Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Radio lampowe - Pionier?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektronika Retro -> Radio lampowe - Pionier?
Autor
Wiadomość
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#1 Post autora tematu 20 Mar 2007 00:11   

Radio lampowe - Pionier?


Witam
Dostałem stare radio lampowe. Nie wiem jakie, podejrzewam że jest to Pionier. Znalazłem schematy w necie na Fonarze, pasują lampy. No i problem w tym że cewki zostały pogryzione, podejrzewam ze przez myszy i kondensator strojeniowy jest brudny i niektóre kondensatory z jakąś smołą czy czarną bliżej niezidentyfikowaną mi substancją są popękane.
Czy ma może ktoś wiedzę jak nawinąć te cewki? Czytałem trochę o naprawie retro ale nie bardzo wiem jak ożywić to radyjko. Symbole lamp to: UY1N, UBL-21, dwie UCH 21. Wiem że rozwalić jest zawsze czas i to żadna sztuka ale naprawić i zestroić to by było coś :D
Proszę o rady i wskazówki
pozdrawiam

a jakby co to będzie fajna obudowa na piecyk
Powrót do góry
   
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 854
Miasto: lodz

Post#2 22 Mar 2007 18:23   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Spróbuj uruchomić odbiornik na falach krótkich tam są grubsze przewody nawojowe które myszy nie gryzą, nawijanie samemu jest niemozliwe w warunkach domowych, znajdz na allegro jakiś przełącznik lub całe radio na części.

Dodano po 4 [minuty]:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=178241742
Powrót do góry
   
tszczesn
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 2263
Miasto: Warszawa

Post#3 22 Mar 2007 19:45pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


aktyp napisał:
tam są grubsze przewody nawojowe które myszy nie gryzą,


Chciałbym zobaczyć te gryzące przewody :)

aktyp napisał:
nawijanie samemu jest niemozliwe w warunkach domowych, znajdz na allegro jakiś przełącznik lub całe radio na części.


A tam niemozliwe, niewygodne i upierdliwe, ilość zwojów musisz okreslić eksperymentalnie, bo nie masz danyc rdzenia. Jak masz mostek do cewek to nie bedzie to trudne. Indukcyności możesz sobie policzyć, zakładając, że maksymalna pojemność kondensatora zmiennego to 500pF. Ale znacznie prościej jest kupić ruinę z dobrymi cewkami na części, lub sam przełącznik z cewkami, co jakiś czas pojawiaja się na Allegro.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2007 19:45pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 854
Miasto: lodz

Post#4 23 Mar 2007 16:45   

Re: Radio lampowe - Pionier?


tszczesn;
to samo napisałem troszkę wyżej CEWKI OD FAL KRÓTKICH SĄ NAWINIĘTE GRUBSZYM PRZEWODEM co im jakoś nie smakuje doświadczyłem tego osobiśćie na kilku odbiornikach radiowych.
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#5 Post autora tematu 12 Lis 2008 19:35   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Przepraszam za ponad roczna nieobecność w swoim temacie. Ale ciężko było mi się zebrać za to radio teraz postanawiam sie solidnie wziąść za nie. Próbowałem je odpalać i nic nie gra na żadnych falach. Patrząc na nie takie pytanie mnie nachodzi: czy te złote zalane jakąś czarną smołą to trzeba wymienić? nie wyglądają ciekawie z góry dziękuje za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Czarne elektrolity:P
Powrót do góry
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 874
Miasto: Wrocław

Post#6 12 Lis 2008 19:40pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Prawdopodobnie nie trzeba ich wymieniać. Najwyżej ten przy lampie UBL21.

Sprawdź czy działa końcówka m.cz, sprawdź potencjometr(wyczyść go).
Po dotknięciu izolowanym wkrętakiem którejś z końcówek potencjometru powinno być coś słychać.

Jak już cokolwiek zagra, to powiedz których cewek ci brakuje to ci dam oryginalne.

Porób foty tych cewek i kondensatorów.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#7 12 Lis 2008 20:29pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Sprawdź, czy wszystkie lampy się żarzą oraz pozycję przełącznika napięć. Usuń kurz i brud, sprawdź czy nie ma zwarć. Wszystkie rezystory i kondensatory posprawdzaj, elektrolity zaformuj. Ich zgodność ze schematem też. Jeśli ta część zadania została wykonana, to zmierz napięcie na pierwszym kondensatorze filtru względem metalowego chassis.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Lis 2008 20:29pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#8 Post autora tematu 12 Lis 2008 22:53   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Wyczyściłem wszystko z pajęczyn, kurzu i brudu. Lampy żarzą wszystkie. M. cz. sprawdzę na weekendzie dopiero bo studiuje i cały tydzień jestem poza domem. Może to głupie pytanie, ale na czym polega formatowanie elektrolitów? Aha i czy kondensator strojeniowy można czyścić preparatem do styków lub potencjometrów? Jest aluminiowy i trochę zaśniedziały a jak nie to czym to najlepiej wyczyścić? a może lepiej nie ruszać? dziękuje za odpowiedzi:)
Powrót do góry
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 874
Miasto: Wrocław

Post#9 13 Lis 2008 01:39   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Najlepiej jakbyś w weekend porobił dokładne foty. Tak nie widząc cieżko coś doradzić.

Kondensatora nie psikaj kontaktem. Właśnie tam nie ma być kontaktu miedzy blaszkami. Nie powinny sie stykać. Jeśli chodzi o szary nalot, to normalka, i nie ma co ruszać,

Kondesator podłacza sie do źródła napięcia stałego, poprzez rezystor ograniczajacy prąd. Koterolując prąd i temperature podnosimy powoli napięcie aż do znamionowego.
To radio nie jest chyba aż tak stare ze trzeba formować.
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#10 Post autora tematu 13 Lis 2008 01:59   

Re: Radio lampowe - Pionier?


To na razie sie wstrzymam z tym formowaniem, szukałem schematu do tego radyjka i żaden nie opisanych cewek, może ma ktoś dokładniejszy schemat. http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=49 tutaj jest radio najbardziej przypominające moje, tylko ja mam koloru czarnego. Oprócz koloru to jest identyczne:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Lis 2008 01:59   





Powrót do góry
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 874
Miasto: Wrocław

Post#11 13 Lis 2008 02:19pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Schemat jak w każdym innym pionierze. Układowo były prawie takie same.
http://oldradio.pl/index.php?page_id=7

O co chodzi z opisaniem cewek? Chodzi ci o dane nawojowe, czy o to która co robi?

Pzodrawiam
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#12 13 Lis 2008 08:18   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Bobekmaster napisał:

To radio nie jest chyba aż tak stare ze trzeba formować.

Jest to bardzo przydatne. Tym bardziej, że w prostowniku siedzi lampa, którą łatwo przeciążyć - dzięki właśnie rozformowanemu kondensatorowi.

:arrow: onyx1944
Opisy formowania kondensatorów były podawane wielokrotnie, poszukaj.
Jeśli chcesz dane nawojowe cewek, mogę porobić stosowne fotki.
Powrót do góry
   
krel
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 176
Miasto: Cieszyn

Post#13 13 Lis 2008 09:28pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Dane nawojowe cewek znajdziesz w :arrow: tym temacie
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#14 Post autora tematu 13 Lis 2008 17:44   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Dziękuje o te dane mi chodziło, mam tylko nadzieje ze poznam która to która cewka i jaki typ Pioniera. Z formowaniem elektrolitów sobie raczej poradzę tylko nie bardzo wiem co to jest nawijanie komórkowe i koszykowe. zamieszczam jak mniej więcej wyglądaj te cewki typu L1 są nawinięte cieniutkim drutem i zniszczone przez myszy i raczej trzeba je przewinąć lub wymienić a L2 to nie wiem są nawinięte grubym drutem (pewnie do fal krótkich) ale ten drut ma podejrzaną izolację jakaś taka papierowa czy szmaciankowa Trzeba je również przewijać? No i jeszcze są na tej płytce takie dziwne chyba bakelitowe, prostokątne płytki chyba kondensatory czy one też niszczeją ze starości?

Dodano po 34 [sekundy]:



Dodano po 3 [minuty]:

Cewki:

Załączniki:
Powrót do góry
   
Bobekmaster
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 874
Miasto: Wrocław

Post#15 13 Lis 2008 18:15pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Uruchom radio, na krótkich, bo cewki prawie zawsze są sprawne. Kondestatory to mikowe i zazwyczaj są sprawne, tylko nieraz obejmy puszczają.
Izolacją szmatkową sie nie przejmuj, ważne żeby drut był cały.

Jak uruchomisz na krótkich to napisz to ci wyślę cewki dla średnich i długich. Tylko napisz czy wszystkie masz zniszczone, czy część masz całych.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#16 13 Lis 2008 20:09pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Na każdej rurce z tworzywa sztucznego są dwa uzwojenia. W przypadku cewki L2 jedna z nich się rozsypała. Wykonana ona jest z bardzo cienkiej licy w.cz. toteż jest podatna na uszkodzenia.
Odnośnie cewek pozostałych zakresów - prawdą jest, że powinny one być nawijane koszykowo. Jednak nawinięcie takie jest praktycznie niemożliwe do uzyskania w warunkach domowych. Spotkałem się z kilkoma głosami, że można je nawinąć masowo i odbiornik będzie działać. Jak mi dobrze skleroza podpowiada, to był tu nawet taki temat, ale w roli głównej występowały cewki do Syreny - pogrzeb, poszperaj.
Jeśli masz możliwość załatwienia sobie oryginalnych cewek, to nawet się nie wahaj. Przy ich montażu pamiętać musisz o podłączeniu odpowiednich końców w odpowiednie miejsca.
Najpierw jednak radzę odpalić tor m.cz. - jest to do wykonania bez posiadania w/w cewek.
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#17 Post autora tematu 17 Lis 2008 19:02   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Witam po weekendzie niestety w domu nie mam neta i pisze dopiero teraz. Tragedia sie stała stłukłem lampę UY1N prostowniczą:cry:
siedziałem coś do trzeciej w nocy tak mnie wciągnęło to naprawianie i przez nieuwagę spadła na podłogę i się stłukła i wypróżniła mało się nie popłakałem:(( . W mojej kolekcji jest około 200 lamp nie mam drugiej takiej:( bo są to głównie lampy z O TV. diod stosować nie chce więc poczekam aż zdobędę oryginalną lampę, toru m.cz. nie zdążyłem sprawdzić tyle co naprawiłem to trafo głośnikowe bo było przepalone lub przegryzione całe szczęście że uzwojenie pierwotne jest na wierzchu, niestety straciłem na to jeden zwój ale myślę że to nie wpłynie zbytnio na brzmienie. Tak więc odkładam naprawę Pioniera do bliżej nieokreślonego czasu:cry:
Zamieszczam jeszcze kilka fotek m.in cewek(jednej nie ma). Mam Lazuryta to może jego się czepie:P szkoda dziadusia rozwalać o postępach będę informował w innym temacie działu Lampy Retro Pozdrawiam wszystkich interesantów i dziękuje za pomoc i zainteresowanie.

Załączniki:
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#18 Post autora tematu 17 Lis 2008 19:03   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Sorki za format:|
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#19 17 Lis 2008 19:11pomocny post - solucja   

Re: Radio lampowe - Pionier?


± Jeden zwój na uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego nie ma żadnego wpływu. Dorywczo możesz zastosować rezystor 500 omów/10W jako żarzenie UY1N oraz 1N4004 w szeregu z 220 omów do prostowania. Taki prymitywny układzik możesz polutować np. w cokole zbitej lampy prostowniczej :idea:

Ps. Zmień sposób wstawienia fotek :arrow: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#20 Post autora tematu 17 Lis 2008 19:17   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Może jednak spróbuje z ta diodą, ale tak dorywczo choćby m.cz. sprawdzić o wynikach napisze za tydzień. Przepraszam za te fotki pozdrowienia
Powrót do góry
   
tszczesn
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 2263
Miasto: Warszawa

Post#21 19 Lis 2008 11:36   

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 napisał:
Może jednak spróbuje z ta diodą, ale tak dorywczo choćby m.cz. sprawdzić o wynikach napisze za tydzień. Przepraszam za te fotki pozdrowienia


Z tym, że zamiast 1N4004 lepiej użyj 1N4007, obędzie się wtedy bez efektów pirotechnicznych. A UY1N jest tania i łatwodostępna.
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#22 19 Lis 2008 15:43   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Cytat:
Z tym, że zamiast 1N4004 lepiej użyj 1N4007, obędzie się wtedy bez efektów pirotechnicznych. A UY1N jest tania i łatwodostępna.

Oczywiście, palcówka - miała być 1N4007.
Powrót do góry
   
aktyp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Kwi 2005
Posty: 854
Miasto: lodz

Post#23 19 Lis 2008 17:46   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Jeżeli posiadasz lampy TV. to do prób uzyj lampy PY-88 tylko trzeba oprawkę dodatkową dodać
Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#24 Post autora tematu 19 Lis 2008 18:36   

Re: Radio lampowe - Pionier?


No mam sporo tych PY88 jeszce bodajże z diód EY86A i większą AZ1 Tylko kłopot chyba bedzie z żarzeniem, szeregowo jakiś rezystor? a gdzie można dostać tą lampę UY1N?
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#25 19 Lis 2008 21:29   

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 napisał:
No mam sporo tych PY88 jeszce bodajże z diód EY86A i większą AZ1 Tylko kłopot chyba bedzie z żarzeniem, szeregowo jakiś rezystor? a gdzie można dostać tą lampę UY1N?

PY88 się kompletnie nie nadaje, jej prąd żarzenia wynosi 300mA, natomiast dla UY1N ten prąd jest trzykrotnie mniejszy. Jedyny wariant jej podmiany to dioda i dwa rezystory, o czym wcześniej wspomniałem.
AZ1 i EY86 odpadają w przedbiegach. Za UY1N podstawić możesz tylko UY1N, pomijając ewentualne egzotyczne zamienniki. Dostać ją można na bazarach tudzież na znanym portalu aukcyjnym ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lis 2008 21:29   





Powrót do góry
   
onyx1944
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 16 Mar 2006
Posty: 43
Miasto: Rymanów

Post#26 Post autora tematu 19 Lis 2008 21:42   

Re: Radio lampowe - Pionier?


Też mi się tak wydawało, że to te lampy różnią się znacznie jeśli chodzi o żarzenie. A wracając do tej diody można zastosować jakąkolwiek krzemowa dużej mocy?
Powrót do góry
   
Futrzaczek
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Mar 2006
Posty: 6387
Miasto: Piotrków Tryb. / Warszawa

Post#27 19 Lis 2008 22:00   

Re: Radio lampowe - Pionier?


onyx1944 napisał:
Też mi się tak wydawało, że to te lampy różnią się znacznie jeśli chodzi o żarzenie. A wracając do tej diody można zastosować jakąkolwiek krzemowa dużej mocy?

Prąd min. 0,5A
Napięcie wsteczne min. 500V.
Toteż nie o moc, a napięcie tu chodzi.
Powrót do góry
   
tszczesn
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 2263
Miasto: Warszawa

Post#28 20 Lis 2008 11:16   

Re: Radio lampowe - Pionier?


stołek_-92 napisał:
Napięcie wsteczne min. 500V.
Toteż nie o moc, a napięcie tu chodzi.


Nie 500V, a min 700V, a jeszcze lepiej 1000V. Amplituda sieci może dochodzić do 240V, czyli napięcie na diodzie może sięgać 680V.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektronika Retro -> Radio lampowe - Pionier?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Lampowe radio Karioka pomoc w naprawie (5)
Radio lampowe Philips-Sagitta 421 (15)
Najprostsze radio lampowe na fale długie (37)
Stare radio lampowe - wzmacniacz gitarowy? (18)
Radio Lampowe EAW - kilka pytań (13)
Radio lampowe SABA WildBad 7 (2)
Radio lampowe Podhale - naprawa (48)
Radio lampowe samochodowe - identyfikacja (9)
Lampowe - Co to za radio? (5)
Radio lampowe Melodia 16 - szukam schematu. (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.098 seconds

elektroda.pl temat RSS