Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics ->Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
netp
Level 9
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 7
netp
Level 9
Post#1 27 Feb 2007 19:19  Topic author   

Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Witam

Mam instalację elektryczną w domu, che na strychu zrobić pomieszczenia mieszkalne. Na razie to będą dwa pokoje i pokój, ale w przyszłości będzie łazienka i kuchnia. Dom na WSI

W tym celu chciałbym założyć różnicówkę już teraz. I podłączyć pod nią gniazdka w pokojach i korytarzu????

Już nie będę się chwalił, że jestem elektrykiem po szkole z uprawnieniami, ale po prostu nie pracowałem w zawodzie. Pracowałem z prądem, umiem się obchodzić z napięciem. Tylko braki ze szkoły sie ujawniają, mieliśmy jakieś inne pierdoły. Mało praktyki.

Teraz konkrety!!!!

To jak mówiłem. instalacja trójfazowa z neutralnym. Che wziąść jedną lub dwie fazy. To zależy jeszcze jedną na gniazda drugą na oświetlenie. Bo z tego co wiem tak sie robi. Bezpieczniki na gniazda 16 A na oświetlenie 10 A. Przekrój na gniazda 2.5 mm2 na oświetlenie 1.5 mm2. No itą nieszczęsną różnicówkę. Dlatego Proszę o konkrety jak to zrobić najlepiej schemat rozrysowany.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mirek D
Level 15
Location: Kleszczele
Joined: 31 Oct 2005
Posts: 122
Helped: 8
Post rating: 8
Mirek D
Level 15
Post#2 27 Feb 2007 19:30    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Na początek zdecyduj instalacja jedno czy trzyfazowa. Inne różnicówki, a co do podłączenia, przeważnie jest schemat podłączenia w pudełku lub wręcz na samej różnicówce. Więc skoro nieobce są Tobie wiadomości z elektryki poradzisz bez problemu.
Powodzenia

Helpful post? + +1
Back to top
adamjur1
Level 39
Location: Swarzędz
Joined: 12 May 2004
Posts: 4870
Helped: 445
Post rating: 36
adamjur1
Level 39
Post#3 27 Feb 2007 19:35    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Jezżeli masz instalację 4 żyłową z uziemionym N w złączu to róznicówkę możesz podłączyć wydzielając przewód PE ( do jednofazowej różnicówki pdłączasz L i N a PE wyprowadzasz z N przed rónicówką. pomysła z rozdziałem faz jest doby, stosuję jego bardziej zaawansowaną werję - oświetlenie w sąsiadujących pomieszczeniach jest na różnych fazach, wtedy jak jedna wywali to nie jest całkiem ciemno. Zastosuj dwie jednofazowe różnicówki np 25A/ 0.03A. Ni estosuj 3 fazowej bo jak coś w którejkolwiek fazie wyrzuci to ciemno wszędzie......
Pozdr.J.
ps - kiedy robiłeś te uprawnienia ?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
netp
Level 9
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 7
netp
Level 9
Post#4 27 Feb 2007 22:44  Topic author   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Nie jasno sie wyraziłem różnicówka będzie jedna jedno fazowa. Ale mam pytanie czy to jest poprawne, jeżeli pociągne sobie dwie fazy jedną na oświetlenie drugą na gniazda??? Czyli 2 fazy i N. Są cztery przewody bez uziemienia. Uziemienie kiedyś będzie. Może za dużo kombiuje bo powinienem zrobić wszystko na jednej fazie na S 16A. Ale mnie to nie satysfakcjonuje. Jak robiłem pokój na parterze to już przygotowałem też wszystko osobno tzn. oświetlelnie i gniazda mogą być na osobnych fazach. tylko czekam z remontem korytarza, żeby puścić przewody od skrzynki. Już pod to co zrobiłem.

Wiem, że na jednym obwodzie może być do 10 gniazd. Ale to sie dowiedziałem od elektryka:)

A uprawnienia mam już chyba z 2 lata ale tylko "E" , ale ogólnie to sie hydrauliką zajmuje czasami podłączam instalacje do kotłów, pompy czujniki i takie tam bajery.

A tak elektryką to się w domu zajmuje, dużo rzeczy wiem ale czasami są braki, rzeczy których nie robiłem dlatego wolę zapytać żeby nie popełniać błędów.

Helpful post? + 0
Back to top
Yca
Level 20
Location: PL
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 538
Helped: 9
Post rating: 2
Yca
Level 20
Post#5 27 Feb 2007 22:56    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


No faktycznie troche przekombinowales:-) Jak chcesz dwu faz uzywac no to musza byc dwie roznicowki a nie jedna, a najlepiej to trzy i juz bedziesz mial kazda faze w roznicowke ubrana. Do tego daje sie zwykle osobna roznicowke na obwod w lazience. no i zeby roznicowka spelniala swoje zadanie to musi byc ten przewod PE. Tak swoja droga slyszalem druga wersje ze przewod ten sie poprostu uziema odpowiednim uziemieniem bez rozdzielania PENa i nie laczy sie z nim, ale ja preferuje rozdzielenie w rozdzielni:D

Helpful post? + 0
Back to top
ekaand
Level 21
Location: lubelskie
Joined: 28 Nov 2003
Posts: 528
Helped: 37
Post rating: 29
ekaand
Level 21
Post#6 27 Feb 2007 23:42    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Tak to ma wyglądać.Jeśli chcesz drugą różnicówkę to analogicznie na drugą fazę.

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wola
Level 26
Joined: 01 Apr 2005
Posts: 748
Helped: 63
Post rating: 18
wola
Level 26
Post#7 27 Feb 2007 23:51    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Jak bedziesz dawał 2 fazy ;to i 2 neutralne; inaczej będziesz miał kłopot z róznicówką (ami),lub RCD 3~fazowe
:D

Helpful post? + 0
Back to top
skucinka
Level 12
Location: Wrocław
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 90
Helped: 1
Post rating: 2
skucinka
Level 12
Post#8 28 Feb 2007 04:10    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Oczywiście jezeli jest to sieć TN-C to trzeba dokonac rozdzialu na PE i N aby przejść na układ sieci TN-S. POwinno to juz być wykonane w złaczu lub w rozdzielnicy głównej. I podłączyc tak jak na rysunk wyzej.

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/1 1438.jpg

zobacz tez na to

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ANDYW6
Level 24
Location: białystok
Joined: 11 Oct 2006
Posts: 638
Helped: 39
Post rating: 19
ANDYW6
Level 24
Post#9 28 Feb 2007 20:55    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Różnicówkę zakładaj tylko na obwody gniazdkowe gdzie będą bolce(łazienka,kuchnia,piwnica itp.)Na pozostałych oświetleniowych to zbędny wydatek.Zastosuj tam zwykłe esy.

Helpful post? + 0
Back to top
skucinka
Level 12
Location: Wrocław
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 90
Helped: 1
Post rating: 2
skucinka
Level 12
Post#10 01 Mar 2007 14:44    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


POwiedzcie mi jak to jest: jak będę chciał załozyć 2 różnicówki to musze jakoś podpiąc pod inne neutralne ( rozdzielic neutralna), to ma wpływ na błedne działania róznicówek?

Helpful post? + 0
Back to top
Elektryk80
Level 25
Location: Kraków
Joined: 01 Oct 2004
Posts: 501
Helped: 89
Post rating: 11
Elektryk80
Level 25
Post#11 01 Mar 2007 15:02    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


skucinka w ten sposób możesz podłączyć 3 wyłączniki różnicowo-prądowe (lub dwa):
Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę

Każda sekcja odbiorników jest wtedy chroniona osobno i zadziałanie jednego wyłącznika nie powoduje przerwy w pracy innych. Oczywiście mowa tu o jednofazowych odbiornikach, przy 3-fazowych należy stosować wyłączniki różnicowo-prądowe 3-fazowe.
Aha, przewodów neutralnych za wyłącznikami nie wolno łączyć ze sobą! (spowoduje to wyłączenie różnicówek które "spiąłeś" ze sobą)

Helpful post? + 0
Back to top
netp
Level 9
Joined: 28 Dec 2006
Posts: 7
netp
Level 9
Post#12 01 Mar 2007 15:17  Topic author   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


skucinka wrote:
POwiedzcie mi jak to jest: jak będę chciał załozyć 2 różnicówki to musze jakoś podpiąc pod inne neutralne ( rozdzielic neutralna), to ma wpływ na błedne działania róznicówek?


Już wiem o co chodzi. Nie można zakładać dwóch różnicówek. Bo to nie spełniało by ich roli.

Na razie założę tylko esy i na tym sie zakończy ten etap.

Tylko mam jeszcze jedno pytanie:

Czy mogę wziąść dwie fazy razem z neutralnymi. Jedną na oświetlenie drugą na gniazda. Czy to w czymś przeszkadza, albo jest błędnym rozumowanie????

Bo jak tak to zaloże dwa esy 10A na oświetlenie a 16A na gniazda.

I tak kiedyś będę musiał przenieść główne zabezpieczenia na dół bo jest na strychu. Wtedy wykonam uziemienie i rozdziele na układ TN-S i wszystko gra.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ANDYW6
Level 24
Location: białystok
Joined: 11 Oct 2006
Posts: 638
Helped: 39
Post rating: 19
ANDYW6
Level 24
Post#13 01 Mar 2007 19:05    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Różnicówek założyć możesz ile chcesz tylko nie łącz neutralnych za nimi ze sobą w żadnym miejscu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Yca
Level 20
Location: PL
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 538
Helped: 9
Post rating: 2
Yca
Level 20
Post#14 01 Mar 2007 21:12    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


spokojnie mozesz wziasc jedna faze na gniazda a droga na oswietlenir tylko pamietaj zeby razem z przewodami fazowymi sciagnac neutralnie do rozdzielni i nie laczyc ich po drodze jesli planujesz roznicowki kiedys zalozyc

Helpful post? + 0
Back to top
skucinka
Level 12
Location: Wrocław
Joined: 22 Feb 2007
Posts: 90
Helped: 1
Post rating: 2
skucinka
Level 12
Post#15 02 Mar 2007 03:50    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Śmiało możeć "wziąc" 2 fazy jedna na oświetlenie a druga na gniazda. JEst to oczywiście lepsze rozwiązanie.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę

Fael p 302 / 25A. Jak podłączyć różnicówkę? (4)
JAK PODŁĄCZYĆ RÓŻNICÓWKĘ --- CZY TO JEST MOŻLIWE ???? (20)
jak wpiąc różnicówkę do instalacji (3)
Proszę o poradę ^jak to podłączyć^(piec indukcyjny usa 220V) (15)
Pralka wywala różnicówkę - jak sprawdzić czy to wina instalacji czy pralki? (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops