Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?
Author
Message
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2007 22:04   

matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


Witam, zwarłem piny i wyskoczyły mi takie kody bo kontrolka check sie zapalała w czasie jazdy (nie zawsze tylko momentami), spróbuje je zlikwidowac z pamięci przez odłączenie minusowej klemy (po odłączeniu plusa - pokazywał się tylko 1500 jednokrotnie) ale po jeździe wyskoczyły oba ponownie.

W razie jak to nie pomoże to co zrobić odnosnie kodu 0340?

dzieki za podpowiedzi
P.S. auto normalnie jezdzi raz check sie zapala a raz nie...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 22:04   





Back to top
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Sep 2005
Posts: 2665
Location: -

Post#2 20 Mar 2007 13:55   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Sprawdz okablowanie.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektro-car
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 04 Mar 2007
Posts: 22
Location: warm.-maz.

Post#3 20 Mar 2007 16:53   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


0340 usterka czujnika położenia wałka rozrządu

Helpful message? + -

Back to top
   
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3

Post#4 Post from the author of the topic 20 Mar 2007 21:15   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


no niestety dziś auto po ok 30 km nie chciało się po chwili postoju ponownie uruchomić, po ostygnięciu się udało; później po chwili w korku na powrocie zaczęło tracić iskrę i nie dało sie jechać - mój mechanik jednoznacznie wskazuje na MODUŁ APARATU ZAPŁON. i trzeba będzie chyba to wymienić, bo poza tym to jeździ sie normalnie tylko jak sie zagrzeje to ten czujnik Halla wariuje i niestety musi ostygnąć..
no nic, niestety awaria jak nie patrzeć, dzięki za odpowiedzi

p.s. dodam, że teraz check pali sie na okrągło i żadne kasowanie błędów przez odłączenie klemy nic nie daje

Helpful message? + -

Back to top
   
elektro-car
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 04 Mar 2007
Posts: 22
Location: warm.-maz.

Post#5 20 Mar 2007 21:25   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...

Helpful message? + -

Back to top
   
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 890
Location: Mrągowo, 3city

Post#6 20 Mar 2007 21:57   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


jest to standardowa usterka w matizie - wymiana aparatu zaplonowego usunie ten problem - koszt ok 500zl
a esli chodzi o blad 1500 to jest to blad od klimy ale to dlatego ze klimy nie masz Razz - standard - nie ma sie czym przejmowac

Dodano po 6 [minuty]:

elektro-car wrote:
Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...
nietety tak czy inaczej od aparatu zacznie bo CMP jest w aparacie zaplonowym, a jest to czujnik optyczny wiec tylko wymiana na nowy aparat wchodzi w gre

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2007 21:57   





Back to top
   
T/J
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 358

Post#7 21 Mar 2007 12:26   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Witam
Usterka wskazuje na uszkodzony czujnik optyczny w aparacie zapłonowym.Nie musisz wymieniać całego aparatu wystarczy ten czujnik wymienić będzie znacznie taniej.Na Allegro są oferowane nowe z roczną gwarancją w przystępnej cenie.Tylko uwaga! są dwa rodzaje aparatów zapłonowych i mają inne te czujniki zanim kupisz sprawdź jaki masz.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2007 12:26   





Back to top
   
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 890
Location: Mrągowo, 3city

Post#8 21 Mar 2007 20:08   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


ale mimo wszystko zalecam wymiane aparatu bo jesli nie wymieniales nigdy samogo czujnika to nie radze probowac, przez mala nieuwage badz brak precyzji mozna go bardzo szybko bezpowrotnie uszkodzic,

Helpful message? + -

Back to top
   
Removed






Post#9 21 Mar 2007 20:57   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


w tych matizach nie zawsze trzeba wymieniać nadajnik optyczny, czasami wystarcza go przemyć.
Zalewa go taka zółtawa maź, jak roztopiony wosk, która nie wiadomo skąd wypływa.

Helpful message? + -

Back to top
   
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3

Post#10 Post from the author of the topic 22 Mar 2007 17:56   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


dziś wymieniłem cały moduł w autoryzowanym serwisie, troszkę to kosztowało ale już wszystko jest ok;
dzięki za posty wszystkim

Helpful message? + -

Back to top
   
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 13 Nov 2005
Posts: 890
Location: Mrągowo, 3city

Post#11 22 Mar 2007 19:20   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pracuje w ASO Deawoo i duzo sie tego robi, wymiana aparatu byla najrozsadniejsza Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 May 2006
Posts: 86
Location: kuj-pomorskie

Post#12 28 Mar 2008 21:02   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Mam obecnie tez problem z bledem 0340 oraz 0115 ale to nie blad aparatu zaplonowego a czujnik polozenia walka rozrzadu a czujnik ten kosztuje okolo 200zl wiec nie rozumniem po co wymieniac aparat zaplonowy przy tym bledzie. W moim przypadku matiz za duzo pali,ponad 8 litrow , oraz nieraz brakuje mu sily,poza tym nie ma problemow z odpalaniem,nie szarpie.

Helpful message? + -

Back to top
   
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 May 2006
Posts: 86
Location: kuj-pomorskie

Post#13 28 Mar 2008 21:25   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Racja musze rozebrac aparat zaplonowy i przedmuchac czujnik optyczny, moze pomoze

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Mar 2008 21:25   





Back to top
   
rez_77
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Sep 2006
Posts: 13
Location: szczecin

Post#14 03 Jun 2008 07:56   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pytanie nie dokonca w temacie. mam podobny problem z matizem i przymierzam się do odczytania kodu błędu - pytanie jak się ten kod przelicza? mam liczyć mignięcia kontrolki ....????

Helpful message? + -

Back to top
   
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 21 May 2006
Posts: 86
Location: kuj-pomorskie

Post#15 03 Jun 2008 23:02   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


WIecej na ten temat znajdziesz na matiz.autokacik.pl W tym jak odczytywac bledy.Liczy sie migniecia kontrolki check

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?
Page 1 of 1
Similar topics
Matiz - jak odczytać kody? (7)
Matiz pali się AIRBAG, jak usunąć kody błędów? podpięcie? (2)
Daewoo Matiz błąd 1500 strzela w tłumik (4)
Chevrolet Matiz - kody błyskowe (4)
Kody migowe Matiz co to jest CTS (19)
Matiz kody błyskowe - potrzebny opis (5)
golf VI - Jak usunąc filtr DPF (17)
Wyniki testu Planetem - jak usunąc usterki (18)
Fiesta Kody błędów. Jak odczytać kody? (6)
Vectra C 2002r 2.2 benz błąd 0340 (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl topic RSS feed