Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę
Autor
Wiadomość
netp
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 27 Lut 2007 20:19   

Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Witam

Mam instalację elektryczną w domu, che na strychu zrobić pomieszczenia mieszkalne. Na razie to będą dwa pokoje i pokój, ale w przyszłości będzie łazienka i kuchnia. Dom na WSI

W tym celu chciałbym założyć różnicówkę już teraz. I podłączyć pod nią gniazdka w pokojach i korytarzu????

Już nie będę się chwalił, że jestem elektrykiem po szkole z uprawnieniami, ale po prostu nie pracowałem w zawodzie. Pracowałem z prądem, umiem się obchodzić z napięciem. Tylko braki ze szkoły sie ujawniają, mieliśmy jakieś inne pierdoły. Mało praktyki.

Teraz konkrety!!!!

To jak mówiłem. instalacja trójfazowa z neutralnym. Che wziąść jedną lub dwie fazy. To zależy jeszcze jedną na gniazda drugą na oświetlenie. Bo z tego co wiem tak sie robi. Bezpieczniki na gniazda 16 A na oświetlenie 10 A. Przekrój na gniazda 2.5 mm2 na oświetlenie 1.5 mm2. No itą nieszczęsną różnicówkę. Dlatego Proszę o konkrety jak to zrobić najlepiej schemat rozrysowany.
Powrót do góry
   
Mirek D
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 123
Miasto: Kleszczele

Post#2 27 Lut 2007 20:30   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Na początek zdecyduj instalacja jedno czy trzyfazowa. Inne różnicówki, a co do podłączenia, przeważnie jest schemat podłączenia w pudełku lub wręcz na samej różnicówce. Więc skoro nieobce są Tobie wiadomości z elektryki poradzisz bez problemu.
Powodzenia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2007 20:30   





Powrót do góry
   
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4898
Miasto: Swarzędz

Post#3 27 Lut 2007 20:35   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Jezżeli masz instalację 4 żyłową z uziemionym N w złączu to róznicówkę możesz podłączyć wydzielając przewód PE ( do jednofazowej różnicówki pdłączasz L i N a PE wyprowadzasz z N przed rónicówką. pomysła z rozdziałem faz jest doby, stosuję jego bardziej zaawansowaną werję - oświetlenie w sąsiadujących pomieszczeniach jest na różnych fazach, wtedy jak jedna wywali to nie jest całkiem ciemno. Zastosuj dwie jednofazowe różnicówki np 25A/ 0.03A. Ni estosuj 3 fazowej bo jak coś w którejkolwiek fazie wyrzuci to ciemno wszędzie......
Pozdr.J.
ps - kiedy robiłeś te uprawnienia ?
Powrót do góry
   
netp
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 8

Post#4 Post autora tematu 27 Lut 2007 23:44   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Nie jasno sie wyraziłem różnicówka będzie jedna jedno fazowa. Ale mam pytanie czy to jest poprawne, jeżeli pociągne sobie dwie fazy jedną na oświetlenie drugą na gniazda??? Czyli 2 fazy i N. Są cztery przewody bez uziemienia. Uziemienie kiedyś będzie. Może za dużo kombiuje bo powinienem zrobić wszystko na jednej fazie na S 16A. Ale mnie to nie satysfakcjonuje. Jak robiłem pokój na parterze to już przygotowałem też wszystko osobno tzn. oświetlelnie i gniazda mogą być na osobnych fazach. tylko czekam z remontem korytarza, żeby puścić przewody od skrzynki. Już pod to co zrobiłem.

Wiem, że na jednym obwodzie może być do 10 gniazd. Ale to sie dowiedziałem od elektryka:)

A uprawnienia mam już chyba z 2 lata ale tylko "E" , ale ogólnie to sie hydrauliką zajmuje czasami podłączam instalacje do kotłów, pompy czujniki i takie tam bajery.

A tak elektryką to się w domu zajmuje, dużo rzeczy wiem ale czasami są braki, rzeczy których nie robiłem dlatego wolę zapytać żeby nie popełniać błędów.
Powrót do góry
   
Yca
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 511
Miasto: PL

Post#5 27 Lut 2007 23:56   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


No faktycznie troche przekombinowales:-) Jak chcesz dwu faz uzywac no to musza byc dwie roznicowki a nie jedna, a najlepiej to trzy i juz bedziesz mial kazda faze w roznicowke ubrana. Do tego daje sie zwykle osobna roznicowke na obwod w lazience. no i zeby roznicowka spelniala swoje zadanie to musi byc ten przewod PE. Tak swoja droga slyszalem druga wersje ze przewod ten sie poprostu uziema odpowiednim uziemieniem bez rozdzielania PENa i nie laczy sie z nim, ale ja preferuje rozdzielenie w rozdzielni:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2007 23:56   





Powrót do góry
   
ekaand
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 28 Lis 2003
Posty: 528
Miasto: lubelskie

Post#6 28 Lut 2007 00:42   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Tak to ma wyglądać.Jeśli chcesz drugą różnicówkę to analogicznie na drugą fazę.
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#7 28 Lut 2007 00:51   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Jak bedziesz dawał 2 fazy ;to i 2 neutralne; inaczej będziesz miał kłopot z róznicówką (ami),lub RCD 3~fazowe
:D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2007 00:51   





Powrót do góry
   
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

Post#8 28 Lut 2007 05:10   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Oczywiście jezeli jest to sieć TN-C to trzeba dokonac rozdzialu na PE i N aby przejść na układ sieci TN-S. POwinno to juz być wykonane w złaczu lub w rozdzielnicy głównej. I podłączyc tak jak na rysunk wyzej.

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/1_1438.jpg

zobacz tez na to
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#9 28 Lut 2007 21:55   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Różnicówkę zakładaj tylko na obwody gniazdkowe gdzie będą bolce(łazienka,kuchnia,piwnica itp.)Na pozostałych oświetleniowych to zbędny wydatek.Zastosuj tam zwykłe esy.
Powrót do góry
   
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

Post#10 01 Mar 2007 15:44   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


POwiedzcie mi jak to jest: jak będę chciał załozyć 2 różnicówki to musze jakoś podpiąc pod inne neutralne ( rozdzielic neutralna), to ma wpływ na błedne działania róznicówek?
Powrót do góry
   
Elektryk80
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 504
Miasto: Kraków

Post#11 01 Mar 2007 16:02   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


skucinka w ten sposób możesz podłączyć 3 wyłączniki różnicowo-prądowe (lub dwa):
Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę

Każda sekcja odbiorników jest wtedy chroniona osobno i zadziałanie jednego wyłącznika nie powoduje przerwy w pracy innych. Oczywiście mowa tu o jednofazowych odbiornikach, przy 3-fazowych należy stosować wyłączniki różnicowo-prądowe 3-fazowe.
Aha, przewodów neutralnych za wyłącznikami nie wolno łączyć ze sobą! (spowoduje to wyłączenie różnicówek które "spiąłeś" ze sobą)
Powrót do góry
   
netp
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 8

Post#12 Post autora tematu 01 Mar 2007 16:17   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


skucinka napisał:
POwiedzcie mi jak to jest: jak będę chciał załozyć 2 różnicówki to musze jakoś podpiąc pod inne neutralne ( rozdzielic neutralna), to ma wpływ na błedne działania róznicówek?


Już wiem o co chodzi. Nie można zakładać dwóch różnicówek. Bo to nie spełniało by ich roli.

Na razie założę tylko esy i na tym sie zakończy ten etap.

Tylko mam jeszcze jedno pytanie:

Czy mogę wziąść dwie fazy razem z neutralnymi. Jedną na oświetlenie drugą na gniazda. Czy to w czymś przeszkadza, albo jest błędnym rozumowanie????

Bo jak tak to zaloże dwa esy 10A na oświetlenie a 16A na gniazda.

I tak kiedyś będę musiał przenieść główne zabezpieczenia na dół bo jest na strychu. Wtedy wykonam uziemienie i rozdziele na układ TN-S i wszystko gra.
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#13 01 Mar 2007 20:05   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Różnicówek założyć możesz ile chcesz tylko nie łącz neutralnych za nimi ze sobą w żadnym miejscu.
Powrót do góry
   
Yca
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 511
Miasto: PL

Post#14 01 Mar 2007 22:12   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


spokojnie mozesz wziasc jedna faze na gniazda a droga na oswietlenir tylko pamietaj zeby razem z przewodami fazowymi sciagnac neutralnie do rozdzielni i nie laczyc ich po drodze jesli planujesz roznicowki kiedys zalozyc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Mar 2007 22:12   





Powrót do góry
   
skucinka
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Miasto: Wrocław

Post#15 02 Mar 2007 04:50   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Śmiało możeć "wziąc" 2 fazy jedna na oświetlenie a druga na gniazda. JEst to oczywiście lepsze rozwiązanie.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Fael p 302 / 25A. Jak podłączyć różnicówkę? (4)
JAK PODŁĄCZYĆ RÓŻNICÓWKĘ --- CZY TO JEST MOŻLIWE ???? (20)
jak wpiąc różnicówkę do instalacji (3)
Proszę o poradę ^jak to podłączyć^(piec indukcyjny usa 220V) (15)
Pralka wywala różnicówkę - jak sprawdzić czy to wina instalacji czy pralki? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS