Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD?
Autor
Wiadomość
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#1 Post autora tematu 05 Mar 2007 17:22   

Jak podłączyć czujkę...


Mam pytanie zakupiłem trzy czujki DG 55 "DIGIGARD" chcę je wykorzystać jako przedłużenie zaistalowanych już czujek w innch pomieszczeniach, kapel mam 5 żyłowy i wzwiązku z tym mam prośbę i pytanie zarazem jak podłączyć te czujki wykorzystując do tego dwa rezystory 1,1ohma, tak właśnie są podłączone pozostałe czuki tylko są one innej firmy, proszę jeżeli to możliwe o rozryzowanie połączeń. Tamte czujki jak zauważyłem mają wukorzystane tylko 3 przewody pozostałe dwa są wolne oraz podłączone dwa rezystory 1,1Ω
Powrót do góry
   
dowodca_armii
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 1817
Miasto: Olsztyn

Post#2 05 Mar 2007 17:29   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Trzeba podlaczyc tak samo jak inne czujki
wiec musisz opisac pod jakie wyprowadzenia sa podlaczone tamte kable moze wtedy pomozemy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2007 17:29   





Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#3 Post autora tematu 05 Mar 2007 19:08   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Jak podłączyć już znalazłem na elektrodzie, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy przy podłaczaniu kolejnych czujek, muszę wyłączyć cetralkę(CA-6), jeżeli tak to jak to zrobić? Jak ustawić zworkiJ1,J2,J3
Powrót do góry
   
miwi
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 767
Miasto: Kluczbork

Post#4 05 Mar 2007 19:26   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Zworki w czujce zostaw w spokoju przynajmniej na razie. Co do podłączenia czujek do centrali, nie obędzie się bez konieczności przeprogramowania centrali. Obecnie czujki masz podłączone prawdopodobnie 2OEL/NC i nie można na tych liniach dokładać kolejnych czujek. Można natomiast na tym kablu podłączyć kolejne czujki bezpośrednio do centrali ale tak jak napisałem trzeba je będzie doprogramować.
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#5 Post autora tematu 05 Mar 2007 19:33   

Re: Jak podłączyć czujkę...


No to mnie teraz zaskoczyłeś, bo instalator, który wcześniej zakładał tą istalacje stwierdził, że mogę podłączyć (przedłużyć) kolejne 3 czujki do ostatniej, wskazał mi do której?
Powrót do góry
   
p.marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 173
Miasto: Ząbki

Post#6 05 Mar 2007 19:37   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Kolego jaką masz centralę
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#7 Post autora tematu 05 Mar 2007 19:40   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Jak pisałem wcześniej CA-6
Powrót do góry
   
RAVLEW
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Sty 2005
Posty: 301
Miasto: Warszawa

Post#8 05 Mar 2007 19:41   

Re: Jak podłączyć czujkę...


W sumie możesz je podłączyć ale zapomnij o działaniu podwójnym tj. sabotaż i alarm na 1 parze. jak zamienisz w centralce funkcję styków na NC to będą działały w szeregu ale nie będziesz wiedział która czujka alarmuje będzie sygnalizowało 1 wejście i sabotaż też w szeregu ale do tego potrzeba drugą parę przewodów, i ją też podłączyć musisz do kolejnego styku jako 24 godzinną.
Powrót do góry
   
p.marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 173
Miasto: Ząbki

Post#9 05 Mar 2007 19:44   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Najbezpieczniejsze rozwiązanie to na 5 żyłach podłączenie 2 czujników. Z centralą satel nawet 3. Twój instalator mógłby pewnie podłączyć i z 10, ale nie miałbyś wtedy informacji, która z czujek jest naruszona lub , która ma sabotaż.
Proponuje:
A jeżeli chcesz podłączyć 3 czujkę przewód z zacisków T robisz zworę do - w czujce i masz trzecią żyłę.
Dołączam również instrukcję do czujnika.

Załączniki:
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#10 Post autora tematu 05 Mar 2007 19:49   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Wszystko ok, ale jak napisałem wcześniej ja chcę podłączyć kolejne 3 czujki, do tej "ostatnej" i czy wtedy też będe musiał przeprogramowywać centralkę? To, która czujka zostanie naruszona jest dla mnie akurat mało ważne!
Powrót do góry
   
p.marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 173
Miasto: Ząbki

Post#11 05 Mar 2007 19:51   

Re: Jak podłączyć czujkę...


A co będzie jeżeli będziesz miał samozałączenia z linii 3 a tam będą podłączone 4 czujniki. Wymieniać będziesz wszystkie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2007 19:51   





Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#12 Post autora tematu 05 Mar 2007 19:55   

Re: Jak podłączyć czujkę...


trudno, ja już rozprowadziłem instalację, i proszę tylko o odpowiedzć na moje ostatnie pytanie!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Mar 2007 19:55   





Powrót do góry
   
p.marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 173
Miasto: Ząbki

Post#13 05 Mar 2007 20:06   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Oto podłączenie, analogicznie następne czujniki, w razie sabotażu naruszona linia, nie trzeba przeprogramowywać centrali.

Załączniki:
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#14 Post autora tematu 05 Mar 2007 20:22   

Re: Jak podłączyć czujkę...


ok, mam jeszcze jedno pytanie, ta moja ostatnia czujka podłączona przez instalatora, wykorzystuje tylko 3 przewody+ na rezystory 1,1kΩ, a jak widze na schemacie, który podesłałeś jest wykorzystanych 5 żył, i dalsze czujki podłączam juz bez rezystorów, czy dobrze zrozymiałem?

Dodano po 2 [minuty]:

a nie można poprostu analogicznie jak ta ostatnia czujka? 3 żyły + 2×1,1kΩ?
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 1993
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#15 05 Mar 2007 20:24   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Może masz na tym kablu tylko jedną czujkę, wtedy da się dołożyć 2 bez kombinowania. Pomijam iż 5 żył w kablu to trochę dziwne (a może pięć zostało wolnych). Na ogół stosuje się kable 6 lub 8 żyłowe.
Napisz ile masz już czujek w alarmie to będzie wiadomo czy potencjalnie masz wolne linie na płycie centralki.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
p.marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 173
Miasto: Ząbki

Post#16 05 Mar 2007 20:24   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Można u ciebie pewnie jest zwora z T do minusa w czujce
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#17 Post autora tematu 05 Mar 2007 20:29   

Re: Jak podłączyć czujkę...


przepraszam 6 żyłowy, nie wiem skąd wziąłem te 5, są jak narazie 2 czujki, a ja chce do nich dołączyc jeszcze 3>Łącznie w całym alarmie jest już 4 czujki po 2 na sektor, ale jak napisałem wcześniej ja chce dołączyc kolejne 3 bez wykorzystywania centralki!!! Tak jak napisałem wcześniej w czujce z 6 są wykorzystane 3 zyły(3 są wolne) i 2X1,1 kΩ
Powrót do góry
   
p.marcin
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 173
Miasto: Ząbki

Post#18 05 Mar 2007 20:31   

Re: Jak podłączyć czujkę...


To do dzieła po takim wykładzie przedszkolak by potrafił.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 1993
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#19 05 Mar 2007 20:53   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Cała ta kombinacja jest zbędna!!
Masz trzy wolne żyły więc możesz do tego kabla podłączyć 3 czujki jako 2EOL
Zasilanie bierzesz z poprzedniej czujki, w czujkach dajesz mostek od masy na zacisk sabotażu (jako masę sygnałową) i dwa opory 1,1kΩ tak jak w instrukcji. Do każdej czujki masz po jednej żyle do podłączenia jako oddzielne linie.Drugie końce kabli do zacisków Z? (? to nr wejścia). Centralka CA6 obsługuje 8 linii (6 na płycie + 2 w manipulatorze) a ty masz 4 czujki i chcesz dołożyć 3 czyli jedna linia zostaje na sabotaż (jak jest podzielony na parę to lepiej złączyć go w jeden niż żenić czujki na linii).
Zostaje jeszcze oprogramowanie linii w centrali i przypisanie ich do odpowiedniej strefy.
Powodzenia
Ps Jak będziesz miał problemy to pisz
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#20 Post autora tematu 05 Mar 2007 21:19   

Re: Jak podłączyć czujkę...


czy możesz mi to przestawić na schemacie? Ja wolałbym jednak ożenić je na jednej lini bo dlamnie byłoby to dużo łatwiejsze
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 1993
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#21 06 Mar 2007 01:38   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Nie mam cierpliwości rysować ale postaram się opisać.
Jeżeli w czujce masz podłączone:
czerwony +
czarny -
Zielony NC
To w następnych czujkach łączysz:
czerwony +
czarny -
i zakładasz mostek z czarnego do zacisku TMP
W każdej czujce zakładasz po dwa oporniki tak jak to jest w instrukcji
W czujce podłączasz wolny żyłę (np żółta w 1, brązowa w 2) pod zacisk NC (jest w nim już opornik) Drugi koniec tej żyły podłączasz pod wolne wejście w centralce (np zacisk Z4) Jeżeli wejście jest nie zaprogramowane to trzeba zaprogramować:
typ linii
sposób działania
przypisać do strefy (masz to wszystko opisane w instrukcji)
Powodzenia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Mar 2007 01:38   





Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#22 Post autora tematu 06 Mar 2007 18:50   

Re: Jak podłączyć czujkę...


A podpowiedz mi jeszcze jak będę montował te czuiki to jak zneutralizować centarale, aby nie włączł sie alarm sabotażowy? Centralka CA-6
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 1993
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#23 06 Mar 2007 19:32pomocny post - solucja   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Jak znasz hasło serwisowe to je podajesz i masz z głowy :D
Jak hasła brak to zostaje wejście w serwis z kołków (dokładnie jest to opisane w instrukcji) i mieć musisz mieć nadzieje iż instalator go nie zatrzasnął
Powodzenia
Powrót do góry
   
sharp
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4129
Miasto: Wągrowiec

Post#24 06 Mar 2007 19:50   

Re: Jak podłączyć czujkę...


yyy, przy łączeniu "z czujki do czujki" może wystarczy zablokować wejście hasłem użytkownika [HASŁO]*4 ;-)
Powrót do góry
   
jdrozdzewski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 407
Miasto: Włocławek

Post#25 Post autora tematu 07 Mar 2007 18:08   

Re: Jak podłączyć czujkę...


możesz to bardziej jasno wytłymaczyć o co chodzi?
Powrót do góry
   
sharp
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Paź 2002
Posty: 4129
Miasto: Wągrowiec

Post#26 07 Mar 2007 21:03   

Re: Jak podłączyć czujkę...


Co bardziej jasno? Jeśli chcesz dopinać czujki do już istniejących to uruchamiasz funkcję "blokowanie wejść" (jest w instrukcji) i podpinasz nową czujkę do tych, które już masz oprogramowane tak, jak Ci Chłopaki wcześniej pisali. Hasło serwisowe jest Tobie potrzebne, jeśli chcesz wpisywać nową czujkę do nowej linii.

pozdrawiam - Maciej
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> Jak podłączyć czujkę DG 55 DIGIGARD?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć czujkę do CA-4M (5)
Jak podłączyć czujkę dymu??? (1)
jak podłączyć czujkę silver do integry 64 (10)
Czy czujkę alarmu da się przerobić na czujkę włączającą światło? (7)
Satel CA 10 mam 7 czujek czy można podłączyć jeszcze 1 czujkę (2)
jak połaczyć czujkę (4)
Jak sprawdzić czujkę ruchu czy jest sprawna (6)
Jak skonfigurować bezprzewodową czujkę Satel APD-100. (5)
Satel CA6 - jak odłączyć czujkę ruchu AQUA? (15)
Pytanie o czujkę temperatury LM 35 (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS