X

Blaupunkt VW Alpha CC 7 646 234 060

29 Sep 2003 11:52 ZYzybex
  • #1 29 Sep 2003 11:52
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Helpful post? (+1)
    Nazwa radioodtwarzacza Blaupunkt VW Alpha CC 7 646 234 060 (380 035 156).
    Mam następujące uszkodzenie, otóż radio działa poprawnie tylko wtedy gdy podam "+" dodatkowo na złączu gdzie ma się on pojawiać po włączeniu radia . Jest to wyjście do sterowania anteną. Wyłącznik w tym radiu (w potencjometrze siły głosu) nie jest włączony na wejściu zasilania, tak jak to bywa najczęściej w starszych modelach radii samochodowych, lecz podaje informację do procesora.
    Gdy nie zrobię tego połączenia jak wyżej napisałem to na wyświetlaczu pojawia się symbol magnetofonu czyli dwa kółeczka i dwie kreski. Magnetofon oczywiście nawet nie zakręci.
    Gdyby ktoś dysponował schematem tego radioodtwarzacza to prosiłbym o zamieszczenie go na forum lub o wskazówkę co należy zrobić aby wszystko wróciło do normy. Chcę dodać, że radio ma możliwość wprowadzenia kodu lecz nie jest on wprowadzony. Mam to radio od dwóch lat i nigdy nie było z nim problemów mimo,że akumulator był zmieniany w samochodzie i rdio też było wyciągane.
    Jeszcze jedno, przed uszkodzeniem pasażer mógł sam sobie radio włączyć bez kluczyków a teraz nie.
    Proszę o pomoc.
  • #2 29 Sep 2003 12:22
    djlj24
    Spec od car audio
    Helpful post? (0)
    Schemat jest na elektrodzie
  • #3 30 Sep 2003 13:17
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Topic author Helpful post? (0)
    Niestety to nie jest schemat którego szukam. Widziałem go wcześniej ale to jest jakaś inna wersja o nr Alpha CC VF 7 643 840 060 i zawiera inne układy scalone.
  • #4 01 Oct 2003 23:15
    robi4
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Masz uszkodzony (nadpalony lub przepalony ) włacznik zasilania.Napiecie na końcówce do zasilania anteny automatycznej pojawia sie po właczeniu radia , a więc za przełacznikiem.Szukaj uszkodzenia na właczniku lub gdzieś na scieżkach do niego prowadzących.
  • #5 01 Oct 2003 23:27
    iNTELLL
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    A może po prostu kodu nie wpisałeś po odłączeniu akumulatora ??
  • #6 02 Oct 2003 11:15
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Topic author Helpful post? (0)
    Przecież to radio ma wyłącznik zasilania, który nie łączy się bezpośrednio z plusem zasilania. Radio po prostu jest jakby na czuwaniu przez cały czas, a ten włącznik sprawdziłem i jest ok. Nawet go mostkowałem, ale uszkodzenie jest innego rodzaju. Co do kodu to nie jest wprowadzony a gdyby był to radio niestety by nie grało.
  • #7 02 Oct 2003 11:18
    djlj24
    Spec od car audio
    Helpful post? (0)
    To sprawdź tranzystor załączający +12V w radiu. Po ścieżkach od wyjścia na A.A. dojdziesz do niego.
  • #8 02 Oct 2003 13:11
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Topic author Helpful post? (0)
    Już go sprawdzałem. Jest to Fet i z pomiaru wynika że jest dobry. Może go podmienię ale chwilowo radio mam zamontowane w samochodzie ze wspomnianym wcześniej "obejściem" zasilania. Szkoda, że nie ma nigdzie tego schematu. Chyba zmienię to radio na inne.
  • #9 19 Dec 2003 19:35
    Lech Kazanecki
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    zybex wrote:
    Już go sprawdzałem. Jest to Fet i z pomiaru wynika że jest dobry. Może go podmienię ale chwilowo radio mam zamontowane w samochodzie ze wspomnianym wcześniej "obejściem" zasilania. Szkoda, że nie ma nigdzie tego schematu. Chyba zmienię to radio na inne.


    Czy ktoś mi poda kod do tego typu Alphy ?
  • #10 19 Dec 2003 22:29
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Topic author Helpful post? (0)
    Moje radio nie było zakodowane i mogę odłączać akumulator i nie blokuje się. Jest opcja służąca do blokady (TA i TP przytrzymać pojawi się 1000), ale nawet nie wiem dokładnie jak się to robi bo nie mam instrukcji obsługi.
    Pisałem we wcześniejszych postach o uszkodzeniu ale samo ustąpiło!
    Mam jednak zaniżoną ciągle częstotliwość na wyświetlaczu np. zamiast 105Mhz pokazuje 104,9Mhz(wtedy gra czysto i oczywiście w automatycznym szukaniu znajduje stację zaniżoną). Pogodziłem się jednak z tym.
  • #11 20 Dec 2003 10:32
    SlaweK
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Wniosek taki że radio było w rękach papraka który zamiast odczytać kod zrobił je na tzw podkład czyli wgrał zawartość pamieci z nieaktywnym kodem z innego radia. Stąd zwykle występuje przesunięcie częstotliowści. Nie wiem czy to radio to Grundig, Philips czy Blaupunkt ale poszukaj zimnych lutów w okolicy złącza, lubią pękać od wkładania wtyczek. Możliwe że na płytce pod złączem masz też jakąs przerwę ale trudno jest tam się dobrać.

    SławeK
  • #12 24 Dec 2003 11:25
    DJaZi
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Mam takie radio jak w temacie Blaupunkt VW Alpha CC 7 646 234 060 (380 035 156).
    Mam kod i wiem jak go wpisac ale nie mam go gdzie bo po podłaczeniu
    na wyswietlaczu nie pisze nic ani safe ani code jest chyba zablokowane .
    Co zrobic,radio jest dobre tylko było odłączone bezpośrednio na sztywno.
    Prosze o pomoc.
  • #13 24 Dec 2003 13:39
    edziu
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    musi wyświetlać safe jak to nie wyśiwetala to radio jest niesprawne
  • #14 24 Dec 2003 20:27
    DJaZi
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Radio uruchomiłem ale działa prawidłowo tylko gdy podam dodatkowo "+"
    na wyjście do sterowania anteną jak u kolegi "zybka"niewiem czy to prawidłowo może ten model tak ma bo żadnych uszkodzeń nie znalazłem,
    a gdy podam tylko "+" na "+" to miga dioda a na wyświetlaczu niema nic.
    Nara dzieki
  • #15 25 Dec 2003 01:15
    SlaweK
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Poczytaj jeszcze raz ostatnie zdanie mojego poprzedniego listu. Napewno masz tam przerwę a dobrać się tam to trochę zabawy.

    SławeK
  • #16 26 Dec 2003 12:35
    amator2
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Tranzystor Fet działa jako włacznik zasilania
    Wylutuj tego Feta
    Sprawdź czy po zwarciu ścieżek drenu i żródła tego Feta radio pracuje poprawnie.
    Jeśli tak to sprawdź czy na bramce tego Feta jest 20V, jesli nie to sprawdź diody Schotkiego pracujące jako powielacz napięcia. Jeśli są sprawne sprawdź generator na układzie scalonym Sczegóły wraz z schematem są w dziale usterki
    Miałem taką usterkę, króra objawiała się tym, że radio nie działało a na LCD były symbole magnetofonu
    Z świątecznym pozdrowieniem

    Sławek 8)
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products