Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Internet z Vectra przez WiFi


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Internet z Vectra przez WiFi
Autor
Wiadomość
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#1 Post autora tematu 14 Mar 2007 19:51   

Internet z Vectra przez WiFi


Witam
Moze juz był ten problem opisany ale szukałem dość długo i nie znalazłem. A mianowicie:
Mam internet z Vectra 512. Vectra dała mi modem i ma on gniazdo sieciowe RJ. do niego podłączony laptop przez kartę sieciową. Ustawienia karty to automatyczne pobieranie IP . Ale mam też Access Point'a "no name" na naklejce ma tylko symbol AT 8-4 (pod naklejką druga naklejka CA 8-4). I chciałbym przez to urządzenie udostępnić internet na laptop'a przez Wi-Fi zamiast przez kabel. Próbowałem ustawić połączenie ale widze że sam nie dam rady. Nie wiem nawet czy AP ma chodzić jako AP czy jako Bridge. Jaki ustawienia w którym punkcie....w sumie nic.

Chociaż z drugiej strony udało mi sie podłączyć AP do laptopa na Wi-Fi i wykrywa połączenie 54MB nawet na różnych kanałach. Chciałbym też ustawić IP w połączeniu bezprzewodowym na stałę, żeby za każdym razem nie pobierał automatycznie. Bardzo proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Zdzicho
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Cze 2002
Posty: 458
Miasto: Mazowieckie

Post#2 14 Mar 2007 20:18   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Wyedytuj kolejne ekrany ustawień AP to pomoge ustawić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2007 20:18   





Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#3 Post autora tematu 14 Mar 2007 20:40   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Podaje je w załącznikach może jeszcze komuś przydadzą sie wzrokowo.

Nie są to wszystkie ale tylko te które dotyczą połączenia, pominąłem te które umożliwiają zmianę czasu czy zapis konfiga na dysku.

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi

Internet z Vectra przez WiFi
Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17550
Miasto: Kujawy

Post#4 15 Mar 2007 18:32   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


AP ma działać jako AP.
Wyłącz w nim DHCP.
Ustaw na karcie WLAN taki sam MAC jak masz na karcie przewodowej, ewentualnie zarejestruj nowy mac u operatora.

To właściwie wszystko.
Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#5 Post autora tematu 15 Mar 2007 22:22   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Ale ja nie zarejestrowałem u operatora Mac Adresu karty LAN tylko mam zapisany u niego Mac Adres modemu jaki mi zainstalowali.

A adres sieciowy pobiera moja karta LAN z sieci przez modem na DHCP.
Powrót do góry
   
Zdzicho
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 22 Cze 2002
Posty: 458
Miasto: Mazowieckie

Post#6 16 Mar 2007 22:51   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


A ten Twój AP ma wogule wejście WAN ?
Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#7 Post autora tematu 17 Mar 2007 10:15   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Ma wejście RJ ale to jest opisane jako LAN.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Mar 2007 10:15   





Powrót do góry
   
marek216
Moderator
Moderator


Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 15811
Miasto: Racibórz

Post#8 18 Mar 2007 10:17   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Mam Vectrę i problem rozwiązałem tak:

Obie karty maja taki sam mac i ustawione przydzielania adrsu z DHCP.

Operator ma w tablicy zapisany MAC twojego modemu i Twojej karty :D

Zmień MAC drugiej karty na taki jaki ma karta zarejestrowana u operatora i na pewno ruszy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 10:17   





Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#9 Post autora tematu 18 Mar 2007 21:07   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


marek216 napisał:
Mam Vectrę i problem rozwiązałem tak:


marek216 napisał:
Obie karty maja taki sam mac i ustawione przydzielania adrsu z DHCP.


Rozumiem, że mam zmienić MAC jednej z kart, ale której. Po pierwsze o jakich dwóch kartach mówimy. Bo kartę ma AP ( a własciwie to ma dwie karty jedną LAN a drugą WLAN). Więc które dwa adresy mają byc takie same? I jak je zmienić żeby były jednakowe?

marek216 napisał:
Operator ma w tablicy zapisany MAC twojego modemu i Twojej karty :D


Adres MAC modemu ma bo mu podałem, więc rozumiem że MAC karty sieciowej w kompie pobrał sobie sam?

marek216 napisał:
Zmień MAC drugiej karty na taki jaki ma karta zarejestrowana u operatora i na pewno ruszy


I znowu to samo pytanie. Proszę powiedzieć czy mam rację. Mam MAC karty sieciowej LAN w AP zmienić na taki jaki ma karta sieciowa w kompie?

Przepraszam za może banalne pytania ale sieci są moją raczej słabą stroną.
Powrót do góry
   
marek216
Moderator
Moderator


Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 15811
Miasto: Racibórz

Post#10 19 Mar 2007 00:23   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


MAC karty wifi i AP na taki jak ma karta w PC
Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#11 Post autora tematu 19 Mar 2007 11:34   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Rozumiem. Tylko akurat ten AP nie ma klonowania MAC. A może ktoś wie jak w nim to zrobić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 11:34   





Powrót do góry
   
marek216
Moderator
Moderator


Dołączył: 09 Lip 2004
Posty: 15811
Miasto: Racibórz

Post#12 20 Mar 2007 23:41   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


A po co go ruszać :?:

Zadzwoń do Vectry i powiedz że karta ci padła , wymieniłeś kartę ale internet ci nie działa - nowy MAC to xxxxxxxxxxxxxx ( podajesz MAC z AP )
Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#13 Post autora tematu 21 Mar 2007 10:50   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


Aha, narazie nie będę tego robił tak bo będziemy dzielić łącze i narazie na routerze kablowym który zakupiłem.
Chyba żeby net z routera dać na AP. ale to dopiero jak będę maił router.

Także moje plany sie pozmieniały.
Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17550
Miasto: Kujawy

Post#14 21 Mar 2007 11:37   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


marek216 napisał:

Zadzwoń do Vectry i powiedz że karta ci padła , wymieniłeś kartę ale internet ci nie działa - nowy MAC to xxxxxxxxxxxxxx ( podajesz MAC z AP )


Nie MAC z AP, tylko MAC karty WLAN z komputera.

Dodano po 1 [minuty]:

ATOMICH 007 napisał:
[
Rozumiem, że mam zmienić MAC jednej z kart, ale której. Po pierwsze o jakich dwóch kartach mówimy. Bo kartę ma AP ( a własciwie to ma dwie karty jedną LAN a drugą WLAN). Więc które dwa adresy mają byc takie same? I jak je zmienić żeby były jednakowe?


MAC karty przewodowej ustaw na karcie bezprzewodowej.
AP jest pod tym względem przezroczyste podobnie jak switch.

Dodano po 1 [minuty]:

ATOMICH 007 napisał:
Aha, narazie nie będę tego robił tak bo będziemy dzielić łącze i narazie na routerze kablowym który zakupiłem.
Chyba żeby net z routera dać na AP. ale to dopiero jak będę maił router.


Na routerze wystarczy że sklonujesz MAC karty przewodowej z laptopa i wszystko powinno działać.
AP oczywiście za nim możesz podłączyć już bez kombinowania ze zmianą adresów MAC.
Powrót do góry
   
kmkm2
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 09 Mar 2003
Posty: 493
Miasto: Ciechanów

Post#15 21 Mar 2007 15:06   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


AP jest przeźroczysty i nie potrzeba wpisywać mu maca ani rejestrowac go u oparatora jedynie co zrobisz to przerejestrujesz starego mac-a na nowego z karty wifi.
Powrót do góry
   
ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Lip 2003
Posty: 404
Miasto: Biała Podlaska

Post#16 Post autora tematu 21 Mar 2007 15:40   

Re: Internet z Vectra przez WiFi


marek216 napisał:
Operator ma w tablicy zapisany MAC twojego modemu i Twojej karty :D



Należy się takie sprostowanie. Rozmawiałem z człowiekiem i mam informacje 100% pewne. Operator ma adres MAC modemu i może też mój ale ponieważ ja nie mam stałego zewnętrznego IP nie mam też na stałę zarejestrowanego MAC karty sieciowej w kompie. Więc nie muszę zmieniać nic u nich za każdym razem mogę łączyć się z innym adresem MAC.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Internet z Vectra przez WiFi
Strona 1 z 1
Podobne tematy
TP LINK 8901G Internet działa przez wifi a przez a kablem przez Lan nie. (2)
Internet przez wifi strasznie wolno chodzący internet, duży ping (2)
Router wifi ze switchem. Internet przez WiFi - jak zrobić? (6)
internet działa przez kabel a przez wifi jest problem win XP (2)
Internet z routera przez wifi i przez gniazdo lan z komputer (5)
Internet z routera - przez kabel jest, a przez wifi muli... (2)
Internet przez SDI, 1 PC udostępnia przez WiFi na 2 PC -JAK? (1)
przez wifi internet jest przez kabel nie (2)
Internet wolniejszy przez kabel niż przez wifi (5)
acer aspire e1-531 - jak przesłać internet łapany przez wifi dalej przez kabel e (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS