FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Poczciwy dell csx + wymiana procka - bios problem

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Poczciwy dell csx + wymiana procka - bios problem
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 28 Feb 2007 18:48   

Poczciwy dell csx + wymiana procka - bios problem

Witam, przegladajac allegro ostatnimi czasy zobaczylem jak tanie sa procki na mpga2. bez chwili namyslu kupilem sobie 700mgh dla sprawdzenia. dell csx ktorego posiadam mial standardowo p3 500 wiec za niewielkie pieniadze chcialem mu dodac wigoru. procek przyszedl zamontowalem i smiga... mam tylko maly problem, dosc upierdliwy. podczas startu bios krzyczy ze nie polecane jest wymienianie procesora, ze ten ma niezgodny mikrokod i staje... trzeba nacisnac f1 i komp dopiero sie uruchamia. niby nic jednak odpalenie systemu wymaga obecnosci kogos przed i np zdalny restart juz odpada...

postanowilem sciagnac jakiegos nowszego biosa... ze stronki producenta zessalem najnowszego jaki byl i lipa... jak wlozony jest 700 nie chce sie zaktualizowac bo znow mikrokod mu przeszkadza, a jak wkladam 500 to po aktualizacji problem nie znika i po ponownym wlozeniu 700 trzeba naciskac f1 zeby poszedl dalej...

idac dalej stwierdzilem ze moze udalo by mi sie cosik w samym biosie pogrzebac, jednak dell udostepnia jedynie skompilowanego .exe z gotowym juz wewn biosem i instalatorem wiec nawet nie mam opcji zagladniecia do wsadu...

i tu pytanie, czy ktos ma jakis pomysl jak zmodyfikowac bios aby smigalo to jak nalezy? jest jakis sposob na wyciagniecie samego biosu z pliku .exe?

jesli cos to pomoze to oryginalnie jest to dell CSxH 500 P3 ma zalozone 320mb ramu i dysk 40. smiga dobrze nie przegrzewa sie, nie wiesza i poza upierdliwym startem wszystko jest ok

prosze o pomoc ewentualnie szybkie sprowadzenie mnie na ziemie sensowna odpowiedzia czemu sie nei da....
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Feb 2007 18:48   

Back to top

ewrybady
Poziom 2
Poziom 2

Post#2 03 Mar 2007 15:28   

Re: Poczciwy dell csx + wymiana procka - bios problem

Wlasnie, tez chcialem wymienc sobie procka, w tym laptopie. Wiec rowniez prosze o pomoc!

Dodano po 27 [minuty]:

Wiesz wlasnie tak szukam i szukam i nie wiem ale wydaje mi sie ze procesor ktory bedzie pasowal w 100% ma numer SL3Z8. Zobacz czy ten twoj ma taki numer.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Mar 2007 15:28   

Back to top

PitD
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 05 Mar 2007 12:39   

Re: Poczciwy dell csx + wymiana procka - bios problem

Wsad binarny do biosu to nie problem.
Jest tylko problem z biosem. Do tej wersji brak jakichkolwiek narzędzi.
A więc musisz sam zdekompilować bios, znaleźć procedury od SpeedStep i mikrokody procesorów i je podmienić. Zadanie jest wykonalne ale trzeba posiadać wiedzę twórców biosa :(
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Poczciwy dell csx + wymiana procka - bios problem
Page 1 of 1
Similar topics
Rozpoznawanie procka przez BIOS!! (3)
PROBLEM Z HASŁEM BIOS DELL 120L (2)
Problem z Dell A860 padł bios (8)
Bios źle odczytuje taktowanie Procka P 4 (1)
Dell CPx H500 - problem ze zmianami w BIOS (2)
Dell D630 problem przy aktualizacji bios. potrzebny plik (1)
Wymiana baterii podtrzymującej bios w laptopie DELL (1)
Jak zrobić bootowalny HDD (Dell CSx h500XT Instalacja XP) (22)
Notebook DELL CSX, zalany wodą (4)
Czy możliwa jest wymiana procka w Dell GX620 na E5200 (5)

Page generation time: 0.072 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed