Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

przerzutnik astabilny


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> przerzutnik astabilny
Autor
Wiadomość
karolaq
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Sty 2005
Posty: 151
Miasto: olsztyn

Post#1 Post autora tematu 09 Mar 2007 14:19   

przerzutnik astabilny


witam!
musze zrobicsprawozdanie z przerzutnika astabilnego. mielismy taki ukladzik, ktroy mial 6 przelacznikow (do rezystorow i kondensatorow).
na obrazku prezentuje jego domyslne ustawienie.
zbudowalem ten uklad w circuitmakerze tylko, kurde, strasznie wolno robi symulacje :/ moze wiecie jak to przyspieszyc?
musze w sprawozdaniu opisac, na co wplywaja poszczegolne elementy.
no a czas gerenrowania tych charakterystyk jest koszmarny. grzebalem, ustawialem, ale ciagle jest wolno. w przerzutniku, ktory jest w przykladach circuitmakera wszystko dziala bardzo szybko.
wiem ze trzeba w analyses setup zmienic ustawienia, no ale nie wiem konkretnie co ustawic. metoda prob i bledow mi nie pomaga:/

http://img89.imageshack.us/my.php?image=astablebr3.jpg

// ai jeszcze takie cos. nie wiem konkretnie jakie tranzystory byly w tym ukladzie :/ nie wiem jaki to ma wplyw na uklad, ale z tego co zauwazylem na oscyloskopie to charaktertystyka kolektorowa troche bardziej przypominala prostokat.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2007 14:19   





Powrót do góry
   
PiRoman2
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 341
Miasto: Radom

Post#2 09 Mar 2007 23:04pomocny post - solucja   

Re: przerzutnik astabilny


Z symulacją będzie zawsze problem (strasznie się "ślimaczą" przy obliczaniu stanów przejściowych przy przełączaniu) jeżeli zwiększysz "krok symulacji" to mogą być błędy.

Ogólnie: na okres przebiegu mają wpływ stałe czasowe związane z ładowaniem kondensatorów przez rezystancje podłączone do baz. Sprawdź jeszcze czy dobre są modele tranzystorów (napięcie przebicia złącza baza emiter). W rzeczywistych tranzystorach wynosi ono około 6V, z tego powodu napięcie na bazie po wyłączeniu tranzystora nie może osiągnąć 12V tylko 6. Ma to wpływ na przebiegi i częstotliwość pracy generatora.

Przebieg na kolektorze będzie "zaokrąglony" przy wzroście napięcia (wyłączanie tranzystora), stała czasowa RC. Zwróć uwagę, że rezystor w bazie jest większy zaledwie 2,5 raza o rezystancji w kolektorze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2007 23:04pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
JediMaster
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 171
Miasto: Kraków

Post#3 10 Mar 2007 07:30pomocny post - solucja   

Re: przerzutnik astabilny


Aby przyspieszyć przełączanie, zmniejsz pojemności kondensatorów, albo rezystory 5.6k daj na mniejsze. Zmiana taka sprawi, że stała czasowa ładowania kondensatora będzie mniejsza, a więc układ będzie si szybciej przełączała.

Wzór na szybkość przełączania.

T=ln(R*C)

R- odnosi sie to rezystora 5.6k
C - wiadomo tylko jest jeden

Pamiętaj, że jest to układ symetryczny i elementy po lewej i prawej stronie układu muszą być zmieniane jednocześnie, tak by zachować symetryczność.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2007 07:30pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Marian3641820
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 2
Miasto: K-ce

Post#4 03 Cze 2007 10:16   

Re: przerzutnik astabilny


Bardzo Proszę o pomoc. Prosze mi powiedzieć co to za schemat na scalonym 555 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Sorry też że dałem do tego tematu ale wydaje mi sie ze to układ astabilny Ale proszę o pomoc Was do czego on służy.2.




http://img299.imageshack.us/my.php?image=clipimage002pf3.jpg oto link
Powrót do góry
   
JediMaster
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Mar 2006
Posty: 171
Miasto: Kraków

Post#5 03 Cze 2007 11:43   

Re: przerzutnik astabilny


Ten układ to popularny timer555, mogący pracować stabilnie i monostabilnie. Polecam jakąś książkę do elektroniki lub porostu wpisać na google TIMER555
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> przerzutnik astabilny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przerzutnik astabilny. (2)
Przerzutnik astabilny - Projekt (3)
Przerzutnik astabilny - jak go sprawdzić ? (1)
Prosty generator i przerzutnik astabilny (4)
Rezonator kwarcowy czy przerzutnik astabilny (5)
Przerzutnik astabilny na tranzystorach - jak to działa? (29)
Przerzutnik astabilny - omówienie zasady działania. (4)
Przerzutnik astabilny. Ksztalt napiecia emiter-baza (2)
Przerzutnik astabilny/timer 555/ cos innego ? (5)
Przerzutnik astabilny - przykład wyliczania okresu impulsów (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS