Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Prąd przewodowy


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Prąd przewodowy
Author
Message
Robert_sw
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 134
Location: opole

Post#1 Post from the author of the topic 09 Mar 2007 20:24   

Prąd przewodowy


Witam
mam w domu trójfazowy podgrzewacz przepływowy wody 22kW, liczac prądy przewodowe na podstawie wzorów z książki wyszło mi że wynoszą ponad 30A. Czy to oznacza że przez każdy przewód fazowy płynie te 30A??
to troche dużo, z tabeli z obciążalnościami przewodów wynika że musiałbym mieć przewody o przekroju conajmniej 4mm. A napewno takich nie mam.
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2007 20:24   





Back to top
   
PICIA
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 10 Aug 2005
Posts: 2081
Location: Kraków

Post#2 09 Mar 2007 20:32   

Re: Prąd przewodowy


moze być tak że taka instalacja może grozić spaleniem- 22KW to nie żart

Helpful message? + -

Back to top
   
ada_m
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 28 May 2003
Posts: 198
Location: Rzeszow

Post#3 09 Mar 2007 20:34   

Re: Prąd przewodowy


Musisz zatem zrobić osobną instalację od tablicy licznikowej przewodani o wyliczonym przekroju.

Helpful message? + -

Back to top
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Joined: 04 Feb 2007
Posts: 1281
Location: Świdnik

Post#4 09 Mar 2007 20:34   

Re: Prąd przewodowy


Co do przekroju przewodu to producenci takich podgrzewaczy o tych mocach np. GALMET zalecają przewody nawet 6mm2.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
mw5
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 01 Jan 2006
Posts: 83
Location: Piła

Post#5 09 Mar 2007 20:36   

Re: Prąd przewodowy


Coś mi ten prąd i moc nie pasuje .
Może 2,2kW ?
Najlepiej sprawdź na tablice znamionowej ( prąd też będzie podany ).
A co do przewodu to ty takiego nie masz ? Czy uważasz że takiego niema?

Helpful message? + -

Back to top
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 23 Nov 2005
Posts: 4471
Location: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#6 09 Mar 2007 20:46   

Re: Prąd przewodowy


A może tak najpierw pomyśleć?
Kto widział urządzenie 22kW zasilane z napięć fazowych (230V)?
Przy tych mocach stosuje się zasilanie międzyfazowe (400V), co odpowiada pradowi 18A na każdą fazę.
Nie zmienia to jednak sytuacji: przyłącz minimum 4mm - więc niestety musisz robić instalację.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#7 09 Mar 2007 21:21   

Re: Prąd przewodowy


Wszystko jest dobrze 21kW 3 - fazowe podgrzewacze wody istnieją z takimi sie spotkalem i niestety aby nie mieć w przyszlości problemów z instalacją polecam wymienić instalacje na 6mm2, no i oczy. ją zabezpieczyć.Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2007 21:21   





Back to top
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 23 Nov 2005
Posts: 4471
Location: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#8 09 Mar 2007 21:42   

Re: Prąd przewodowy


zbyszek_ wrote:
Wszystko jest dobrze 21kW 3 - fazowe podgrzewacze wody istnieją z takimi sie spotkalem i niestety aby nie mieć w przyszlości problemów z instalacją polecam wymienić instalacje na 6mm2, no i oczy. ją zabezpieczyć.Pozdrawiam
- a na fujarkę ma chłopak wydawać kasę na pytona którego można ciągle obciążyć prądem trzydzieści parę amper i jeszcze potem mordować się z ciągnięciem grubego druta?
Przy pięciożyłowej czwórce wystarczająco się upoci.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2007 21:42   





Back to top
   
DJ.Wielebny
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 Jun 2005
Posts: 109
Location: Suwałki (northern ireland-UK)

Post#9 09 Mar 2007 21:42   

Re: Prąd przewodowy


Z tego co się spotkałem i miałem możliwość montażu przepływowego ogrzewacza wody był to trójfazowy o mocy 24kW do którego był zalecany przewód 5x6mm2 i zabezpieczenie 32A.Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#10 09 Mar 2007 21:49   

Re: Prąd przewodowy


A ja pytam dlaczego 5x, nie ma tej konieczności bo może być 4 x, apropo kol .Robert_sw mówi że ma w domu 3-fazowy podgrzewacz wody . No to więc o co chodzi .Czy ma go dać do PCK? A potem kupić nowy na 230V?

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert_sw
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 134
Location: opole

Post#11 Post from the author of the topic 10 Mar 2007 11:33   

Re: Prąd przewodowy


forestx wrote:
A może tak najpierw pomyśleć?
Kto widział urządzenie 22kW zasilane z napięć fazowych (230V)?
Przy tych mocach stosuje się zasilanie międzyfazowe (400V), co odpowiada pradowi 18A na każdą fazę.
Nie zmienia to jednak sytuacji: przyłącz minimum 4mm - więc niestety musisz robić instalację.


Niezgadzam się z tymi obliczeniami
Prąd przewodowy: Ip = P / pierwiastek z 3 * 400V
czli wychodzi 22 000 / 692,8 = 31,7 A
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#12 10 Mar 2007 21:21   

Re: Prąd przewodowy


W tym przypadku wystarczy 4x radzę 6mm2 chociaż może wystarczyć 4mm2, ale tą instalację wykonujesz na dłuższa metę.Piaty przewód jest w tym przypadku zbędny bo twój podgrzewacz nie wymaga N, tylko L1,L2,L3,PE. Ale mimo wszystko ja zaleciłbym 5X nie jest to aż taka różnica w cenie.Pozdro.

Helpful message? + -

Back to top
   
Teston
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 18 Oct 2003
Posts: 14
Location: Szczecin

Post#13 12 Mar 2007 16:10   

Re: Prąd przewodowy


Witam.
Mam przepływowy ogrzewacz 21kW3X400V chodzi on na przewodzie 4mm i zabezpieczeniach przed nim 20A na nadmiarowopradowym zabezpieczeniu, a przed licznikiem 25A wkładka topikowa.Chodzi to już ponad pół roku i niezdarzyło się wybicie zabezpieczenia czy przepalenie wkładki. Przewód grzeje sie nieznacznie podczas pracy ogrzewacza.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
lisos
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 29 Sep 2003
Posts: 711
Location: puławy

Post#14 12 Mar 2007 18:27   

Re: Prąd przewodowy


Robert_sw wrote:
forestx wrote:
A może tak najpierw pomyśleć?
Kto widział urządzenie 22kW zasilane z napięć fazowych (230V)?
Przy tych mocach stosuje się zasilanie międzyfazowe (400V), co odpowiada pradowi 18A na każdą fazę.
Nie zmienia to jednak sytuacji: przyłącz minimum 4mm - więc niestety musisz robić instalację.


Niezgadzam się z tymi obliczeniami
Prąd przewodowy: Ip = P / pierwiastek z 3 * 400V
czli wychodzi 22 000 / 692,8 = 31,7 A
pozdrawiam


a ja sie zgadzam i wyszło mi prawie 18,4A więc ten twój wzór jest z innej beczki
pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1961
Location: Chojnice

Post#15 12 Mar 2007 18:54   

Re: Prąd przewodowy


No może niech ci co nie potrafią obliczyć prądu w układzie trójfazowym zajrzą czasem do jakiejś książki.
Robert_sw ma rację. Przy 22 kW prąd wyjdzie ponad 30 A. W praktyce producenci nieco "podkolorowują" moc tych urządzeń. Większe cyfry na opakowaniach lepiej się sprzedają.

Helpful message? + -

Back to top
   
lisos
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 29 Sep 2003
Posts: 711
Location: puławy

Post#16 12 Mar 2007 19:33   

Re: Prąd przewodowy


stomat wrote:
No może niech ci co nie potrafią obliczyć prądu w układzie trójfazowym zajrzą czasem do jakiejś książki.
Robert_sw ma rację. Przy 22 kW prąd wyjdzie ponad 30 A. W praktyce producenci nieco "podkolorowują" moc tych urządzeń. Większe cyfry na opakowaniach lepiej się sprzedają.


30 amper to wyjdzie przy połączeniu w trójkąt a ogrzewacze zwyle sa łączone w gwiazde więc 18 A ale może się mylę więc czekam na ewentualne sprostowanie

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert_sw
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 134
Location: opole

Post#17 Post from the author of the topic 12 Mar 2007 19:46   

Re: Prąd przewodowy


[quote="lisos
30 amper to wyjdzie przy połączeniu w trójkąt a ogrzewacze zwyle sa łączone w gwiazde więc 18 A i niech Ci co tak czytają książki wzięli się za praktyke[/quote]

Jeżeli w gwiazdę to zgadzam się : 18 A
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
kierbedz4
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Dec 2006
Posts: 1488
Location: Toruń

Post#18 12 Mar 2007 19:48   

Re: Prąd przewodowy


Wystarczy przy pracującym podgrzewaczu założyć na jedną z żył cęgi Dica i po balu.Szydło wyjdzie z worka.Dobrze by było abyś zajrzał do DTR ki a tam jest wszystko napisane ,dobór bezpieczników ,przekrój przewodu na którym można go zasilić prąd poboru a nawet to że tego typu kocioł musi być bezwzlędnie podłączony na wyłączniku różnicowoprądowym!

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#19 12 Mar 2007 20:27   

Re: Prąd przewodowy


Kol. ROBERT_SW czytam to wszystko i naprawdę nie wiem o co ci chodzi. Masz podgrz. wody jak piszesz , zapewne masz instrukcję obsługi, w której dokładnie ci pisze jakim przewodem masz to zasilić oraz jak ten podgrzewacz zabezpieczyć.Jezeli nie masz instrukcji zapraszam cie do sklepu hydraulicznego dokładnie przeczytaj instrukcję dowiesz się jaki przewód, jakie zabezpieczenie, kto powinien instalować itp.Jeżeli nie masz pojęcia o elektryce nie zajmuj sie ty tematem to nie dla ciebie /4 czy 5 przewodów, L1,L2,L3,N,PE,18A ,30A nic ci nie będzie mówiło i tak nic ne zrozumiesz/.Producent każdego typu podgrzewaczy wody podaje wszystkie dane ,które nawet laik ale będzie się do nich stosował wykona to prawidłowo.Na marginesie jeżli jest to nowy podgrzewacz, a ty nie masaz uprawnień do jego podłączenia to ryzykujesz utratą gwarancji, bo ta gwarancję winien podpisać elektryk z uprawnieniami.Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Robert_sw
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 134
Location: opole

Post#20 Post from the author of the topic 12 Mar 2007 20:37   

Re: Prąd przewodowy


Robert_sw wrote:
Witam
mam w domu trójfazowy podgrzewacz przepływowy wody 22kW, liczac prądy przewodowe na podstawie wzorów z książki wyszło mi że wynoszą ponad 30A. Czy to oznacza że przez każdy przewód fazowy płynie te 30A??to troche dużo, z tabeli z obciążalnościami przewodów wynika że musiałbym mieć przewody o przekroju conajmniej 4mm. A napewno takich nie mam.
pozdrawiam

zadałem proste pytanie (patrz wyżej)
a kolega mi pisze że nie wie o co mi chodzi
może trzeba pare razy poczytać zanim sie odpowie na coś?
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 Jan 2005
Posts: 820
Location: starachowice

Post#21 12 Mar 2007 20:57   

Re: Prąd przewodowy


Jeżeli takich przewodów nie masz to je wymień na nowe lub ryzykój na tych co je masz.Pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2007 20:57   





Back to top
   
Enpro
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 Nov 2005
Posts: 381
Location: Dolnośląskie

Post#22 12 Mar 2007 21:18   

Re: Prąd przewodowy


Niestety taki podgrzewacz ciągnie w swoim maksymalnym obciążeniu ponad 30A na każdej fazie i nic tego nie zmieni, chyba że będziesz go używał na mocy mniejszej, bo napewno ma co najmniej dwa zakresy jak nie więcej zależy od typu, to wtedy będzie pobierał mniej . A przewód powinien byc minimum 4X4m lub 5X4m w zależności od typu czy jest to prosty podgrzewacz gdzie nie potrzeba zera tylko ochronny lub z elektroniką to wtedy pięciożyłowy przy zastosowaniem wyłącznika przeciwporażeniowego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 16 Apr 2005
Posts: 3463
Location: Kielce

Post#23 12 Mar 2007 21:51   

Re: Prąd przewodowy


Witam.
Jeżeli odbiornik ma 22 kW to zawsze prąd przewodowy wyjdzie ponad 30 A, bez względu na połączenie odbiornika w gwiazdę lub w trójąt.
Co niektórym przydałaby się powtórka z elektrotechniki.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 1961
Location: Chojnice

Post#24 13 Mar 2007 16:23   

Re: Prąd przewodowy


Jeśli ktoś ma już taką niechęć do książek i zdobywa wiedzę metodą prób, błędów i zasłyszanych opinii a posiada praktykę to powinien zauważyć że mierniki mocy (watomierze, liczniki energii) nie występują w wersji dla połączenia w trójkąt i dla połączenia w gwiazdę. Zawsze używamy takich samych mierników. Wniosek nasuwa się sam: Moc pobierana przez odbiornik jest w jakiś sposób zależna od prądu i napięcia a nie jest zależna od budowy odbiornika. Gdybyśmy odbiornik traktowali jak "czarną skrzynkę" to mierząc prądy i napięcia w przewodach zasilających nie moglibyśmy określić pobieranej mocy nie znając konstrukcji odbiornika. A tak nie jest. Obojętnie jak skonstruowany i połączony jest podgrzewacz przy określonej mocy pobiera taki sam prąd !
Zachęcam jednak do zapoznania się z podstawami elektrotechniki. I z góry przepraszam za ironię. Proszę się nie obrażać.

Helpful message? + -

Back to top
   
Enpro
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 Nov 2005
Posts: 381
Location: Dolnośląskie

Post#25 13 Mar 2007 22:14   

Re: Prąd przewodowy


stomat wrote:
Obojętnie jak skonstruowany i połączony jest podgrzewacz przy określonej mocy pobiera taki sam prąd !
Zachęcam jednak do zapoznania się z podstawami elektrotechniki. I z góry przepraszam za ironię. Proszę się nie obrażać.

To że podgrzewacz jest skonstruowany i jego moc jest przykładowo 22KW tonie znaczy że on nie ma zakresów funkcjonalności i nie zwsze będzie pobierał max prąd bo może pracowac jako 22 lub nap. jako 11 KW i jego prąd będzie wtedy dwa razy mniejszy albo są i wielo zakresowe wtedy na każdym zakresie pobiera inny prąd. A gdzie jest napisane że ja musze korzystać wyłacznie z 22 KW.

Helpful message? + -

Back to top
   
michal54_87
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 May 2006
Posts: 214
Location: tarnow

Post#26 13 Mar 2007 22:26   

Re: Prąd przewodowy


niee wiem po co sie tak wyklucacie tak czy tak mosi wymienic instalacjie i nie wazne czy bedzie uzywal 22KW czy 11KW

Helpful message? + -

Back to top
   
Rysio4001
Specjalista - systemy grzewcze
Specjalista -  systemy grzewcze


Joined: 04 Feb 2007
Posts: 1281
Location: Świdnik

Post#27 13 Mar 2007 23:25   

Re: Prąd przewodowy


Enpro wrote:
To że podgrzewacz jest skonstruowany i jego moc jest przykładowo 22KW tonie znaczy że on nie ma zakresów funkcjonalności i nie zwsze będzie pobierał max prąd bo może pracowac jako 22 lub nap. jako 11 KW i jego prąd będzie wtedy dwa razy mniejszy albo są i wielo zakresowe wtedy na każdym zakresie pobiera inny prąd. A gdzie jest napisane że ja musze korzystać wyłacznie z 22 KW.

To że podgrzewacz ma przełącznik zakresów nie znaczy że Robert_sw będzie używał go z mniejszą mocą bo nam tego nie napisał. Ponadto przewody dobiera się dla maksymalnych parametrów odbiornika, a przy instalacji takiej o jakiej napisał to nie zmienia faktu że musi położyć nowy przewód. A jeśli chodzi o to czy przewód 4 czy 5 żyłowy, to lepiej położyć 5 żyłowy nawet jeśli 5 żyła nie będzie potrzebna, bo obowiązuje system TNS i być może w przyszłości np. przy zmianie podgrzewacza może byś ta żyła potrzebna a różnica w cenie przewodu 4 i 5 żyłowego jest nie duża.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> Prąd przewodowy
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl topic RSS feed