Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Monitor OOPTIView 15L, obraz zwężony w poziomie.

DJbit 18 Mar 2007 18:12
  • #1 18 Mar 2007 18:12
    DJbit
    Poziom 10  

    Problem jest taki jak w tematach tutaj:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=261396&highlight=aging+mode&sid=5d66666ff776a51e8e5671c7e783c98f
    http://www.elektroda.net/uzytkowa/plmiscelektr/05_2001_1/05_2001_1132.htm
    Obraz na monitorze jest zwężony w poziomie i rozciągnięty w pionie. Kontrast z tego powodu również jest nie do przyjęcia nawet jak się porozciąga obraz w opcjach monitora, na dodatek monitor po wyłączeniu kompa przechodzi w tryb aging mode.

    W powyższych tematach nikt tego problemu konkretnie nie rozwiązał.
    Może ktoś już spotkał sie z tym problemem??

  • #2 18 Mar 2007 20:26
    sylwana-el
    Poziom 23  

    Zaniżone zasilanie +B - powód; przeciążenie lub usterka na szynie +B.

  • #3 26 Mar 2007 17:17
    DJbit
    Poziom 10  

    Jak można to trochę jaśniej , z elektronika dużo nie mam do czynienia :).

    Jakie elementy trzeba wymienić na tej szynie +B i co to w sumie jest ta szyna +B?

  • #4 26 Mar 2007 18:45
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Na sam początek popraw zimne luty a znając życie to troche ich tam będzie. Z resztą były już podobne tematy np.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...view+15l&sid=5d8826629850181064aa106ee47f0902

    podobny problem do twojego. Najpierw poszukaj i popraw zimne luty. Jak nie pomoże to sprawdż dokładnie szynę B+. Tu masz schemat gdyby był potrzebny. Nie przejmuj się że z Hyundaya, pasuje bo to to samo chassis. A tak poza tym to podobny problem był omawiany już kilka razy, przejżyj dokładnie wyniki które wyszukiwarka da ci na hasło "Optiview 15L"

    Obiecany schemat:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=10012

    W razie pytań pisz, postaramy się pomóc.

  • #5 26 Mar 2007 19:05
    DJbit
    Poziom 10  

    Zimne luty juz poprawiłem, ale to nie pomaga, nawet te które ni wyglądały na złe to też poprawiłem - zimne luty odpadają. Monitor rozbierałem juz kilka razy i wszystkim ruszałem itd i to nie poprawia obrazu. Kable tez odpadają bo nimi również ruszałem i poprawy nie ma.

    Dalej nie wiem co to jest ta szyna +B, schemat mam ściągnięty ale opisu +B w nim nie widze, wiec prosze o wyprostowanie tego "+B".

  • #6 26 Mar 2007 19:17
    CHACA
    Poziom 43  

    Wymień C118 i C119 po wtórnej stronie zasilacza.

  • #7 26 Mar 2007 20:28
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    DJbit napisał:
    jak można to troche jaśniej , z elektronika dużo nie mam do czynienia:P

    jakie elementy trzeba wymienić na tej szynie +B i co to w sumie jest ta szyna +B?

    Zdanie rozpoczynamy wielką literą, proszę poprawić! [_P_]


    Nie stosujesz się do poleceń moderatora, jak nie poprawisz, temat zostanie zamknięty!

  • #8 27 Mar 2007 20:44
    DJbit
    Poziom 10  

    Wymieniłem te dwa kondenstatory: C118 i 119 i nic, dalej pojawia się ten tryb Aging mode i dalej jest taki sam obraz.

    Może jeszcze jakieś pomysły?

  • #10 01 Kwi 2007 07:51
    DJbit
    Poziom 10  

    Nie jestem aż takim leniwcem i prawie wszystkie tematy związane z tym monitorem przejrzałem, nie ma rozwiązanego konkretnie tego problemu, dlatego liczę na dalsza pomoc.

  • #11 07 Kwi 2007 09:09
    DJbit
    Poziom 10  

    może ktoś jednak coś odpisze:)

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty