Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Internet z Vectra przez WiFi


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Internet z Vectra przez WiFi
Author
Message
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#1 Post from the author of the topic 14 Mar 2007 18:51   

Internet z Vectra przez WiFi


Witam
Moze juz był ten problem opisany ale szukałem dość długo i nie znalazłem. A mianowicie:
Mam internet z Vectra 512. Vectra dała mi modem i ma on gniazdo sieciowe RJ. do niego podłączony laptop przez kartę sieciową. Ustawienia karty to automatyczne pobieranie IP . Ale mam też Access Point'a "no name" na naklejce ma tylko symbol AT 8-4 (pod naklejką druga naklejka CA 8-4). I chciałbym przez to urządzenie udostępnić internet na laptop'a przez Wi-Fi zamiast przez kabel. Próbowałem ustawić połączenie ale widze że sam nie dam rady. Nie wiem nawet czy AP ma chodzić jako AP czy jako Bridge. Jaki ustawienia w którym punkcie....w sumie nic.

Chociaż z drugiej strony udało mi sie podłączyć AP do laptopa na Wi-Fi i wykrywa połączenie 54MB nawet na różnych kanałach. Chciałbym też ustawić IP w połączeniu bezprzewodowym na stałę, żeby za każdym razem nie pobierał automatycznie. Bardzo proszę o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2007 18:51   





Back to top
   
Zdzicho
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 22 Jun 2002
Posts: 462
Location: Mazowieckie

Post#2 14 Mar 2007 19:18   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Wyedytuj kolejne ekrany ustawień AP to pomoge ustawić.

Helpful message? + -

Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#3 Post from the author of the topic 14 Mar 2007 19:40   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Podaje je w załącznikach może jeszcze komuś przydadzą sie wzrokowo.

Nie są to wszystkie ale tylko te które dotyczą połączenia, pominąłem te które umożliwiają zmianę czasu czy zapis konfiga na dysku.

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Helpful message? + -

Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18227
Location: Kujawy

Post#4 15 Mar 2007 17:32   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


AP ma działać jako AP.
Wyłącz w nim DHCP.
Ustaw na karcie WLAN taki sam MAC jak masz na karcie przewodowej, ewentualnie zarejestruj nowy mac u operatora.

To właściwie wszystko.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2007 17:32   





Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#5 Post from the author of the topic 15 Mar 2007 21:22   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Ale ja nie zarejestrowałem u operatora Mac Adresu karty LAN tylko mam zapisany u niego Mac Adres modemu jaki mi zainstalowali.

A adres sieciowy pobiera moja karta LAN z sieci przez modem na DHCP.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2007 21:22   





Back to top
   
Zdzicho
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 22 Jun 2002
Posts: 462
Location: Mazowieckie

Post#6 16 Mar 2007 21:51   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


A ten Twój AP ma wogule wejście WAN ?

Helpful message? + -

Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#7 Post from the author of the topic 17 Mar 2007 09:15   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Ma wejście RJ ale to jest opisane jako LAN.

Helpful message? + -

Back to top
   
marek216
Company Account
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 09 Jul 2004
Posts: 16049
Location: Racibórz

Post#8 18 Mar 2007 09:17   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Mam Vectrę i problem rozwiązałem tak:

Obie karty maja taki sam mac i ustawione przydzielania adrsu z DHCP.

Operator ma w tablicy zapisany MAC twojego modemu i Twojej karty Very Happy

Zmień MAC drugiej karty na taki jaki ma karta zarejestrowana u operatora i na pewno ruszy

Helpful message? + -

Selling: (Add)
01 January 2015 LTC3455
Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#9 Post from the author of the topic 18 Mar 2007 20:07   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


marek216 wrote:
Mam Vectrę i problem rozwiązałem tak:


marek216 wrote:
Obie karty maja taki sam mac i ustawione przydzielania adrsu z DHCP.


Rozumiem, że mam zmienić MAC jednej z kart, ale której. Po pierwsze o jakich dwóch kartach mówimy. Bo kartę ma AP ( a własciwie to ma dwie karty jedną LAN a drugą WLAN). Więc które dwa adresy mają byc takie same? I jak je zmienić żeby były jednakowe?

marek216 wrote:
Operator ma w tablicy zapisany MAC twojego modemu i Twojej karty Very Happy


Adres MAC modemu ma bo mu podałem, więc rozumiem że MAC karty sieciowej w kompie pobrał sobie sam?

marek216 wrote:
Zmień MAC drugiej karty na taki jaki ma karta zarejestrowana u operatora i na pewno ruszy


I znowu to samo pytanie. Proszę powiedzieć czy mam rację. Mam MAC karty sieciowej LAN w AP zmienić na taki jaki ma karta sieciowa w kompie?

Przepraszam za może banalne pytania ale sieci są moją raczej słabą stroną.

Helpful message? + -

Back to top
   
marek216
Company Account
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 09 Jul 2004
Posts: 16049
Location: Racibórz

Post#10 18 Mar 2007 23:23   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


MAC karty wifi i AP na taki jak ma karta w PC

Helpful message? + -

Selling: (Add)
01 January 2015 LTC3455
Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#11 Post from the author of the topic 19 Mar 2007 10:34   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Rozumiem. Tylko akurat ten AP nie ma klonowania MAC. A może ktoś wie jak w nim to zrobić?

Helpful message? + -

Back to top
   
marek216
Company Account
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 09 Jul 2004
Posts: 16049
Location: Racibórz

Post#12 20 Mar 2007 22:41   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


A po co go ruszać Question

Zadzwoń do Vectry i powiedz że karta ci padła , wymieniłeś kartę ale internet ci nie działa - nowy MAC to xxxxxxxxxxxxxx ( podajesz MAC z AP )

Helpful message? + -

Selling: (Add)
01 January 2015 LTC3455
Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#13 Post from the author of the topic 21 Mar 2007 09:50   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Aha, narazie nie będę tego robił tak bo będziemy dzielić łącze i narazie na routerze kablowym który zakupiłem.
Chyba żeby net z routera dać na AP. ale to dopiero jak będę maił router.

Także moje plany sie pozmieniały.

Helpful message? + -

Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18227
Location: Kujawy

Post#14 21 Mar 2007 10:37   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


marek216 wrote:

Zadzwoń do Vectry i powiedz że karta ci padła , wymieniłeś kartę ale internet ci nie działa - nowy MAC to xxxxxxxxxxxxxx ( podajesz MAC z AP )


Nie MAC z AP, tylko MAC karty WLAN z komputera.

Dodano po 1 [minuty]:

ATOMICH 007 wrote:
[
Rozumiem, że mam zmienić MAC jednej z kart, ale której. Po pierwsze o jakich dwóch kartach mówimy. Bo kartę ma AP ( a własciwie to ma dwie karty jedną LAN a drugą WLAN). Więc które dwa adresy mają byc takie same? I jak je zmienić żeby były jednakowe?


MAC karty przewodowej ustaw na karcie bezprzewodowej.
AP jest pod tym względem przezroczyste podobnie jak switch.

Dodano po 1 [minuty]:

ATOMICH 007 wrote:
Aha, narazie nie będę tego robił tak bo będziemy dzielić łącze i narazie na routerze kablowym który zakupiłem.
Chyba żeby net z routera dać na AP. ale to dopiero jak będę maił router.


Na routerze wystarczy że sklonujesz MAC karty przewodowej z laptopa i wszystko powinno działać.
AP oczywiście za nim możesz podłączyć już bez kombinowania ze zmianą adresów MAC.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2007 10:37   





Back to top
   
kmkm2
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 09 Mar 2003
Posts: 491
Location: Ciechanów

Post#15 21 Mar 2007 14:06   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


AP jest przeźroczysty i nie potrzeba wpisywać mu maca ani rejestrowac go u oparatora jedynie co zrobisz to przerejestrujesz starego mac-a na nowego z karty wifi.

Helpful message? + -

Back to top
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 403
Location: Biała Podlaska

Post#16 Post from the author of the topic 21 Mar 2007 14:40   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


marek216 wrote:
Operator ma w tablicy zapisany MAC twojego modemu i Twojej karty Very Happy



Należy się takie sprostowanie. Rozmawiałem z człowiekiem i mam informacje 100% pewne. Operator ma adres MAC modemu i może też mój ale ponieważ ja nie mam stałego zewnętrznego IP nie mam też na stałę zarejestrowanego MAC karty sieciowej w kompie. Więc nie muszę zmieniać nic u nich za każdym razem mogę łączyć się z innym adresem MAC.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Internet z Vectra przez WiFi
Page 1 of 1
Similar topics
TP LINK 8901G Internet działa przez wifi a przez a kablem przez Lan nie. (2)
Internet przez wifi strasznie wolno chodzący internet, duży ping (2)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
internet działa przez kabel a przez wifi jest problem win XP (2)
Internet z routera przez wifi i przez gniazdo lan z komputer (5)
Internet z routera - przez kabel jest, a przez wifi muli... (2)
Internet przez SDI, 1 PC udostępnia przez WiFi na 2 PC -JAK? (1)
przez wifi internet jest przez kabel nie (2)
Internet wolniejszy przez kabel niż przez wifi (5)
Hotspot Wifi - Internet WiFi przez smartfon. (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl topic RSS feed