FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Centrala Alcatel 4200E karta T2 + centrala VoIP

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Centrala Alcatel 4200E karta T2 + centrala VoIP
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 21 Mar 2007 15:37   

Centrala Alcatel 4200E karta T2 + centrala VoIP

Mam problem z uruchomieniem styku centrali Alcatel 4200E z centralą VoIP po łączy E1.

W centrali mam oprogramowanie w wersji EXG320/48.4. Karta T2 prezentuje się dla systemu jako: T2AA3IB/07.7.
Uprawnienia mam nadane chyba dobrze, bo w centrali VoIP mam na konsoli informacje debugowe z działającej sygnalizacji, świadczące o poprawnej komunikacji między urządzeniami (na pewno są dobre, ale o tym za chwilę). Efekt jest taki, że jak zajmuję kanał po przypisaniu traktu do Grupy Linii Miejskich (w moim przypadku 515) to na konsoli serwera VoIP'owego dostaję informację o zajęciu szczeliny bez informacji wybiorczej i mnie rozłącza (na terminalu alcatel'a napis "koniec" i dźwięk niedostępności). Jeśli wprowadzę trakt E1 do konfiguracji ARS'a to po wybraniu części numeru (u mnie 032752) występuje efekt tożsamy z wybieraniem ręcznym. Używając wielokrotnie Redial'a co jakiś czas dostaję na serwer'a VoIP'owego jeszcze jedną cyfrę (0327522) ale jest to loteria. Nasunęło mi to na myśl problemy z parametrami czasowymi związanymi z łączem T2 - przekopałem CM Elementy różne, Debug i Czasy, ale nic nie byłem w stanie znaleźć. Dodam tylko, że jak w ARS'ie oczekując wybierania numeru w postaci, jaka "zdąży" dojść do sewera VoIP (032752) podmienię go na numer poprawny (0327522XXX) to do serwera jest już wysyłany cały numer i połączenie zostaje nawiązane, również kanał rozmowny zestawia się poprawnie, można prowadzić rozmowę (to tak w temacie, że uprawnienia mam dobre...).
Nie mam już pomysłu gdzie "włożyć ręce". Proszę o nakierowanie lub pomoc w rozwiązaniu problemu z - jak mniemam - oczekiwaniem na podanie z klawiatury całej informacji wybiorczej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Mar 2007 15:37   

Back to top

Bonmis
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 26 Mar 2007 22:08   

Re: Centrala Alcatel 4200E karta T2 + centrala VoIP

Podstawowe pytanie,jesłi korzystasz z ARS-a to czy masz założoną kość na procesor??
Druga sprawa,po zajęciu grupy LM w której masz T2 od razu Cię zrzuca czy po wybraniu 1 cyfry?
Może operator wymaga wybierania blokowego a nie sekwencyjnego,tak często u VOIP-owców bywa.

Bonmis
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Mar 2007 22:08   

Back to top

art_gruby
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 27 Mar 2007 00:11   

Przede wszystkim dzięki za zainteresowanie!

Nie wiem czy mam kość na karcie procesora - tak czy inaczej ARS mi działa (od 3 lat korzystam do wyboru GSM Gate/Centrala branżowa 1/Centrala branżowa 2/Operator ISDN (4xBRI)).
Tak, natychmiast po zajęciu bezpośrednim grupy linii miejskich z T2 wewnątrz mnie odrzuca, wygląda jakby po stronie centrali VoIP'owej było wymagane Enbloc Sending. Niestety nie znalazłem nigdzie w parametrach Alcatela opcji, która sugerowała by mi możliwość przełączenia jej z Overlap na Enbloc, ale dokładnie to wczoraj zasugerowałem administratorowi od VoIP'a (asterisk). I po dołożeniu 1 linii w pliku zapata.conf (overlapdial=yes dla kanału do mojego Alcatel'a) styk zaczął pracować!
Cóż, to tylko tydzień mojej walki (bez szczególnej znajomości zagadnień telekomunikacyjnych) i odrobina poznania z asteriskiem i po problemie :)

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź.
Byłem już zdesperowany w temacie konfiguracji centrali, którą zarządzam trochę "na czuja".
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Mar 2007 00:11   

Back to top

Bonmis
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 10 Apr 2007 21:59   

Tak na przyszłość to parametr nazywa się SimOverlap.Komórka zawiera 2 bajty, pierszym przełączamy z wybierania sekwencyjnego na blokowe,drugi określa po jakim czasie centrala wysyła wybrane cyfry.

Bonmis
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Landline Phone Service -> Centrala Alcatel 4200E karta T2 + centrala VoIP
Page 1 of 1
Similar topics
VOIP i centrala - jak to zrobić? (1)
Alcatel 4200E - po włączeniu karta AC-2 jest całkiem ciemna (2)
Centrala telefoniczna z VoIP (32)
Centrala z VOIP? Podłączenie 15 numerów ISDN i 15 linii VOIP (3)
Centrala Alcatel 4200D i bramki VoIP (2)
CENTRALA alcatel 4200e Problemy ciag dalszy (2)
Centrala PABX Alcatel 4200E ver. 4.2 (4)
Centrala Alcatel 4200E+30 isdn. (5)
Wykorzystanie Voip - centrala i 20 punktów (5)
BRAMKA VOIP SPA3102 i centrala telefoniczna (3)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed