Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!
Autor
Wiadomość
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
Miasto: gdynia

Post#1 Post autora tematu 29 Wrz 2003 13:17   

zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


czesc wszystkim, mam problem, z kompem , nie wiem co w nim padlo ale jak wlaczam zacina mi sie w windowsie , pszypuszczam ze to plyta glowna , nie jestem pewien, sprawdzalem wszytskie podzespoly , pamiec, dysk , grafa wszystko chodzi , pszypuszczam ze to plyta lub procesor . zacina sie przy starcie widowsa , czasami zaskakuje ale po wielokrotnym resetowaniu. nie dziala na zadne komendy klawiatury , przy zacieciu dziala tylko reset.nawet wielokrotne formatowanie dysku nic nie pomaga .zmienilem oprogramowanie widowsa z 98 na milenium i ciagle ten sam problem.
pomozcie !!!!!!!!!!!! co to moze byc ,mam nadzieje ze to nie plyta!!
Powrót do góry
   
kiszu
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Maj 2003
Posty: 16

Post#2 29 Wrz 2003 13:33   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


napisz jaka masz plyte, a przedewszystkim przywroc fabryczne ustawienia BIOS-u
Powrót do góry
   
DAREK M
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 109
Miasto: Płock

Post#3 29 Wrz 2003 13:48   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Sprawdz czy nie przegrzewa się procesor lub chipset na plycie głownej, ale może to być uszkodzenie płyty głownej. Miałem podobny problem lecz u mnie pacował poprawnie do chwili obciążenia wtedy pojawiały się "krytyki", zwis, samoczynny reset. Bez obciązania pracował normalnie, pozwalał zainstalować system tylko nie można było go obciązyc. Pomogła dopiero wymiana płyty głownej. Spróbuj pożyczyć od kogos drugiego kompa i zamieniaj kolejne elementy to się przekonasz co siadło.
Powrót do góry
   
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
Miasto: gdynia

Post#4 Post autora tematu 29 Wrz 2003 13:48   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


symbol mojej plyty MSI K7T turbo limited edition.
jak mam zresetowac biosa , ? bo jestem zielony
Powrót do góry
   
Fulko
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Cze 2003
Posty: 67

Post#5 29 Wrz 2003 13:50   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


po 1. jaki masz procek i płytę
2. sprawdz (wiem że to głupie ale....) czy radiator masz dobrze założony i czy chodzi wiatrak
3.sprawdź FSB w biosie (np duron ma 100mhz jak ustawisz na 133 to może się zawieszać)
4.zresetuj bios
5.jak nie pomoże to pisz dalej :)
Powrót do góry
   
DAREK M
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 109
Miasto: Płock

Post#6 29 Wrz 2003 13:50   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


wyjmij baterję z płyty głównej
Powrót do góry
   
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
Miasto: gdynia

Post#7 Post autora tematu 29 Wrz 2003 13:51   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


sprawdzilem w biosie , moj procek ma temp. okolo 50 stopni , wydaje mi sie ze to troche za bogato?

:arrow: moj procesor to AMD ATHLON 1200 MHZ , plyta glowna K7T TURBO LIMITED EDITION VIA KT133A CHIPSET BASED.
o.k dzieki za rady za chwile sprawdze to co piszecie , jesli bedzie to samo napisze , wkrotce domyslam sie .

Posty scalone z 2 napisanych pod rząd. [K0]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2003 13:51   





Powrót do góry
   
krzemo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 167
Miasto: Legionowo

Post#8 29 Wrz 2003 14:14   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Sprawdz jeszcze ustawienie pamięci czy nie masz za wysokiej częstotliwości i napisz jaki masz zasilacz i jakie podaje napięcia i oby nie był to "EMITER" bo wiele z nich padło bez powodu.
Acha Jumper J17 Ustala częstotliwość magistrali zwarty to 100 MHz a rozwarty to 133 MHz a znowu JBAT1 to czyśzczenie bios-u 1-2 zwarte to normal a 2-3 zwarte to czyszczenie i napisz czy masz na tej płycie RAID-a bo potrafią być z nim kłopoty
Powrót do góry
   
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
Miasto: gdynia

Post#9 Post autora tematu 29 Wrz 2003 14:47   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


sluchajcie jestem jeszcze raz , napisze wam od podstaw co jest z moim kompem.
od pewnego czasu mialem problemy z nim chodzil poprawnie ale jak go wlaczalem to komp chodizl , dysk chodzil , wiatraczki chodzily ale nie bylo wizji na ekranie ani nie palily sie diody na kompie i po resecie wszystko wracalo do normy i chodzilo porawnie .teraz jest co takiego ze jak wlaczam komputer zawiesza sie przy starcie w windowsa , po resecie robi sie scan disc tak jak u wszystkich i po skandisku loguje sie do winowsa i odstawia sie , wszystko stoi w miejscu nie moge ruszyc myszka i nie moge zrobic ctrl , alt, delete nic nie reaguje tylko reset .
jaki mam komputer wam napisalem za bardzo sie nie znam na symbolach co podajecie , nie wiem jak sie robi reseta biosa , wyciagnalem baterie z plyty ale to nic nie dalo , nie wiem tez co macie na mysli mowiac FSB w biosie ze 100 mhz na 133 mhz , szukalem i nie moge znalezc , teraz z niego pisze bo zaskoczyl , jak go wylacze to spedze co najmniej 15-20 minut resetowania aby zaskoczyl, ciekawi mnie co to moze byc .oswieccie mnie bo jestem chyba za glupi jesli chodzi o diagnoze itp
Powrót do góry
   
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
Miasto: gdynia

Post#10 Post autora tematu 29 Wrz 2003 14:50   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


krzemo piszesz abym sprawdzil ustawienie pamieci , powiedz mi gdzie mam to sprawdzic w biosie czy gdzies indziej , napisz mi po koleji co ijak bede wdzieczny
Powrót do góry
   
krzemo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 167
Miasto: Legionowo

Post#11 29 Wrz 2003 14:58   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Pamięć ustawiasz w bios-ie jest tam taka opcja DRAM CLOCK
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2003 14:58   





Powrót do góry
   
Leap
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 28 Maj 2003
Posty: 307
Miasto: Morąg

Post#12 29 Wrz 2003 15:17   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Sprawdz czy wokol podstawiki procesora kondesatory niesa spuchniete jak tak to wymiana. Problem powinien zniknac. jest ich chyba 4 czy 6 , juz niepamietam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Wrz 2003 15:17   





Powrót do góry
   
neig555
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 293
Miasto: "-"

Post#13 01 Paź 2003 10:57   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


ja zamieniłem zasilacz na "lepszy" okazało się że gorszy i procek niechce się już tak podkręcać jak przedtem , mimo że wróciłem do poprzedniego zasilacza,co to może być, czyżby kondensatory zostały poczęstowane jakimś napięciem niezfiltrowanym?
Powrót do góry
   
yaurent
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 22 Wrz 2002
Posty: 695
Miasto: Kraków

Post#14 01 Paź 2003 17:53   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Jedno jest w tym wszystkim ciekawe -że możesz zainstalować spokojnie windowsa. W tym układzie myślę ,że procka można wykluczyć ,natomiast najbardziej podejrzana jest dla mnie karta graficzna lub jej zasilanie z płyty głównej. Proponuję zrobić taki eksperyment: wejdź w tryb awaryjny i zobacz co się będzie działo -jeżeli komp będzie chodził normalnie ,to wysoce prawdopodobne ,że masz uwaloną grafikę. Nie tak dawno też z podobnymi objawami wymieniałem kondzior od zasilania AGP -pomimo ,że dałem odrobinę mniejszy ,wszystkie objawy zwisów zniknęły. Pożycz od kogoś kartę i zobacz czy coś wróci do normy.
Powrót do góry
   
cidzej
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Maj 2002
Posty: 161
Miasto: Warszawa

Post#15 01 Paź 2003 19:36   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


moze jeszcze sprawdzic temperature samego chipa karty i czy ewentualnie wiatraczek nie stoi
Powrót do góry
   
wolfbit
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 41

Post#16 01 Paź 2003 19:59   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Najlepiej wywal tego złoma AMD i kup sobie nowiuśkiego Intela !!!
Najlepiej Pentium a jak niemasz kasiory to Celeronka. Bo z AMD zawsze są jakieś problemy !!!!!!!



To nie jest żadne rozwiązanie (choć osobiście mogę się z Tobą zgodzić). Twoja wypowiedź jest jednak niestosowna i nic niewnosząca do tematu. <TzOk>
Powrót do góry
   
ozzman
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1146
Miasto: <<Największa wieś w powiecie, 7 km:)>>

Post#17 01 Paź 2003 20:43   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


a jaki masz bios (firma i wersja)
Powrót do góry
   
cidzej
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Maj 2002
Posty: 161
Miasto: Warszawa

Post#18 01 Paź 2003 22:37   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


jak masz kupic Celerona albo Pentiuma to lepiej od razu oddaj pieniadze na jakis dom dziecka albo schronisko dla zwierzat ... niech chociaz oni z otej kasiory maja jakis pozytek jak masz wywalic pieniadze w błoto



Jak nie masz nic do powiedzenia na dany temat to się lepiej wcale nie wypowiadaj! Nie chcemy tu wojny Intel vs. AMD! Jeśli już, to zauważ, że większość firm software'owych korzysta jednak ze sprzętu Intela i na ich procesorach debuguje swoje programy... <TzOk>
Powrót do góry
   
SAMO
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 23

Post#19 02 Paź 2003 00:26   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


na awaryjnym tez mi zwisa komp grafe mam dobra bo patrzalem na innych kompach dysk przelecialem programem na stronie seagate i jest dobry pamiec tez mam dobra i nic dalej to samo!nie wiem w piatek chyba pojade go oddac do serwisu zabule ale go zrobia mam nadzieje pozrd... nara
Powrót do góry
   
neig555
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 293
Miasto: "-"

Post#20 02 Paź 2003 13:42   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


stawiam u siebie na kondensatory, wiesza mi się bez przyczyny i wtym przypadku tak będzie ( się używam dwóch systemów i sprawdzam na obydwóch)
Powrót do góry
   
Fantomen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Mar 2003
Posty: 472

Post#21 02 Paź 2003 14:30   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Miałem taki sam numer., tylko ze u mnie plyta jeszcze wykrywała złą temp. procka. Nic nie da resetowanie biosu ani zadne inne zabiegi. Wymienilem plyte na inna i po problemie. Wiem ze wymiana to ostatnia rzecz jaką chcesz zrobić ale niestety moze byc konieczna. Najlepiej podmien plyte na chwile (np. od kumpla). Niestety musisz wtedy postawic jeszcze raz system. Bez formata sama wymiana nic nie da!!! Powodzenia!!!
PS. Sam przy tym problemie dostalem bialej gorączki :oops:

8)
Powrót do góry
   
SAMO
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 23

Post#22 02 Paź 2003 19:37   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


DZIEKI WAM ZA RADY ALE NIESTETY DALEM DZIS KOMPA DO SERWISU ZOBACZYLI GO I ODRAZU POWIEDZIELI ZE TO KONDENSATORY I ZE DA SIE TO NAPRAWIC MAM NADZIEJE ZE TO TYLKO TO!I KOSZT CZEGOS TAKIEGO BEDZIE OKOLO 70ZL TAK MI KRZYKNELI POWIEDZCIE MI CZY TO DUZO SIANA? JESZCZE RAZ DZIEKI ZA RADY POZDRAWIAM! NARA
Powrót do góry
   
Leap
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 28 Maj 2003
Posty: 307
Miasto: Morąg

Post#23 03 Paź 2003 07:41   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Koszt kondziorow by sie zamkna maxymalnie 6X1,5=9zł
Wymienic tez mozna bardzo latwo wycinajac obecne i na wystajace nuzki wlutowac nowe roboty na 10 min.
Oplacalnosc ocen sam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Paź 2003 07:41   





Powrót do góry
   
artxx
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 46

Post#24 20 Gru 2003 23:36   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


[B]odpowiedz jest jedna kup see nową taśmę do dysku ale na próbe pożycz od kumpla powinno pomuc
Powrót do góry
   
AlienVoice
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 74

Post#25 21 Gru 2003 01:23   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Mi się wydaje że masz zwalony cash na procku, no ale mogę się mylić. 8)
Powrót do góry
   
piskor
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Lut 2004
Posty: 9

Post#26 15 Lut 2004 15:09   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Witam
Moderator prosi o niezaczynanie nowych tematow wiec jestem.... :)

Moj komp to:
Duron 700 (7x100)
ECS K7VZA
nVIDIA RIVA TNT2 M64 32MB
SB 128
256 MB RAM (Kingston)
Win XP
BIOS AWARD

wiesza mi sie. Od jakiegos czasu prawie bez przyczyny, prawie poniewaz w momencie zwisu w logoach odnotowwywany jest blad zwiazany z acpi. Nie wiem za bardzo co to jest i jak to obejsc. Probowalem wylaczyc to g.... w biosie ale wtedy XP nie chce ruszyc i wrocilem do puktu wyjscia. Jezeli chodzi o temperature to wlasnie niedawno mi zwisl i byla okolo 30 stopni. Nie wiem co mam zrobic i bede wdzieczny za porady. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Pery86
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 02 Lut 2004
Posty: 17
Miasto: RADOM CITY

Post#27 15 Lut 2004 15:38   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Na 99% Ram pozycz od kolegi i zobacz cyz dziala :lol:
Powrót do góry
   
piskor
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Lut 2004
Posty: 9

Post#28 15 Lut 2004 18:48   

zawiesza mi się komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Wczesniej mialem 128 MB i wymienilem bo myslalem ze to pamiec ale nie pomoglo wiec to chyba nie pamiec. Oczywiscie przed wymiana tak samo sie wieszal. To jest Kingston wiec nie wydaje mi sie zeby szwankowal. Pisalem juz ze blad zwiazany jest z acpi a zwisy wystepuja w zupelnie roznych momentach niezaleznych od pracy dysku i nie wydaje mi sie zeby to byla pamiec. Wydaje mi sie ze problem lezy w acpi :(
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#29 16 Lut 2004 14:22   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Polecam zwrócić szczególną uwagę na sposób zamontowania wentylatora procesora (AMD). Błąd jest widoczny dopiero po wyjęciu płyty z obudowy i dokładnym przyjrzeniu się - często można zauważyć niewielką szczelinę pomiedzy płaszczyzną wentylatora a rdzeniem procesora. Można zniwelować ten problem w poprzez zwiększenie docisku wentylatora np. podłożenie podkładek pod metalową obejmę mocującą wentyl do socket A. W
Powrót do góry
   
Zbynia
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 1908
Miasto: Warszawa

Post#30 18 Lut 2004 01:54   

zawiesza mi się komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


ja stawiam na ram - miałem podobny problem,podobne restarty i zwieszki - ale co najlepsze kość była w porządku tylko szwankował kontroler pamięci na płycie.....
forest radiator raczej nie odstaje chyba że jakiś idiota zamontuje go na odwrót (miałem taki przypadek - przypalony radiator,spalona płyta główna i ukruszony rdzeń:)))
piskor acpi kompa ci nie zwiesi - sprawdź wszystkie elementy w innym kompie.....(zresztą logi zazwyczaj kończą na tym na czym zwiesza się komp ale to nie znaczy że to to go zwiesiło......)

jak widać po postach zero konkretów tylko teorie wyssane czasem z palca.......
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Komputer sie wyłacza nie wiem co robic. (20)
Pojawia sie błąd przy starcie komputera, nie wiem co robic dalej. (5)
nie wiem co sie jest - komp sie wylącza (14)
komp sie zawiesza format i nowy bisos nic nie dał (7)
Komp sie zawiesza, wyskakuje niebieski ekran i sie restartuj (50)
dysk caviar 2g nie wiem co robic (4)
Nie wiem co robic avast zwariował (18)
Komp sie wiesza - wiem czemu - jak to zlikwidowac ?? (19)
Drukarka drukuje na różowo nie wiem co robic... (2)
komp sie zawiesza (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS