Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

LICZNIK AUDI A4


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> LICZNIK AUDI A4
Autor
Wiadomość
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#1 Post autora tematu 08 Mar 2007 17:56   

LICZNIK AUDI A4


Mam ten sam problem co Macio116 tylko,że w Audi A4 1,9 TDI z 2000 roku.Już brak mi do tego licznika sił.Od 6 miesięcy szwankuje,byłem już u trzech dobrych elektryków i nic.Każdy mówi,że trzeba wymienić,a ja jestem pewien,że nie jest całkiem uszkodzony ponieważ jak jest ciepło,jak świeci słoneczko to zaczyna dobrze działać po 2-3 min jazdy,a kiedy zimno to przejadę nawet 30km i nie ruszy.Gdzie można wymienić ten procesor (podobno MOTOROLI ) ? Czy ktoś orientuje się jak rozebrać taki licznik i dojść do tego procka ? Typ JAGER-przejściówka nr 8D0920930.
Powrót do góry
   
Puzzelek
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Mar 2007
Posty: 1
Miasto: Gorzyce

Post#2 20 Mar 2007 21:38   

Re: LICZNIK AUDI A4


cześć mam w moim samochodzie (audi a4, 1,9 TDI 2000) podobny problem jak twój i z czasem jest coraz gorzej, bo liczniki włączają się po 200 km. Czy dowiedziałeś się może coś na ten temat?? jeśli tak to bardzo proszę napisz co lub zkontaktuj się na gg 7486440.

Dodano po 1 [minuty]:

cześć mam w moim samochodzie (audi a4, 1,9 TDI 2000) podobny problem jak twój i z czasem jest coraz gorzej, bo liczniki włączają się po 200 km. Czy dowiedziałeś się może coś na ten temat?? jeśli tak to bardzo proszę napisz co lub zkontaktuj się na gg 7486440.
Powrót do góry
   
kielbasek
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 2
Miasto: Jasło

Post#3 26 Mar 2007 00:50   

Re: LICZNIK AUDI A4


Taki sam problem wystepował w Audi 80, liczniki szwanowały lub też poprostu stawały, a przyczyna był zimny lut. Warto więc sprawdzić, a nie szukać dodatkowych kosztów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2007 00:50   





Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#4 Post autora tematu 26 Mar 2007 08:47   

Re: LICZNIK AUDI A4


Niestety zimny lut to nie jest-było to sprawdzane już przez dwóch elektroników.Na 100% jest uszkodzony procesor ale niewiem jak bezpiecznie rozkręcić licznik aby się do niego dostać.Jak się dostanę to mam pomysł na szybką,prostą i praktycznie bezwydatkową naprawę.Może ktos wkońcu mi podpowie jak taki licznik rozkręcić aby niczego nie uszkodzić .
Powrót do góry
   
Sady
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2525
Miasto: Radom

Post#5 26 Mar 2007 17:18   

Re: LICZNIK AUDI A4


Jeśli masz problem choćby z rozkręceniem i wyjęciem licznika - to lepiej zostaw - bo naprawa może wyjść sporo - gorzej jak auto stanie - sama zamiana licznika nie pomoże.
Powrót do góry
   
naser
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Wrz 2002
Posty: 72
Miasto: Gliwice

Post#6 26 Mar 2007 19:54   

Re: LICZNIK AUDI A4


Rozbiórka tego licznika jest intuicyjna. Nie wiem jaki dokładnie masz model, ale ja bym zaczął od rozkręcenia, później przejrzał zaczepy plastikowe i ew. metalowe od wyświetlaczy LCD. Wskazówki usuniesz lekko przekręcając w kierunku zera i ciągnąc. Możliwe, że trzeba będzie odlutować silniczki krokowe od wskaźników - uważaj, żeby ich nie uszkodzić - muszą wyjść łatwo.. Podobnie z LCD jeśli maszz lutowane (ale w tych licznikach raczej nie są).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2007 19:54   





Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#7 Post autora tematu 26 Mar 2007 20:06   

Re: LICZNIK AUDI A4


Mam model JAEGER nr 8D0920930.Na tej aukcji jest taki sam licznik http://allegro.pl/item178659015_licznik_audi_a4_a6_tdi_fis_zegary_okazja_.html .To ten na głównym zdjęciu.
Powrót do góry
   
Sady
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 21 Lis 2004
Posty: 2525
Miasto: Radom

Post#8 26 Mar 2007 22:32   

Re: LICZNIK AUDI A4


Bez odpowiedniego "sprzętu" i tak nie ożywisz całości - chyba, że zgranie jest w cenie :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2007 22:32   





Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#9 Post autora tematu 26 Mar 2007 22:51   

Re: LICZNIK AUDI A4


Ale mi chodzi tylko o dojście do tego szwankującego procka Motorilii i podziałanie na niego wysoką temperaturą-jestem pewny ,że to pomoże ( przynajmniej do zimy).
Powrót do góry
   
naser
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 25 Wrz 2002
Posty: 72
Miasto: Gliwice

Post#10 26 Mar 2007 23:10   

Re: LICZNIK AUDI A4


Hehe.. Takie cuda to tylko w erze :-)
Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#11 Post autora tematu 27 Mar 2007 00:00   

Re: LICZNIK AUDI A4


Mówię serio.Mało kto wierzy w takie cuda ale podobnie było z regulacją głośności w oryginalnym radiu Chorus z Audi A4.Na forum Audi A4 znalazłem sposób,który polegał na przypalaniu zapalniczką pewnego procesora.W moim przypadku poskutkowało,a z opini innych wynikało,że w 95% przypadków też regulacja głośności zaczęła działać poprawnie.A wszystkim się na początku wydawało,że to wina potencjometra.Półprzewodnik podobno nie lubi wysokiej temperatury ale w układach elektronicznych Audi (np.liczniku) działanie wysoką temperaturą naprawia jego wadiwe działanie.Wada ta jest ściśle związana z temperaturą ( im niższa tym gorzej działa licznik).Działanie wysoką temperaturą na procesor powinno spowodować minimalną zmianę struktury krzemu wewnątrz procesora,a to często wystarczy do jego prawidłowego działania.Gdyby procesor był całkiem padnięty to przy wyższej temperaturze np w lecie licznik też szwankowałby,a tak nie jest.Licznik nie działa przy niskich temperaturach,a po przejechaniu kilkunastu kilometrów jak auto się nagrzeje chodzi jak zegarek.
Powrót do góry
   
autoelektryk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 26 Mar 2006
Posty: 220
Miasto: wlkp

Post#12 23 Cze 2007 22:38   

Re: LICZNIK AUDI A4


przytul sie do proca z rezystorem o mocy strat 2w

bedzie miał ciepło:D:D

kazdy chyba jednak wymienia te liczniki
Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#13 Post autora tematu 24 Cze 2007 00:08   

Re: LICZNIK AUDI A4


No i niestety trzeba będzie go wymienić.Już dawno zrobiłbym to tylko nie jestem pewny jednego.Co niektórzy fachowcy twierdzą,że aby zgrać pamięć to muszę dokupić idealnie taki sam licznik tej samej firmy o tym samych numerze,a to prawie nierealne.Pół roku szukam takiego samego bez efektów.Niektórzy fachowcy znów twierdzą,że można kupić nieco inny np.VDO byle był z pełnym FIS-em i do TDI i będzie możliwe zgranie pamięci z tego zepsutego do nowego.Jaka jest wasza opinia musi być idealnie taki sam czy nie ? A może poprostu kupić pierwszy lepszy na allegro i nie zgrywać pamięci poprostu odłączyć immobilaizer ????
Powrót do góry
   
london2004
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 400
Miasto: BBI London

Post#14 16 Wrz 2008 22:38   

Wiec jak to jest?


Wiec jak to jest?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Wrz 2008 22:38   





Powrót do góry
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2644
Miasto: -

Post#15 17 Wrz 2008 13:55   

Re: LICZNIK AUDI A4


Kup na allegro licznik, może być podobny. Zajedź do fachowca zgra ci wszystko co trzeba i zaprogramuje immo oraz przebieg. Immo można wywalić ale po co. Na upartego możesz sam się pogrzebać w liczniku tylko jak namieszasz to z audi masz nieruchomość.

Co do radia w audi to w nich jest uszkodzony procesor który za każdym razem kiedy przekręcamy pokrętło od regulacji głośności zapisuje ustawienia i z czasem się przepełnia. Po podgrzaniu procka działa około roku i problem powraca.
Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#16 Post autora tematu 17 Wrz 2008 18:32   

Re: LICZNIK AUDI A4


U mnie już nawet po podgrzaniu nie chce regulować głośności prawidłowo.
Powrót do góry
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2644
Miasto: -

Post#17 18 Wrz 2008 08:41   

Re: LICZNIK AUDI A4


Wsadź na godzinę do piekarnika na 200 stopni gwarantuje efekt sprawdziłem działa.
Powrót do góry
   
YATES
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 66
Miasto: Żywiec

Post#18 Post autora tematu 18 Wrz 2008 10:06   

Re: LICZNIK AUDI A4


Ale jak wsadzić - chyba nie całe radio ??? A nie mam możliwości technicznych wylutować ten procesor.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> LICZNIK AUDI A4
Strona 1 z 1
Podobne tematy
audi a6 licznik vdo (6)
audi A6 licznik (5)
Licznik w audi 80 (2)
Licznik AUDI A3 (1)
licznik Audi A3 (4)
licznik z audi b3 do b4 (2)
Audi 80 Licznik. Jak można wyjąć licznik? (16)
Audi 80 b4 1.9 TDi licznik (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony