Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak zrobić zdalne uruchamianie komputera PC?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery użytkowy ->Jak zrobić zdalne uruchamianie komputera PC? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#1 Post autora tematu 03 Mar 2007 18:16   

zdalne uruchamianie pc??


zaswiatlo mi w mojej malej glowce dziwne ale zarazem chyba skuteczne rozwiazanie. uruchamianie zdalne pc. usunal bym calkiem przycisk wlanczajacy i ladnie zamaskowal. wstawil tam mchanizm z samochodzika zdalnie sterowaneg takiego najtanszego. jak by sie na pilocie dawalo zeby jechal do przodu to silnik zwieral by kabeli i natychmiast rozwiarał. pc by sie urychamiał. wszysko łanie poskładac do kupy i małe diy nawet by wyszło. co o tym myslicie??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Mar 2007 18:16   



Powrót do góry
electro_Nick
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 1685
Miasto: Kwidzyn / Roros

electro_Nick
Poziom 22
Post#2 03 Mar 2007 18:40   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Wg mnie niepotrzebny bajer. Ale zawsze cos innego niz zwykly wlacznik... Jesli masz czas i ochote to nie powino byc problemu z wykonaniem tego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 03 Mar 2007 18:40   



Powrót do góry
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#3 Post autora tematu 03 Mar 2007 18:43   

Re: zdalne uruchamianie pc??


chodzi mi przedewszystim o zrobieniu czegos nowego, oryginalnego, zeby nie byl to wlacznik, ktory prawie 38 mln osob uzywa w polsce Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
electro_Nick
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 1685
Miasto: Kwidzyn / Roros

electro_Nick
Poziom 22
Post#4 03 Mar 2007 18:48   

Re: zdalne uruchamianie pc??


jak masz pomysl to go zrealizuj-w pececie jest zasilanie +5V STby wiec mozna wszystko wymyslec wlacznie ze sterowaniem na podczerwien albo nawet przez sms...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#5 03 Mar 2007 21:17   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Ja już to wykonałem... działa perfekcyjnie na w całym piętrowym domu! Jak zdobędę obudowę to ukaże projekt w DIY oraz tutaj podam linka!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#6 Post autora tematu 03 Mar 2007 23:20   

Re: zdalne uruchamianie pc??


ale wykonane na podstawie takiej jak ja mowie czy cos na podstawie podczerwieni bo takie bylo by duzo bardziej estetyczne

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ob
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 364

ob
Poziom 17
Post#7 03 Mar 2007 23:44   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Całkiem dobry pomysł Wink np. jak się chce schować budę gdzieś do szafy, albo ma się słaby dostęp...

jednak wypasem będzie zrobienie tego na BT z komórki by można było odpalać Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#8 Post autora tematu 04 Mar 2007 00:16   

Re: zdalne uruchamianie pc??


niebardzo rozumiem chodzi ci o wyjecie z komurki bt??. to raczej nie jes problem ale nie wyjmowal bym z komurki. tylko jak to podlaczyc i jakies układy by trzeba byo robic chyba a ja laik jestem w lutowani

w moim projekcie prawdopodobnie bedzie sie resetowało z pilota jeszcze . pilot bedzie wykonany z blacy cienkiej oto model nade by paint:

Jak zrobić zdalne uruchamianie komputera PC?

w miejscu diod power i hdd dalbym czarna plekse (przyciemniona) ktora by zalaniala diody i odbiornik od mojego pilota. miejwiecej takie cos"

Jak zrobić zdalne uruchamianie komputera PC?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dwpl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2006
Posty: 537
Miasto: Przeworsk/Kraków

dwpl
Poziom 18
Post#9 04 Mar 2007 00:16   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Niektóre płyty główne pozwalają na zdalne uruchomienie komputera z poziomu klawiatury poprzez wpisanie hasła.
Np. ASUS P5GPL-X SE

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#10 04 Mar 2007 13:18   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Mój projekt jest żywcem wykonany na układzie z samochodzika. Jest to jednak zabawka za jakieś 150zł sprowadzona z niemiec, zasięg jest nawet solidny, a zrobię jeszcze regulację na wypadek imprez (+wzmacniacz antenowy).

Całym zestawem włączam i wyłączam komputer oraz zestaw audio - wieżę. Dla "bajeru" podpięte jest ładne niebieskie oświetlenie i włączanie migających zielono-białych diod za pomocą pilota.

Projekt oczekuje na obudowę z ładnej blachy.... zrobię ją za jakiś miesiąc/dwa i wtedy dam fotki oraz film:)

Życzę Wam sukcesów, bo pomysł bardzo dobry!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#11 Post autora tematu 04 Mar 2007 15:22   

Re: zdalne uruchamianie pc??


hehe czyli myslimy podobnie xD a antene schowałeśw srodku obudowy??

EDIT:

a pilot uzywasz ten od samochodziku czy jakos go przerabiałeś??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 525

elektronik321
Poziom 18
Post#12 04 Mar 2007 15:39   

Re: zdalne uruchamianie pc??


zdalne właczanie pc mozna tez zrealizowac komórką . ustawic tak aby dawała sygnał na tylko jeden wybrany nr telefonu , sklepać przekaźniczek podłaczony przez tranzystor do tego głośniczka w kom. puscic sygnałka na komórke , przekaźnik zwiera na chwile styki i załacza przycisk power. proste. ograniczeniem jest czas działania karty sim do czasu kiedy nie zostanie na amen zablokowana przez operatora z powodu wygaśniecia działania. układ działał w kompie sprawnie, majac zewnetrzne ip mozna w ten sposób odpalic kompa i miec nad nim zdalną administracje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#13 04 Mar 2007 16:43   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Ciekawy pomysł z telefonem... ale mi wystarcza radiowy:)

Antenę dałem zewnętrzna od boom box-a, łapie ona dość dobrze i nie wygląda źle:)

Moim głównym założeniem było pozybycie się guzików, ale po zrobieniu okazało się że zasięg może pozwolić na prowadzenie niezłej imprezy, bez wynoszenia komputera:) Mam w planach podłączenie się pod przyciski w myszce (mam 5 przyciskową), tym sposobem będzie możliwa zmiana piosenek, oraz wiele innych przydatnych bajerów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
elektronik321
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 525

elektronik321
Poziom 18
Post#14 04 Mar 2007 17:40   

Re: zdalne uruchamianie pc??


włączanie przez telefon jest dobre na duze odległosci i jak wspomniałem , jesli ktos posiada bezposredni dostep do kompa (zewnętrzne ip) i ma postawiony jakis serwer ftp czy strone www.jakis czas uzywałem tej kombinacji do włączania komputera na którym stał serwer FTP/ po pracy wyłaczałem kompa i po kłopocie

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#15 04 Mar 2007 18:50   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Co do pilota, to kożystam z tego od samochodzika.. Zapewne coś w nim zmienie.. może diodę bo jest czerw.Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#16 Post autora tematu 04 Mar 2007 22:05   

Re: zdalne uruchamianie pc??


spoko czekamy na fotki jak to zrobiles (pilocik terz pokaz jak bedziesz mogl)

niewiem jesze jak sie zabrac zato bo nie jestem pewien czy nie bede sprubowac wykombinowacz czegos na podczerwieni albo bt

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#17 05 Mar 2007 15:34   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Hmm, ja polecam opcję radiową - największy zasięgSmile Ale może uda sie koledze zrobić coś lepszego:)

Trzymam kciuki oraz służę pomocą.. fotkę mogę umieścić na razie tylko taką - wszystko działa ale bez obudowy oraz skręcone "na odwal się" - prowizorka.

Projekt wymaga polutowania wszystkiego, poskręcania i wrzucenia w jedną obudowę.

P.S. Wygląd obudowy pozostawię narazie tajemnicą.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 05 Mar 2007 15:34   



Powrót do góry
Blitzkrieg
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 20
Miasto: Łódź

Blitzkrieg
Poziom 7
Post#18 05 Mar 2007 16:29   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Dn'tSLn napisał:
Mam w planach podłączenie się pod przyciski w myszce (mam 5 przyciskową), tym sposobem będzie możliwa zmiana piosenek, oraz wiele innych przydatnych bajerów.

A nie prosciej pod klawiature?? W niektorych odtwarzaczach sa funkcje przelaczania utworow klawiszami- mozna pod numeryczna ustawic.

A tak BTW: zaden dzieciak bawiacy sie samochodzikiem jeszcze wam kompa nie wlaczyl Very Happy, ja bym postawil na bt.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#19 05 Mar 2007 17:17   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Hmm, z myszką będzie prościej w moim przypadku.. ale nad klawiszami również pomyśle. Jest może ktoś, kto tego dokonał?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Muc13k
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 12 Wrz 2006
Posty: 152
Miasto: Dukla

Muc13k
Poziom 14
Post#20 Post autora tematu 05 Mar 2007 23:39   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Blitzkrieg napisał:


A tak BTW: zaden dzieciak bawiacy sie samochodzikiem jeszcze komputera nie wlaczyl Very Happy, ja bym postawil na bt.


niebardzo cie rozumiem co ze sie nieda?? to oblookaj co kolega wyzej wymodowałRazz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#21 07 Mar 2007 23:50   

Re: zdalne uruchamianie pc??


No i udało mi się zdobyć troszeczkę czasu na nakręcenie filmu...

Wszystkie "flaki" na wierzchu, a kabelki jeszcze nie polutowane...

Film pokazuje cały sens działania tego układu - sterowanie diodami (w przyszłości będą inne), oraz sterowanie włącznika komputera i wieży HI-FI (na razie nie podłączona).

Pozdrawiam, jak znajdę trochę czasu to podłączę wieżę i wszystko ładnie spakujęSmile

http://www.youtube.com/watch?v=WmuIE3w71ig

P.S. Wiem że niegrzecznie jest pokazywać palcem;)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Blitzkrieg
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 20
Miasto: Łódź

Blitzkrieg
Poziom 7
Post#22 08 Mar 2007 20:03   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Fajnie, ladnie wyszlo, wiem ze sie czepiam, ale ja bym znalazl jakiegos mniejszego pilocika :d
PS. ladna szybke kolega wycial Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#23 09 Mar 2007 15:39   

Re: zdalne uruchamianie pc??


heh, pleksi jest jeszcze w folii a krawędzie blachy wymagają nadal wygładzenia. Komputer będzie malowany, a z braku czasu zrobiłem wszystko na "odwal się"Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 09 Mar 2007 15:39   



Powrót do góry
Blitzkrieg
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 20
Miasto: Łódź

Blitzkrieg
Poziom 7
Post#24 11 Mar 2007 16:55   

Re: zdalne uruchamianie pc??


A ten samochodzik to zamierza kolega rozmontowac i wyjac z niego servo i odbiornik czy on juz tak zostanie Question

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 11 Mar 2007 16:55   



Powrót do góry
DntSLn
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Maj 2006
Posty: 665
Miasto: Zgierz

DntSLn
Poziom 19
Post#25 12 Mar 2007 15:35   

Re: zdalne uruchamianie pc??


Na razie tak zostanie, na filmie widać że niezbędna jest przednia ośka do włączania komputera czy zestawu audio.

Obudowa jest już w połowie gotowa - mam pozaginaną blachę... teraz tylko wycięcie napisu i malowanie.

Podświetlenie będzie na 2 neonach led - takie jak z allegro, tylko że własnej roboty:)

Wielkość obudowy to 25x12x12cm

Postaram się dać jakiś filmik czy fotki pod koniec tego miesiąca.. ale nic nie obiecuje;)

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery użytkowy -> Jak zrobić zdalne uruchamianie komputera PC?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zdalne uruchamianie komputera ? (10)
Zdalne uruchamianie komputera za pomocą komórki (3)
Lantronix Xport-03/04. Zdalne uruchamianie komputera. (1)
zdalne uruchamianie i wyłaczanie komputera w LAN (8)
zdalne uruchamianie serwera linux (2)
Jak maksymalnie przyspieszyc uruchamianie sie komputera? (21)
Zdalne uruchamianie programu na wielu stanowiskach. (4)
DOS. Jak zrobić uruchamianie z hdd a nie z dyskietki? (2)
Uruchamianie starego PC. Jak to zrobić? Muli, wyłączył się. (39)
WOL bez kabelka da się? Zdalne uruchamianie. (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS