Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Pomocy!! Wykresy w Pspice.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Pomocy!! Wykresy w Pspice.
Author
Message
tyfus3
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Jun 2005
Posts: 96

Post#1 Post from the author of the topic 28 Feb 2007 19:48   

Pomocy!! Wykresy w Pspice.


Witam. Zainstalowałem wersję studenck± Pspice 9.1. Narysowałem jaki¶ najprostszy układ z rezystorami. Następnie sprawdziłem poleceniem Elektrical Rule Check czy s± błędy, wynik 0 błędów. Dodałem woltomierz poleceniem Mark Voltage/Level. Uruchamiam symulacje, pojawia mi się dodatkowe okno Pspice A/D w którym nic nie ma. Nie widzę żadnych wykresów. Próbowałem użyć polecenie Run Probe ale po wci¶nięciu nic się nie pojawia. Co robić?? Dzięki za odpowiedzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Feb 2007 19:48   





Back to top
   
sadamb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 01 Sep 2006
Posts: 356
Location: Katowice

Post#2 28 Feb 2007 20:06   

Re: Pomocy!! Wykresy w Pspice.


Zeby rysowac wykres musisz zlecic jakas dodatkowa analize np. transient (w czasie).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Feb 2007 20:06   





Back to top
   
giovani
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Jun 2003
Posts: 127

Post#3 28 Feb 2007 20:12   

Re: Pomocy!! Wykresy w Pspice.


Zaznaczyles jaki rodzaj analizy stalo/zmiennopradowej chcesz zrobic?

Dodano po 6 [minuty]:

Tak jak pisze kolega wyzej zaznacz Transient w Setup Analysis

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Feb 2007 20:12   





Back to top
   
tyfus3
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Jun 2005
Posts: 96

Post#4 Post from the author of the topic 28 Feb 2007 20:18   

Re: Pomocy!! Wykresy w Pspice.


Zaznaczyłem AC Sweep i następnie uruchomiłem symulacje.

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki za odpowiedzi, wszystko jest już OK.

Helpful message? + -

Back to top
   
giovani
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 17 Jun 2003
Posts: 127

Post#5 28 Feb 2007 20:20   

Re: Pomocy!! Wykresy w Pspice.


Nie ma za co! Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Pomocy!! Wykresy w Pspice.
Page 1 of 1
Similar topics
### Problem w PSpice ### - wykresy (1)
Pspice wykresy , parametry (3)
PSpice , Wykresy !!!! jak to zrobić (2)
Labora w pspice, ustawienie parametrów? wykresy? (3)
PSpice -schemat wzmacniaczy operacyjnych oraz wykresy charakterystyk (1)
¬ródło pr±dowe PSpice. Wykresy się rozjeżdżaj±. Co jest nie tak? (2)
Wykresy wskazowe ! Pomocy !!! (1)
Wykresy wskazowe dla przekładników napięciowych (POMOCY!) (1)
pomocy zniekształcenia TIM w PSpice !! (3)
pspice projekt filtra pomocy (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl topic RSS feed