Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!! Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: gdynia
Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
piotr strzelczyk
Poziom 4
Post#1 29 Wrz 2003 13:17  Autor tematu   

zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


czesc wszystkim, mam problem, z kompem , nie wiem co w nim padlo ale jak wlaczam zacina mi sie w windowsie , pszypuszczam ze to plyta glowna , nie jestem pewien, sprawdzalem wszytskie podzespoly , pamiec, dysk , grafa wszystko chodzi , pszypuszczam ze to plyta lub procesor . zacina sie przy starcie widowsa , czasami zaskakuje ale po wielokrotnym resetowaniu. nie dziala na zadne komendy klawiatury , przy zacieciu dziala tylko reset.nawet wielokrotne formatowanie dysku nic nie pomaga .zmienilem oprogramowanie widowsa z 98 na milenium i ciagle ten sam problem.
pomozcie !!!!!!!!!!!! co to moze byc ,mam nadzieje ze to nie plyta!!

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kiszu
Poziom 6
Poziom 6
Dołączył: 25 Maj 2003
Posty: 16
kiszu
Poziom 6
Post#2 29 Wrz 2003 13:33    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


napisz jaka masz plyte, a przedewszystkim przywroc fabryczne ustawienia BIOS-u

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DAREK M
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Płock
Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 109
Pomógł: 1
DAREK M
Poziom 12
Post#3 29 Wrz 2003 13:48    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Sprawdz czy nie przegrzewa się procesor lub chipset na plycie głownej, ale może to być uszkodzenie płyty głownej. Miałem podobny problem lecz u mnie pacował poprawnie do chwili obciążenia wtedy pojawiały się "krytyki", zwis, samoczynny reset. Bez obciązania pracował normalnie, pozwalał zainstalować system tylko nie można było go obciązyc. Pomogła dopiero wymiana płyty głownej. Spróbuj pożyczyć od kogos drugiego kompa i zamieniaj kolejne elementy to się przekonasz co siadło.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: gdynia
Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
piotr strzelczyk
Poziom 4
Post#4 29 Wrz 2003 13:48  Autor tematu   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


symbol mojej plyty MSI K7T turbo limited edition.
jak mam zresetowac biosa , ? bo jestem zielony

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Fulko
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 29 Cze 2003
Posty: 67
Pomógł: 2
Fulko
Poziom 11
Post#5 29 Wrz 2003 13:50    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


po 1. jaki masz procek i płytę
2. sprawdz (wiem że to głupie ale....) czy radiator masz dobrze założony i czy chodzi wiatrak
3.sprawdź FSB w biosie (np duron ma 100mhz jak ustawisz na 133 to może się zawieszać)
4.zresetuj bios
5.jak nie pomoże to pisz dalej :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DAREK M
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Płock
Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 109
Pomógł: 1
DAREK M
Poziom 12
Post#6 29 Wrz 2003 13:50    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


wyjmij baterję z płyty głównej

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: gdynia
Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
piotr strzelczyk
Poziom 4
Post#7 29 Wrz 2003 13:51  Autor tematu   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


sprawdzilem w biosie , moj procek ma temp. okolo 50 stopni , wydaje mi sie ze to troche za bogato?

:arrow: moj procesor to AMD ATHLON 1200 MHZ , plyta glowna K7T TURBO LIMITED EDITION VIA KT133A CHIPSET BASED.
o.k dzieki za rady za chwile sprawdze to co piszecie , jesli bedzie to samo napisze , wkrotce domyslam sie .

Posty scalone z 2 napisanych pod rząd. [K0]

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzemo
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Legionowo
Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 168
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
krzemo
Poziom 14
Post#8 29 Wrz 2003 14:14    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Sprawdz jeszcze ustawienie pamięci czy nie masz za wysokiej częstotliwości i napisz jaki masz zasilacz i jakie podaje napięcia i oby nie był to "EMITER" bo wiele z nich padło bez powodu.
Acha Jumper J17 Ustala częstotliwość magistrali zwarty to 100 MHz a rozwarty to 133 MHz a znowu JBAT1 to czyśzczenie bios-u 1-2 zwarte to normal a 2-3 zwarte to czyszczenie i napisz czy masz na tej płycie RAID-a bo potrafią być z nim kłopoty

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: gdynia
Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
piotr strzelczyk
Poziom 4
Post#9 29 Wrz 2003 14:47  Autor tematu   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


sluchajcie jestem jeszcze raz , napisze wam od podstaw co jest z moim kompem.
od pewnego czasu mialem problemy z nim chodzil poprawnie ale jak go wlaczalem to komp chodizl , dysk chodzil , wiatraczki chodzily ale nie bylo wizji na ekranie ani nie palily sie diody na kompie i po resecie wszystko wracalo do normy i chodzilo porawnie .teraz jest co takiego ze jak wlaczam komputer zawiesza sie przy starcie w windowsa , po resecie robi sie scan disc tak jak u wszystkich i po skandisku loguje sie do winowsa i odstawia sie , wszystko stoi w miejscu nie moge ruszyc myszka i nie moge zrobic ctrl , alt, delete nic nie reaguje tylko reset .
jaki mam komputer wam napisalem za bardzo sie nie znam na symbolach co podajecie , nie wiem jak sie robi reseta biosa , wyciagnalem baterie z plyty ale to nic nie dalo , nie wiem tez co macie na mysli mowiac FSB w biosie ze 100 mhz na 133 mhz , szukalem i nie moge znalezc , teraz z niego pisze bo zaskoczyl , jak go wylacze to spedze co najmniej 15-20 minut resetowania aby zaskoczyl, ciekawi mnie co to moze byc .oswieccie mnie bo jestem chyba za glupi jesli chodzi o diagnoze itp

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
piotr strzelczyk
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: gdynia
Dołączył: 19 Cze 2003
Posty: 9
piotr strzelczyk
Poziom 4
Post#10 29 Wrz 2003 14:50  Autor tematu   

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


krzemo piszesz abym sprawdzil ustawienie pamieci , powiedz mi gdzie mam to sprawdzic w biosie czy gdzies indziej , napisz mi po koleji co ijak bede wdzieczny

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzemo
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Legionowo
Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 168
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
krzemo
Poziom 14
Post#11 29 Wrz 2003 14:58    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Pamięć ustawiasz w bios-ie jest tam taka opcja DRAM CLOCK

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Leap
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Morąg
Dołączył: 28 Maj 2003
Posty: 307
Pomógł: 4
Leap
Poziom 16
Post#12 29 Wrz 2003 15:17    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Sprawdz czy wokol podstawiki procesora kondesatory niesa spuchniete jak tak to wymiana. Problem powinien zniknac. jest ich chyba 4 czy 6 , juz niepamietam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
neig555
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: "-"
Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 302
Pomógł: 4
Ocena postów: 3
neig555
Poziom 16
Post#13 01 Paź 2003 10:57    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


ja zamieniłem zasilacz na "lepszy" okazało się że gorszy i procek niechce się już tak podkręcać jak przedtem , mimo że wróciłem do poprzedniego zasilacza,co to może być, czyżby kondensatory zostały poczęstowane jakimś napięciem niezfiltrowanym?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
yaurent
Specjalista od radiokomunikacji
Specjalista od radiokomunikacji
Miasto: Kraków
Dołączył: 22 Wrz 2002
Posty: 694
Pomógł: 9
Ocena postów: 5
yaurent
Specjalista od radiokomunikacji
Post#14 01 Paź 2003 17:53    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Jedno jest w tym wszystkim ciekawe -że możesz zainstalować spokojnie windowsa. W tym układzie myślę ,że procka można wykluczyć ,natomiast najbardziej podejrzana jest dla mnie karta graficzna lub jej zasilanie z płyty głównej. Proponuję zrobić taki eksperyment: wejdź w tryb awaryjny i zobacz co się będzie działo -jeżeli komp będzie chodził normalnie ,to wysoce prawdopodobne ,że masz uwaloną grafikę. Nie tak dawno też z podobnymi objawami wymieniałem kondzior od zasilania AGP -pomimo ,że dałem odrobinę mniejszy ,wszystkie objawy zwisów zniknęły. Pożycz od kogoś kartę i zobacz czy coś wróci do normy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
cidzej
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Maj 2002
Posty: 160
Ocena postów: 3
cidzej
Poziom 14
Post#15 01 Paź 2003 19:36    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


moze jeszcze sprawdzic temperature samego chipa karty i czy ewentualnie wiatraczek nie stoi

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wolfbit
Poziom 9
Poziom 9
Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 41
wolfbit
Poziom 9
Post#16 01 Paź 2003 19:59    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Najlepiej wywal tego złoma AMD i kup sobie nowiuśkiego Intela !!!
Najlepiej Pentium a jak niemasz kasiory to Celeronka. Bo z AMD zawsze są jakieś problemy !!!!!!!



To nie jest żadne rozwiązanie (choć osobiście mogę się z Tobą zgodzić). Twoja wypowiedź jest jednak niestosowna i nic niewnosząca do tematu. <TzOk>

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ozzman
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: <<Największa wieś w powiecie, 7 km:)>>
Dołączył: 01 Lip 2003
Posty: 1129
Pomógł: 43
ozzman
Poziom 21
Post#17 01 Paź 2003 20:43    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


a jaki masz bios (firma i wersja)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
cidzej
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Warszawa
Dołączył: 29 Maj 2002
Posty: 160
Ocena postów: 3
cidzej
Poziom 14
Post#18 01 Paź 2003 22:37    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


jak masz kupic Celerona albo Pentiuma to lepiej od razu oddaj pieniadze na jakis dom dziecka albo schronisko dla zwierzat ... niech chociaz oni z otej kasiory maja jakis pozytek jak masz wywalic pieniadze w błoto



Jak nie masz nic do powiedzenia na dany temat to się lepiej wcale nie wypowiadaj! Nie chcemy tu wojny Intel vs. AMD! Jeśli już, to zauważ, że większość firm software'owych korzysta jednak ze sprzętu Intela i na ich procesorach debuguje swoje programy... <TzOk>

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
SAMO
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 23
Ocena postów: 2
SAMO
Poziom 7
Post#19 02 Paź 2003 00:26    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


na awaryjnym tez mi zwisa komp grafe mam dobra bo patrzalem na innych kompach dysk przelecialem programem na stronie seagate i jest dobry pamiec tez mam dobra i nic dalej to samo!nie wiem w piatek chyba pojade go oddac do serwisu zabule ale go zrobia mam nadzieje pozrd... nara

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
neig555
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: "-"
Dołączył: 09 Wrz 2003
Posty: 302
Pomógł: 4
Ocena postów: 3
neig555
Poziom 16
Post#20 02 Paź 2003 13:42    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


stawiam u siebie na kondensatory, wiesza mi się bez przyczyny i wtym przypadku tak będzie ( się używam dwóch systemów i sprawdzam na obydwóch)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Fantomen
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 20 Mar 2003
Posty: 480
Pomógł: 3
Fantomen
Poziom 18
Post#21 02 Paź 2003 14:30    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Miałem taki sam numer., tylko ze u mnie plyta jeszcze wykrywała złą temp. procka. Nic nie da resetowanie biosu ani zadne inne zabiegi. Wymienilem plyte na inna i po problemie. Wiem ze wymiana to ostatnia rzecz jaką chcesz zrobić ale niestety moze byc konieczna. Najlepiej podmien plyte na chwile (np. od kumpla). Niestety musisz wtedy postawic jeszcze raz system. Bez formata sama wymiana nic nie da!!! Powodzenia!!!
PS. Sam przy tym problemie dostalem bialej gorączki :oops:

8)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
SAMO
Poziom 7
Poziom 7
Dołączył: 29 Wrz 2003
Posty: 23
Ocena postów: 2
SAMO
Poziom 7
Post#22 02 Paź 2003 19:37    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


DZIEKI WAM ZA RADY ALE NIESTETY DALEM DZIS KOMPA DO SERWISU ZOBACZYLI GO I ODRAZU POWIEDZIELI ZE TO KONDENSATORY I ZE DA SIE TO NAPRAWIC MAM NADZIEJE ZE TO TYLKO TO!I KOSZT CZEGOS TAKIEGO BEDZIE OKOLO 70ZL TAK MI KRZYKNELI POWIEDZCIE MI CZY TO DUZO SIANA? JESZCZE RAZ DZIEKI ZA RADY POZDRAWIAM! NARA

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Leap
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Morąg
Dołączył: 28 Maj 2003
Posty: 307
Pomógł: 4
Leap
Poziom 16
Post#23 03 Paź 2003 07:41    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Koszt kondziorow by sie zamkna maxymalnie 6X1,5=9zł
Wymienic tez mozna bardzo latwo wycinajac obecne i na wystajace nuzki wlutowac nowe roboty na 10 min.
Oplacalnosc ocen sam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
artxx
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 15 Maj 2003
Posty: 46
artxx
Poziom 10
Post#24 20 Gru 2003 22:36    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


[B]odpowiedz jest jedna kup see nową taśmę do dysku ale na próbe pożycz od kumpla powinno pomuc

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
AlienVoice
Poziom 11
Poziom 11
Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 73
AlienVoice
Poziom 11
Post#25 21 Gru 2003 00:23    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Mi się wydaje że masz zwalony cash na procku, no ale mogę się mylić. 8)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piskor
Poziom 4
Poziom 4
Dołączył: 13 Lut 2004
Posty: 9
piskor
Poziom 4
Post#26 15 Lut 2004 14:09    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Witam
Moderator prosi o niezaczynanie nowych tematow wiec jestem.... :)

Moj komp to:
Duron 700 (7x100)
ECS K7VZA
nVIDIA RIVA TNT2 M64 32MB
SB 128
256 MB RAM (Kingston)
Win XP
BIOS AWARD

wiesza mi sie. Od jakiegos czasu prawie bez przyczyny, prawie poniewaz w momencie zwisu w logoach odnotowwywany jest blad zwiazany z acpi. Nie wiem za bardzo co to jest i jak to obejsc. Probowalem wylaczyc to g.... w biosie ale wtedy XP nie chce ruszyc i wrocilem do puktu wyjscia. Jezeli chodzi o temperature to wlasnie niedawno mi zwisl i byla okolo 30 stopni. Nie wiem co mam zrobic i bede wdzieczny za porady. Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Pery86
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: RADOM CITY
Dołączył: 02 Lut 2004
Posty: 17
Pery86
Poziom 6
Post#27 15 Lut 2004 14:38    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Na 99% Ram pozycz od kolegi i zobacz cyz dziala :lol:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piskor
Poziom 4
Poziom 4
Dołączył: 13 Lut 2004
Posty: 9
piskor
Poziom 4
Post#28 15 Lut 2004 17:48    

zawiesza mi się komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Wczesniej mialem 128 MB i wymienilem bo myslalem ze to pamiec ale nie pomoglo wiec to chyba nie pamiec. Oczywiscie przed wymiana tak samo sie wieszal. To jest Kingston wiec nie wydaje mi sie zeby szwankowal. Pisalem juz ze blad zwiazany jest z acpi a zwisy wystepuja w zupelnie roznych momentach niezaleznych od pracy dysku i nie wydaje mi sie zeby to byla pamiec. Wydaje mi sie ze problem lezy w acpi :(

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#29 16 Lut 2004 13:22    

Re: zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


Polecam zwrócić szczególną uwagę na sposób zamontowania wentylatora procesora (AMD). Błąd jest widoczny dopiero po wyjęciu płyty z obudowy i dokładnym przyjrzeniu się - często można zauważyć niewielką szczelinę pomiedzy płaszczyzną wentylatora a rdzeniem procesora. Można zniwelować ten problem w poprzez zwiększenie docisku wentylatora np. podłożenie podkładek pod metalową obejmę mocującą wentyl do socket A. W

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Zbynia
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Warszawa
Dołączył: 17 Kwi 2003
Posty: 1907
Pomógł: 26
Ocena postów: 6
Zbynia
Poziom 22
Post#30 18 Lut 2004 00:54    

zawiesza mi się komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!!


ja stawiam na ram - miałem podobny problem,podobne restarty i zwieszki - ale co najlepsze kość była w porządku tylko szwankował kontroler pamięci na płycie.....
forest radiator raczej nie odstaje chyba że jakiś idiota zamontuje go na odwrót (miałem taki przypadek - przypalony radiator,spalona płyta główna i ukruszony rdzeń:)))
piskor acpi kompa ci nie zwiesi - sprawdź wszystkie elementy w innym kompie.....(zresztą logi zazwyczaj kończą na tym na czym zwiesza się komp ale to nie znaczy że to to go zwiesiło......)

jak widać po postach zero konkretów tylko teorie wyssane czasem z palca.......

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> zawiesza mi sie komp, nie wiem co robic , pomozcie!!!! 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Komputer sie wyłacza nie wiem co robic. (20)
Pojawia sie błąd przy starcie komputera, nie wiem co robic dalej. (5)
nie wiem co sie jest - komp sie wylącza (14)
komp sie zawiesza format i nowy bisos nic nie dał (7)
Komp sie zawiesza, wyskakuje niebieski ekran i sie restartuj (50)
dysk caviar 2g nie wiem co robic (4)
Nie wiem co robic avast zwariował (18)
Drukarka drukuje na różowo nie wiem co robic... (2)
Komp sie wiesza - wiem czemu - jak to zlikwidowac ?? (19)
komp sie zawiesza (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.181 seconds

elektroda.pl temat RSS