FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 09 Mar 2007 22:17   

Mysz komputerowa od wielu lat towarzyszy ludziom obsługującym komputery , na rynku jest dużo rodzajów tych urządzeń, ale prawie wszystkie używa się za pomocą reki.
W jednym z miesięczników dla elektroników EP 4/2003 ;opisany został prototypowy projekt urządzenia zastępującego mysz komputerową. Ruch kursora jest wykonywany za pomocą okularów, a kliknięcie za pomocą mrugnięcia oka .
Pomysł bardzo mnie zaciekawił i postanowiłem wykonać go osobiście.
Z opisu samego projektu wynikało że wykonanie samego sterownika nie jest skomplikowane lecz wykonanie i uruchomienie zajęło mi bardzo dużo czasu.
Na samym początku kilka dni poszukiwałem elementów do wykonania sterownika czyli, rezystorów, kondensatorów, półprzewodników itp. Właściwie na rynku podzespołów elektronicznych można dostać wszystko co jest potrzebne do złożenia tego projektu lecz trzeba zwrócić uwagę na każdy z elementów gdyż szybko się zmieniają producenci i produkowane są coraz to nowsze elementy których wykorzystanie jest możliwe ale trzeba już zmieniać niektóre rozwiązania płytki drukowanej.

W ;EP 4/2000; również był opisywany podobny projekt myszy komputerowej lecz w opisanym urządzeniu cały układ sterujący wraz z mikrokontrolerem miałby się znajdować w niewielkiej obudowie zamontowanej do opaski lub czapki,a to dlatego ze sterowanie odbywałoby się za zasadzie pochyleń głowy, a samo klikanie poprzez przepływ powietrza przez czujnik ciśnienia.
Projekt w samej konstrukcji jest o wiele mniej skomplikowany niż wykonanie projektu z wykorzystaniem podczerwieni, lecz koszt nowoczesnych akcelerometrów , czujników cienienia z precyzyjnym przetwornikiem analogowo- cyfrowym jest bardzo duży i ciężko dostępny.
Ponieważ projekt okularów wydał mi się ciekawszy, choć nakład pracy był dużo większy, pozostałem przy nim.

Poniżej zdjęcia wykonania tego projektu
Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .
Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .

Moderated by jankolo:
Przeniosłem z działu Komputery Hardware

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Mar 2007 22:17   

Back to top

michna3
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 10 Mar 2007 16:30   

Re: Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .

Niezle, ale moglbys tez zamiescic skan z tej gazetki, oraz twoj schemat i kosztorys. Temat chyba bardziej nadaje sie do dzialu DIY.
Back to top

CMS
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 10 Mar 2007 18:30   

pomysl bardzo ciekawy, ale jak jest z praktycznym zastosowaniem ??
czy da sie tym komfortowo obslugiwac kompa ??

slyszalem kilka dni temu w radiu o podobnym urzadzeniu ktore ma niebawem wejsc do sprzedazy a dziala w ten sposob ze posiada kamerke ktora "patrzy nam w oczy" i na tej podstawie wie gdzie kierujemy wzrok i tam wlasnie umieszcza kursor - klikanie odbywa sie "recznie" za pomoca klawiatury
to musy dopiero byc bajer
Back to top

BolzZ
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 10 Mar 2007 19:24   

hmm klikanie mrugnieciem jest chyba niezbyt komfortowe :D chcac przeczytac strone bez klikniecia mozna sobie spojowke wysuszyc :D
opisz zasade dzialania, bo jakos trudno mi sobie wyobrazic... przez chwile myslalem ze dzis pierwszy kwietnia ;)
Back to top

merien
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 10 Mar 2007 22:47   

Wydaje mi się że link nie działa ...
A tak poza tym to projekt wydaje się być godny uwagi ...
Kiedyś może zrobię sobie takie cacko ;]
Back to top

szpiq
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 10 Mar 2007 22:47   

BolzZ wrote:
hmm klikanie mrugnieciem jest chyba niezbyt komfortowe :D chcac przeczytac strone bez klikniecia mozna sobie spojowke wysuszyc :D
opisz zasade dzialania, bo jakos trudno mi sobie wyobrazic... przez chwile myslalem ze dzis pierwszy kwietnia ;)

Bez kitu, też mnie to trochę zastanawia... Tym bardziej że czasem trzeba na stronie się zatrzymać na trochę dłużej... Niektórzy potrafią poruszać uszami, może w tym znajdziemy zastosowanie? :D Projekt wykonany bardzo estetycznie ale nie jestem pewien czy sprawdza się on dobrze w praktyce.... teoretyka jest ok. Pozdrawiam
Back to top

VIGOR_PICTURES
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 10 Mar 2007 22:48   

Witam,
Bardzo ciekawy pomysł. Mam pytanie odnośnie manipulacji kursorem. Wystarczy Tylko siedzieć na przeciwko "czujki", i patrzeć się w odpowiednie miejsce na monitorze? A może trzeba wykonywać ruchy głową?

W jakimś filmie dokumentalnym o bodajże autyzmie wśród dzieci badali czemu dzieci autystyczne nie zapamiętują twarzy. Takiemu dzieciakowi założyli na głowę okulary, które śledziły, gdzie pada wzrok dziecka. Wzrok padał nie na oczy, ale na usta.

Pozdrawiam
Back to top

kasa
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 10 Mar 2007 22:50   

A ja znalazlem takie cos=http://www.harpo.com.pl/index.php?prtlid=1098&kat_id=164&art_id=273
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2007 22:50   

Back to top

DevilToy
Poziom 5
Poziom 5

Post#9 10 Mar 2007 22:57   

VIGOR_PICTURES wrote:

W jakimś filmie dokumentalnym o bodajże autyzmie wśród dzieci badali czemu dzieci autystyczne nie zapamiętują twarzy. Takiemu dzieciakowi założyli na głowę okulary, które śledziły, gdzie pada wzrok dziecka. Wzrok padał nie na oczy, ale na usta.

Pozdrawiam

Właśnie dzieci z autyzmem nie "widzą" twarzy, jest dla nich tak samo obojętna jak biała ściana (każdy człowiek, niemowlaki, czy nawet zwierzęta patrza na oczy/twarz bo z niej odczytują emocje).

A wracając do tematu, irządzenie moze być kłopotliwe dla zwykłego użytkownika bo napewno szybciej i bardziej komforotwo będzie używał myszki ale dla osób sparaliżowanych, kalekich jest to wymarzony wynalazek
Back to top

miszkoo
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 11 Mar 2007 00:14   

ej a mam pytanie kliknięcie dokonuje się za pomocą mrugnięcia jednym okiem czy dwoma bo jak dwoma to to jest troszkę nie praktyczne podczas pracy na kompie wiele ludzi mruga oczami zresztą nie tylko przy pracy na kompie to jest naturalny odruch cobyśmy nie robili to mrugamy oczami.
To przeczyszcza powierzchnię oka z brudu który się tam gromadzi

no a cena kosmiczna jak prosto z marsa 7299 pln

a może mi ktoś przedstawić zasadę działania jakie ruchy trzeba robić i jak je on odbiera że potrafi znaleźć odpowiednie miejsce na ekranie. czy do tego jest użyta podczerwień gdzie i jak i jak zachodzi namierzanie
Back to top

viruz997
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 11 Mar 2007 23:29   

Jak się mruga lewym okiem to lewy przycisk myszy a jak prawym okiem to prawy przycisk myszy :D (a jak rolka do przewijania???)

Jak z tym jest naprawdę?

Czekamy na odp....
Back to top

VIGOR_PICTURES
Poziom 17
Poziom 17

Post#12 12 Mar 2007 00:01   

viruz997 wrote:
(a jak rolka do przewijania???)

Jak z tym jest naprawdę?

Językiem? :D A tak na poważnie, to wątpię, żeby była rolka.
Pozdrawiam
Back to top

dawid-ptaszyk
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 12 Mar 2007 21:19   

Mnie się wydaje, że widziałem to w Elektronice Praktycznej :)

A co do mrugania, tamto urządzenie nie wykrywało mrugania obojem oczu, tylko jednym.

Pozdrawiam
Back to top

Jake1
Poziom 17
Poziom 17

Post#14 13 Mar 2007 12:24   

Jak dla mnie to extra projekt :) Moze opisąłbyś jak to dziala w praktyce bo wyglada swietnie ale praktyczne zastosowanie jest dość ograniczone :D Ile trwa budowa takiego cacka i jakie sa orientcyjne koszty? dawid-ptaszyk: Przeciez autor wyraznie pisze ze pomysl wzial z EP!
3adrian: Jaki cel ma twój post? 10.000 post w dziale DIY "Extra projekt 10/10". To nic nie wnośi do tematu.
Back to top

Calineczka*
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 13 Mar 2007 15:23   

..zastanawiam się na ile można dostać jakiegos nerwowego tiku od takiego nadmiernego i kontrolowanego mrugania powiekami. Sama idea ciekawa , urządzonko estetycznie wykonane, gratuluję ;-)
Back to top

Kwieciu_89
Poziom 5
Poziom 5

Post#16 15 Mar 2007 15:21   

Pomysł świetny tylko jakby ktoś mógł przesłać wykaz elementów to tego cacka ;P faktycznie bardzo przydatne i pomyślane dla niepełnosprawnych 6/6 pozdro
Back to top

rafels
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 16 Mar 2007 00:38   

Tutaj jest opis wykonania krok po kroku układu sterowania kursorem, z pomocą kamery skierowanej na oko. Projekt wykorzystuje dwie kamery. Soft działa na linuksie i korzysta z biblioteki OpenCV.

Tu znajdziecie kilka filmów demonstrujących działanie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2007 00:38   

Back to top

lasjan
Poziom 1
Poziom 1

Post#18 10 Apr 2007 17:34   

Heja.

Wlasnie jestem na etapie konczenia pracy magisterskiej, ktorej temat to Interfejs dla niepelnosprawnych z wykorzystaniem aktywnego systemu wizyjnego. W skrócie sprowadza sie on do sterowania komputerem za pomoca ruchow oka. Zalozenie jest takie ze posiadamy 2 kamery - jedna ruchoma, druga natomiast -czarno biala - jest przyklejona na pierwszej. Dolna kamera /ruchoma/ wykrywa twarz uzytkownika i znajduje w jej obszerze oczy po czym ustawia sie tak by 'srodek' obrazu byl troszke ponizej oka /sterowanie przez RS/ - dzieki temu ta przyklejona kamerka 'obserwuje' oko uzytkownika. Z boku glowy umieszczony jest panel z diodami IR / dosyc blisko twarzy/. Jesli ww panel ustawi sie pod odpowiednim katem mozna w bardzo latwy sposob wydzielic zrenice, ktorej ruch jest wyznaczany wzgledem malego znacznika umieszczonego nad okiem . Klikniecia realizowane sa za pomoca zamkniecia oka na 1 sekunde - klik , 2 sekundy - 2klik i 3 sekundy - klik prawym klawiszem

Wydzielenie zrenicy i znacznika.

http://img251.imageshack.us/my.php?image=wydzieleniedk7.jpg

Przyblizenie okregiem zrenicy oraz wyznacznie pozycji znacznika.

http://img120.imageshack.us/my.php?image=sledzenierl2.jpg

Wszystko zrobione pod windą z uzyciem OpenCV. Poza malymi bugami dziala calkiem sprawnie;] Pozdrawiam ;][/url]
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Sterowanie kursorem myszy za pomocą okularów .
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
3D bez okularów od Microsoft (7)
Sterowanie diodą RGB za pomocą układów CMOS . (37)
Sterowanie komputerem za pomocą siły mięśni (4)
Sterowanie robotem za pomocą ekranu dotykowego (1)
Kolejne układy do sterowanie za pomocą LPT (26)
Technologia 3D wolna od okularów Toshiby (1)
Obrazy 3D bez specjalnych okularów? (4)
3D bez okularów w telefonach iPhone i Android od Spatial (4)
Nintendo przedstawia konsolę 3DS - 3-wymiary bez okularów (3)
nVidia 3D Vision 2 - nowa generacja monitorów i okularów migawkowych (4)

Page generation time: 0.208 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed