Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Licznik w excelu

tomi1972 23 Mar 2007 18:35
  • #1 23 Mar 2007 18:35
    tomi1972
    Poziom 16  

    Witam,

    jako, że nigdy nie zagłębiałem się w excela powstał pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Usiłuje zrobić licznik (licznik do gry Dart), który będzie odejmował zliczone punkty (szczegóły na fotce). Za pomoc z góry dziękuję. PZDR Tomaszek

    Fotka

  • #2 23 Mar 2007 21:35
    Lzep
    Poziom 39  

    Sorry, ale z tej fotki nic nie wynika ???. Co chcesz odejmować, od czego ?? - nic nie kumam ?
    Pozdrawiam :|

  • Pomocny post
    #3 23 Mar 2007 22:48
    paweliw
    Spec od komputerów

    Lzep :arrow:

    Z fotki wynika wszystko jasno, chyba że ktoś nie miał do czynienia z Excelem i dartem ...

    tomi1972 :arrow:

    Excel działa domyślnie w trybie natychmiastowego przeliczania formuł. Bez odpowiedniego makra nie da się zrobić tego co oczekujesz. Usuwając sumy pośrednie (F2 i J2) wartość zawsze będzie "wracać" do 501.
    Napisałem proste makro sumujące poszczególne rzuty wykorzystujące dodatkowe komórki pośrednie (L2, M2).
    Makro wymaga przeróbki bo nie za bardzo pamiętam jak się sumuje ostatnie rzuty przekraczające ustalony zakres a nie kończące gry.

    Mozna też użyć prostego obejścia problemu tworzenia makra poprzez zapisywanie wszystkich rzutów z jednoczenym odejmowaniem ich sumy od 501 (czy 301). Dodałem również proste makro czyszczenia rzutów.

    Arkusze można rozbudować wg potrzeb.

  • #4 24 Mar 2007 11:32
    tomi1972
    Poziom 16  

    Paweliw dziękuję. Przetestowałem i jedyna rzecz która by się jeszcze przydała, to odejmowanie po każdym rzucie z sumy ogólnej (licznika). Da się tak przerobić makro? Ogólnie strzał w dziesiątkę. to jest, to czego potrzebuję.

  • #5 24 Mar 2007 16:43
    paweliw
    Spec od komputerów

    Zrobić można prawie wszystko ...
    Makro może być wykonywane automatycznie przy każdym przeliczeniu arkusza (wpisaniu jakiejkolwiek wartości, nacisnięciu Enter itp.).
    Problem jest tylko co zrobić z przeliczonym już rzutem, wypadałoby go usunąć aby niechcący nie został policzony dwa razy.
    Znajdę chwilę czasu to przerobię makro.
    Ze swojej strony napisz jak się przelicza ostatnie rzuty, czy w przypadku przekroczenia zakresu nieliczone są wszystkie 3 rzuty czy tylko rzut, który przekroczył daną wartość.

  • #6 27 Mar 2007 13:13
    tomi1972
    Poziom 16  

    Witaj,

    paweliw nieliczone są wszystkie trzy rzuty. Nie będę Cię zamęczał postudiuje, to makro, jeżeli nie dam rady, to pozwolę sobie zapukać do Ciebie. Pozdrawiam Tomaszek

  • #7 27 Mar 2007 23:49
    paweliw
    Spec od komputerów

    Wybacz ale chwilowo nie mam czasu na przerobienie makra. Jak znajdę chwilę to chętnie pomogę.

  • Pomocny post
    #8 28 Mar 2007 14:59
    marek003
    Poziom 39  

    ciekawa zabawa

    Przyznam że nie znam do końca reguł i robiłem to na intuicje i z makra paweliw'a

    Przyznam że poprawiłem nieco to makro (prawde mówiąc to zmieniłem skorzystałem tylko z pomysłu)- jak dla mnie jest czytelniejsze (ale jak dla mnie).

    wprowadziłem bieżące odliczanie punktów

    troszke zmieniłem zasady informowania o przekroczeniu zakresu
    podaje dwie wersje bo nie wiem czy to ważne

    dart2 nie dodaje punktów (po wciśnięciu następna kolejka)ale też nie kasuje już rzuconych "chwilowych" wyników

    dart 3 dodaje wyniki pomimo przekroczenia zakresu i czeka na nastepne.

    Może jak bym znał reguły bym mógł coś jeszcze udogodnić.

    Przyznam że akurat miałem czas na takie głupstewka

  • #9 28 Mar 2007 15:35
    tomi1972
    Poziom 16  

    Witam,

    marek003, to jest prawie ideał. Jedyne czego brakuje jeszcze w tym liczniku, to zliczania tzw. kolejek (jedna kolejka=3 rzuty), odliczane od 1...15 kolejki. Dziękuję, pozdrawiam Tomaszek

  • #10 29 Mar 2007 09:32
    marek003
    Poziom 39  

    Zliczanie kolejek na bazie dart_02

    Maksymalna i dowolną ilość kolejek można wpisać w polu "ilość kolejek" (za określaniem maksymalnego zakresu)

    wprowadziłem ochrone (bez hasła) abyś przez przypadek nie zniszczył formuł
    wprowadziłem też elementy idiotoodporne :) czyli np wpisanie 2,45 jako wynik rzutu czy -9 kolejek itp

    Jak by coś jeszcze to pisz jak znajde czas to moge sie pobawić (można ukryc formuły , paski narzędzi , paski przewijania itd. - tylko czy potrzeba)

  • #11 29 Mar 2007 18:18
    tomi1972
    Poziom 16  

    Witam,

    w tym temacie uważam wszystko zostało zrobione. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam Tomaszek

    P.S. Trenuję na Mistrzostwa DARTA o Puchar Burmistrza Wadowic

  • #12 29 Mar 2007 21:25
    paweliw
    Spec od komputerów

    Cieszę się, że marek003 mnie wyręczył. Makra w VB for Aplications to nie jest moja mocna strona, dopiero "raczkuję" i przerobienie makra do obecnego stanu zajęło by mi znacznie więcej czasu niż marek003, szczególnie że nie mam ostatnio za dużo wolnego czasu.
    Najważniejsze jednak, że sam też czegoś nowego się nauczyłem.

  • #13 22 Lut 2012 13:49
    ghost1327
    Poziom 1  

    Witam, czy da radę zrobić taki licznik dla 3 graczy, zacząłem się z tym bawić ale brak mi doświadczenia w "makrowaniu" Dla speca taka przeróbka to pewnie chwila, jak by autor poprzedniej wersji mógł byłbym wdzięczny i to bardzo:)

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty