Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.
Autor
Wiadomość
Dalrin
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 9
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 18 Mar 2007 13:04   

Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Witam,

Mam w domu kablówkę. Jako, że wcześniej wszystko było na kablach kombinowanych i obraz był taki sobie, wpadłem na genialny pomysł, że przerobię wszystko na kable koncentryczne i połączę efkami.

Wszystko przerobiłem na prosty układ kabel -> spliter -> dwa kable do telewizorów.

Zdziwiłem się znacznie, bo obraz nie uległ specjalnie polepszeniu.
I teraz mam dylemat. Kable i efki robiłem pierwszy raz w życiu. Czy mogłem zrobić je źle? Tak, że porobiły się jakieś straty, albo zwarcia?

Przyznam, że mój problem może być dla Was beznadziejnie trywialny, ale jestem trochę z takimi robotami na bakier i dlatego pytam najlepszych.

Może ma ktoś łopatologiczną instrukcję zarabiania kabla?

Z góry dzieki za wyrozumiałość i pozdrawiam :)

--
Dalrin
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 18 Mar 2007 13:04   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
SP5ANJ
Moderator
Moderator


Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 9930
Miasto: Warszawa

Post#2 18 Mar 2007 13:11   

Re: Sygnal z kablówki - Pomocy !


Cytat:
Mam w domu kablówkę. Jako, że wcześniej wszystko było na kablach kombinowanych i obraz był taki sobie, wpadłem na genialny pomysł, że przerobię wszystko na kable koncentryczne i połączę efkami.


Opisz jaki to był sygnał (najlepiej w dB) , albo jaki obraz i szumy ?

Cytat:
Zdziwiłem się znacznie, bo obraz nie uległ specjalnie polepszeniu.


Piszesz o jakiś kablach koncentrycznych. Podaj jakie miałeś a jakie są teraz.

Ogólnie mówiąc podejrzewam, że sygnał z kablówki może mieć mniej niż 72dB/75Ω.

Powodzenia.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#3 18 Mar 2007 13:34   

Re: Sygnal z kablówki - Pomocy !


Nie chciałbym się powtarzać, pisałem już o tym:
o wzmacniaczach:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=689562&highlight=
o przewodach:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=697176&highlight=
prawidłowa instalacja podzbiorcza w mieszkaniu, odgałęźniki:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=687544&highlight=
Powrót do góry
   
ArteXL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2003
Posty: 658
Miasto: UK-London

Post#4 18 Mar 2007 14:23   

Re: Sygnal z kablówki - Pomocy !


Witam, jeżeli efka jest źle zarobiona (zwarcie do masy) na ekranie masz "białe centki" lub całkowity brak sygnału. Musisz pamiętać że wprowadzasz dodatkowe tłumienie sygnału: kabel (nie piszesz jaki zastosowałeś - więc nie mogę stwierdzić jakie wprawadza tłumienie), złączki F - na każdej tracisz ok. 0.5 dB, odgałęźniki - "po przelocie" ok. 1.5 dB, na odczepach - jest napisane na obudowie, rozgałęźniki - min. 1.5 dB (dobrej jakości). Jak widzisz możesz w prosty sposób pogorszyć sobie poziom sygnału.

Pozdrawiam
ArteXL
Powrót do góry
   
Dalrin
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 9
Miasto: Poznań

Post#5 Post autora tematu 18 Mar 2007 14:41   

Re: Sygnal z kablówki - Pomocy !


Witam,

Na kablach mam jedynie napis "www.speckable.pl" wiec dużo się nie dowiedziałem :)

Na splitterze mam:
Konig electronic
FC-2SPLT-KN
2-WAY SPLITTER
5-1000MHz

Jeśli chodzi o jakoś obrazu, widać i to całkiem nieźle.
Tylko czasem pojawiają się jakieś mroczki, które mnie denerwują.
A na jednym z telewizorów mam na niektórych kanałach poziome linie (jedna do dwóch linii na kanał).

Czyli rozumiem, że to problem slabego sygnału, a nie mojej konstrukcji, czy źle zrobionych kabli, tak?

Czyli nie pozostaje mi nic innego, jak poszukać jakiś wzmacniasz i zamontować przed splitterem.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
--
Dalrin
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#6 18 Mar 2007 16:10   

Re: Sygnal z kablówki - Pomocy !


Podłącz jeden odbiornik na początku instalacji - do źródła sygnału
i zobacz jakość wszystkich programów. Lepsza nie będzie
(chyba, że zmusisz do tego dostawcę...)
Następnie podłącz jeden odbiornik przez kabel o długości jak do
najdalszego punktu w mieszkaniu (np. 20m)
Może się okazać, ze programy w kanałach >40 widać słabiej.
Oznaczać to będzie zbyt duże tłumienie przewodu i / lub zbyt niski poziom
dostarczanego sygnału.
Jeżeli tylko niektóre kanały widać źle (np. 54 źle a 53, 55 i inne dobrze)
to przyczyną jest odbicie - wada kabla lub czasem kiepskie złącza)
Jeżeli zamiast kabla zastosujesz tłumiki np. 10dB, 20dB i zobaczysz
pogorszenie wszystkich programów dopiero przy 20dB, to wiesz, że
możesz zbudować sieć podzbiorczą pasywną (bez wzmacniacza)
o tłumieniu ok. 10...15dB, oraz że masz kabel o zbyt dużym tłumieniu.

Rozdzielacz pionów (splitter) NIE służy do łączenia wielu odbiorników !
Przy takim nieprawidłowym połączeniu z powodu niedopasowania
jakość odbioru zmienia się często w zależności od włączenia przewodu do
innego odbiornika, jego stanu (czy włączony, na jakim kanale). Może też
występować zakłócanie jednego odbiornika przez inne (podobnie jak przy
nieprawidłowym łączeniu "TV przez magnetowid")

W prawidłowej instalacji (takze podzbiorczej) z jednym pionem np:
źródło-(ew. wzmacniacz)- odgałęźnik-...-...-odgałęźnik- rezystor 75Ω
wcale nie potrzeba rozgałęźników, odbiór nie zależy od włączenia wtyczki
do innego odbiornika i jego stanu, odbiorniki nie zakłócają sie wzajemnie !

Ponieważ każdy odbiornik powinien mieć własne odsprzężone od innych
przyłącze do linii (pionu) stosuje się do odbiorników w tym samym miejscu
odgałęźniki po kilka w jednej obudowie np. 4x -16dB, 3x -16dB, 2x -10dB,
z których oddzielne odgałęzienia podłącza się do TV, magnetowidu (lub
in. rejestratora), karty TV do PC, dekodera, radia UKF, wkrótce r. DAB.
Gdy brak już odgałęzienia na radio UKF stosuje się zwrotnice TV/UKF.
Powrót do góry
   
ArteXL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2003
Posty: 658
Miasto: UK-London

Post#7 18 Mar 2007 23:13   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Kondensator, obecnie nie stosuje się instalacji zbudowanej z odgałęźników (która jest zawodna). Obecnie stosuje się multitapy i połaczenia rozgałęźne (gwieździste). Na kablu dobrej jakości należy przyjąć tłumienie sygnału ok. 0.2 dB na metr bieżący przewodu. Poziom sygnału powinen wynosić (w całym zakresie 47-862 MHz) minimum 62 dB, maksymalnie 80 dB.

Do "Kondensatora" - Pisząc o odgałęźnikach miałem na myśli pojedyncze odgałęźniki. Natomiast zawodność: przy instalacji złożonej z pojedynczych odgałęźników, wprowadzasz większe niebezpieczeństwo uszkodzenia poszczególnych podzespołów. Przy odgałęźnikach zawartych w jednej obudowie (multitapy) zmniejszasz możliwość wystąpiena usterki. Nie wspomnę o wprowadzonych stratach w poziomie sygnału, stosując pojedyncze odgalęźniki. Z rozgałęźnika oraz z odgałęźnika "po przelocie", bezpośrednio nie podłącza się odbiornika tv i nie pisałem aby tak robić. Na zakończeniu przewodu antenowego powinno znajdować się gniazdo rtv.

Do "Kasprzyka" - Jak widzisz zrobiłem pomyłkę przy pisaniu i ją poprawiłem. Skąd czerpię wiadomości: przez okres ok. pięciu lat wykonywałem instalacje KTV dla TV Vectra (magistrale, dystrybucje i tysiące instalacji budynkowych), oraz szkolenia u dystrybutorów, testy wzmacniaczy magistralnych i dystrybucyjnych Vector-a, dokumentacja techniczna producentów osprzętu KTV, projektowanie i wykonawstwo wydzielonych sieci KTV.
Co do pytania asekuracyjnego: podłączam przez rozgałęźnik drugi multitap, oba są zakończone rezystorami 75 om. Jak nie mam kasy na drugi multitap, lub nie ma miejsca na jego podłączenie, do wyjścia z multitapu podłączam odgałęźnik pojedynczy lub podwójny. Po "przelocie" zakańczam go rezystorem 75 om. A z odgałęźnika podłączam dodatkowego odbiorcę.

Pozdrawiam
ArteXL
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 23:13   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#8 19 Mar 2007 11:02   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


->ArteXL
ArteXL napisał:
Kondensator, obecnie nie stosuje się instalacji zbudowanej z odgałęźników
(która jest zawodna).
Obecnie stosuje się multitapy i połaczenia rozgałęźne gwieździste)

Na czym polega jej "zawodność" ?
Czy wszystkie projekty sieci CATV/MATV są złe bo zawierają odgałęźniki ?
Odgałęźnik czy jak kto woli "tap" jest podstawowym elementem instalacji
CATV/MATV nielależnie od "poglądów", bo praw fizyki one nie zmienią.

Tylko skąpstwo i nieznajomość zasady pracy MATV/CATV każe wybierać
"oszczędnym" rozgałęźnik ("splitter") zamiast odgałęźnika, bo przecież
"będzie mniejsze tłumienie: 3.7dB zamiast np. 12dB"
Będzie, tylko jakim kosztem... Wejścia odbiorników nie zachowują się jak
bezindukcyjne rezystory dopasowujące, a w dodatku często promieniują
sygnały (heterodyny i nie tylko) "do tyłu" - ze swego wejścia.
Gdy w TV były 1, 2 programy, to "jakoś" dawało się używać (lata
1970...1986, b. małe systemy AZART). Obecnie nie ma to racji bytu.
Stosowanie takich "instalacji" to zakłócony odbiór, odbicia - im więcej
programów (i odbiorników tak podłączonych) tym gorzej.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale multitapy, o których piszesz to właśnie kilka
odgałęźników w jednej obudowie, zwykle jednak o rosnących tłumieniach
odgałęzienia (np. 12, 13, 14, 15dB - doprowadzenie sygnału do mieszkań
w długim korytarzu np. Telkom-Telmor MUP104).
W prawidłowej instalacji "podzbiorczej" w mieszkaniu potrzeba po kilka
odgałęzień o takim samym sprzężeniu do danego pomieszczenia
np. Telkom-Telmor serie OCF3xx, OKF2xx, OKF3xx

To, ze w Polsce rozpowszechnia się najgorsze rozwiązania techniczne
("rozdzielacze telewizorów", pseudoanteny "siatkowe ze wzmacniaczem",
zanikające kable koncentryczne z materiałów zastępczych itp.)
jest haniebne i nie da się wytłumaczyć biedą. "Biedni" ludzie podłączają do
tego "sprzętu" TV i inne urządzenia po kilka kzł/szt, bo "Pan Monter"
powiedział, że tak ma być, bo w sklepie wybór tylko między złym i złym...
Właśnie Elektroda.pl powinna promować rozwiązania DOBRE.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 11:02   





Powrót do góry
   
Dalrin
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 21 Maj 2004
Posty: 9
Miasto: Poznań

Post#9 Post autora tematu 19 Mar 2007 13:01   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Witajcie,
Nie do końca wiem czy z tymi "oszczędnościami" tyczy się mnie.

Nie chciałem szczędzić. Możesz mi zarzucić niewiedzę, bo się nie znam. Właśnie dlatego, że się nie znam poszedłem do speckabla, a nie np mediamarku aby mi coś Panowie doradzili. Poradzili mi wymienić kable i wstawić splitter.

Nie wiem czy do mniejsze zło czy cokolwiek, jednak jest zasadniczo jedyny sposób, jak rozumiem, aby zrobić coś takiego we własnym zakresie.

Owszem mógłbym zamówić "fachowców", ale czytając nietylko na tym forum posty i mając doczynienia z "fachowcami" róznej maści, to chyba nie zrobiłem tak źle sam.

Może mi jeszcze ktoś podpowiedzieć jaki wzmaniacz kupić do mojego rozwiązania?

Pozdrawiam

--
Dalrin
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4488
Miasto: Wielkopolska

Post#10 19 Mar 2007 20:42   

Re: Sygnal z kablówki - Pomocy !


kondensator napisał:
Podłącz jeden odbiornik na początku instalacji - do źródła sygnału
i zobacz jakość wszystkich programów.



Witam

Kolego "Darlin" - odpowiedz na to pytanie - będzie łatwiej Tobie doradzić.

Kolego "ArteXL" nie ma rozgałęźników z przelotem - są to odgałęźniki.
Nie ma rozgałęźników które tłumią 1,5 dB - min tłumienie dla rozg 1/2 to 3,5 dB. Minimalny poziom sygnału na gniazdku abonenckim to 57dB/mikroV.
Nie wiem skąd masz wiadomości, że obecnie nie stosuje się odgałęźników w tv kablowej? :) - może miałeś na myśli szeregową sieć zbiorczą?.
Jedno pytanie asekuracyjne:
Masz multitap 1/8 (tylko odbiorcy tv kablowej) pełna ilość odbiorców to9, masz podłaczyć 9-ego klienta, który dodatkowo będzie miał internet - co wstawiasz? Oczywiście odgałęźnik 1/10 lub 1/12 za którym dajesz filtr kanału zwrotnego.

Pzdr
Powrót do góry
   
musicbas1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Maj 2006
Posty: 160
Miasto: białystok

Post#11 19 Mar 2007 23:42   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Witam. I cóż my tu mamy. Ano mamy dyskusję fachowców, z której zadający pytanie nic lub prawie nic nie rozumie. bo prosił o podanie sposobu zarabiania kabli pod złacza typu F. a więc podajcie jak wiecie, stosowną informację, i nie róbcie człowiekowi z mózgu- wodę.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#12 19 Mar 2007 23:52   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Linki do tego jak, z czego i dlaczego podałem już
18 marca 2007r o godz. 13:34.
Sposoby postępowania przy braku sprzętu pomiarowego troszkę później,
18 marca 2007 o godz. 16:10
Powtarzanie tego jeszcze raz było by raczej nietaktowne.
W razie wątpliwości - jest przecież również przycisk "PW"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 23:52   





Powrót do góry
   
tomboy81
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 42
Miasto: Wrocław

Post#13 23 Mar 2007 00:23   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Jedno slowo dla kolegi ktory zadal pytanie.
Dwa pasy "idace" po ekranie widoczne sczegolnie na ciemnym tle ,z gory na dol lub odwrotnie to tzw 50 hz do usuniecia tylko przez serwis sieci poprzez odfiltrowanie jakiegos abonenta filtrem galwanicznym ,wymiane wzmacniacza budynkowego ,magistralnego itp.

Dodano po 13 [minuty]:

aa zarabianie zlacz F nakrecanych:
(nie bede sie wdawal w szczegoly czy to zlacze 5.9 czy 6.0)
1.Zdejmujesz izolacje zewnetrzna na odcinku okolo 8 - 9mm
2.Wywijasz na zewnatrz ekran te srebne druciki rozkladajac je rownomiernie na calej plaszczyznie izolacji zewnetrznej
3.Odcinasz teraz ta pianke ktora pokrywa ten drucik znajdujacy sie w srodku kabla uwazajac aby nie naciac tego drucika w srodku.
Zostawiasz okolo 3mm tej pianki w miejscu gdzie wywinoles ekran.
4.Nakrecasz zlacze.
5.Nie wiem jakie masz zlacza wiec na koniec obcinasz nadmiar tego precika ze srodka zeby wystawalo okolo 3 mm za zlacze f.
Jesli po nakreceniu zlacza ekran wystaje poza zlacze i sa tzw klujace wlosy to wszystko zrob tak samo ale w pkt 1. zdejmij mniej izolacji.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#14 23 Mar 2007 11:58   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Żyła środkowa nie powinna wystawać z wtyku F więcej niż 0mm, max. 1mm.
Dłuższa nieodwracalnie uszkodzi gniazdo - rozepchnie blaszki.
Nawet jeśli nie uszkodzi powoduje większe niedopasowanie (większy SWR)
Podobnie grubsza niż 1.3mm (wtyki F na kabel 10mm bez własnego pina
to masakra gniazda, chyba, że spiłujemy żyłę 1.6 do 1.2mm)
Wiele gniazd niższej jakości po włożeniu żyły np. 1.1mm ulega uszkodzeniu
i nie kontaktują już potem z żyłą np. 0.6mm
Przed wkręceniem do gniazda trzeba sprawdzić współosiowość żyły- pina.
Trzeba również obejrzeć gniazdo, czy blaszki wewnątrz nie są rozepchnięte.
Tylko nieliczne gniazda mają blaszki zagłębione nietypowo i potrzebna jest
wtedy wystająca max. 2mm żyła z wtyku F
Powrót do góry
   
tomboy81
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 42
Miasto: Wrocław

Post#15 23 Mar 2007 15:19   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


http://www.marine-electronics.net/techarticle/coax/f-con.htm
Prosze spojzec obrazek strona 6 na linku ponizej.
http://www.arrisistore.com/digicon/Digicon-F-Connector-Installation-Guide.pdf
Wiem ze wiedza uzytkownikow na forum jest ogromna ,ale nam nie chodzi przeciez o to zeby prowadzic tu walki slowne kto ma wieksza wiedze tylko o pomoc ludzim ,ktorzy sa w powijakach.
Bez urazy nie interesuja ich zlacze ,ktore maja male szumy czy nie maja odbic ktore chca zalozyc na kabelek antenowy u babci w pokoju.
To nie sa zawodowcy i taka wiedza nie jest im potrzebna.
Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#16 23 Mar 2007 15:59   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


->tomboy81
Zawodowiec (nie mylić z "fachofcem") by się nie pytał o takie sprawy.
Ładne fotografie pokazałeś. Widać na nich b. niskiej jakości przewód
(ekran częściowo z aluminium -> korozja elektrochemiczna, szum...),
oraz złącza kompresyjne, w sam raz do zakładania przez Babcię :)
Koniec wycieczek. Pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
   
hubiwit
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 1025
Miasto: Poznań

Post#17 28 Lis 2010 21:26   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Witam
Ostatnio przyglądałem się szafce od kablówki w bloku i widziałem tam właśnie gruby przewód i redukcja na multitapa i z niego kable do mieszkań. Powiedzcie mi jak to jest zrobione że ktoś ma taki pakiet kanałów a ktoś inny, przy telewizji analogowej? Czy jeżeli zmieniam kanał na większy/mniejszy to za każdym razem ktoś przychodzi i coś przełącza?
Czasami widzę na osiedlu monterów od kablówki z jakimś przyrządem podobnym do multimetru z kablem z wtykiem F. To tym coś zmieniają, czy to tylko pomiary?

PS.
Nie zakładam nowego tematu bo szukałem w google "multitap" i znalazłem temat w którym są osoby z wiedzą o tym więc tu pytam.
Pytam w celach edukacyjnych - nie zamierzam nic grzebać żeby zmieniać sobie pakiet kanałów itp. - i tak wypowiedziałem umowę bo zakładam "n"
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Gru 2003
Posty: 4488
Miasto: Wielkopolska

Post#18 29 Lis 2010 07:36   

Re: Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.


Witam

Są stosowane filtry, dolno/górno/przepustowe/mieszane - w zależności od budowy (rozmieszczenia kanałów) w sieci.

pzdr
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Sygnal z kablówki - podłączenie kabli.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie TV do kablówki - (4)
Podłączenie tv naziemneji kablówki (10)
Podłączenie dekodera kablówki do PC (2)
Podłączenie kablówki z internetem (4)
Podłączenie kablówki w 3 pokojach (14)
Podłączenie kablówki Vectra w mieszkaniu. (15)
Podłączenie TV + Kino + dekoder kablówki (3)
Podłączenie ONKYO TX-SE550 do kablówki (5)
Podłączenie projektora do kablówki, jak? (7)
Podłączenie Dvb-t i kablówki do LG37LS5600 (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.113 seconds

elektroda.pl temat RSS