Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?
Autor
Wiadomość
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 3

Post#1 Post autora tematu 19 Mar 2007 23:04   

matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?


Witam, zwarłem piny i wyskoczyły mi takie kody bo kontrolka check sie zapalała w czasie jazdy (nie zawsze tylko momentami), spróbuje je zlikwidowac z pamięci przez odłączenie minusowej klemy (po odłączeniu plusa - pokazywał się tylko 1500 jednokrotnie) ale po jeździe wyskoczyły oba ponownie.

W razie jak to nie pomoże to co zrobić odnosnie kodu 0340?

dzieki za podpowiedzi
P.S. auto normalnie jezdzi raz check sie zapala a raz nie...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 23:04   





Powrót do góry
   
yaaro
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2658
Miasto: -

Post#2 20 Mar 2007 14:55   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Sprawdz okablowanie.
Powrót do góry
   
elektro-car
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 22
Miasto: warm.-maz.

Post#3 20 Mar 2007 17:53   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


0340 usterka czujnika położenia wałka rozrządu
Powrót do góry
   
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 3

Post#4 Post autora tematu 20 Mar 2007 22:15   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


no niestety dziś auto po ok 30 km nie chciało się po chwili postoju ponownie uruchomić, po ostygnięciu się udało; później po chwili w korku na powrocie zaczęło tracić iskrę i nie dało sie jechać - mój mechanik jednoznacznie wskazuje na MODUŁ APARATU ZAPŁON. i trzeba będzie chyba to wymienić, bo poza tym to jeździ sie normalnie tylko jak sie zagrzeje to ten czujnik Halla wariuje i niestety musi ostygnąć..
no nic, niestety awaria jak nie patrzeć, dzięki za odpowiedzi

p.s. dodam, że teraz check pali sie na okrągło i żadne kasowanie błędów przez odłączenie klemy nic nie daje
Powrót do góry
   
elektro-car
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 22
Miasto: warm.-maz.

Post#5 20 Mar 2007 22:25   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...
Powrót do góry
   
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 888
Miasto: Mrągowo, 3city

Post#6 20 Mar 2007 22:57   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


jest to standardowa usterka w matizie - wymiana aparatu zaplonowego usunie ten problem - koszt ok 500zl
a esli chodzi o blad 1500 to jest to blad od klimy ale to dlatego ze klimy nie masz :P - standard - nie ma sie czym przejmowac

Dodano po 6 [minuty]:

elektro-car napisał:
Skoro usterka występuje w systemie to jak mają się błędy skasować? Błędy skasują się jedynie wtedy gdy były chwilowe, a nie jeżeli występują cały czas. Ja bym zaczął od tego czujnika, a nie aparat zapłonowy...
nietety tak czy inaczej od aparatu zacznie bo CMP jest w aparacie zaplonowym, a jest to czujnik optyczny wiec tylko wymiana na nowy aparat wchodzi w gre
Powrót do góry
   
T/J
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 11 Kwi 2004
Posty: 358

Post#7 21 Mar 2007 13:26   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Witam
Usterka wskazuje na uszkodzony czujnik optyczny w aparacie zapłonowym.Nie musisz wymieniać całego aparatu wystarczy ten czujnik wymienić będzie znacznie taniej.Na Allegro są oferowane nowe z roczną gwarancją w przystępnej cenie.Tylko uwaga! są dwa rodzaje aparatów zapłonowych i mają inne te czujniki zanim kupisz sprawdź jaki masz.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2007 13:26   





Powrót do góry
   
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 888
Miasto: Mrągowo, 3city

Post#8 21 Mar 2007 21:08   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


ale mimo wszystko zalecam wymiane aparatu bo jesli nie wymieniales nigdy samogo czujnika to nie radze probowac, przez mala nieuwage badz brak precyzji mozna go bardzo szybko bezpowrotnie uszkodzic,
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2007 21:08   





Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#9 21 Mar 2007 21:57   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


w tych matizach nie zawsze trzeba wymieniać nadajnik optyczny, czasami wystarcza go przemyć.
Zalewa go taka zółtawa maź, jak roztopiony wosk, która nie wiadomo skąd wypływa.
Powrót do góry
   
adamsz16
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 18 Mar 2007
Posty: 3

Post#10 Post autora tematu 22 Mar 2007 18:56   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


dziś wymieniłem cały moduł w autoryzowanym serwisie, troszkę to kosztowało ale już wszystko jest ok;
dzięki za posty wszystkim
Powrót do góry
   
procekkk
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Lis 2005
Posty: 888
Miasto: Mrągowo, 3city

Post#11 22 Mar 2007 20:20   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pracuje w ASO Deawoo i duzo sie tego robi, wymiana aparatu byla najrozsadniejsza :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2007 20:20   





Powrót do góry
   
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 83
Miasto: kuj-pomorskie

Post#12 28 Mar 2008 22:02   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Mam obecnie tez problem z bledem 0340 oraz 0115 ale to nie blad aparatu zaplonowego a czujnik polozenia walka rozrzadu a czujnik ten kosztuje okolo 200zl wiec nie rozumniem po co wymieniac aparat zaplonowy przy tym bledzie. W moim przypadku matiz za duzo pali,ponad 8 litrow , oraz nieraz brakuje mu sily,poza tym nie ma problemow z odpalaniem,nie szarpie.
Powrót do góry
   
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 83
Miasto: kuj-pomorskie

Post#13 28 Mar 2008 22:25   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Racja musze rozebrac aparat zaplonowy i przedmuchac czujnik optyczny, moze pomoze
Powrót do góry
   
rez_77
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Wrz 2006
Posty: 13
Miasto: szczecin

Post#14 03 Cze 2008 07:56   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


Pytanie nie dokonca w temacie. mam podobny problem z matizem i przymierzam się do odczytania kodu błędu - pytanie jak się ten kod przelicza? mam liczyć mignięcia kontrolki ....????
Powrót do góry
   
VIOLATOR-DM
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 83
Miasto: kuj-pomorskie

Post#15 03 Cze 2008 23:02   

Re: matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0


WIecej na ten temat znajdziesz na matiz.autokacik.pl W tym jak odczytywac bledy.Liczy sie migniecia kontrolki check
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> matiz kody 1500 i 0340-jak usunąc z pamięci? co z kodem0340?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Vectra C 2002r 2.2 benz błąd 0340 (4)
matiz - Daewoo Matiz zgasł i nie odpala (9)
Fiesta Kody błędów. Jak odczytać kody? (6)
Wyniki testu Planetem - jak usunąc usterki (18)
Kody migowe Matiz co to jest CTS (19)
Daewoo Matiz błąd 1500 strzela w tłumik (4)
Chevrolet Matiz - kody błyskowe (4)
Matiz kody błyskowe (5)
Matiz pali się AIRBAG, jak usunąć kody błędów? podpięcie? (2)
Matiz - jak odczytać kody? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony