Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Strona www, DHTML, menu nie działa poprawnie.


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Strona www, DHTML, menu nie działa poprawnie.
Author
Message
Kamerzysta
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 29 Sep 2006
Posts: 298
Location: Bydgoszcz

Post#1 Post from the author of the topic 18 Mar 2007 15:24   

Problem z DHTML menu


Witam
Oto stronka www.mdkbarcin.nazwa.pl
Jak zobaczycie sami.. menu nie działa poprawnie.. nie mam zielonego pojęcia dlaczego. Jest odsunięte za bardzo na prawo.
Menu te ściągnąłem ze strony
http://dynamicdrive.com/dynamicindex1/chrome/index.htm

a oto kod css
.chromestyle{
width: 99%;
font-weight: bold;
}

.chromestyle:after{ /*Add margin between menu and rest of content in Firefox*/
content: ".";
display: block;
height: 0;
clear: both;
visibility: hidden;
}

.chromestyle ul{
border: 1px solid #BBB;
width: 100%;
background: url(chromebg.gif) center center repeat-x; /*THEME CHANGE HERE*/
padding: 4px 0;
margin: 0;
text-align: center; /*set value to "left", "center", or "right"*/
}

.chromestyle ul li{
display: inline;
}

.chromestyle ul li a{
color: #494949;
padding: 0px 0px;
margin: 0;
text-decoration: none;
border-right: 1px solid #DADADA;
}

.chromestyle ul li a:hover{
background: url(chr_over.gif) center center repeat-x; /*THEME CHANGE HERE*/
}

.chromestyle ul li a[rel]:after{ /*HTML to indicate drop down link*/
content: " v";
/*content: " " url(downimage.gif); /*uncomment this line to use an image instead*/
}


/* ######### Style for Drop Down Menu ######### */

.dropmenudiv{
position:absolute;
top: 0;
border: 1px solid #BBB; /*THEME CHANGE HERE*/
border-bottom-width: 0;
font:normal 12px Verdana;
line-height:18px;
z-index:10;
background-color: white;
width: 200px;
visibility: hidden;
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.Shadow(color=#CACACA,direction=135,strength=4); /*Add Shadow in IE. Remove if desired*/
}


.dropmenudiv a{
position: relative;
width: auto;
display: inline;
text-indent: 3px;
border-bottom: 1px solid #BBB; /*THEME CHANGE HERE*/
padding: 2px 0;
text-decoration: none;
font-weight: bold;
color: black;
}

* html .dropmenudiv a{ /*IE only hack*/
width: 100%;
}

.dropmenudiv a:hover{ /*THEME CHANGE HERE*/
background-color: #F0F0F0;
}
---------------------------
a oto schemat drugi do pozostałych ustawień
body{
margin: 7px;
padding: 0;
background: #FFFFFF;
color: #4A2500;
text-align: center;
}

* {font-family: verdana, tahoma, arial, sans-serif; font-size: 12px}

.podstawa {
padding: 0;
background: #FFFFFF;
margin: auto;
width: 760px;
height: 600px;
position: relative;
text-align: center;
}

.left {
text-align: left;
}

.center {
text-align: center;
}

.lista {
list-style: normal;
text-align: left;
}

.top {
height: 210px
}

.logo1 {
width: 760px;
height: 60px;
position: relative;
}

/*druga warstwa składaj±ca się na logo*/
.logo2 {
width: 760px;
height: 20px;
margin-top: 60px;
position: absolute;
top: 140px;
left: 0px
}


#lewa {
float: left;
width: 115px;
height: 660px;
background: url('../pic/belka.jpg');
padding: 0px;
}


#prawa {
float: right;
width: 115px;
height: 660px;
background: url('../pic/belka.jpg');
padding: 0px;
}


#srodek {
background: #FFFFFF;
margin-top: 10px;
margin: auto;
height: auto;
}

stopka {
clear: both;
background-color: #FFFFFF;
height: 50px;
width: auto;
}

hr {
color: #312C29;
background: transparent;
size: 1;
}

.menu{
width: 115 px;
height: auto;
padding: 0px;
margin-top:100 px;
text-align: justify;
}
.link{
font-family: Courier, Tahoma, Verdana, 'Times New Roman', sans-serif;
font-size: 13pt;
color: black;
display: block; /* elementy będ&plusmn; wy&para;wietlane w bloku - nie będzie trzeba stosować <br /> */
text-decoration: none; /* bez "dekoracji", czyli bez podkre&para;lenia*/
}
.link:hover /* "gdy myszka nad" */{
font-family: Courier, Tahoma, Verdana, 'Times New Roman', sans-serif;
font-size: 13pt;
color: #C66300;
display: block;
text-decoration: none;
border-bottom: gray dotted 1px; /* podkre&para;lenie */
border-width: normal; /* "szeroko&para;ć" podkre&para;lenia */
}
------------------------
Wywołanie tego menu jest w divie srodek.
Proszę o wskazówki

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 15:24   





Back to top
   
krzychoocpp
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 01 Jan 2006
Posts: 1889
Location: Wrocław

Post#2 18 Mar 2007 15:38   

Re: Problem z DHTML menu


Witam, proponuję żebyś wyrzucił to menu i zastosował np. takie: http://alistapart.com/articles/dropdowns. Czysty CSS, bez żadnych zabaw w JS (oprócz kilku linii, ale to dla IE). Nie ma z nim takich problemów i nikt nie każe wklejać notek do pliku.

Pozdrawiam, Krzysztof.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 15:38   





Back to top
   
Kamerzysta
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 29 Sep 2006
Posts: 298
Location: Bydgoszcz

Post#3 Post from the author of the topic 18 Mar 2007 17:37   

Re: Problem z DHTML menu


Wrzuciłem nowe menu.. ale znów są problemy.. rozjechał się baner.
Tło ustawiłem narazie takie samo jak na tamtej stronie.. ale jest przejrzyste.. Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2007 17:37   





Back to top
   
krzychoocpp
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 01 Jan 2006
Posts: 1889
Location: Wrocław

Post#4 18 Mar 2007 19:48helpful post - solution   

Re: Problem z DHTML menu


Witam,
Kamerzysta wrote:
rozjechał się baner
Bo mu tak kazałeś:
Code:
p {padding: 1.25em 1.25em 0.25em 0.25em;}
A że baner jest w 'p' to odjeżdża o ustalone wartości. Tło się nie wyświetla, bo jest ustawione na obrazek. Skopiowałeś prawie cały CSS z tamtej strony (trzeba było cały, wtedy menu wyglądałoby tak jak tam Smile ), ale nie skopiowałeś obrazków. Ustaw tło jako kolor.

Pozdrawiam, Krzysztof.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kamerzysta
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 29 Sep 2006
Posts: 298
Location: Bydgoszcz

Post#5 Post from the author of the topic 19 Mar 2007 00:14   

Re: Problem z DHTML menu


Zmiana tej lini nie pomogła.. musiałem zmienić także inne linie z paddingiem.. bynajmniej cieszę się za wskazanie problemu. Dziękuję Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Strona www, DHTML, menu nie działa poprawnie.
Page 1 of 1
Similar topics
Nie działa strona www. Strona działa, gdy korzystam z innego IP. (2)
Sothink DHTML Menu - nie działają efekty. (7)
Strona nie działa mi z www na początku (3)
Strona www.multikino.pl nie działa? (4)
Nie działa mi strona m.in www.cyfraplus.pl ... (13)
nie działa strona www po reinstalacji systemu (2)
Szablon strony www nie działa poprawnie (16)
WWW. Dlaczego strona nie działa na innych komputerach? DYNDNS. (8)
www.balta.pl. Czy ktoś wie dlaczego strona nie działa? (1)
[HTML/CSS] menu nie działa poprawnie (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed