Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Licznik w excelu


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Licznik w excelu Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Gronie
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Pomógł: 14
tomi1972
Poziom 15
Post#1 23 Mar 2007 18:35  Autor tematu   

Licznik w excelu


Witam,

jako, że nigdy nie zagłębiałem się w excela powstał pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Usiłuje zrobić licznik (licznik do gry Dart), który będzie odejmował zliczone punkty (szczegóły na fotce). Za pomoc z góry dziękuję. PZDR Tomaszek

Fotka

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lzep
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Tarnobrzeg
Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 4252
Pomógł: 484
Ocena postów: 7
Lzep
Poziom 24
Post#2 23 Mar 2007 21:35    

Re: Licznik w excelu


Sorry, ale z tej fotki nic nie wynika ???. Co chcesz odejmować, od czego ?? - nic nie kumam ?
Pozdrawiam :|

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4608
Pomógł: 658
Ocena postów: 8
paweliw
Spec od komputerów
Post#3 23 Mar 2007 22:48Pomocny post    

Re: Licznik w excelu


Lzep :arrow:

Z fotki wynika wszystko jasno, chyba że ktoś nie miał do czynienia z Excelem i dartem ...

tomi1972 :arrow:

Excel działa domyślnie w trybie natychmiastowego przeliczania formuł. Bez odpowiedniego makra nie da się zrobić tego co oczekujesz. Usuwając sumy pośrednie (F2 i J2) wartość zawsze będzie "wracać" do 501.
Napisałem proste makro sumujące poszczególne rzuty wykorzystujące dodatkowe komórki pośrednie (L2, M2).
Makro wymaga przeróbki bo nie za bardzo pamiętam jak się sumuje ostatnie rzuty przekraczające ustalony zakres a nie kończące gry.

Mozna też użyć prostego obejścia problemu tworzenia makra poprzez zapisywanie wszystkich rzutów z jednoczenym odejmowaniem ich sumy od 501 (czy 301). Dodałem również proste makro czyszczenia rzutów.

Arkusze można rozbudować wg potrzeb.

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Gronie
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Pomógł: 14
tomi1972
Poziom 15
Post#4 24 Mar 2007 11:32  Autor tematu   

Re: Licznik w excelu


Paweliw dziękuję. Przetestowałem i jedyna rzecz która by się jeszcze przydała, to odejmowanie po każdym rzucie z sumy ogólnej (licznika). Da się tak przerobić makro? Ogólnie strzał w dziesiątkę. to jest, to czego potrzebuję.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4608
Pomógł: 658
Ocena postów: 8
paweliw
Spec od komputerów
Post#5 24 Mar 2007 16:43    

Re: Licznik w excelu


Zrobić można prawie wszystko ...
Makro może być wykonywane automatycznie przy każdym przeliczeniu arkusza (wpisaniu jakiejkolwiek wartości, nacisnięciu Enter itp.).
Problem jest tylko co zrobić z przeliczonym już rzutem, wypadałoby go usunąć aby niechcący nie został policzony dwa razy.
Znajdę chwilę czasu to przerobię makro.
Ze swojej strony napisz jak się przelicza ostatnie rzuty, czy w przypadku przekroczenia zakresu nieliczone są wszystkie 3 rzuty czy tylko rzut, który przekroczył daną wartość.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Gronie
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Pomógł: 14
tomi1972
Poziom 15
Post#6 27 Mar 2007 13:13  Autor tematu   

Re: Licznik w excelu


Witaj,

paweliw nieliczone są wszystkie trzy rzuty. Nie będę Cię zamęczał postudiuje, to makro, jeżeli nie dam rady, to pozwolę sobie zapukać do Ciebie. Pozdrawiam Tomaszek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4608
Pomógł: 658
Ocena postów: 8
paweliw
Spec od komputerów
Post#7 27 Mar 2007 23:49    

Re: Licznik w excelu


Wybacz ale chwilowo nie mam czasu na przerobienie makra. Jak znajdę chwilę to chętnie pomogę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marek003
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Lublin
Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 4087
Pomógł: 706
Ocena postów: 111
marek003
Poziom 24
Post#8 28 Mar 2007 14:59Pomocny post    

Re: Licznik w excelu


ciekawa zabawa

Przyznam że nie znam do końca reguł i robiłem to na intuicje i z makra paweliw'a

Przyznam że poprawiłem nieco to makro (prawde mówiąc to zmieniłem skorzystałem tylko z pomysłu)- jak dla mnie jest czytelniejsze (ale jak dla mnie).

wprowadziłem bieżące odliczanie punktów

troszke zmieniłem zasady informowania o przekroczeniu zakresu
podaje dwie wersje bo nie wiem czy to ważne

dart2 nie dodaje punktów (po wciśnięciu następna kolejka)ale też nie kasuje już rzuconych "chwilowych" wyników

dart 3 dodaje wyniki pomimo przekroczenia zakresu i czeka na nastepne.

Może jak bym znał reguły bym mógł coś jeszcze udogodnić.

Przyznam że akurat miałem czas na takie głupstewka

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Gronie
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Pomógł: 14
tomi1972
Poziom 15
Post#9 28 Mar 2007 15:35  Autor tematu   

Re: Licznik w excelu


Witam,

marek003, to jest prawie ideał. Jedyne czego brakuje jeszcze w tym liczniku, to zliczania tzw. kolejek (jedna kolejka=3 rzuty), odliczane od 1...15 kolejki. Dziękuję, pozdrawiam Tomaszek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
marek003
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Lublin
Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 4087
Pomógł: 706
Ocena postów: 111
marek003
Poziom 24
Post#10 29 Mar 2007 09:32    

Re: Licznik w excelu


Zliczanie kolejek na bazie dart_02

Maksymalna i dowolną ilość kolejek można wpisać w polu "ilość kolejek" (za określaniem maksymalnego zakresu)

wprowadziłem ochrone (bez hasła) abyś przez przypadek nie zniszczył formuł
wprowadziłem też elementy idiotoodporne :) czyli np wpisanie 2,45 jako wynik rzutu czy -9 kolejek itp

Jak by coś jeszcze to pisz jak znajde czas to moge sie pobawić (można ukryc formuły , paski narzędzi , paski przewijania itd. - tylko czy potrzeba)

Załączniki:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Gronie
Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Pomógł: 14
tomi1972
Poziom 15
Post#11 29 Mar 2007 18:18  Autor tematu   

Re: Licznik w excelu


Witam,

w tym temacie uważam wszystko zostało zrobione. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam Tomaszek

P.S. Trenuję na Mistrzostwa DARTA o Puchar Burmistrza Wadowic

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4608
Pomógł: 658
Ocena postów: 8
paweliw
Spec od komputerów
Post#12 29 Mar 2007 21:25    

Re: Licznik w excelu


Cieszę się, że marek003 mnie wyręczył. Makra w VB for Aplications to nie jest moja mocna strona, dopiero "raczkuję" i przerobienie makra do obecnego stanu zajęło by mi znacznie więcej czasu niż marek003, szczególnie że nie mam ostatnio za dużo wolnego czasu.
Najważniejsze jednak, że sam też czegoś nowego się nauczyłem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
ghost1327
Poziom 1
Poziom 1
Miasto: Jelenia góra
Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 1
ghost1327
Poziom 1
Post#13 22 Lut 2012 13:49    

Re: Licznik w excelu


Witam, czy da radę zrobić taki licznik dla 3 graczy, zacząłem się z tym bawić ale brak mi doświadczenia w "makrowaniu" Dla speca taka przeróbka to pewnie chwila, jak by autor poprzedniej wersji mógł byłbym wdzięczny i to bardzo:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Licznik w excelu
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS