Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Wejście optyczne a SPDIF


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service ->Wejście optyczne a SPDIF Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
tomekflak
Level 13
Location: Legnica City
Joined: 02 Jan 2005
Posts: 134
tomekflak
Level 13
Post#1 04 Mar 2007 21:23  Topic author   

Wejście optyczne a SPDIF


Witam. Chcę zakupić amplituner który nastepnie chce podłączyć do tunera nbox recorder. Amplituner posiada wejście optyczne i dwa wejścia coaxial. Tuner nbox posiada wyjście SPDIF. Czy obydwa urządzenia będą ze sobą współpracować ? Chodzi mi dokładnie o apmplituner KODA AV-500:
http://www.dvdsystem.pl/opis.php?n=Koda%20AV-500%205.1&towID=107&katID=56
Chodzi mi przedewszystkim o to czy jest różnica między tymi dwoma gniazdami. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
michas
Level 23
Location: Kraków
Joined: 22 Aug 2002
Posts: 766
Helped: 28
Post rating: 5
michas
Level 23
Post#2 04 Mar 2007 21:42Helpful post    

Re: Wejście optyczne a SPDIF


spdif -elektryczne wyjscie/wejscie cyfrowe to jest to samo co coaxial. Tosllink (toshiba link) to standart wejscia/wyjscia optycznego czasami nazywanego optical.
jesli tuner sat ma wyjscie cyfrowe elektryczne SPDIF to spokojnie mozesz połączyć do wejscia ampli coaxial bo to ten sam standard i bedzie współpracować. Notabene do drugiego wejscia coaxialnego mozesz podłączyc wyjscie z cyfrowe z karty dzwiekowej z kompa i tez bedzie chodzić.
wejscia optyczne podłączasz swiatłowodem optical toslink i tu chyba nie ma niejasnosci
Pozdrawiam Michał

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
irek2
Level 40
Location: Warszawa
Joined: 12 Jan 2004
Posts: 6041
Helped: 434
Post rating: 33
irek2
Level 40
Post#3 05 Mar 2007 20:17Helpful post    

Re: Wejście optyczne a SPDIF


SPDIF Sony Philips digital InterFace
wystepuje w dwoch zlaczach:
coaxial- koncentryczne 75ohm
optical-optyczne (zwiatlowod)

Urzadzenia beda dzialac a amplituner dodatkowo powinien wyswietlic jaki sygnal dostaje z tunera i bedzie to stereo albo wielokanalowy z zaznaczeniem ilosci kanalow. To juz bedzie zalezalo od tego co nadaje nadawca i pewnie ustawien tunera. Lepsze programy nadaja sygnal wielokanalowy i wtedy powinien pojawic sie napis Dolby digital i ilosc kanalow.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
michas
Level 23
Location: Kraków
Joined: 22 Aug 2002
Posts: 766
Helped: 28
Post rating: 5
michas
Level 23
Post#4 05 Mar 2007 21:39    

Re: Wejście optyczne a SPDIF


Teraz tak z ciekawosci zapytam czy SPDIF (sony philips) w wersji optycznej bedzie współpracować z toslinkiem (toshiba) ?? Bo przyznam sie szczerze ,ze SPDIF optycznego nie widziałem czy to te same złącza optyczne??Te same swiatłowody sie stosuje?.

Pozdrawiam Michał.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Wejście optyczne a SPDIF
Page 1 of 1

Similar topics to wejście optyczne a SPDIF

DVD752 Philips +wejście optyczne (13)
LG ht953tv-dp TOSLINK nie działa wejście optyczne. (1)
Amplituner Ferguson AV770 wejście optyczne przerywa (2)
Samsung ht-c 453 - Nie działa wejście optyczne (3)
Amplituner Yamaha - RX-V420RDS - nie działa wejście optyczne (4)
Grundig Cinio AVR5200 DD - nie działa wejście optyczne. (2)
amplituner cat cs 907 nie działa wejście optyczne (4)
Pioneer VSX-515-S nie działa wejście optyczne. (8)
Amplituner Pioneer VSX-D510 - Nie działa wejście optyczne / cyfrowe (4)
Amplituner SONY, STR-DA3400, wejście SPDIF nie widzi sygnału (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.061 seconds