Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 3
adamsz16
Poziom 2
Post#1 19 Mar 2007 22:04  Autor tematu   

matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


Witam, zwarłem piny i wyskoczyły mi takie kody bo kontrolka check sie zapalała w czasie jazdy (nie zawsze tylko momentami), spróbuje je zlikwidowac z pamięci przez odłączenie minusowej klemy (po odłączeniu plusa - pokazywał się tylko 1500 jednokrotnie) ale po jeździe wyskoczyły oba ponownie.

W razie jak to nie pomoże to co zrobić odnosnie kodu 0340?

dzieki za podpowiedzi
P.S. auto normalnie jezdzi raz check sie zapala a raz nie...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
yaaro
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: -
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2694
Pomógł: 190
Ocena postów: 76
yaaro
Poziom 23
Post#2 20 Mar 2007 13:55    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Sprawdz okablowanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektro-car
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: warm.-maz.
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 22
elektro-car
Poziom 7
Post#3 20 Mar 2007 16:53    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


0340 usterka czujnika położenia wałka rozrządu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 3
adamsz16
Poziom 2
Post#4 20 Mar 2007 21:15  Autor tematu   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


no niestety dziś auto po ok 30 km nie chciało się po chwili postoju ponownie uruchomić, po ostygnięciu się udało; później po chwili w korku na powrocie zaczęło tracić iskrę i nie dało sie jechać - mój mechanik jednoznacznie wskazuje na MODUŁ APARATU ZAPŁON. i trzeba będzie chyba to wymienić, bo poza tym to jeździ sie normalnie tylko jak sie zagrzeje to ten czujnik Halla wariuje i niestety musi ostygnąć..
no nic, niestety awaria jak nie patrzeć, dzięki za odpowiedzi

p.s. dodam, że teraz check pali sie na okrągło i żadne kasowanie błędów przez odłączenie klemy nic nie daje

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektro-car
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: warm.-maz.
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 22
elektro-car
Poziom 7
Post#5 20 Mar 2007 21:25    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
procekkk
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Mrągowo, 3city
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 898
Pomógł: 38
Ocena postów: 10
procekkk
Poziom 20
Post#6 20 Mar 2007 21:57    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


jest to standardowa usterka w matizie - wymiana aparatu zaplonowego usunie ten problem - koszt ok 500zl
a esli chodzi o blad 1500 to jest to blad od klimy ale to dlatego ze klimy nie masz :P - standard - nie ma sie czym przejmowac

Dodano po 6 [minuty]:

elektro-car napisał:
Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...
nietety tak czy inaczej od aparatu zacznie bo CMP jest w aparacie zaplonowym, a jest to czujnik optyczny wiec tylko wymiana na nowy aparat wchodzi w gre

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
T/J
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 11 Kwi 2004
Posty: 359
Pomógł: 39
Ocena postów: 10
T/J
Poziom 17
Post#7 21 Mar 2007 12:26    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Witam
Usterka wskazuje na uszkodzony czujnik optyczny w aparacie zapłonowym.Nie musisz wymieniać całego aparatu wystarczy ten czujnik wymienić będzie znacznie taniej.Na Allegro są oferowane nowe z roczną gwarancją w przystępnej cenie.Tylko uwaga! są dwa rodzaje aparatów zapłonowych i mają inne te czujniki zanim kupisz sprawdź jaki masz.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
procekkk
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Mrągowo, 3city
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 898
Pomógł: 38
Ocena postów: 10
procekkk
Poziom 20
Post#8 21 Mar 2007 20:08    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


ale mimo wszystko zalecam wymiane aparatu bo jesli nie wymieniales nigdy samogo czujnika to nie radze probowac, przez mala nieuwage badz brak precyzji mozna go bardzo szybko bezpowrotnie uszkodzic,

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#9 21 Mar 2007 20:57    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


w tych matizach nie zawsze trzeba wymieniać nadajnik optyczny, czasami wystarcza go przemyć.
Zalewa go taka zółtawa maź, jak roztopiony wosk, która nie wiadomo skąd wypływa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 3
adamsz16
Poziom 2
Post#10 22 Mar 2007 17:56  Autor tematu   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


dziś wymieniłem cały moduł w autoryzowanym serwisie, troszkę to kosztowało ale już wszystko jest ok;
dzięki za posty wszystkim

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
procekkk
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Mrągowo, 3city
Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 898
Pomógł: 38
Ocena postów: 10
procekkk
Poziom 20
Post#11 22 Mar 2007 19:20    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pracuje w ASO Deawoo i duzo sie tego robi, wymiana aparatu byla najrozsadniejsza :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: kuj-pomorskie
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 89
Ocena postów: 1
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Post#12 28 Mar 2008 21:02    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Mam obecnie tez problem z bledem 0340 oraz 0115 ale to nie blad aparatu zaplonowego a czujnik polozenia walka rozrzadu a czujnik ten kosztuje okolo 200zl wiec nie rozumniem po co wymieniac aparat zaplonowy przy tym bledzie. W moim przypadku matiz za duzo pali,ponad 8 litrow , oraz nieraz brakuje mu sily,poza tym nie ma problemow z odpalaniem,nie szarpie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: kuj-pomorskie
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 89
Ocena postów: 1
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Post#13 28 Mar 2008 21:25    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Racja musze rozebrac aparat zaplonowy i przedmuchac czujnik optyczny, moze pomoze

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
rez_77
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: szczecin
Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 13
Ocena postów: 4
rez_77
Poziom 5
Post#14 03 Cze 2008 07:56    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pytanie nie dokonca w temacie. mam podobny problem z matizem i przymierzam się do odczytania kodu błędu - pytanie jak się ten kod przelicza? mam liczyć mignięcia kontrolki ....????

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: kuj-pomorskie
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 89
Ocena postów: 1
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Post#15 03 Cze 2008 23:02    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


WIecej na ten temat znajdziesz na matiz.autokacik.pl W tym jak odczytywac bledy.Liczy sie migniecia kontrolki check

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Matiz - jak odczytać kody? (7)
Matiz pali się AIRBAG, jak usunąć kody błędów? podpięcie? (2)
Daewoo Matiz błąd 1500 strzela w tłumik (4)
Chevrolet Matiz - kody błyskowe (4)
Kody migowe Matiz co to jest CTS (19)
Matiz kody błyskowe - potrzebny opis (5)
golf VI - Jak usunąc filtr DPF (17)
Wyniki testu Planetem - jak usunąc usterki (18)
Fiesta Kody błędów. Jak odczytać kody? (6)
Vectra C 2002r 2.2 benz błąd 0340 (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS