FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Digital Amplifier

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Digital Amplifier
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 29 Sep 2003 21:27   

Digital Amplifier

Witam mam taki pomysł na experymentalny wzmacniacz cyfrowy.
Miało by to wydlądac (w kawałku) tak:
6 kanałowy TAS 5026 (digital audio pwm proc) z dopietym zakonczeniem na TAS 5111DAD (do 70W) lub TAS5112DFD (2x50W).
Jestem ciekawski co o takim pomysle sądzicie (???)
Jezeli chodzi o gabaryty to widze mistrzostwo swiata w miniaturyzacji sprzetu grajacego. Czy ktos z Was ma jakies swoje doswiadczenia lub przemyslenia w budowie podobnego sprzetu? Jak to moze zagrac? Z jednej strony kusi mnie mikroskopijnosc tych kosteczek a z drugiej strony nie wierze ze takie cos (jak 10gr) moze w ogóle zagrac :)
Kostki produkuje TI a zatem sa "tanie" :)

http://focus.ti.com/docs/prod/productfolder.jhtml?genericPartNumber=TAS5111

http://focus.ti.com/docs/prod/productfolder.jhtml?genericPartNumber=TAS5112

http://focus.ti.com/docs/prod/productfolder.jhtml?genericPartNumber=TAS5026A

Moze pokusił bym sie tez o dap'a TAS 3103 - http://focus.ti.com/docs/prod/productfolder.jhtml?genericPartNumber=TAS3103

Digital Amplifier
Kostki na zdjęciu + zapałka, obudowa TO3 i baterie.
Back to top

Kuba_eM
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 30 Sep 2003 08:32   

Re: Digital Amplifier

Heja!
Jak znasz angielski, poczytaj sobie:

- konstrukcje: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=c274e8ad1b427071057b030a80e9180e&threadid=7754&highlight=

- pisanina: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=c274e8ad1b427071057b030a80e9180e&threadid=20863

M.i. gość z Gliwic, opisywał swój wzmacniacz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Sep 2003 08:32   

Back to top

Paweł.ko
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 30 Sep 2003 15:23   

Szczęka opada!!Wychowałem się w erze gdy tranzystor 2N3055 to było coś.Obecnie obserwuję potężny rozwój elektroniki.Sam konstruowałem wzmacniacz na Tripathu (klasa T) i ten mnie zszokował.Ale linki przedstawione powyżej po prostu mnie poraziły!!Taka moc i to z SMD.Wszystko możliwe.Niemniej jednak ge-nial-ny !!! scalak to TAS 3103 .Taki przedwzmacniacz z takim parametrykiem, pogłosami, kompresorem to cud techniki.Przecie dzięki niemu pokusić się można o zbudowanie np.miksera cyfrowego (coś w typie Yamaha 01RW).To prawdziwy szok.Niestety noga ze mnie jeśli chodzi o procesory a bez tego w tym przypadku się nie obejdzie.Tak czy inaczej ja osobiście zainteresuję się tymi elementami dokładniej a może ktoś z bywalców tego forum ma doświadczenie w tej dzidzinie i może się z nami nim podzielić?
P.S.
Z tego SMD-ka otrzymujemy 70W.Mój kolega stary elektroakustyk opowiadał że nagłaśniał zespół Czerwone Gitary na sprzęcie 24W.I jak teraz wytłumaczyć 50-cio letniemu kolesiowi że trzy razy więcej mocy mieści się w pudełku od zapałek? :)
Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 30 Sep 2003 19:35   

"Z tego SMD-ka otrzymujemy 70W.Mój kolega stary elektroakustyk opowiadał że nagłaśniał zespół Czerwone Gitary na sprzęcie 24W.I jak teraz wytłumaczyć 50-cio letniemu kolesiowi że trzy razy więcej mocy mieści się w pudełku od zapałek? "

Hmm noe własnie... i dla tego tak mnie to meczy jak to moze zagrac - taaakie małe cos.
Te układy w zasadzie nic nie kosztują :) i mozna by sie pokusic o taka miniaturowa a wszechstronna konstrukcje pozostawiajaca sprzety "sklepowe" za "murzynami".
W prototypie mozna sterowac PCtem (I2C w TAS3103) a docelowo zbudowac jakis kontroler i "fajny" wyswietlacz.
Hmm kurde a ja zawsze byłem zwolennikiem PEŁNEGO ANALOGU jesli biega o wzmacniacze ad A do Z - bez zadnych cyfrowych regulacji i przełączników.
Wyglada na to ze trzeba sie "zrewolucjonizowac" i dogonić swiatowe trendy.
Zachecam wszystkich do wszelkich experymentów z takimi "kostkami" - zawsze to jakies nowe doswiadczenie.
Back to top

Świr
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 30 Sep 2003 23:10   

Coś kosztem czegoś...
Wydaje mi się, że to niebędzie grać przyzwoicie...
Przecież coś musi być zrobione, w tych scalakach, bo gdzie by się cała moc rozpraszana podziała :?:
Jak to gra tak jak klasa D lub T to ja z góry dziękuję...
Back to top

ufol
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 30 Sep 2003 23:51   

:arrow: Świr: To jest właśnie klasa D... Pytasz co dzieje się z energią cieplną z mocy traconej w strukturze układu?? Jest ona wydzielana tak samo jak w każdym innym wzmacniaczu, jednak w przypadku klasy D sprawność wzmacniacza jest na poziomie 90% ÷ 95%, a więc straty są bardzo małe...
Pewnym minusem (moim zdaniem) tych wzmacniaczy jest wymóg stosowania odpowiednich filtrów (indukcyjności) bezpośrednio w torze audio.
Nie tylko TI produkuje wzmacniacze w klasie D. W swojej ofercie ma je również ST, np. TDA8927, TDA8920, TDA8929...
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Sep 2003 23:51   

Back to top

Paweł.ko
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 01 Oct 2003 11:12   

Cytat z postu Świra "Jak to gra tak jak klasa D lub T to ja z góry dziękuję... " i tu mam pytanie : czy słyszałeś jak grają te wzmacniacze ( nie od kogoś tylko na własne uszy?)
W obecnych czasach obowiązuje zasada że ten kto stoi w miejscu to gorzej jakby się cofał.Dlatego nie podzielam zdania ludzi którzy z pewną dozą niepewności podchodzą to takich tematów.Wielu z nas wzbrania się przed nowymi technologiami bo się ich po prostu boi.Sam wiem po sobie że wiele pracy i czasu pochłania mi zrozumienie wielu nowych rozwiązań (niestety nie mam nastu lat :( ) ale nie mam wyjścia.Dlatego uwarzam że np.wzmacniacze klsy D i T to technologia przyszłości być morze na razie raczkująca ale przyjdzie czas że będzie to numer jeden!
Back to top

Świr
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 01 Oct 2003 15:04   

Słyszałem na własne uszy jak to gra...
Na moich kolumnach nie byłem zadowolony...
Dosyć dziwnie brzmiały wysokie częstotliwości :(
Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 Post from the author of the topic 04 Oct 2003 13:43   

TI na swioch stronach www donosi o panasonic'u który stosuje w zestawach K.D. wzmacniacze cyfrowe własnie TAS 5111 i 5112.
No nic ja chyba zaczne moje experymenty od innych klocków 10W i 12W.

"Dosyć dziwnie brzmiały wysokie częstotliwości" - a moze tak własnie maja brzmiec? - a my o tym nie wiemy :)
Back to top

bobeer
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 04 Oct 2003 17:49   

tak dla ciekawostki zapytam :)
czy moze wiecie jak jest zbudowany nadajnik dlugofalowy w solcukujawskim ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Oct 2003 17:49   

Back to top

Świr
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 04 Oct 2003 18:09   

CKsrv wrote:

"Dosyć dziwnie brzmiały wysokie częstotliwości" - a moze tak własnie maja brzmiec? - a my o tym nie wiemy :)

To jak to ma brzmieć tak kijowo to dziękuję bardzo za tą całą klasę D :!:
Back to top

bobeer
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 04 Oct 2003 18:23   

tak czy inaczej w pewnych zastosowaniach wzmacniacze tego typu beda nie zastapione
np estradowe klocki mocy
na imprezach jest taki napal, ze nikt nie zwroci uwagoi jak brzmia wysokie :)

a tak na marginesie to jak sie ceny przedstawiaja dla tych koastek T.instrumenta ?
niemoglem znalezc jakos cennika
Back to top

Świr
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 04 Oct 2003 19:21   

Tak wzmacniacze klasy D są dobre jako estradowe...
Małe...
Duża sprawność...
Co najważniejsze duża moc :!:

Pozatym przy zastosowaniu estadowym co za różnica jak gra wzmacniacz, jak widziałem w takich kolumnach piezoelektryki...
Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 Post from the author of the topic 04 Oct 2003 22:22   

TASy 5111DAD 2,29$ 5112DFD 3,95$

Jesli chodzi o Solec to sa tam 3ampy Thomsona.
2 z 3 sprzegniate do pracy ze wspólna antena i przełączane z f=60kHz - tak ze w danej chwili pracuja zawsze 2 z 3.
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 28 Dec 2003 04:13   

:arrow: CKsrv
Mam do ciebie tylko jedną prośbę: nie rozpowszechniaj na forum gazetowegoo slangu "digital amplifier" . Klasa D nie ma nic wspólnego ze wzmacniaczem cyfrowym. Z naukowego punktu widzenia jest to wzmacniacz impulsowy (pzez analogię do zasilacza impulsowego). Wzmacniacz nigdy nie będzie cyfrowy, dopóki głośnik nie będzie cyfrowy.
Back to top

Jarema
Poziom 21
Poziom 21

Post#16 28 Dec 2003 06:06   

Witam,
Jak miło, że TI rozpowszechnia ideę sampli :).
Zamówiłem już sobie i gdy sprawdzę jak to cuś działa podzielę się uwagami na temat tych wzmacniaczy :).
Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 Post from the author of the topic 28 Dec 2003 06:13   

:arrow: eqt

Idz na www.ti.com i sam to sprawdz :) - a jaka jest etymologia tej nazwy to poszukaj samodzielnie.

TAS5111, Status: ACTIVE
Digital Amplifier Power Stage

Z tego co wiem T.I. nie zajmuje sie ani drukiem gazet ani ich kolportowaniem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Dec 2003 06:13   

Back to top

Jarema
Poziom 21
Poziom 21

Post#18 28 Dec 2003 06:36   

To fajnie, że niedrukuje gazet, bo one nie są jedynym medium przekazu :).
Back to top

vespereq
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 28 Dec 2003 10:51   

Świr wrote:
Tak wzmacniacze klasy D są dobre jako estradowe...
Małe...
Duża sprawność...
Co najważniejsze duża moc :!:

Pozatym przy zastosowaniu estadowym co za różnica jak gra wzmacniacz, jak widziałem w takich kolumnach piezoelektryki...

uwierz mi nie wszyscy grają na piezoelektrykach i naprawde różnica, jak gra wzmacniacz jest ogromna i w zasadzie czasami można się przejechać kupując firmowy wzmacniacz, mowie oczywiscie o tych z nizszej półki bo powyzej pewniej kwoty i tak płaci sie za firme a nie za brzmienie. jezeli masz mozliwość to porównaj sobie konstrukcje koreańskie np. InterM i konstrukcje chociarzby polskie oczywiscie nie wszystkie ale wiekszosc. Odrazu zauważysz, ze różnica jest ogromna.
Back to top

gm
Poziom 10
Poziom 10

Post#20 28 Dec 2003 11:06   

W tego typu konstrukcjach płytka drukowana musibyć zaprojektowana bardzo starannie albo to po prostu nic nie zadziała. Jakość jest ok :) ale do 1kHz (średnio da sie słuchać).
Back to top

eqt
Poziom 20
Poziom 20

Post#21 28 Dec 2003 17:29   

:arrow: CKsrv
OK- nie powielaj tego , co pisze producent. Może ktoś uzna , że jestem konsrewatywny, ale niestety nie ulegam również folderom reklamowym. (to znaczy czytam je i przetważam na swoje).Pomyśl np o klasie T - dla mnie klasa T nie istnieje - jest to wciąż klasa D z pewnym postępem. Cyfrowe sterowanie nie przekonuje mnie do "cyfrowośći" całego urądzenia. Sygnał cyfrowy jest dyskretny w dziedzinie czasu.

Ja mam również swoj projekt wzmacniacza w klasie D, w którym również znmienia się czestotliwość kluczowania - nazwę go sobie klasą X... niedługo zacznie brakować literek...

żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie mówię, że wzmacniacze tego typu są złe - uważam, że jest to absolutnie przyszłość wzmacniaczy mocy, musimy jednak jeszcze chwilkę (może 10 może 50 lat) poczekać na szybsze klucze...
Back to top

CKsrv
Poziom 22
Poziom 22

Post#22 Post from the author of the topic 28 Dec 2003 19:01   

Sam sobie przeczysz ... i czepiasz sie szczegółów.
Jesli ty mozesz nazwac jak jak chcesz ("nazwę go sobie klasą X") to Texas (całkiem duża i znana firma) tez ma prawo do swojego nazewnictwa.
Tak nazwali bo tach chcieli - bo "Digital" jest modne.
A co powiesz o S-Master (Sony) - "cyfrowe wzmacniacze", klasa AA czy H+ Technicsa - to juz wcale nic nie ma wspólnego z literacją a jest tak oznaczane czy to ci sie podoba czy nie.
PS. Za twoja sprawa odchodzimy od tematu.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Digital Amplifier
Page 1 of 1

Page generation time: 0.099 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed