Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical ->matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
adamsz16
Level 2
Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3
adamsz16
Level 2
Post#1 19 Mar 2007 22:04  Topic author   

matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


Witam, zwarłem piny i wyskoczyły mi takie kody bo kontrolka check sie zapalała w czasie jazdy (nie zawsze tylko momentami), spróbuje je zlikwidowac z pamięci przez odłączenie minusowej klemy (po odłączeniu plusa - pokazywał się tylko 1500 jednokrotnie) ale po jeździe wyskoczyły oba ponownie.

W razie jak to nie pomoże to co zrobić odnosnie kodu 0340?

dzieki za podpowiedzi
P.S. auto normalnie jezdzi raz check sie zapala a raz nie...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
yaaro
Level 33
Location: -
Joined: 28 Sep 2005
Posts: 2736
Helped: 191
Post rating: 129
yaaro
Level 33
Post#2 20 Mar 2007 13:55    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Sprawdz okablowanie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elektro-car
Level 10
Location: warm.-maz.
Joined: 04 Mar 2007
Posts: 22
elektro-car
Level 10
Post#3 20 Mar 2007 16:53    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


0340 usterka czujnika położenia wałka rozrządu

Helpful post? + 0
Back to top
adamsz16
Level 2
Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3
adamsz16
Level 2
Post#4 20 Mar 2007 21:15  Topic author   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


no niestety dziś auto po ok 30 km nie chciało się po chwili postoju ponownie uruchomić, po ostygnięciu się udało; później po chwili w korku na powrocie zaczęło tracić iskrę i nie dało sie jechać - mój mechanik jednoznacznie wskazuje na MODUŁ APARATU ZAPŁON. i trzeba będzie chyba to wymienić, bo poza tym to jeździ sie normalnie tylko jak sie zagrzeje to ten czujnik Halla wariuje i niestety musi ostygnąć..
no nic, niestety awaria jak nie patrzeć, dzięki za odpowiedzi

p.s. dodam, że teraz check pali sie na okrągło i żadne kasowanie błędów przez odłączenie klemy nic nie daje

Helpful post? + 0
Back to top
elektro-car
Level 10
Location: warm.-maz.
Joined: 04 Mar 2007
Posts: 22
elektro-car
Level 10
Post#5 20 Mar 2007 21:25    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
procekkk
Level 24
Location: Mrągowo, 3city
Joined: 13 Nov 2005
Posts: 934
Helped: 39
Post rating: 19
procekkk
Level 24
Post#6 20 Mar 2007 21:57    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


jest to standardowa usterka w matizie - wymiana aparatu zaplonowego usunie ten problem - koszt ok 500zl
a esli chodzi o blad 1500 to jest to blad od klimy ale to dlatego ze klimy nie masz :P - standard - nie ma sie czym przejmowac

Dodano po 6 [minuty]:

elektro-car wrote:
Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...
nietety tak czy inaczej od aparatu zacznie bo CMP jest w aparacie zaplonowym, a jest to czujnik optyczny wiec tylko wymiana na nowy aparat wchodzi w gre

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
T/J
Level 21
Joined: 11 Apr 2004
Posts: 359
Helped: 39
Post rating: 19
T/J
Level 21
Post#7 21 Mar 2007 12:26    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Witam
Usterka wskazuje na uszkodzony czujnik optyczny w aparacie zapłonowym.Nie musisz wymieniać całego aparatu wystarczy ten czujnik wymienić będzie znacznie taniej.Na Allegro są oferowane nowe z roczną gwarancją w przystępnej cenie.Tylko uwaga! są dwa rodzaje aparatów zapłonowych i mają inne te czujniki zanim kupisz sprawdź jaki masz.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
procekkk
Level 24
Location: Mrągowo, 3city
Joined: 13 Nov 2005
Posts: 934
Helped: 39
Post rating: 19
procekkk
Level 24
Post#8 21 Mar 2007 20:08    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


ale mimo wszystko zalecam wymiane aparatu bo jesli nie wymieniales nigdy samogo czujnika to nie radze probowac, przez mala nieuwage badz brak precyzji mozna go bardzo szybko bezpowrotnie uszkodzic,

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#9 21 Mar 2007 20:57    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


w tych matizach nie zawsze trzeba wymieniać nadajnik optyczny, czasami wystarcza go przemyć.
Zalewa go taka zółtawa maź, jak roztopiony wosk, która nie wiadomo skąd wypływa.

Helpful post? + 0
Back to top
adamsz16
Level 2
Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3
adamsz16
Level 2
Post#10 22 Mar 2007 17:56  Topic author   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


dziś wymieniłem cały moduł w autoryzowanym serwisie, troszkę to kosztowało ale już wszystko jest ok;
dzięki za posty wszystkim

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
procekkk
Level 24
Location: Mrągowo, 3city
Joined: 13 Nov 2005
Posts: 934
Helped: 39
Post rating: 19
procekkk
Level 24
Post#11 22 Mar 2007 19:20    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pracuje w ASO Deawoo i duzo sie tego robi, wymiana aparatu byla najrozsadniejsza :)

Helpful post? + 0
Back to top
VIOLATOR-DM
Level 12
Location: kuj-pomorskie
Joined: 21 May 2006
Posts: 89
Post rating: 1
VIOLATOR-DM
Level 12
Post#12 28 Mar 2008 21:02    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Mam obecnie tez problem z bledem 0340 oraz 0115 ale to nie blad aparatu zaplonowego a czujnik polozenia walka rozrzadu a czujnik ten kosztuje okolo 200zl wiec nie rozumniem po co wymieniac aparat zaplonowy przy tym bledzie. W moim przypadku matiz za duzo pali,ponad 8 litrow , oraz nieraz brakuje mu sily,poza tym nie ma problemow z odpalaniem,nie szarpie.

Helpful post? + 0
Back to top
VIOLATOR-DM
Level 12
Location: kuj-pomorskie
Joined: 21 May 2006
Posts: 89
Post rating: 1
VIOLATOR-DM
Level 12
Post#13 28 Mar 2008 21:25    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Racja musze rozebrac aparat zaplonowy i przedmuchac czujnik optyczny, moze pomoze

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
rez_77
Level 10
Location: szczecin
Joined: 04 Sep 2006
Posts: 13
Post rating: 4
rez_77
Level 10
Post#14 03 Jun 2008 07:56    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pytanie nie dokonca w temacie. mam podobny problem z matizem i przymierzam się do odczytania kodu błędu - pytanie jak się ten kod przelicza? mam liczyć mignięcia kontrolki ....????

Helpful post? + +1
Back to top
VIOLATOR-DM
Level 12
Location: kuj-pomorskie
Joined: 21 May 2006
Posts: 89
Post rating: 1
VIOLATOR-DM
Level 12
Post#15 03 Jun 2008 23:02    

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


WIecej na ten temat znajdziesz na matiz.autokacik.pl W tym jak odczytywac bledy.Liczy sie migniecia kontrolki check

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?
Page 1 of 1

Similar topics to matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?

Matiz - jak odczytać kody? (7)
Matiz pali się AIRBAG, jak usunąć kody błędów? podpięcie? (2)
Daewoo Matiz błąd 1500 strzela w tłumik (4)
Chevrolet Matiz - kody błyskowe (4)
Kody migowe Matiz co to jest CTS (19)
Matiz kody błyskowe - potrzebny opis (5)
golf VI - Jak usunąc filtr DPF (17)
Wyniki testu Planetem - jak usunąc usterki (18)
Fiesta Kody błędów. Jak odczytać kody? (6)
Vectra C 2002r 2.2 benz błąd 0340 (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.071 seconds