| Author |
CKsrv Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
Kuba_eM Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2003 08:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł.ko Poziom 22

|
30 Sep 2003 15:23 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
Szczęka opada!!Wychowałem się w erze gdy tranzystor 2N3055 to było coś.Obecnie obserwuję potężny rozwój elektroniki.Sam konstruowałem wzmacniacz na Tripathu (klasa T) i ten mnie zszokował.Ale linki przedstawione powyżej po prostu mnie poraziły!!Taka moc i to z SMD.Wszystko możliwe.Niemniej jednak ge-nial-ny !!! scalak to TAS 3103 .Taki przedwzmacniacz z takim parametrykiem, pogłosami, kompresorem to cud techniki.Przecie dzięki niemu pokusić się można o zbudowanie np.miksera cyfrowego (coś w typie Yamaha 01RW).To prawdziwy szok.Niestety noga ze mnie jeśli chodzi o procesory a bez tego w tym przypadku się nie obejdzie.Tak czy inaczej ja osobiście zainteresuję się tymi elementami dokładniej a może ktoś z bywalców tego forum ma doświadczenie w tej dzidzinie i może się z nami nim podzielić?
P.S.
Z tego SMD-ka otrzymujemy 70W.Mój kolega stary elektroakustyk opowiadał że nagłaśniał zespół Czerwone Gitary na sprzęcie 24W.I jak teraz wytłumaczyć 50-cio letniemu kolesiowi że trzy razy więcej mocy mieści się w pudełku od zapałek? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
30 Sep 2003 19:35 |
|
|
|
"Z tego SMD-ka otrzymujemy 70W.Mój kolega stary elektroakustyk opowiadał że nagłaśniał zespół Czerwone Gitary na sprzęcie 24W.I jak teraz wytłumaczyć 50-cio letniemu kolesiowi że trzy razy więcej mocy mieści się w pudełku od zapałek? "
Hmm noe własnie... i dla tego tak mnie to meczy jak to moze zagrac - taaakie małe cos.
Te układy w zasadzie nic nie kosztują :) i mozna by sie pokusic o taka miniaturowa a wszechstronna konstrukcje pozostawiajaca sprzety "sklepowe" za "murzynami".
W prototypie mozna sterowac PCtem (I2C w TAS3103) a docelowo zbudowac jakis kontroler i "fajny" wyswietlacz.
Hmm kurde a ja zawsze byłem zwolennikiem PEŁNEGO ANALOGU jesli biega o wzmacniacze ad A do Z - bez zadnych cyfrowych regulacji i przełączników.
Wyglada na to ze trzeba sie "zrewolucjonizowac" i dogonić swiatowe trendy.
Zachecam wszystkich do wszelkich experymentów z takimi "kostkami" - zawsze to jakies nowe doswiadczenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Świr Poziom 22

|
30 Sep 2003 23:10 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
Coś kosztem czegoś...
Wydaje mi się, że to niebędzie grać przyzwoicie...
Przecież coś musi być zrobione, w tych scalakach, bo gdzie by się cała moc rozpraszana podziała :?:
Jak to gra tak jak klasa D lub T to ja z góry dziękuję...
|
|
| Back to top |
|
 |
ufol Poziom 18

|
30 Sep 2003 23:51 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
:arrow: Świr: To jest właśnie klasa D... Pytasz co dzieje się z energią cieplną z mocy traconej w strukturze układu?? Jest ona wydzielana tak samo jak w każdym innym wzmacniaczu, jednak w przypadku klasy D sprawność wzmacniacza jest na poziomie 90% ÷ 95%, a więc straty są bardzo małe...
Pewnym minusem (moim zdaniem) tych wzmacniaczy jest wymóg stosowania odpowiednich filtrów (indukcyjności) bezpośrednio w torze audio.
Nie tylko TI produkuje wzmacniacze w klasie D. W swojej ofercie ma je również ST, np. TDA8927, TDA8920, TDA8929...
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Sep 2003 23:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł.ko Poziom 22

|
01 Oct 2003 11:12 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
Cytat z postu Świra "Jak to gra tak jak klasa D lub T to ja z góry dziękuję... " i tu mam pytanie : czy słyszałeś jak grają te wzmacniacze ( nie od kogoś tylko na własne uszy?)
W obecnych czasach obowiązuje zasada że ten kto stoi w miejscu to gorzej jakby się cofał.Dlatego nie podzielam zdania ludzi którzy z pewną dozą niepewności podchodzą to takich tematów.Wielu z nas wzbrania się przed nowymi technologiami bo się ich po prostu boi.Sam wiem po sobie że wiele pracy i czasu pochłania mi zrozumienie wielu nowych rozwiązań (niestety nie mam nastu lat :( ) ale nie mam wyjścia.Dlatego uwarzam że np.wzmacniacze klsy D i T to technologia przyszłości być morze na razie raczkująca ale przyjdzie czas że będzie to numer jeden!
|
|
| Back to top |
|
 |
Świr Poziom 22

|
01 Oct 2003 15:04 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
Słyszałem na własne uszy jak to gra...
Na moich kolumnach nie byłem zadowolony...
Dosyć dziwnie brzmiały wysokie częstotliwości :(
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
04 Oct 2003 13:43 |
|
|
|
TI na swioch stronach www donosi o panasonic'u który stosuje w zestawach K.D. wzmacniacze cyfrowe własnie TAS 5111 i 5112.
No nic ja chyba zaczne moje experymenty od innych klocków 10W i 12W.
"Dosyć dziwnie brzmiały wysokie częstotliwości" - a moze tak własnie maja brzmiec? - a my o tym nie wiemy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeer Poziom 20

|
04 Oct 2003 17:49 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
tak dla ciekawostki zapytam :)
czy moze wiecie jak jest zbudowany nadajnik dlugofalowy w solcukujawskim ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Oct 2003 17:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Świr Poziom 22

|
04 Oct 2003 18:09 |
|
|
|
| CKsrv wrote: |
"Dosyć dziwnie brzmiały wysokie częstotliwości" - a moze tak własnie maja brzmiec? - a my o tym nie wiemy :) |
To jak to ma brzmieć tak kijowo to dziękuję bardzo za tą całą klasę D :!:
|
|
| Back to top |
|
 |
bobeer Poziom 20

|
04 Oct 2003 18:23 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
tak czy inaczej w pewnych zastosowaniach wzmacniacze tego typu beda nie zastapione
np estradowe klocki mocy
na imprezach jest taki napal, ze nikt nie zwroci uwagoi jak brzmia wysokie :)
a tak na marginesie to jak sie ceny przedstawiaja dla tych koastek T.instrumenta ?
niemoglem znalezc jakos cennika
|
|
| Back to top |
|
 |
Świr Poziom 22

|
04 Oct 2003 19:21 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
Tak wzmacniacze klasy D są dobre jako estradowe...
Małe...
Duża sprawność...
Co najważniejsze duża moc :!:
Pozatym przy zastosowaniu estadowym co za różnica jak gra wzmacniacz, jak widziałem w takich kolumnach piezoelektryki...
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
04 Oct 2003 22:22 |
|
|
|
TASy 5111DAD 2,29$ 5112DFD 3,95$
Jesli chodzi o Solec to sa tam 3ampy Thomsona.
2 z 3 sprzegniate do pracy ze wspólna antena i przełączane z f=60kHz - tak ze w danej chwili pracuja zawsze 2 z 3.
|
|
| Back to top |
|
 |
eqt Poziom 20

|
28 Dec 2003 04:13 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
:arrow: CKsrv
Mam do ciebie tylko jedną prośbę: nie rozpowszechniaj na forum gazetowegoo slangu "digital amplifier" . Klasa D nie ma nic wspólnego ze wzmacniaczem cyfrowym. Z naukowego punktu widzenia jest to wzmacniacz impulsowy (pzez analogię do zasilacza impulsowego). Wzmacniacz nigdy nie będzie cyfrowy, dopóki głośnik nie będzie cyfrowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarema Poziom 21

|
28 Dec 2003 06:06 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
Witam,
Jak miło, że TI rozpowszechnia ideę sampli :).
Zamówiłem już sobie i gdy sprawdzę jak to cuś działa podzielę się uwagami na temat tych wzmacniaczy :).
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
28 Dec 2003 06:13 |
|
|
|
:arrow: eqt
Idz na www.ti.com i sam to sprawdz :) - a jaka jest etymologia tej nazwy to poszukaj samodzielnie.
TAS5111, Status: ACTIVE
Digital Amplifier Power Stage
Z tego co wiem T.I. nie zajmuje sie ani drukiem gazet ani ich kolportowaniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2003 06:13 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarema Poziom 21

|
28 Dec 2003 06:36 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
To fajnie, że niedrukuje gazet, bo one nie są jedynym medium przekazu :).
|
|
| Back to top |
|
 |
vespereq Poziom 20

|
28 Dec 2003 10:51 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
| Świr wrote: |
Tak wzmacniacze klasy D są dobre jako estradowe...
Małe...
Duża sprawność...
Co najważniejsze duża moc :!:
Pozatym przy zastosowaniu estadowym co za różnica jak gra wzmacniacz, jak widziałem w takich kolumnach piezoelektryki... |
uwierz mi nie wszyscy grają na piezoelektrykach i naprawde różnica, jak gra wzmacniacz jest ogromna i w zasadzie czasami można się przejechać kupując firmowy wzmacniacz, mowie oczywiscie o tych z nizszej półki bo powyzej pewniej kwoty i tak płaci sie za firme a nie za brzmienie. jezeli masz mozliwość to porównaj sobie konstrukcje koreańskie np. InterM i konstrukcje chociarzby polskie oczywiscie nie wszystkie ale wiekszosc. Odrazu zauważysz, ze różnica jest ogromna.
|
|
| Back to top |
|
 |
gm Poziom 10

|
28 Dec 2003 11:06 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
W tego typu konstrukcjach płytka drukowana musibyć zaprojektowana bardzo starannie albo to po prostu nic nie zadziała. Jakość jest ok :) ale do 1kHz (średnio da sie słuchać).
|
|
| Back to top |
|
 |
eqt Poziom 20

|
28 Dec 2003 17:29 Re: Digital Amplifier |
|
|
|
:arrow: CKsrv
OK- nie powielaj tego , co pisze producent. Może ktoś uzna , że jestem konsrewatywny, ale niestety nie ulegam również folderom reklamowym. (to znaczy czytam je i przetważam na swoje).Pomyśl np o klasie T - dla mnie klasa T nie istnieje - jest to wciąż klasa D z pewnym postępem. Cyfrowe sterowanie nie przekonuje mnie do "cyfrowośći" całego urądzenia. Sygnał cyfrowy jest dyskretny w dziedzinie czasu.
Ja mam również swoj projekt wzmacniacza w klasie D, w którym również znmienia się czestotliwość kluczowania - nazwę go sobie klasą X... niedługo zacznie brakować literek...
żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie mówię, że wzmacniacze tego typu są złe - uważam, że jest to absolutnie przyszłość wzmacniaczy mocy, musimy jednak jeszcze chwilkę (może 10 może 50 lat) poczekać na szybsze klucze...
|
|
| Back to top |
|
 |
CKsrv Poziom 22

|
28 Dec 2003 19:01 |
|
|
|
Sam sobie przeczysz ... i czepiasz sie szczegółów.
Jesli ty mozesz nazwac jak jak chcesz ("nazwę go sobie klasą X") to Texas (całkiem duża i znana firma) tez ma prawo do swojego nazewnictwa.
Tak nazwali bo tach chcieli - bo "Digital" jest modne.
A co powiesz o S-Master (Sony) - "cyfrowe wzmacniacze", klasa AA czy H+ Technicsa - to juz wcale nic nie ma wspólnego z literacją a jest tak oznaczane czy to ci sie podoba czy nie.
PS. Za twoja sprawa odchodzimy od tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |