Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
netp
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 7
netp
Poziom 3
Post#1 27 Lut 2007 19:19  Autor tematu   

Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Witam

Mam instalację elektryczną w domu, che na strychu zrobić pomieszczenia mieszkalne. Na razie to będą dwa pokoje i pokój, ale w przyszłości będzie łazienka i kuchnia. Dom na WSI

W tym celu chciałbym założyć różnicówkę już teraz. I podłączyć pod nią gniazdka w pokojach i korytarzu????

Już nie będę się chwalił, że jestem elektrykiem po szkole z uprawnieniami, ale po prostu nie pracowałem w zawodzie. Pracowałem z prądem, umiem się obchodzić z napięciem. Tylko braki ze szkoły sie ujawniają, mieliśmy jakieś inne pierdoły. Mało praktyki.

Teraz konkrety!!!!

To jak mówiłem. instalacja trójfazowa z neutralnym. Che wziąść jedną lub dwie fazy. To zależy jeszcze jedną na gniazda drugą na oświetlenie. Bo z tego co wiem tak sie robi. Bezpieczniki na gniazda 16 A na oświetlenie 10 A. Przekrój na gniazda 2.5 mm2 na oświetlenie 1.5 mm2. No itą nieszczęsną różnicówkę. Dlatego Proszę o konkrety jak to zrobić najlepiej schemat rozrysowany.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mirek D
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Kleszczele
Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 122
Pomógł: 8
Ocena postów: 5
Mirek D
Poziom 13
Post#2 27 Lut 2007 19:30    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Na początek zdecyduj instalacja jedno czy trzyfazowa. Inne różnicówki, a co do podłączenia, przeważnie jest schemat podłączenia w pudełku lub wręcz na samej różnicówce. Więc skoro nieobce są Tobie wiadomości z elektryki poradzisz bez problemu.
Powodzenia

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamjur1
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Swarzędz
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 4869
Pomógł: 445
Ocena postów: 16
adamjur1
Poziom 24
Post#3 27 Lut 2007 19:35    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Jezżeli masz instalację 4 żyłową z uziemionym N w złączu to róznicówkę możesz podłączyć wydzielając przewód PE ( do jednofazowej różnicówki pdłączasz L i N a PE wyprowadzasz z N przed rónicówką. pomysła z rozdziałem faz jest doby, stosuję jego bardziej zaawansowaną werję - oświetlenie w sąsiadujących pomieszczeniach jest na różnych fazach, wtedy jak jedna wywali to nie jest całkiem ciemno. Zastosuj dwie jednofazowe różnicówki np 25A/ 0.03A. Ni estosuj 3 fazowej bo jak coś w którejkolwiek fazie wyrzuci to ciemno wszędzie......
Pozdr.J.
ps - kiedy robiłeś te uprawnienia ?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
netp
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 7
netp
Poziom 3
Post#4 27 Lut 2007 22:44  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Nie jasno sie wyraziłem różnicówka będzie jedna jedno fazowa. Ale mam pytanie czy to jest poprawne, jeżeli pociągne sobie dwie fazy jedną na oświetlenie drugą na gniazda??? Czyli 2 fazy i N. Są cztery przewody bez uziemienia. Uziemienie kiedyś będzie. Może za dużo kombiuje bo powinienem zrobić wszystko na jednej fazie na S 16A. Ale mnie to nie satysfakcjonuje. Jak robiłem pokój na parterze to już przygotowałem też wszystko osobno tzn. oświetlelnie i gniazda mogą być na osobnych fazach. tylko czekam z remontem korytarza, żeby puścić przewody od skrzynki. Już pod to co zrobiłem.

Wiem, że na jednym obwodzie może być do 10 gniazd. Ale to sie dowiedziałem od elektryka:)

A uprawnienia mam już chyba z 2 lata ale tylko "E" , ale ogólnie to sie hydrauliką zajmuje czasami podłączam instalacje do kotłów, pompy czujniki i takie tam bajery.

A tak elektryką to się w domu zajmuje, dużo rzeczy wiem ale czasami są braki, rzeczy których nie robiłem dlatego wolę zapytać żeby nie popełniać błędów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Yca
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: PL
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 535
Pomógł: 9
Ocena postów: 2
Yca
Poziom 18
Post#5 27 Lut 2007 22:56    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


No faktycznie troche przekombinowales:-) Jak chcesz dwu faz uzywac no to musza byc dwie roznicowki a nie jedna, a najlepiej to trzy i juz bedziesz mial kazda faze w roznicowke ubrana. Do tego daje sie zwykle osobna roznicowke na obwod w lazience. no i zeby roznicowka spelniala swoje zadanie to musi byc ten przewod PE. Tak swoja droga slyszalem druga wersje ze przewod ten sie poprostu uziema odpowiednim uziemieniem bez rozdzielania PENa i nie laczy sie z nim, ale ja preferuje rozdzielenie w rozdzielni:D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ekaand
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: lubelskie
Dołączył: 28 Lis 2003
Posty: 528
Pomógł: 37
Ocena postów: 22
ekaand
Poziom 18
Post#6 27 Lut 2007 23:42    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Tak to ma wyglądać.Jeśli chcesz drugą różnicówkę to analogicznie na drugą fazę.

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
wola
Poziom 19
Poziom 19
Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 744
Pomógł: 63
Ocena postów: 13
wola
Poziom 19
Post#7 27 Lut 2007 23:51    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Jak bedziesz dawał 2 fazy ;to i 2 neutralne; inaczej będziesz miał kłopot z róznicówką (ami),lub RCD 3~fazowe
:D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
skucinka
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Wrocław
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
skucinka
Poziom 12
Post#8 28 Lut 2007 04:10    

Re: Jak podłączyć różnicówkę???? Konkrety proszę


Oczywiście jezeli jest to sieć TN-C to trzeba dokonac rozdzialu na PE i N aby przejść na układ sieci TN-S. POwinno to juz być wykonane w złaczu lub w rozdzielnicy głównej. I podłączyc tak jak na rysunk wyzej.

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/1_1438.jpg

zobacz tez na to

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 9
ANDYW6
Poziom 19
Post#9 28 Lut 2007 20:55    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Różnicówkę zakładaj tylko na obwody gniazdkowe gdzie będą bolce(łazienka,kuchnia,piwnica itp.)Na pozostałych oświetleniowych to zbędny wydatek.Zastosuj tam zwykłe esy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
skucinka
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Wrocław
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
skucinka
Poziom 12
Post#10 01 Mar 2007 14:44    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


POwiedzcie mi jak to jest: jak będę chciał załozyć 2 różnicówki to musze jakoś podpiąc pod inne neutralne ( rozdzielic neutralna), to ma wpływ na błedne działania róznicówek?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Elektryk80
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Kraków
Dołączył: 01 Paź 2004
Posty: 501
Pomógł: 89
Ocena postów: 5
Elektryk80
Poziom 18
Post#11 01 Mar 2007 15:02    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


skucinka w ten sposób możesz podłączyć 3 wyłączniki różnicowo-prądowe (lub dwa):
Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę

Każda sekcja odbiorników jest wtedy chroniona osobno i zadziałanie jednego wyłącznika nie powoduje przerwy w pracy innych. Oczywiście mowa tu o jednofazowych odbiornikach, przy 3-fazowych należy stosować wyłączniki różnicowo-prądowe 3-fazowe.
Aha, przewodów neutralnych za wyłącznikami nie wolno łączyć ze sobą! (spowoduje to wyłączenie różnicówek które "spiąłeś" ze sobą)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
netp
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 7
netp
Poziom 3
Post#12 01 Mar 2007 15:17  Autor tematu   

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


skucinka napisał:
POwiedzcie mi jak to jest: jak będę chciał załozyć 2 różnicówki to musze jakoś podpiąc pod inne neutralne ( rozdzielic neutralna), to ma wpływ na błedne działania róznicówek?


Już wiem o co chodzi. Nie można zakładać dwóch różnicówek. Bo to nie spełniało by ich roli.

Na razie założę tylko esy i na tym sie zakończy ten etap.

Tylko mam jeszcze jedno pytanie:

Czy mogę wziąść dwie fazy razem z neutralnymi. Jedną na oświetlenie drugą na gniazda. Czy to w czymś przeszkadza, albo jest błędnym rozumowanie????

Bo jak tak to zaloże dwa esy 10A na oświetlenie a 16A na gniazda.

I tak kiedyś będę musiał przenieść główne zabezpieczenia na dół bo jest na strychu. Wtedy wykonam uziemienie i rozdziele na układ TN-S i wszystko gra.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: białystok
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 638
Pomógł: 39
Ocena postów: 9
ANDYW6
Poziom 19
Post#13 01 Mar 2007 19:05    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Różnicówek założyć możesz ile chcesz tylko nie łącz neutralnych za nimi ze sobą w żadnym miejscu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Yca
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: PL
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 535
Pomógł: 9
Ocena postów: 2
Yca
Poziom 18
Post#14 01 Mar 2007 21:12    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


spokojnie mozesz wziasc jedna faze na gniazda a droga na oswietlenir tylko pamietaj zeby razem z przewodami fazowymi sciagnac neutralnie do rozdzielni i nie laczyc ich po drodze jesli planujesz roznicowki kiedys zalozyc

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
skucinka
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Wrocław
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 90
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
skucinka
Poziom 12
Post#15 02 Mar 2007 03:50    

Re: Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę


Śmiało możeć "wziąc" 2 fazy jedna na oświetlenie a druga na gniazda. JEst to oczywiście lepsze rozwiązanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jak podłączyć różnicówkę? Konkrety proszę
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Fael p 302 / 25A. Jak podłączyć różnicówkę? (4)
JAK PODŁĄCZYĆ RÓŻNICÓWKĘ --- CZY TO JEST MOŻLIWE ???? (20)
jak wpiąc różnicówkę do instalacji (3)
Proszę o poradę ^jak to podłączyć^(piec indukcyjny usa 220V) (15)
Pralka wywala różnicówkę - jak sprawdzić czy to wina instalacji czy pralki? (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS