Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD?


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security ->Jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#1 05 Mar 2007 16:22  Topic author   

Jak podłączyć czujkę...


Mam pytanie zakupiłem trzy czujki DG 55 "DIGIGARD" chcę je wykorzystać jako przedłużenie zaistalowanych już czujek w innch pomieszczeniach, kapel mam 5 żyłowy i wzwiązku z tym mam prośbę i pytanie zarazem jak podłączyć te czujki wykorzystując do tego dwa rezystory 1,1ohma, tak właśnie są podłączone pozostałe czuki tylko są one innej firmy, proszę jeżeli to możliwe o rozryzowanie połączeń. Tamte czujki jak zauważyłem mają wukorzystane tylko 3 przewody pozostałe dwa są wolne oraz podłączone dwa rezystory 1,1Ω

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dowodca_armii
Level 30
Location: Olsztyn
Joined: 07 Dec 2006
Posts: 1800
Helped: 102
Post rating: 15
dowodca_armii
Level 30
Post#2 05 Mar 2007 16:29    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Trzeba podlaczyc tak samo jak inne czujki
wiec musisz opisac pod jakie wyprowadzenia sa podlaczone tamte kable moze wtedy pomozemy

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#3 05 Mar 2007 18:08  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Jak podłączyć już znalazłem na elektrodzie, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy przy podłaczaniu kolejnych czujek, muszę wyłączyć cetralkę(CA-6), jeżeli tak to jak to zrobić? Jak ustawić zworkiJ1,J2,J3

Helpful post? + 0
Back to top
miwi
Level 26
Location: Kluczbork
Joined: 27 Oct 2002
Posts: 805
Helped: 74
Post rating: 29
miwi
Level 26
Post#4 05 Mar 2007 18:26    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Zworki w czujce zostaw w spokoju przynajmniej na razie. Co do podłączenia czujek do centrali, nie obędzie się bez konieczności przeprogramowania centrali. Obecnie czujki masz podłączone prawdopodobnie 2OEL/NC i nie można na tych liniach dokładać kolejnych czujek. Można natomiast na tym kablu podłączyć kolejne czujki bezpośrednio do centrali ale tak jak napisałem trzeba je będzie doprogramować.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#5 05 Mar 2007 18:33  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


No to mnie teraz zaskoczyłeś, bo instalator, który wcześniej zakładał tą istalacje stwierdził, że mogę podłączyć (przedłużyć) kolejne 3 czujki do ostatniej, wskazał mi do której?

Helpful post? + 0
Back to top
p.marcin
Level 16
Location: Ząbki
Joined: 22 Jul 2006
Posts: 173
Helped: 13
Post rating: 4
p.marcin
Level 16
Post#6 05 Mar 2007 18:37    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Kolego jaką masz centralę

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#7 05 Mar 2007 18:40  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Jak pisałem wcześniej CA-6

Helpful post? + 0
Back to top
RAVLEW
Level 18
Location: Warszawa
Joined: 16 Jan 2005
Posts: 299
Helped: 25
Post rating: 2
RAVLEW
Level 18
Post#8 05 Mar 2007 18:41    

Re: Jak podłączyć czujkę...


W sumie możesz je podłączyć ale zapomnij o działaniu podwójnym tj. sabotaż i alarm na 1 parze. jak zamienisz w centralce funkcję styków na NC to będą działały w szeregu ale nie będziesz wiedział która czujka alarmuje będzie sygnalizowało 1 wejście i sabotaż też w szeregu ale do tego potrzeba drugą parę przewodów, i ją też podłączyć musisz do kolejnego styku jako 24 godzinną.

Helpful post? + 0
Back to top
p.marcin
Level 16
Location: Ząbki
Joined: 22 Jul 2006
Posts: 173
Helped: 13
Post rating: 4
p.marcin
Level 16
Post#9 05 Mar 2007 18:44    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Najbezpieczniejsze rozwiązanie to na 5 żyłach podłączenie 2 czujników. Z centralą satel nawet 3. Twój instalator mógłby pewnie podłączyć i z 10, ale nie miałbyś wtedy informacji, która z czujek jest naruszona lub , która ma sabotaż.
Proponuje:
A jeżeli chcesz podłączyć 3 czujkę przewód z zacisków T robisz zworę do - w czujce i masz trzecią żyłę.
Dołączam również instrukcję do czujnika.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#10 05 Mar 2007 18:49  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Wszystko ok, ale jak napisałem wcześniej ja chcę podłączyć kolejne 3 czujki, do tej "ostatnej" i czy wtedy też będe musiał przeprogramowywać centralkę? To, która czujka zostanie naruszona jest dla mnie akurat mało ważne!

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
p.marcin
Level 16
Location: Ząbki
Joined: 22 Jul 2006
Posts: 173
Helped: 13
Post rating: 4
p.marcin
Level 16
Post#11 05 Mar 2007 18:51    

Re: Jak podłączyć czujkę...


A co będzie jeżeli będziesz miał samozałączenia z linii 3 a tam będą podłączone 4 czujniki. Wymieniać będziesz wszystkie.

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#12 05 Mar 2007 18:55  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


trudno, ja już rozprowadziłem instalację, i proszę tylko o odpowiedzć na moje ostatnie pytanie!

Helpful post? + 0
Back to top
p.marcin
Level 16
Location: Ząbki
Joined: 22 Jul 2006
Posts: 173
Helped: 13
Post rating: 4
p.marcin
Level 16
Post#13 05 Mar 2007 19:06    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Oto podłączenie, analogicznie następne czujniki, w razie sabotażu naruszona linia, nie trzeba przeprogramowywać centrali.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#14 05 Mar 2007 19:22  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


ok, mam jeszcze jedno pytanie, ta moja ostatnia czujka podłączona przez instalatora, wykorzystuje tylko 3 przewody+ na rezystory 1,1kΩ, a jak widze na schemacie, który podesłałeś jest wykorzystanych 5 żył, i dalsze czujki podłączam juz bez rezystorów, czy dobrze zrozymiałem?

Dodano po 2 [minuty]:

a nie można poprostu analogicznie jak ta ostatnia czujka? 3 żyły + 2×1,1kΩ?

Helpful post? + 0
Back to top
Zbych034
Level 34
Location: Białystok
Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2290
Helped: 229
Post rating: 63
Zbych034
Level 34
Post#15 05 Mar 2007 19:24    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Może masz na tym kablu tylko jedną czujkę, wtedy da się dołożyć 2 bez kombinowania. Pomijam iż 5 żył w kablu to trochę dziwne (a może pięć zostało wolnych). Na ogół stosuje się kable 6 lub 8 żyłowe.
Napisz ile masz już czujek w alarmie to będzie wiadomo czy potencjalnie masz wolne linie na płycie centralki.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
p.marcin
Level 16
Location: Ząbki
Joined: 22 Jul 2006
Posts: 173
Helped: 13
Post rating: 4
p.marcin
Level 16
Post#16 05 Mar 2007 19:24    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Można u ciebie pewnie jest zwora z T do minusa w czujce

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#17 05 Mar 2007 19:29  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


przepraszam 6 żyłowy, nie wiem skąd wziąłem te 5, są jak narazie 2 czujki, a ja chce do nich dołączyc jeszcze 3>Łącznie w całym alarmie jest już 4 czujki po 2 na sektor, ale jak napisałem wcześniej ja chce dołączyc kolejne 3 bez wykorzystywania centralki!!! Tak jak napisałem wcześniej w czujce z 6 są wykorzystane 3 zyły(3 są wolne) i 2X1,1 kΩ

Helpful post? + 0
Back to top
p.marcin
Level 16
Location: Ząbki
Joined: 22 Jul 2006
Posts: 173
Helped: 13
Post rating: 4
p.marcin
Level 16
Post#18 05 Mar 2007 19:31    

Re: Jak podłączyć czujkę...


To do dzieła po takim wykładzie przedszkolak by potrafił.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Zbych034
Level 34
Location: Białystok
Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2290
Helped: 229
Post rating: 63
Zbych034
Level 34
Post#19 05 Mar 2007 19:53    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Cała ta kombinacja jest zbędna!!
Masz trzy wolne żyły więc możesz do tego kabla podłączyć 3 czujki jako 2EOL
Zasilanie bierzesz z poprzedniej czujki, w czujkach dajesz mostek od masy na zacisk sabotażu (jako masę sygnałową) i dwa opory 1,1kΩ tak jak w instrukcji. Do każdej czujki masz po jednej żyle do podłączenia jako oddzielne linie.Drugie końce kabli do zacisków Z? (? to nr wejścia). Centralka CA6 obsługuje 8 linii (6 na płycie + 2 w manipulatorze) a ty masz 4 czujki i chcesz dołożyć 3 czyli jedna linia zostaje na sabotaż (jak jest podzielony na parę to lepiej złączyć go w jeden niż żenić czujki na linii).
Zostaje jeszcze oprogramowanie linii w centrali i przypisanie ich do odpowiedniej strefy.
Powodzenia
Ps Jak będziesz miał problemy to pisz

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#20 05 Mar 2007 20:19  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


czy możesz mi to przestawić na schemacie? Ja wolałbym jednak ożenić je na jednej lini bo dlamnie byłoby to dużo łatwiejsze

Helpful post? + 0
Back to top
Zbych034
Level 34
Location: Białystok
Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2290
Helped: 229
Post rating: 63
Zbych034
Level 34
Post#21 06 Mar 2007 00:38    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Nie mam cierpliwości rysować ale postaram się opisać.
Jeżeli w czujce masz podłączone:
czerwony +
czarny -
Zielony NC
To w następnych czujkach łączysz:
czerwony +
czarny -
i zakładasz mostek z czarnego do zacisku TMP
W każdej czujce zakładasz po dwa oporniki tak jak to jest w instrukcji
W czujce podłączasz wolny żyłę (np żółta w 1, brązowa w 2) pod zacisk NC (jest w nim już opornik) Drugi koniec tej żyły podłączasz pod wolne wejście w centralce (np zacisk Z4) Jeżeli wejście jest nie zaprogramowane to trzeba zaprogramować:
typ linii
sposób działania
przypisać do strefy (masz to wszystko opisane w instrukcji)
Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#22 06 Mar 2007 17:50  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


A podpowiedz mi jeszcze jak będę montował te czuiki to jak zneutralizować centarale, aby nie włączł sie alarm sabotażowy? Centralka CA-6

Helpful post? + 0
Back to top
Zbych034
Level 34
Location: Białystok
Joined: 13 Oct 2005
Posts: 2290
Helped: 229
Post rating: 63
Zbych034
Level 34
Post#23 06 Mar 2007 18:32  Helpful post   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Jak znasz hasło serwisowe to je podajesz i masz z głowy :D
Jak hasła brak to zostaje wejście w serwis z kołków (dokładnie jest to opisane w instrukcji) i mieć musisz mieć nadzieje iż instalator go nie zatrzasnął
Powodzenia

Helpful post? + 0
Back to top
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4696
Helped: 574
Post rating: 85
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#24 06 Mar 2007 18:50    

Re: Jak podłączyć czujkę...


yyy, przy łączeniu "z czujki do czujki" może wystarczy zablokować wejście hasłem użytkownika [HASŁO]*4 ;-)

Helpful post? + 0
Back to top
jdrozdzewski
Level 19
Location: Włocławek
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 405
Helped: 2
Post rating: 7
jdrozdzewski
Level 19
Post#25 07 Mar 2007 17:08  Topic author   

Re: Jak podłączyć czujkę...


możesz to bardziej jasno wytłymaczyć o co chodzi?

Helpful post? + 0
Back to top
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Wągrowiec
Joined: 26 Oct 2002
Posts: 4696
Helped: 574
Post rating: 85
sharp
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#26 07 Mar 2007 20:03    

Re: Jak podłączyć czujkę...


Co bardziej jasno? Jeśli chcesz dopinać czujki do już istniejących to uruchamiasz funkcję "blokowanie wejść" (jest w instrukcji) i podpinasz nową czujkę do tych, które już masz oprogramowane tak, jak Ci Chłopaki wcześniej pisali. Hasło serwisowe jest Tobie potrzebne, jeśli chcesz wpisywać nową czujkę do nowej linii.

pozdrawiam - Maciej

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD?
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD?

Jak podłączyć czujkę do CA-4M (5)
Jak podłączyć czujkę dymu??? (1)
jak podłączyć czujkę silver do integry 64 (10)
Jak podłączyć czujkę PIR ze sterownikiem S7-200 (7)
psenso + paradox nv5 - Jak podłączyć czujkę ruchu do pSenso GSM Easy Control? (5)
Satel CA 10 mam 7 czujek czy można podłączyć jeszcze 1 czujkę (2)
SATEL CA-6 z GREY Plus - Jak podłączyć czujkę SATEL GREY Plus do centrali CA-6 (4)
jak połaczyć czujkę (4)
Jak sprawdzić czujkę ruchu czy jest sprawna (6)
Jak skonfigurować bezprzewodową czujkę Satel APD-100. (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.087 seconds