Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Radio lampowe - Pionier?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektronika Retro ->Radio lampowe - Pionier? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#1 19 Mar 2007 23:11  Autor tematu   

Radio lampowe - Pionier?


Witam
Dostałem stare radio lampowe. Nie wiem jakie, podejrzewam że jest to Pionier. Znalazłem schematy w necie na Fonarze, pasują lampy. No i problem w tym że cewki zostały pogryzione, podejrzewam ze przez myszy i kondensator strojeniowy jest brudny i niektóre kondensatory z jakąś smołą czy czarną bliżej niezidentyfikowaną mi substancją są popękane.
Czy ma może ktoś wiedzę jak nawinąć te cewki? Czytałem trochę o naprawie retro ale nie bardzo wiem jak ożywić to radyjko. Symbole lamp to: UY1N, UBL-21, dwie UCH 21. Wiem że rozwalić jest zawsze czas i to żadna sztuka ale naprawić i zestroić to by było coś Very Happy
Proszę o rady i wskazówki
pozdrawiam

a jakby co to będzie fajna obudowa na piecyk

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 851
Miasto: lodz

aktyp
Poziom 20
Post#2 22 Mar 2007 17:23    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Spróbuj uruchomić odbiornik na falach krótkich tam są grubsze przewody nawojowe które myszy nie gryzą, nawijanie samemu jest niemozliwe w warunkach domowych, znajdz na allegro jakiś przełącznik lub całe radio na części.

Dodano po 4 [minuty]:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=178241742

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tszczesn
Specjalista-oldradio
Specjalista-oldradio


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 2261
Miasto: Warszawa

tszczesn
Specjalista-oldradio
Post#3 22 Mar 2007 18:45Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


aktyp napisał:
tam są grubsze przewody nawojowe które myszy nie gryzą,


Chciałbym zobaczyć te gryzące przewody Smile

aktyp napisał:
nawijanie samemu jest niemozliwe w warunkach domowych, znajdz na allegro jakiś przełącznik lub całe radio na części.


A tam niemozliwe, niewygodne i upierdliwe, ilość zwojów musisz okreslić eksperymentalnie, bo nie masz danyc rdzenia. Jak masz mostek do cewek to nie bedzie to trudne. Indukcyności możesz sobie policzyć, zakładając, że maksymalna pojemność kondensatora zmiennego to 500pF. Ale znacznie prościej jest kupić ruinę z dobrymi cewkami na części, lub sam przełącznik z cewkami, co jakiś czas pojawiaja się na Allegro.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 851
Miasto: lodz

aktyp
Poziom 20
Post#4 23 Mar 2007 15:45    

Re: Radio lampowe - Pionier?


tszczesn;
to samo napisałem troszkę wyżej CEWKI OD FAL KRÓTKICH SĄ NAWINIĘTE GRUBSZYM PRZEWODEM co im jakoś nie smakuje doświadczyłem tego osobiśćie na kilku odbiornikach radiowych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#5 12 Lis 2008 18:35  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Przepraszam za ponad roczna nieobecność w swoim temacie. Ale ciężko było mi się zebrać za to radio teraz postanawiam sie solidnie wziąść za nie. Próbowałem je odpalać i nic nie gra na żadnych falach. Patrząc na nie takie pytanie mnie nachodzi: czy te złote zalane jakąś czarną smołą to trzeba wymienić? nie wyglądają ciekawie z góry dziękuje za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Czarne elektrolity:P

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 860
Miasto: Wrocław

Bobekmaster
Poziom 20
Post#6 12 Lis 2008 18:40Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Prawdopodobnie nie trzeba ich wymieniać. Najwyżej ten przy lampie UBL21.

Sprawdź czy działa końcówka m.cz, sprawdź potencjometr(wyczyść go).
Po dotknięciu izolowanym wkrętakiem którejś z końcówek potencjometru powinno być coś słychać.

Jak już cokolwiek zagra, to powiedz których cewek ci brakuje to ci dam oryginalne.

Porób foty tych cewek i kondensatorów.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#7 12 Lis 2008 19:29Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Sprawdź, czy wszystkie lampy się żarzą oraz pozycję przełącznika napięć. Usuń kurz i brud, sprawdź czy nie ma zwarć. Wszystkie rezystory i kondensatory posprawdzaj, elektrolity zaformuj. Ich zgodność ze schematem też. Jeśli ta część zadania została wykonana, to zmierz napięcie na pierwszym kondensatorze filtru względem metalowego chassis.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#8 12 Lis 2008 21:53  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Wyczyściłem wszystko z pajęczyn, kurzu i brudu. Lampy żarzą wszystkie. M. cz. sprawdzę na weekendzie dopiero bo studiuje i cały tydzień jestem poza domem. Może to głupie pytanie, ale na czym polega formatowanie elektrolitów? Aha i czy kondensator strojeniowy można czyścić preparatem do styków lub potencjometrów? Jest aluminiowy i trochę zaśniedziały a jak nie to czym to najlepiej wyczyścić? a może lepiej nie ruszać? dziękuje za odpowiedzi:)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 860
Miasto: Wrocław

Bobekmaster
Poziom 20
Post#9 13 Lis 2008 00:39    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Najlepiej jakbyś w weekend porobił dokładne foty. Tak nie widząc cieżko coś doradzić.

Kondensatora nie psikaj kontaktem. Właśnie tam nie ma być kontaktu miedzy blaszkami. Nie powinny sie stykać. Jeśli chodzi o szary nalot, to normalka, i nie ma co ruszać,

Kondesator podłacza sie do źródła napięcia stałego, poprzez rezystor ograniczajacy prąd. Koterolując prąd i temperature podnosimy powoli napięcie aż do znamionowego.
To radio nie jest chyba aż tak stare ze trzeba formować.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#10 13 Lis 2008 00:59  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


To na razie sie wstrzymam z tym formowaniem, szukałem schematu do tego radyjka i żaden nie opisanych cewek, może ma ktoś dokładniejszy schemat. http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=49 tutaj jest radio najbardziej przypominające moje, tylko ja mam koloru czarnego. Oprócz koloru to jest identyczne:)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 860
Miasto: Wrocław

Bobekmaster
Poziom 20
Post#11 13 Lis 2008 01:19Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Schemat jak w każdym innym pionierze. Układowo były prawie takie same.
http://oldradio.pl/index.php?page_id=7

O co chodzi z opisaniem cewek? Chodzi ci o dane nawojowe, czy o to która co robi?

Pzodrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#12 13 Lis 2008 07:18    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Bobekmaster napisał:

To radio nie jest chyba aż tak stare ze trzeba formować.

Jest to bardzo przydatne. Tym bardziej, że w prostowniku siedzi lampa, którą łatwo przeciążyć - dzięki właśnie rozformowanemu kondensatorowi.

Arrow onyx1944
Opisy formowania kondensatorów były podawane wielokrotnie, poszukaj.
Jeśli chcesz dane nawojowe cewek, mogę porobić stosowne fotki.

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
krel
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 191
Miasto: Cieszyn

krel
Poziom 14
Post#13 13 Lis 2008 08:28Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Dane nawojowe cewek znajdziesz w Arrow tym temacie

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#14 13 Lis 2008 16:44  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Dziękuje o te dane mi chodziło, mam tylko nadzieje ze poznam która to która cewka i jaki typ Pioniera. Z formowaniem elektrolitów sobie raczej poradzę tylko nie bardzo wiem co to jest nawijanie komórkowe i koszykowe. zamieszczam jak mniej więcej wyglądaj te cewki typu L1 są nawinięte cieniutkim drutem i zniszczone przez myszy i raczej trzeba je przewinąć lub wymienić a L2 to nie wiem są nawinięte grubym drutem (pewnie do fal krótkich) ale ten drut ma podejrzaną izolację jakaś taka papierowa czy szmaciankowa Trzeba je również przewijać? No i jeszcze są na tej płytce takie dziwne chyba bakelitowe, prostokątne płytki chyba kondensatory czy one też niszczeją ze starości?

Dodano po 34 [sekundy]:



Dodano po 3 [minuty]:

Cewki:

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 860
Miasto: Wrocław

Bobekmaster
Poziom 20
Post#15 13 Lis 2008 17:15Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Uruchom radio, na krótkich, bo cewki prawie zawsze są sprawne. Kondestatory to mikowe i zazwyczaj są sprawne, tylko nieraz obejmy puszczają.
Izolacją szmatkową sie nie przejmuj, ważne żeby drut był cały.

Jak uruchomisz na krótkich to napisz to ci wyślę cewki dla średnich i długich. Tylko napisz czy wszystkie masz zniszczone, czy część masz całych.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#16 13 Lis 2008 19:09Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Na każdej rurce z tworzywa sztucznego są dwa uzwojenia. W przypadku cewki L2 jedna z nich się rozsypała. Wykonana ona jest z bardzo cienkiej licy w.cz. toteż jest podatna na uszkodzenia.
Odnośnie cewek pozostałych zakresów - prawdą jest, że powinny one być nawijane koszykowo. Jednak nawinięcie takie jest praktycznie niemożliwe do uzyskania w warunkach domowych. Spotkałem się z kilkoma głosami, że można je nawinąć masowo i odbiornik będzie działać. Jak mi dobrze skleroza podpowiada, to był tu nawet taki temat, ale w roli głównej występowały cewki do Syreny - pogrzeb, poszperaj.
Jeśli masz możliwość załatwienia sobie oryginalnych cewek, to nawet się nie wahaj. Przy ich montażu pamiętać musisz o podłączeniu odpowiednich końców w odpowiednie miejsca.
Najpierw jednak radzę odpalić tor m.cz. - jest to do wykonania bez posiadania w/w cewek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#17 17 Lis 2008 18:02  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Witam po weekendzie niestety w domu nie mam neta i pisze dopiero teraz. Tragedia sie stała stłukłem lampę UY1N prostownicząCrying or Very sad
siedziałem coś do trzeciej w nocy tak mnie wciągnęło to naprawianie i przez nieuwagę spadła na podłogę i się stłukła i wypróżniła mało się nie popłakałem:(( . W mojej kolekcji jest około 200 lamp nie mam drugiej takiej:( bo są to głównie lampy z O TV. diod stosować nie chce więc poczekam aż zdobędę oryginalną lampę, toru m.cz. nie zdążyłem sprawdzić tyle co naprawiłem to trafo głośnikowe bo było przepalone lub przegryzione całe szczęście że uzwojenie pierwotne jest na wierzchu, niestety straciłem na to jeden zwój ale myślę że to nie wpłynie zbytnio na brzmienie. Tak więc odkładam naprawę Pioniera do bliżej nieokreślonego czasu:cry:
Zamieszczam jeszcze kilka fotek m.in cewek(jednej nie ma). Mam Lazuryta to może jego się czepie:P szkoda dziadusia rozwalać o postępach będę informował w innym temacie działu Lampy Retro Pozdrawiam wszystkich interesantów i dziękuje za pomoc i zainteresowanie.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#18 17 Lis 2008 18:03  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Sorki za format:|

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#19 17 Lis 2008 18:11Pomocny post    

Re: Radio lampowe - Pionier?


± Jeden zwój na uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego nie ma żadnego wpływu. Dorywczo możesz zastosować rezystor 500 omów/10W jako żarzenie UY1N oraz 1N4004 w szeregu z 220 omów do prostowania. Taki prymitywny układzik możesz polutować np. w cokole zbitej lampy prostowniczej Idea

Ps. Zmień sposób wstawienia fotek Arrow http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#20 17 Lis 2008 18:17  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Może jednak spróbuje z ta diodą, ale tak dorywczo choćby m.cz. sprawdzić o wynikach napisze za tydzień. Przepraszam za te fotki pozdrowienia

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tszczesn
Specjalista-oldradio
Specjalista-oldradio


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 2261
Miasto: Warszawa

tszczesn
Specjalista-oldradio
Post#21 19 Lis 2008 10:36    

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 napisał:
Może jednak spróbuje z ta diodą, ale tak dorywczo choćby m.cz. sprawdzić o wynikach napisze za tydzień. Przepraszam za te fotki pozdrowienia


Z tym, że zamiast 1N4004 lepiej użyj 1N4007, obędzie się wtedy bez efektów pirotechnicznych. A UY1N jest tania i łatwodostępna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#22 19 Lis 2008 14:43    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Cytat:
Z tym, że zamiast 1N4004 lepiej użyj 1N4007, obędzie się wtedy bez efektów pirotechnicznych. A UY1N jest tania i łatwodostępna.

Oczywiście, palcówka - miała być 1N4007.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 851
Miasto: lodz

aktyp
Poziom 20
Post#23 19 Lis 2008 16:46    

Re: Radio lampowe - Pionier?


Jeżeli posiadasz lampy TV. to do prób uzyj lampy PY-88 tylko trzeba oprawkę dodatkową dodać

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#24 19 Lis 2008 17:36  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


No mam sporo tych PY88 jeszce bodajże z diód EY86A i większą AZ1 Tylko kłopot chyba bedzie z żarzeniem, szeregowo jakiś rezystor? a gdzie można dostać tą lampę UY1N?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#25 19 Lis 2008 20:29    

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 napisał:
No mam sporo tych PY88 jeszce bodajże z diód EY86A i większą AZ1 Tylko kłopot chyba bedzie z żarzeniem, szeregowo jakiś rezystor? a gdzie można dostać tą lampę UY1N?

PY88 się kompletnie nie nadaje, jej prąd żarzenia wynosi 300mA, natomiast dla UY1N ten prąd jest trzykrotnie mniejszy. Jedyny wariant jej podmiany to dioda i dwa rezystory, o czym wcześniej wspomniałem.
AZ1 i EY86 odpadają w przedbiegach. Za UY1N podstawić możesz tylko UY1N, pomijając ewentualne egzotyczne zamienniki. Dostać ją można na bazarach tudzież na znanym portalu aukcyjnym Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 41
Miasto: Rymanów

onyx1944
Poziom 9
Post#26 19 Lis 2008 20:42  Autor tematu   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Też mi się tak wydawało, że to te lampy różnią się znacznie jeśli chodzi o żarzenie. A wracając do tej diody można zastosować jakąkolwiek krzemowa dużej mocy?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6940
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Post#27 19 Lis 2008 21:00    

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 napisał:
Też mi się tak wydawało, że to te lampy różnią się znacznie jeśli chodzi o żarzenie. A wracając do tej diody można zastosować jakąkolwiek krzemowa dużej mocy?

Prąd min. 0,5A
Napięcie wsteczne min. 500V.
Toteż nie o moc, a napięcie tu chodzi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tszczesn
Specjalista-oldradio
Specjalista-oldradio


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 2261
Miasto: Warszawa

tszczesn
Specjalista-oldradio
Post#28 20 Lis 2008 10:16    

Re: Radio lampowe - Pionier?


stołek_-92 napisał:
Napięcie wsteczne min. 500V.
Toteż nie o moc, a napięcie tu chodzi.


Nie 500V, a min 700V, a jeszcze lepiej 1000V. Amplituda sieci może dochodzić do 240V, czyli napięcie na diodzie może sięgać 680V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektronika Retro -> Radio lampowe - Pionier?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lampowe - Co to za radio? (5)
Radio lampowe Podhale - naprawa (48)
Radio lampowe samochodowe - identyfikacja (9)
Radio lampowe SABA WildBad 7 (2)
[Oddam] Radio lampowe jonatina (2)
Radio Lampowe EAW - kilka pytań (13)
Stare radio lampowe - wzmacniacz gitarowy? (18)
Najprostsze radio lampowe na fale długie (37)
Radio lampowe Philips-Sagitta 421 (15)
Lampowe radio Karioka pomoc w naprawie (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS