przelacznikami. Zaznaczam ze wiem ktore zaciski silnika maja byc zwarte aby otrzymac konfiguracje * lub ^ i nie o to mi chodzi. Chce sie dowiedziec jak podlaczyc konkretnie ten przelacznik o takich przejsciach jak podalem powyzej aby mozna bylo dokonac rozruchu */^. Czy da sie to na nim wykonac czy moze jest on do innego celu, czy moze jest uszkodzony. Bardzo prosze wszystkich ktorzy mieli kiedys do czynienia z takim urzadzonkiem o pomoc.

Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?
Powrót do góry
   
gsminfo
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 326
Miasto: Międzychód

Post#2 27 Lut 2007 07:07   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


W drugiej pozycji powinno być jeszcze przejście (zwarcie ) pomiędzy U1 W1 V1 .
Powrót do góry
   
dasko
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 26 Kwi 2003
Posty: 320

Post#3 27 Lut 2007 08:30   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


W 2 pozycji powinno byc zwarcie pomiedzy U1 V1 W1 a w 3 pozycji powinno dodatkowo mostkowac koniec uzwojenie pierwszego z poczatkiem drugiego U1-V V1-W W1-U.
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#4 Post autora tematu 27 Lut 2007 10:48   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Powinno ale nie ma. W zwiazku z tym przelacznik jest do bani?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2007 10:48   





Powrót do góry
   
Henry12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 276
Miasto: Gdansk

Post#5 27 Lut 2007 10:57   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Silnik można włączac przełącznikiem * ^ tylko wtedy gdy jest przystosowany do pracy na 380V / obecnie 400 V/ w ^ Może ten przełącznik jest lewo prawo do zmiany obrotów ?
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#6 Post autora tematu 27 Lut 2007 11:25   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Tez sie zastanawialem czy nie jest on do zmiany kierunku obrotow. Ale jak go wtedy podlaczyc? Jakos tego nie widze.
Powrót do góry
   
Elektryk80
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 504
Miasto: Kraków

Post#7 27 Lut 2007 12:07   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Według tego co podałeś
Cytat:
w pierwszej pozycji nie ma zadnych przejsc pomiedzy zaciskami czyli odpowiada to wylaczeniu - ok. Na drugiej pozycji sa nastepujace przejscia:

R-->U
S-->W
T-->V

W trzeciej pozycji:

R-->U1
S-->W1
T-->V1


Podłączenie silnika powinno wyglądać następująco:
Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?

Pamiętaj, że przed uruchomieniem należy sprawdzić czy podczas przełączeń nie następuje zwieranie faz.

Dodano po 17 [minuty]:

Vinietune napisał:
Tez sie zastanawialem czy nie jest on do zmiany kierunku obrotow. Ale jak go wtedy podlaczyc? Jakos tego nie widze.

może tak:
Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?

Pozdrawiam :)
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#8 Post autora tematu 27 Lut 2007 12:09   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Dziekuje Elektryku80 za rozjasnienie sprawy, mam jeszcze pare pytan.

Po pierwsze czy konieczne jest polaczenie punktu N gwiazdy z punktem N sieci?

Po drugie widze ze fazy sa na stale podpiete do poczatkow uzwojen silnika czyli napiecie jest na nim nawet gdy jest on wylaczony. Jak to sie ma do bezpieczenstwa? W razie np przebicia izolacji uzwojen? Chodzi o to ze wujek bedzie ten silnik uzytkowal na tzw boisku (pomieszczenie obok stodoły) gdzie nie brakuje materialow latwopalnych w postaci siana i w zwiazku z tym nie chcialbym mu zjuchcic zagrody.
Powrót do góry
   
Elektryk80
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 504
Miasto: Kraków

Post#9 27 Lut 2007 12:40   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


1) żeby móc korzystać z rozruchu gwiazda-trójkąt w połączeniu gwiazdy musisz podłączyć punkt wspólny uzwojeń z N sieci
2) jak sam napisałeś
Cytat:
w pierwszej pozycji nie ma zadnych przejsc pomiedzy zaciskami czyli odpowiada to wylaczeniu

w związku z czym uzwojenia w tej pozycji przełącznika nie będą w żaden sposób zasilane.
3)
Cytat:
Jak to sie ma do bezpieczenstwa? W razie np przebicia izolacji uzwojen?

zastosuj wyłącznik różnicowo-prądowy

Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Faktycznie, moja nieuwaga... w przypadku przełącznika gwiazda-trójkąt będziesz musiał zastosować dodatkowy wyłącznik główny :/
Powrót do góry
   
heza
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 16
Miasto: Zielona Góra

Post#10 27 Lut 2007 20:37   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Elektryk80 nie komplikuj czlowiekowi sprawy, on nie może poradzić sobie z trzema fazami , a ty każesz jeszcze podłączać przewód neutralny do takiego rozruchu. Silnikowi 3 fazowemu przewód neutralny nie jest do niczego potrzebny, jedynie przewód ochronny do obudowy.
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#11 Post autora tematu 27 Lut 2007 20:42   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


W porzadku. Na weekendzie odwiedze wujka i postaram poskladac to do kupy. Jednak zastanawiam sie nadal nad polaczeniem punktu N sieci z punktem N odbiornika. Przejzalem pare schematow do rozruchu */^ i nigdzie wczesniej nie spotkalem sie z takim polaczeniem. Z tego co pamietam ze szkoly to przy uzyciu do zasilania przewodu neutralnego powoduje ze plyna przez niego 3,6,9 i kolejne harmoniczne a wiec pobierane sa z sieci czyli zwiekszaja wartosc pobieranego pradu no i przy okazji szkodza sieci. Mam racje?

Doceniam ze forumowiczowi hezie lezy na sercu ulatwienie mi sprawy ale moze napisalby dlaczego przewod N jest zbedny :D
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1917
Miasto: Studzieniec

Post#12 27 Lut 2007 22:13   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Dla prawidłowej pracy silnika niepotrzebny jest przewod neutralny. Stosuje się go tylko jako ochronny elementow metalowych silnika. Na fotce jest przełącznik gwiazda-trojkąt. Wida po umieszczonych zworkach
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#13 27 Lut 2007 23:52   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Vinietune napisał:
W porzadku. Na weekendzie odwiedze wujka i postaram poskladac to do kupy. Jednak zastanawiam sie nadal nad polaczeniem punktu N sieci z punktem N odbiornika. Przejzalem pare schematow do rozruchu */^ i nigdzie wczesniej nie spotkalem sie z takim polaczeniem. Z tego co pamietam ze szkoly to przy uzyciu do zasilania przewodu neutralnego powoduje ze plyna przez niego 3,6,9 i kolejne harmoniczne a wiec pobierane sa z sieci czyli zwiekszaja wartosc pobieranego pradu no i przy okazji szkodza sieci. Mam racje?

Doceniam ze forumowiczowi hezie lezy na sercu ulatwienie mi sprawy ale moze napisalby dlaczego przewod N jest zbedny :D

1. Silnik 3~fazowy stanowi obciążenie symetryczne
2.Przewód neutralny wykorzystywany jest do otrzymania napięcia fazowego (np.1~fazowego)Dzięki niemu masz w gniazdku 230, a nie 400V

Dla scisłości terminologicznej kolego Arturo2005 ; przewodu neutralnego nie stosuje się do ochrony .Co najwyżej PEN.

Na załączonym rysunku autora postu jest przełącznik γ/Δ. Przełącznik lewo-prawo ma trzy segmenty (a ten ma 4). Poza tym łącznik lewo-prawo ma 6 zacisków do podłączenia (np.R,S,T i U,V,W)
W przełączniku γ/Δ fazy powinny być przejścia; w pozycji "Gwiazda " pomiędzy
R-->U
S-->W
T-->V
Równocześnie powinny być połączone między sobą zaciski W1,U1,V1.

W pozycji Δ zwarte mają być ;
R-->U -->W1
S-->W -->U1
T-->V-->V1
Jak tego nie ma to wyłącznik należy "przeprogramować".
Nie spotkałem jeszcze przełącznika γ/Δ do którego powinien być dołozony inny wyłącznik by uniknać ciągłej obecności faz na silniku (chociaż wykluczyc nie mogę)
Chyba że to "jakiś 2-odpływowy :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2007 23:52   





Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#14 Post autora tematu 28 Lut 2007 01:55   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Ok. Czyli rozumiem ze podlaczenie przewodu neutralnego przy gwiezdzie jest zbedne.
Odnosnie "przeprogramowania" przelacznika tak aby odlaczal on fazy od silnika to juz troche sie glowilem nad tym i sadze ze sie nie da go tak skonfigurowac. Rozwiazanie podane przez Elektryka80 na pierwszym schemacie wydaje mi sie jedynie mozliwe.
Powrót do góry
   
Henry12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 276
Miasto: Gdansk

Post#15 28 Lut 2007 10:13   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Zgadza się przełącznik na foto jest gwiazda - trójkąt mam taki sam tylko uszkodzony , inaczej umieszczone są zwory ale liczą się połączenia wewnątrz ,pisząc ze przełącznik może służyć do zmiany obrotów sugerowałem się brakiem połączń w2 u2 v2 lub u1-w2 ,v1-u2 ,w1-v2 , ktoś mógł go przerobić ,proponował bym zarzeć do styków jeśli są dobre to przełożyć krzywki tak żeby osiągnąć wymagane połączenia .Dodatkowego wyłącznika bym nie zalecał gdyż jego włączenie przy położeniu przełącznik w ^ mogłoby narobić szkody a także zwiększa koszty i utrudni użytkowanie .Przy badaniu przejść zwory są dobrze dokręcone ? gdyż brak połączenia może wprowadzać w błąd .Uszanowanie !
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2007 10:13   





Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#16 28 Lut 2007 12:02   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Vinietune napisał:
Tez sie zastanawialem czy nie jest on do zmiany kierunku obrotow. Ale jak go wtedy podlaczyc? Jakos tego nie widze.


Przełącznik lewo prawo LOP ma też trzy pozycje ale O (wyłącz) na środku. Natomiast gwiazda-trójkąt OYΔ w pierwszej pozycji jest wyłączine następnie gwiazda (jeśli masz miernik powinno byc zwarte U2,V2,W2 w dawnym oznaczeniu X2,Y2,Z2. Natomiast zasilanie L1,L2,L3(dawniej R,S,T) powinno mieć połączenie U1,V1,W1(dawniej U,V,W).
Przy połaczeniu w trójkąt powinno być zwarte U1(U) z W2(Z), V1(V) z U2(X) oraz W1(W) z V2(Y).
Powrót do góry
   
KACZOREK
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 08 Paź 2006
Posty: 387
Miasto: cHOSZCZNO

Post#17 28 Lut 2007 13:44   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


skąd wiesz że silnik ma 5KW skoro nie ma tabliczki, ale skoro tyle ma to po co mu przełącznik gwiazda trójkąt przecież możesz go podłączyć tylko na gwiazdę albo tylko na trójkąt . z tego co wiem to silniki do mocy 5,5KW produkowane były przeważnie tylko na gwiazdę, wtedy nie musisz stosować żadnego przełącznika tylko zwykły wyłącznik
Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 841
Miasto: Gdynia

Post#18 28 Lut 2007 15:58   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


KACZOREK napisał:
skąd wiesz że silnik ma 5KW skoro nie ma tabliczki, ale skoro tyle ma to po co mu przełącznik gwiazda trójkąt przecież możesz go podłączyć tylko na gwiazdę albo tylko na trójkąt . z tego co wiem to silniki do mocy 5,5KW produkowane były przeważnie tylko na gwiazdę, wtedy nie musisz stosować żadnego przełącznika tylko zwykły wyłącznik


Nie wiadomo jakie ma zabezpieczenia. Sa silniki po 200W przelaczane Y/D ;)
Do autora: Jestes pewien ze ten silnik moze pracowac w D przy napieciu miedzyfazowym 400V ?

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#19 Post autora tematu 02 Mar 2007 13:23   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Pewnosci nie mam bo tak jak napisalem wczesniej silnik nie ma tabliczki znamionowej. Zakladem jednak ze moze pracowac przy napieciach 400/690 bo poprzedni wlasciciel tego silnika zapewnial ze silnik pracowal wczesniej z rozruchem */^.
Powrót do góry
   
Marksrz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 303
Miasto: Rzeszów

Post#20 02 Mar 2007 19:54   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


tyle juz napisano ale trzymaj sie tego co pisze kol. WOLA , zamontój przełącznik jak jest ok. a silnik nie musi pracować zawsze w trojkącie jak nie jest w pełni obciążony
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#21 02 Mar 2007 23:53   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Witam. Wbrew pozorom "zaprogramowanie " przełącznika nie jest bardzo skomplikowane; wszak pod warunkiem ,że posiada właściwe "krzywki" (3 sztuki z trzema punktami załączającymi i 1 z dwoma ).Oczywiście te punkty powinny być odpowiednio "uformowane"
Powrót do góry
   
Nstan
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 25 Wrz 2005
Posty: 801
Miasto: koło Gorlic

Post#22 04 Mar 2007 10:54   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


KACZOREK napisał:
skąd wiesz że silnik ma 5KW skoro nie ma tabliczki, ale skoro tyle ma to po co mu przełącznik gwiazda trójkąt przecież możesz go podłączyć tylko na gwiazdę albo tylko na trójkąt . z tego co wiem to silniki do mocy 5,5KW produkowane były przeważnie tylko na gwiazdę, wtedy nie musisz stosować żadnego przełącznika tylko zwykły wyłącznik


Przełączniki Y/Δ stosowane są, aby obniżyć prąd rozruchu, gdyż przy rozruchu przy połączeniu w trójkąt byłby 3xwiększy. Wyłączniki te nie stosuje się do silników do 4KW. Musimy pamiętać że stosowane jest także połączenie silników dużej mocy tylko w trójkąt ale to na zakładach pracy gdzie instalacje i zabezpieczenia są projektowane na większe obciążenia.
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#23 Post autora tematu 05 Mar 2007 23:22   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Witam ponownie

Sprawa wyglada tak: u wujka pojawil sie elektro-macher ktory tez nie dal se rady z tym przelacznikiem i spial silnik w gwiazde. Mlynek mel ale jak sypnelo mu sie wiecej ziarna to sie dlawil. Okazalo sie jednak ze wujek mial jakis inny stary mlynek z silnikiem mniejszej mocy ktory byl spalony lecz byl przy nim przelacznik */^. Wymontowalem go i okazal sie ze jest to rasowy przelacznik */^ z takimi przejsciami jak podawali forumowicze dasko Nstan wola i inni. Podpialem go do silnika i mlynek smiga.

Ten przelacznik ktoremu poswiecony jest ten post zabralem wujkowi ze soba i sprobuje poglowkowac jeszcze nad nim. Moze uda mi sie go skonfigurowac zeby byl z niego */^. Jak cos sie zmieni w zwiazku z nim to napisze.
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#24 06 Mar 2007 11:10   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Vinietune napisał:
Witam ponownie


Ten przelacznik ktoremu poswiecony jest ten post zabralem wujkowi ze soba i sprobuje poglowkowac jeszcze nad nim. Moze uda mi sie go skonfigurowac zeby byl z niego */^. Jak cos sie zmieni w zwiazku z nim to napisze.

Ewentualnie-jak możesz- zrób zdjęcia krzywek.
Powrót do góry
   
Vinietune
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Nowy Sącz

Post#25 Post autora tematu 12 Mar 2007 17:33   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Dzis znalazlem chwile zeby zerknac znowu do tego pstyczka i ma on jednak troche inaczej przejscia niz napisalem na poczatku, mianowicie w drugim polozeniu jest:

R-->U1
S-->V1
T-->W1

a w trzecim:

R-->U
S-->V
T-->W
U1-->W1-->V1

Przepraszam za zamieszanie ale te wczesniejsze przejscia pisalem z glowy i nie zauwazylem tego zwarcia U1 V1 W1 co daje gwiazde w 3 pozycji (zamiast trojkata) co w zasadzie nie zalatwia sprawy ale troche zmienia postac rzeczy.

Ponizej umieszczam rysunek obu stron przelacznika wraz z krzywkami zwierajacymi.

Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2007 17:33   





Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#26 13 Mar 2007 10:41   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Vinietune napisał:
Dzis znalazlem chwile zeby zerknac znowu do tego pstyczka i ma on jednak troche inaczej przejscia niz napisalem na poczatku, mianowicie w drugim polozeniu jest:

R-->U1
S-->V1
T-->W1

a w trzecim:

R-->U
S-->V
T-->W
U1-->W1-->V1

Przepraszam za zamieszanie ale te wczesniejsze przejscia pisalem z glowy i nie zauwazylem tego zwarcia U1 V1 W1 co daje gwiazde w 3 pozycji (zamiast trojkata) co w zasadzie nie zalatwia sprawy ale troche zmienia postac rzeczy.

Ponizej umieszczam rysunek obu stron przelacznika wraz z krzywkami zwierajacymi.

Witam.W poprzednim poście pisząc "krzywki" miałem na myśli elementy napędzające styki wewnątrz przełącznika.

W 1 segmencie (R U U1) powinno być R,U ,W1.Nie jest to większym problemem ,bo można opisać inaczej.
Ten segment posłuży jako "wzorzec";element przełączający wewnątrz musisz ustawić tak by w pozycji γ zwierał R poprzez mostek zaznaczony przec ciebie z U ,a w pozycji Δ obie pary styków mają być zwarte
Element włączający te styki powinien mieć 3 wyżłobienia do zwierania styków.
Niestety ,nie znając ich wnętrza nie jestem w stanie podać czy to jest możliwe.
Jak wyciągniesz wszystkie segmenty,to w podstawie metalowej masz ogranicznik ruchu (3 pozycje)
Powrót do góry
   
Tom$on_hh
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Paź 2007
Posty: 36

Post#27 06 Paź 2007 16:34   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Witam!
Proszę o sprawdzenie czy podany przeze mnie sposób podłączenia silnika gwiazda trójkąt jest dobry. Styki w czerwonej ramce połączenie w gwiazdę(rozruch). Silnik chodzi połączony w gwiazde jak zostanie rozbiegany to dokładam styki w zielonej ramce i wtedy jest trójkąt. Do sterowania zastosuje łącznik krzywkowy o którym już była mowa w temacie. Pozdrawiam Dziękuje

Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?
Powrót do góry
   
vcc
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1011
Miasto: Zwoleń

Post#28 06 Paź 2007 16:56   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Tylko przy połączeniu w gwiazdę styki Z, X, Y powinny być razem połączone.
Powrót do góry
   
Tom$on_hh
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Paź 2007
Posty: 36

Post#29 06 Paź 2007 19:56   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


vcc napisał:
Tylko przy połączeniu w gwiazdę styki Z, X, Y powinny być razem połączone.


Witam!!!
Bardzo dziękuje za odpowiedź a z tymi stykami to wiedziałem mam beleczkę do łączenia. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
orinoco
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Wrz 2003
Posty: 107

Post#30 28 Paź 2008 10:02   

Re: Przełącznik gwiazda - trójkąt czy napewno?


Czy ktoś może wie, jak zbudowany jest przełącznik przedstawiony na początku wątku? Mam taki sam i chciałbym go wykorzystać jako przełącznik zasilania sieć-agregat prądotwórczy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przełącznik gwiazda - trójkąt czy na pewno?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Przełącznik ŁUK 40-43 jako przełącznik gwiazda/trójkąt (4)
Przełącznik ŁK15 gwiazda-trójkąt (4)
Przełącznik gwiazda-trójkąt - przebice (3)
Silnik 7.5 KW przełącznik trójkąt gwiazda (6)
Przełącznik siłowy trójkąt gwiazda (2)
Przełącznik gwiazda/trójkąt silnik 7,5 kW (9)
Przełącznik gwiazda trójkąt, problem techniczny (4)
Przełącznik przemysłowy gwiazda-trójkąt C18 (2)
Przełącznik gwiazda trójkąt - zła praca (8)
Samoczynny przełącznik gwiazda-trójkąt, usterka. (15)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS