FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Quelle Simonetta

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Quelle Simonetta
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 Post from the author of the topic 25 Sep 2003 13:47   

Quelle Simonetta

Witam!
Poszukuję schematu do radioodbiornika Quelle Simonetta. Niestety nie mogę podać dokładnego modelu (na chwilę obecną - cały czas szukam tego modelu w internecie), ponieważ wszelkie napisy na obudowie są bardzo mało czytelne. Jedyne co wiem o tym radiu to to, że zawiera ono lampy: ECC 85, ECH 81, EBF 89, ECC 808, ELL 80, EM 84 oraz AF 116. Udało mi się również odczytać z tylnej ścianki schemat montażowy chassis, który dołączyłem poniżej.
Oprócz braku dwóch lamp (EBF 89 i ECC 808) radio jest kompletne i dla tego chciałbym je "reanimować".

Simonetta chassis.JPG
 Filesize:  17.33 KB

Simonetta chassis.JPG

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Sep 2003 13:47   

Back to top

ZawaD
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 Post from the author of the topic 25 Sep 2003 15:21   

Quelle Simonetta

Po dokładniejszym oczyszczeniu chassis, udało mi się odczytać numer (najprawdopodobniej model) W 324. Na "płycie" czołowej radia jest również napisane "MULTIPLEX". Mam nadzieję, że to może komuś pomoże w odgadnięciu co to za radio i może wtedy ktoś z Was będzie miał interesujący mnie schemat.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Sep 2003 15:21   

Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 25 Sep 2003 20:21   

Re: Quelle Simonetta

1. Nie pisz dwóch postów jeden pod drugim- do tego służy przycisk Zmień.

2. Może jakieś zdjęcia tego radia lub linki do nich?
3. Spróbuj poszukać w Google, www.fonar,com.pl albo www.cidernet.pl/~ecc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Sep 2003 20:21   

Back to top

ZawaD
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 Post from the author of the topic 25 Sep 2003 22:31   

Starałem się, przed rozpoczęciem tego tematu, zdobyć zdjęcie tego radia. Przeszukiwałem na Google i nie znalazłem niestety tego modelu. Dlatego przerysowałem widok chassis z tylnej płyty, ale to chyba jednak nie wystarczy.
Jeśli chodzi o www.fonar.com.pl, to od dwóch dni niestety nie mogę się dostać na tą stronkę, a zależy mi trochę na czasie (na www.cidernet.pl/~ecc też nic nie znalazłem).
Dzięki za odpowiedź i jeśli zna ktoś jeszcze jakieś linki, gdzie mógłbym poszukać, to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

P.S.: Właśnie dzisiaj udało mi się dostać wreszcie na www.fonar.com.pl - niestety tutaj też nic nie znalazłem :?

Pozdrawiam
Back to top

studisat
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 28 Sep 2003 20:04   

Wiec tak. Multiplex oznacza ze ma wbudowany stereodekoder. Multipleks oznacza sposob kodowania stereo (obecnie obowiazujacy w Europie i w POlsce). Sterodekoder zbudowany na tranzystorach germanowych. 2 lub trzy i zapewnie niewiele odbiega o dtych stosowanyc w pierszych polskich odbiornikach tranzystorowych. Zamiana na scalak ma jedna wade uklady ze garmanowymi byly zaislane ujemnym napiecie zasilania. Ale przejscie na stereodekoder PLL moze dac korzysci w jakosci stereofonii.

Glowica UKF - ECC85 - w zasadzie one niczy sie nie rozna. Tylko sposob stojenia, ew. rozne metody neutralizacji. Glowny tron rozwiazanie jest identyczny we wszystkich konstrukcjach.

Wzmacniacz - dwa stopnie koncowe to dwie pentody mocy w jednej bance ELL80. Co tu mowic - karta katologowa i po klopocie.

Przedwzmacniacz to lampa ECC808. To byla nowoczesna podwojan trioda o duzym wzmocnieniu. Pewnie po jednej polowce tej lampy na kanal.

Reszta bedzie niemalze podobna do innych ukladow. Roznice moga byc minimalne.
Back to top

ZawaD
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 Post from the author of the topic 28 Sep 2003 23:02   

Dziekuje serdecznie za odpowiedź i wskazówki. :)

Pozdrawiam
ZawaD
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Sep 2003 23:02   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 25 Aug 2005 17:34   

Mam pytanie ile takie radio może kosztować... chodzi mi o przybliżoną cenę :| Z góry dziękuję za odpowiedź :D
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Quelle Simonetta
Page 1 of 1
Similar topics
Tv Quelle FT81021 chassis11AK19PRO (4)
Uniwersum/Quelle FK1009 (2)
Universum Quelle FT203 (3)
Universum Quelle FT8126 ? (6)
Quelle H763 (2)
QUELLE M-773 (6)
Universum???Quelle??? (11)
Quelle M980 ? (6)
Poszukuję schematu Radia Simonetta MW292ST (4)
Quelle m-733 pali hot (7)

Page generation time: 0.131 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed