Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> gwiazda-trójkąt a moc silnika?
Autor
Wiadomość
kich
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 87
Miasto: Katowice

Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2007 21:00   

gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Czy podłączenie silnika :0,75kW, 230V,400V, 1400obr./min., posiadającego "wybite oznaczenia gwiazdy i trójkąta" w trójkąt, nawiązując do wcześniejszych tematów, nie da wzrostu mocy a tylko zwiększy się grzanie silnika-chciałbym się upewnić?

...po takim podłączeniu faktycznie grzeje się mocno już po kilkunastu sekundach pracy...

Dzięki - Marcin
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2007 21:00   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3400
Miasto: Kielce

Post#2 16 Mar 2007 21:05pomocny post - solucja   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Witam.
Jeżeli na silniku jest napisane Δ/γ 230/400 to po podłaczeniu takiego silnika w trójkąt pod 400 V jego moc wzrasta trzykrotnie.
Ale nie na wale tylko w postaci wydzielonego ciepła.
Możesz zasilić go w trójkąt ale z falownika o napięciu przewodowym 230 V, lub z sieci 400 V ale tylko w gwiazdę.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
slawek1111
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Sty 2006
Posty: 801
Miasto: Kluczbork

Post#3 17 Mar 2007 16:08   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Na twoim miejscu zasilił bym go w gwiazdę napięciem 400V
Powrót do góry
   
*paweł*
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 899

Post#4 18 Mar 2007 05:58   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Jezeli producent wyraznie pisze ze w trojkacie pracuje silnik na 230V,a w gwiezdzie na 400V to niemozesz go spinac inaczej bo go spalisz.Tak jest juz zaprojektowany.Przełaczniki typu gwiazda-trójkąt stosuje sie tylko w silnikach duzej mocy gdzie jest bardzo ciezki moment rozruchowy,tylko,ze one w trojkacie sa juz przezwojone na 400V.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2039
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#5 18 Mar 2007 06:10   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Powinieneś mieć wyprowadzone 6 zacisków na kostce połączeniowej. Jeżeli tak jest to można go podłączyć w gwiazdę lub trójkąt i będzie pracował poprawnie. Przełącznik służy tylko do zmniejszania prądu pobieranego podczas rozruchu i jest stosowany do silników o dużej mocy lub mających ciężkie warunki rozruchu.
Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 844
Miasto: Gdynia

Post#6 18 Mar 2007 13:04   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Zbych034 napisał:
Powinieneś mieć wyprowadzone 6 zacisków na kostce połączeniowej. Jeżeli tak jest to można go podłączyć w gwiazdę lub trójkąt i będzie pracował poprawnie. Przełącznik służy tylko do zmniejszania prądu pobieranego podczas rozruchu i jest stosowany do silników o dużej mocy lub mających ciężkie warunki rozruchu.


No nie do konca sie z Toba zgodze:
Po 1 jesli autor podlaczy go w trojkat to go spali....
Po 2 przelaczanie D/Y jest stosowane jako:
-lagodzenie pradu rozruchu
-zmiana predkosci
-wspolpraca silnika z falownikiem ~1
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2039
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#7 18 Mar 2007 20:18   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Jeżeli silnik nie jest dwubiegowy nic tu się z prędkością nie da zrobić.
Wyjścia w ilości 6 były stosowane przed wejściem falowników do użycia.
Silniki z 3 wejściami są fabrycznie połączone w trójkąt lub gwiazdę.
I abyś mógł ze mną się zgodzić to mam pytanie: ile zył idzie od wyłącznika trójką/gwiazda? Mi zawsze się wydawało iż 6 więc do czegoś trzeba je podpiąć. Według mojej wiedzy połączenia z sobą trzech zacisków dawało gwiazdę a połączenia po dwa (trzy takie połączenia) dawało trójkąt.
Powodzenia
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 20:18   





Powrót do góry
   
Delay
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 18
Miasto: Częstochowa

Post#8 18 Mar 2007 20:41   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Jaki dwubiegowy? Przecież napisał kich w poście wyraźnie1400 1/min.Jeżeli ten silnik ma tabliczkę zaciskową z 3-ma zworkami to typowy silnik klatkowy.Zworki spięte w poziomie (---) - silnik pracuje w gwieździe przy napięciu 400V.Zworki ostawione w pionie (III) - silnik w trójkącie na napięcie 230V i ani grama więcej bo sie skopci.Jeżeli jest napisane 0,75kW to czy gwiazda czy trójkąt pozostanie 0,75kW jednak wzrośnie prąd (w układzie trójkątnym).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 20:41   





Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 844
Miasto: Gdynia

Post#9 18 Mar 2007 21:55   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Zbych034:
Widze ze niebardzo zrozumiales to co napisalem...
Pozwol ze zacytuje jeszcze raz twoja wypowiedz i napisze moje uwagi po kolei...

Zbych034 napisał:
Powinieneś mieć wyprowadzone 6 zacisków na kostce połączeniowej. Jeżeli tak jest to można go podłączyć w gwiazdę lub trójkąt i będzie pracował poprawnie.

JAk polaczy go w trojkat to sie spali !!! NIE BEDZIE PRACOWAL POPRAWNIE !!!.
Zbych034 napisał:

Przełącznik służy tylko do zmniejszania prądu pobieranego podczas rozruchu i jest stosowany do silników o dużej mocy lub mających ciężkie warunki rozruchu.


Tez bardzo ciekawe co piszesz...

Do autora:
Ten silnik w naszej sieci podlaczony standardowo (bez falownika) moze pracowac TYLKOW POLACZENIU W GWIAZDE !!!

Proponuje zamknac ten temat.
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2039
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#10 18 Mar 2007 22:27   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Jeżeli ma możliwość przełączania gwiazda/trójkąt to rozumiem iż jest to silnik trójfazowy (może to założenia to błąd). W silnikach trójfazowych zawsze występuje napięcie międzyfazowe o wartości 400V. W układzie gwiazda pod takim napięciem pracuje dwa uzwojenia a przy połączeniu w trójkąt jedno.
Mam nadziej iż dobrze to jeszcze pamiętam iż w takich silnikach były dostarczane w kpl trzy blaszki które zakładało się na zaciski uzwojeń gdy nie był stosowany przełącznik (konieczny przy "ciężkim" rozruchu).
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Adam1988
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Cze 2003
Posty: 844
Miasto: Gdynia

Post#11 18 Mar 2007 22:37   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Zbych034 napisał:
W silnikach trójfazowych zawsze występuje napięcie międzyfazowe o wartości 400V.


Nie zawsze, jesli silnik jest opisany w ten sposob: D/Y 230/400V
To napiecie midzyfazowe wynosi w polaczeniu w gwiazde max 400V natomiast przy polaczeniu w trojkat max 230V.

Zbychu: zobacz sa np. silniki trojfazowe o mocy np. 200W ktore posiadaja 6 zaciskow po to aby mozna bylo polaczyc uzwojenia a gwiazde lub trojkat. Nie jest to robione tylko po to aby zlagodzic prad rozruchu co zreszta przy tak malych mocach bylo by bez sensu. Jest to robione po to aby dostosowac silnik do konkretnego napiecia zasilania.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Zbych034
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Paź 2005
Posty: 2039
Miasto: Okolice Białegostoku

Post#12 18 Mar 2007 23:12   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Wyraziłem się w sposób niedokładny. Myślałem o naszej sieci elektrycznej. W niej od pewnego czasu jest napięcie międzyfazowe 400V (było 308V, coś na unia jednak dała:D )
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dbautomatic
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 33
Miasto: Czaniec

Post#13 19 Mar 2007 19:54   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Zbych034 napisał:
Powinieneś mieć wyprowadzone 6 zacisków na kostce połączeniowej. Jeżeli tak jest to można go podłączyć w gwiazdę lub trójkąt i będzie pracował poprawnie. Przełącznik służy tylko do zmniejszania prądu pobieranego podczas rozruchu i jest stosowany do silników o dużej mocy lub mających ciężkie warunki rozruchu.


Nie do końca masz racje , tak jak to ktoś już wcześniej powiedział podpięcie tego małego silnika w trójkąt na 400V spali go, po prostu ten silnik połączony w trójkąt trzeba zasilać napięciem 231V a połączony w gwiazde 400V. Miękki rozruch to całkiem inna sprawa, dotyczy dużych silników 400V w celu zmniejszenia prądu rozruchowego które potrafią przekroczyć kilkakrotnie prądu znamionowy ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 19:54   





Powrót do góry
   
Aleksander_01
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 16 Kwi 2005
Posty: 3400
Miasto: Kielce

Post#14 19 Mar 2007 21:39   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Witam.
Do Kolegi kich.
Zablokuj ten temat ponieważ dryfuje wokół przełączników gwiazda-trójkąt, i innych spraw nie związanych z tematem zapytania.
Do tego wszystkiego niektóre z postów są beznadziejne - kompletny brak fachowości.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
wola
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 729

Post#15 20 Mar 2007 18:04   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


kich napisał:
Czy podłączenie silnika :0,75kW, 230V,400V, 1400obr./min., posiadającego "wybite oznaczenia gwiazdy i trójkąta" w trójkąt, nawiązując do wcześniejszych tematów, nie da wzrostu mocy a tylko zwiększy się grzanie silnika-chciałbym się upewnić?

...po takim podłączeniu faktycznie grzeje się mocno już po kilkunastu sekundach pracy...

Dzięki - Marcin

Witam. Masz rację.Mysle ze mówisz o "wybitym" oznaczeniu Δ/γ 230/400.
W praktyce oznacza to jakbys zasilił zarówkę 230V napięciem 400V -spali się, bo jest zasilana napięciem 1,73 razy wiekszym od znamionowego.moc "pobrana"wynosii U²/R (w przybliżeniu dla żarówki bez uwzględnienia cosΦ)
Powrót do góry
   
dbautomatic
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 33
Miasto: Czaniec

Post#16 11 Sty 2009 11:43   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


Aleksander_01 napisał:
Witam.
Do Kolegi kich.
Zablokuj ten temat ponieważ dryfuje wokół przełączników gwiazda-trójkąt, i innych spraw nie związanych z tematem zapytania.
Do tego wszystkiego niektóre z postów są beznadziejne - kompletny brak fachowości.
Pozdrawiam


Może i dryfuje ale jak by każdy rozumiał z kąd się bierze to przełączanie gwiazda trójkąt kiedy użyć tego a nie wolno tego, wiedzieli kiedy napięcie na uzwojeniach jest o pierwiastek z 3 większe a kiedy mniejsze to by nie było wątpliwości.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 7176
Miasto: Wielkopolska

Post#17 11 Sty 2009 11:59   

Re: gwiazda-trójkąt a moc silnika?


W moim mniemaniu autor tematu już uzyskał odpowiedż na swoje pytanie, a dalsza dyskusja nawiązuje do innej problematyki.
Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> gwiazda-trójkąt a moc silnika?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik Indukta SF 132m-4 - Gwiazda - trójkąt a moc silnika (4)
Przezwojenie silnika gwiazda/trójkąt na gwiazda/podwójna gwiazda (14)
Moc grzałek, gwiazda trójkąt, przekaźnik SSR. Dobrze liczę? (18)
polaczenie silnika - gwiazda/trójkąt... (11)
obroty silnika gwiazda/trójkąt (4)
podłączenie silnika gwiazda trójkąt (10)
Podłączenie silnika trójkąt - gwiazda. (13)
Podłączenie silnika- gwiazda-trójkąt. (4)
podłączenie przełącznika gwiazda trójkąt do silnika (9)
Schemat połączenia silnika trójkąt/gwiazda (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS