| Author |
mi_ma Poziom 18

|
22 Mar 2007 20:07 Kontroler do gier na USB |
|
|
|
Nowym projektem autora jest kontroler do gier, w stylu lotniczych kontrolerów. Był on przydatny, ponieważ autor pracował nad programowaniem w 3d, przez co podobne urządzenie komunikujące się poprzez port USB okazało się bardzo przydatne.
Obudowa została zbudowana na aluminiowej ramie wykonanej w domowych warunkach.Płaskie powierzchnie ze względu na łatwość w obróbce zostały wykonane ze sklejki, a na końcu pokryte płytą aluminiową, dzięki czemu obudowa nabrała profesjonalnego wyglądu.
Urządzenie wyposażone jest w joystick analogowy i 5 płaskich przycisków zintegrowanych z płytką wyciągniętą z Dual Strike Microsoft'u. Niebieskie przyciski podświetlono niebieskimi diodami,a pomarańczowy mocną białą diodą.

Oprócz tego zastosowano dodatkową klawiaturę numeryczną podłączaną na USB(pomysł zaczerpnięty z automatu z grą Skins Game (2000)). Z klawiatury wyciągnięto obwód drukowany i odprowadzono diodę do jednego z przycisków stożkowych. Dodatkowo na górze obudowy znajdują się dwa przyciski stożkowe, z czego jeden pełni funkcję NumLock'a.
Klawiatura numeryczna i obwód joysticka zostały połączone ze sobą za pomocą HUB'a USB, zamontowanego pod spodem.

źódło http://www.thegallaghergroup.com/arcade/DXViewer/DX_CP.aspx
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2007 20:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dowodca_armii Poziom 22

|
22 Mar 2007 23:36 Re: Kontroler do gier na USB |
|
|
|
Swietnie wykonane, obudowa ladna lecz troche duza :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2007 23:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł007 Poziom 19

|
23 Mar 2007 17:59 Re: Kontroler do gier na USB |
|
|
|
Co zaduża skond wiesz jak niemiałęś tego w ręku?
Mnie zastanawia funkconalnośc rozmieszczenia przycisków? I czy po pewnym czasie jak się gra to niebolą ręce z powodu rozmieszczenia wszystkiego?
| Moderated by McRancor: |
| Taka pisownia nie będzie tolerowana na forum - ostrzeżenie |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Mar 2007 17:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koval_s Poziom 15

|
24 Mar 2007 11:27 Re: Kontroler do gier na USB |
|
|
|
Osobiście uważam, że takie rozmieszczenie przycisków, tzn. na większej powierzchni jest dobre dla początkujących (mając na myśli dzieci, niepełnosprawnych, itp.), sam to wiem gdyż mam małe "łebki", które męczą się na JoyPad'zie, a "skądś" pożyczyły taką samoróbkę, prawdopodobnie to była reanimacja po zniszczeniu oryginalnego małego JoyPada i domowym sposobem poskładanie na deseczkach - bo tata inaczej nie umiał - efekt był zajefajny, może trochę to nie wyglądało, ale przypominało trochę statek kosmiczny - świniolot - moje łebki bardzo były zadowolone z tego wynalazku, dopóki gierka się nie znudziła, a kolega poprosił też o oddanie wynalazku, przecież samo ułożenie to kwestia gustu, a nie że mamy to co mamy, bo inaczej się nie udało ułożyć tak jak ze sklepu, w końcu to dział DIY, a nie supermarket z poukładanymi zabawkami na półkach, pozdrówka...
|
|
| Back to top |
|
 |