Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Radio lampowe - Pionier?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Radio lampowe - Pionier?
Author
Message
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2007 23:11   

Radio lampowe - Pionier?


Witam
Dostałem stare radio lampowe. Nie wiem jakie, podejrzewam że jest to Pionier. Znalazłem schematy w necie na Fonarze, pasują lampy. No i problem w tym że cewki zostały pogryzione, podejrzewam ze przez myszy i kondensator strojeniowy jest brudny i niektóre kondensatory z jakąś smołą czy czarną bliżej niezidentyfikowaną mi substancją są popękane.
Czy ma może ktoś wiedzę jak nawinąć te cewki? Czytałem trochę o naprawie retro ale nie bardzo wiem jak ożywić to radyjko. Symbole lamp to: UY1N, UBL-21, dwie UCH 21. Wiem że rozwalić jest zawsze czas i to żadna sztuka ale naprawić i zestroić to by było coś Very Happy
Proszę o rady i wskazówki
pozdrawiam

a jakby co to będzie fajna obudowa na piecyk

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2007 23:11   





Back to top
   
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 850
Location: lodz

Post#2 22 Mar 2007 17:23   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Spróbuj uruchomić odbiornik na falach krótkich tam są grubsze przewody nawojowe które myszy nie gryzą, nawijanie samemu jest niemozliwe w warunkach domowych, znajdz na allegro jakiś przełącznik lub całe radio na części.

Dodano po 4 [minuty]:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=178241742

Helpful message? + -

Back to top
   
tszczesn
Specjalista-oldradio
Specjalista-oldradio


Joined: 14 Jun 2005
Posts: 2259
Location: Warszawa

Post#3 22 Mar 2007 18:45helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


aktyp wrote:
tam są grubsze przewody nawojowe które myszy nie gryzą,


Chciałbym zobaczyć te gryzące przewody Smile

aktyp wrote:
nawijanie samemu jest niemozliwe w warunkach domowych, znajdz na allegro jakiś przełącznik lub całe radio na części.


A tam niemozliwe, niewygodne i upierdliwe, ilość zwojów musisz okreslić eksperymentalnie, bo nie masz danyc rdzenia. Jak masz mostek do cewek to nie bedzie to trudne. Indukcyności możesz sobie policzyć, zakładając, że maksymalna pojemność kondensatora zmiennego to 500pF. Ale znacznie prościej jest kupić ruinę z dobrymi cewkami na części, lub sam przełącznik z cewkami, co jakiś czas pojawiaja się na Allegro.

Helpful message? + -

Back to top
   
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 850
Location: lodz

Post#4 23 Mar 2007 15:45   

Re: Radio lampowe - Pionier?


tszczesn;
to samo napisałem troszkę wyżej CEWKI OD FAL KRÓTKICH SĄ NAWINIĘTE GRUBSZYM PRZEWODEM co im jakoś nie smakuje doświadczyłem tego osobiśćie na kilku odbiornikach radiowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#5 Post from the author of the topic 12 Nov 2008 18:35   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Przepraszam za ponad roczna nieobecność w swoim temacie. Ale ciężko było mi się zebrać za to radio teraz postanawiam sie solidnie wziąść za nie. Próbowałem je odpalać i nic nie gra na żadnych falach. Patrząc na nie takie pytanie mnie nachodzi: czy te złote zalane jakąś czarną smołą to trzeba wymienić? nie wyglądają ciekawie z góry dziękuje za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Czarne elektrolity:P

Helpful message? + -

Back to top
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 860
Location: Wrocław

Post#6 12 Nov 2008 18:40helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Prawdopodobnie nie trzeba ich wymieniać. Najwyżej ten przy lampie UBL21.

Sprawdź czy działa końcówka m.cz, sprawdź potencjometr(wyczyść go).
Po dotknięciu izolowanym wkrętakiem którejś z końcówek potencjometru powinno być coś słychać.

Jak już cokolwiek zagra, to powiedz których cewek ci brakuje to ci dam oryginalne.

Porób foty tych cewek i kondensatorów.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#7 12 Nov 2008 19:29helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Sprawdź, czy wszystkie lampy się żarzą oraz pozycję przełącznika napięć. Usuń kurz i brud, sprawdź czy nie ma zwarć. Wszystkie rezystory i kondensatory posprawdzaj, elektrolity zaformuj. Ich zgodność ze schematem też. Jeśli ta część zadania została wykonana, to zmierz napięcie na pierwszym kondensatorze filtru względem metalowego chassis.

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#8 Post from the author of the topic 12 Nov 2008 21:53   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Wyczyściłem wszystko z pajęczyn, kurzu i brudu. Lampy żarzą wszystkie. M. cz. sprawdzę na weekendzie dopiero bo studiuje i cały tydzień jestem poza domem. Może to głupie pytanie, ale na czym polega formatowanie elektrolitów? Aha i czy kondensator strojeniowy można czyścić preparatem do styków lub potencjometrów? Jest aluminiowy i trochę zaśniedziały a jak nie to czym to najlepiej wyczyścić? a może lepiej nie ruszać? dziękuje za odpowiedzi:)

Helpful message? + -

Back to top
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 860
Location: Wrocław

Post#9 13 Nov 2008 00:39   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Najlepiej jakbyś w weekend porobił dokładne foty. Tak nie widząc cieżko coś doradzić.

Kondensatora nie psikaj kontaktem. Właśnie tam nie ma być kontaktu miedzy blaszkami. Nie powinny sie stykać. Jeśli chodzi o szary nalot, to normalka, i nie ma co ruszać,

Kondesator podłacza sie do źródła napięcia stałego, poprzez rezystor ograniczajacy prąd. Koterolując prąd i temperature podnosimy powoli napięcie aż do znamionowego.
To radio nie jest chyba aż tak stare ze trzeba formować.

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#10 Post from the author of the topic 13 Nov 2008 00:59   

Re: Radio lampowe - Pionier?


To na razie sie wstrzymam z tym formowaniem, szukałem schematu do tego radyjka i żaden nie opisanych cewek, może ma ktoś dokładniejszy schemat. http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=49 tutaj jest radio najbardziej przypominające moje, tylko ja mam koloru czarnego. Oprócz koloru to jest identyczne:)

Helpful message? + -

Back to top
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 860
Location: Wrocław

Post#11 13 Nov 2008 01:19helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Schemat jak w każdym innym pionierze. Układowo były prawie takie same.
http://oldradio.pl/index.php?page_id=7

O co chodzi z opisaniem cewek? Chodzi ci o dane nawojowe, czy o to która co robi?

Pzodrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Nov 2008 01:19helpful post - solution   





Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#12 13 Nov 2008 07:18   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Bobekmaster wrote:

To radio nie jest chyba aż tak stare ze trzeba formować.

Jest to bardzo przydatne. Tym bardziej, że w prostowniku siedzi lampa, którą łatwo przeciążyć - dzięki właśnie rozformowanemu kondensatorowi.

Arrow onyx1944
Opisy formowania kondensatorów były podawane wielokrotnie, poszukaj.
Jeśli chcesz dane nawojowe cewek, mogę porobić stosowne fotki.

Helpful message? + -

Back to top
   
krel
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 29 Dec 2007
Posts: 188
Location: Cieszyn

Post#13 13 Nov 2008 08:28helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Dane nawojowe cewek znajdziesz w Arrow tym temacie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Nov 2008 08:28helpful post - solution   





Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#14 Post from the author of the topic 13 Nov 2008 16:44   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Dziękuje o te dane mi chodziło, mam tylko nadzieje ze poznam która to która cewka i jaki typ Pioniera. Z formowaniem elektrolitów sobie raczej poradzę tylko nie bardzo wiem co to jest nawijanie komórkowe i koszykowe. zamieszczam jak mniej więcej wyglądaj te cewki typu L1 są nawinięte cieniutkim drutem i zniszczone przez myszy i raczej trzeba je przewinąć lub wymienić a L2 to nie wiem są nawinięte grubym drutem (pewnie do fal krótkich) ale ten drut ma podejrzaną izolację jakaś taka papierowa czy szmaciankowa Trzeba je również przewijać? No i jeszcze są na tej płytce takie dziwne chyba bakelitowe, prostokątne płytki chyba kondensatory czy one też niszczeją ze starości?

Dodano po 34 [sekundy]:



Dodano po 3 [minuty]:

Cewki:

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 20 Jan 2006
Posts: 860
Location: Wrocław

Post#15 13 Nov 2008 17:15helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Uruchom radio, na krótkich, bo cewki prawie zawsze są sprawne. Kondestatory to mikowe i zazwyczaj są sprawne, tylko nieraz obejmy puszczają.
Izolacją szmatkową sie nie przejmuj, ważne żeby drut był cały.

Jak uruchomisz na krótkich to napisz to ci wyślę cewki dla średnich i długich. Tylko napisz czy wszystkie masz zniszczone, czy część masz całych.

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#16 13 Nov 2008 19:09helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Na każdej rurce z tworzywa sztucznego są dwa uzwojenia. W przypadku cewki L2 jedna z nich się rozsypała. Wykonana ona jest z bardzo cienkiej licy w.cz. toteż jest podatna na uszkodzenia.
Odnośnie cewek pozostałych zakresów - prawdą jest, że powinny one być nawijane koszykowo. Jednak nawinięcie takie jest praktycznie niemożliwe do uzyskania w warunkach domowych. Spotkałem się z kilkoma głosami, że można je nawinąć masowo i odbiornik będzie działać. Jak mi dobrze skleroza podpowiada, to był tu nawet taki temat, ale w roli głównej występowały cewki do Syreny - pogrzeb, poszperaj.
Jeśli masz możliwość załatwienia sobie oryginalnych cewek, to nawet się nie wahaj. Przy ich montażu pamiętać musisz o podłączeniu odpowiednich końców w odpowiednie miejsca.
Najpierw jednak radzę odpalić tor m.cz. - jest to do wykonania bez posiadania w/w cewek.

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#17 Post from the author of the topic 17 Nov 2008 18:02   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Witam po weekendzie niestety w domu nie mam neta i pisze dopiero teraz. Tragedia sie stała stłukłem lampę UY1N prostownicząCrying or Very sad
siedziałem coś do trzeciej w nocy tak mnie wciągnęło to naprawianie i przez nieuwagę spadła na podłogę i się stłukła i wypróżniła mało się nie popłakałem:(( . W mojej kolekcji jest około 200 lamp nie mam drugiej takiej:( bo są to głównie lampy z O TV. diod stosować nie chce więc poczekam aż zdobędę oryginalną lampę, toru m.cz. nie zdążyłem sprawdzić tyle co naprawiłem to trafo głośnikowe bo było przepalone lub przegryzione całe szczęście że uzwojenie pierwotne jest na wierzchu, niestety straciłem na to jeden zwój ale myślę że to nie wpłynie zbytnio na brzmienie. Tak więc odkładam naprawę Pioniera do bliżej nieokreślonego czasu:cry:
Zamieszczam jeszcze kilka fotek m.in cewek(jednej nie ma). Mam Lazuryta to może jego się czepie:P szkoda dziadusia rozwalać o postępach będę informował w innym temacie działu Lampy Retro Pozdrawiam wszystkich interesantów i dziękuje za pomoc i zainteresowanie.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#18 Post from the author of the topic 17 Nov 2008 18:03   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Sorki za format:|

Helpful message? + -

Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#19 17 Nov 2008 18:11helpful post - solution   

Re: Radio lampowe - Pionier?


± Jeden zwój na uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego nie ma żadnego wpływu. Dorywczo możesz zastosować rezystor 500 omów/10W jako żarzenie UY1N oraz 1N4004 w szeregu z 220 omów do prostowania. Taki prymitywny układzik możesz polutować np. w cokole zbitej lampy prostowniczej Idea

Ps. Zmień sposób wstawienia fotek Arrow http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#20 Post from the author of the topic 17 Nov 2008 18:17   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Może jednak spróbuje z ta diodą, ale tak dorywczo choćby m.cz. sprawdzić o wynikach napisze za tydzień. Przepraszam za te fotki pozdrowienia

Helpful message? + -

Back to top
   
tszczesn
Specjalista-oldradio
Specjalista-oldradio


Joined: 14 Jun 2005
Posts: 2259
Location: Warszawa

Post#21 19 Nov 2008 10:36   

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 wrote:
Może jednak spróbuje z ta diodą, ale tak dorywczo choćby m.cz. sprawdzić o wynikach napisze za tydzień. Przepraszam za te fotki pozdrowienia


Z tym, że zamiast 1N4004 lepiej użyj 1N4007, obędzie się wtedy bez efektów pirotechnicznych. A UY1N jest tania i łatwodostępna.

Helpful message? + -

Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#22 19 Nov 2008 14:43   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Quote:
Z tym, że zamiast 1N4004 lepiej użyj 1N4007, obędzie się wtedy bez efektów pirotechnicznych. A UY1N jest tania i łatwodostępna.

Oczywiście, palcówka - miała być 1N4007.

Helpful message? + -

Back to top
   
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 850
Location: lodz

Post#23 19 Nov 2008 16:46   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Jeżeli posiadasz lampy TV. to do prób uzyj lampy PY-88 tylko trzeba oprawkę dodatkową dodać

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#24 Post from the author of the topic 19 Nov 2008 17:36   

Re: Radio lampowe - Pionier?


No mam sporo tych PY88 jeszce bodajże z diód EY86A i większą AZ1 Tylko kłopot chyba bedzie z żarzeniem, szeregowo jakiś rezystor? a gdzie można dostać tą lampę UY1N?

Helpful message? + -

Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#25 19 Nov 2008 20:29   

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 wrote:
No mam sporo tych PY88 jeszce bodajże z diód EY86A i większą AZ1 Tylko kłopot chyba bedzie z żarzeniem, szeregowo jakiś rezystor? a gdzie można dostać tą lampę UY1N?

PY88 się kompletnie nie nadaje, jej prąd żarzenia wynosi 300mA, natomiast dla UY1N ten prąd jest trzykrotnie mniejszy. Jedyny wariant jej podmiany to dioda i dwa rezystory, o czym wcześniej wspomniałem.
AZ1 i EY86 odpadają w przedbiegach. Za UY1N podstawić możesz tylko UY1N, pomijając ewentualne egzotyczne zamienniki. Dostać ją można na bazarach tudzież na znanym portalu aukcyjnym Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Mar 2006
Posts: 41
Location: Rymanów

Post#26 Post from the author of the topic 19 Nov 2008 20:42   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Też mi się tak wydawało, że to te lampy różnią się znacznie jeśli chodzi o żarzenie. A wracając do tej diody można zastosować jakąkolwiek krzemowa dużej mocy?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Nov 2008 20:42   





Back to top
   
Futrzaczek
Admin Grupy Retro
Admin Grupy Retro


Joined: 18 Mar 2006
Posts: 6730
Location: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#27 19 Nov 2008 21:00   

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 wrote:
Też mi się tak wydawało, że to te lampy różnią się znacznie jeśli chodzi o żarzenie. A wracając do tej diody można zastosować jakąkolwiek krzemowa dużej mocy?

Prąd min. 0,5A
Napięcie wsteczne min. 500V.
Toteż nie o moc, a napięcie tu chodzi.

Helpful message? + -

Back to top
   
tszczesn
Specjalista-oldradio
Specjalista-oldradio


Joined: 14 Jun 2005
Posts: 2259
Location: Warszawa

Post#28 20 Nov 2008 10:16   

Re: Radio lampowe - Pionier?


stołek_-92 wrote:
Napięcie wsteczne min. 500V.
Toteż nie o moc, a napięcie tu chodzi.


Nie 500V, a min 700V, a jeszcze lepiej 1000V. Amplituda sieci może dochodzić do 240V, czyli napięcie na diodzie może sięgać 680V.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Retro Electronics -> Radio lampowe - Pionier?
Page 1 of 1
Similar topics
Lampowe - Co to za radio? (5)
Radio lampowe Podhale - naprawa (48)
Radio lampowe samochodowe - identyfikacja (9)
Radio lampowe SABA WildBad 7 (2)
[Oddam] Radio lampowe jonatina (2)
Radio Lampowe EAW - kilka pytań (13)
Stare radio lampowe - wzmacniacz gitarowy? (18)
Najprostsze radio lampowe na fale długie (37)
Radio lampowe Philips-Sagitta 421 (15)
Lampowe radio Karioka pomoc w naprawie (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.083 seconds

elektroda.pl topic RSS feed