Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Licznik w excelu


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Licznik w excelu
Author
Message
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 Aug 2006
Posts: 223
Location: Gronie

Post#1 Post from the author of the topic 23 Mar 2007 18:35   

Licznik w excelu


Witam,

jako, że nigdy nie zagłębiałem się w excela powstał pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Usiłuje zrobić licznik (licznik do gry Dart), który będzie odejmował zliczone punkty (szczegóły na fotce). Za pomoc z góry dziękuję. PZDR Tomaszek

Fotka

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2007 18:35   





Back to top
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 4254
Location: Tarnobrzeg

Post#2 23 Mar 2007 21:35   

Re: Licznik w excelu


Sorry, ale z tej fotki nic nie wynika ???. Co chcesz odejmować, od czego ?? - nic nie kumam ?
Pozdrawiam Neutral

Helpful message? + -

Back to top
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 4605
Location: Bydgoszcz

Post#3 23 Mar 2007 22:48helpful post - solution   

Re: Licznik w excelu


Lzep Arrow

Z fotki wynika wszystko jasno, chyba że ktoś nie miał do czynienia z Excelem i dartem ...

tomi1972 Arrow

Excel działa domyślnie w trybie natychmiastowego przeliczania formuł. Bez odpowiedniego makra nie da się zrobić tego co oczekujesz. Usuwając sumy pośrednie (F2 i J2) wartość zawsze będzie "wracać" do 501.
Napisałem proste makro sumujące poszczególne rzuty wykorzystujące dodatkowe komórki pośrednie (L2, M2).
Makro wymaga przeróbki bo nie za bardzo pamiętam jak się sumuje ostatnie rzuty przekraczające ustalony zakres a nie kończące gry.

Mozna też użyć prostego obejścia problemu tworzenia makra poprzez zapisywanie wszystkich rzutów z jednoczenym odejmowaniem ich sumy od 501 (czy 301). Dodałem również proste makro czyszczenia rzutów.

Arkusze można rozbudować wg potrzeb.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 Aug 2006
Posts: 223
Location: Gronie

Post#4 Post from the author of the topic 24 Mar 2007 11:32   

Re: Licznik w excelu


Paweliw dziękuję. Przetestowałem i jedyna rzecz która by się jeszcze przydała, to odejmowanie po każdym rzucie z sumy ogólnej (licznika). Da się tak przerobić makro? Ogólnie strzał w dziesiątkę. to jest, to czego potrzebuję.

Helpful message? + -

Back to top
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 4605
Location: Bydgoszcz

Post#5 24 Mar 2007 16:43   

Re: Licznik w excelu


Zrobić można prawie wszystko ...
Makro może być wykonywane automatycznie przy każdym przeliczeniu arkusza (wpisaniu jakiejkolwiek wartości, nacisnięciu Enter itp.).
Problem jest tylko co zrobić z przeliczonym już rzutem, wypadałoby go usunąć aby niechcący nie został policzony dwa razy.
Znajdę chwilę czasu to przerobię makro.
Ze swojej strony napisz jak się przelicza ostatnie rzuty, czy w przypadku przekroczenia zakresu nieliczone są wszystkie 3 rzuty czy tylko rzut, który przekroczył daną wartość.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2007 16:43   





Back to top
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 Aug 2006
Posts: 223
Location: Gronie

Post#6 Post from the author of the topic 27 Mar 2007 13:13   

Re: Licznik w excelu


Witaj,

paweliw nieliczone są wszystkie trzy rzuty. Nie będę Cię zamęczał postudiuje, to makro, jeżeli nie dam rady, to pozwolę sobie zapukać do Ciebie. Pozdrawiam Tomaszek

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Mar 2007 13:13   





Back to top
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 4605
Location: Bydgoszcz

Post#7 27 Mar 2007 23:49   

Re: Licznik w excelu


Wybacz ale chwilowo nie mam czasu na przerobienie makra. Jak znajdę chwilę to chętnie pomogę.

Helpful message? + -

Back to top
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 10 Sep 2002
Posts: 3910
Location: Lublin

Post#8 28 Mar 2007 14:59helpful post - solution   

Re: Licznik w excelu


ciekawa zabawa

Przyznam że nie znam do końca reguł i robiłem to na intuicje i z makra paweliw'a

Przyznam że poprawiłem nieco to makro (prawde mówiąc to zmieniłem skorzystałem tylko z pomysłu)- jak dla mnie jest czytelniejsze (ale jak dla mnie).

wprowadziłem bieżące odliczanie punktów

troszke zmieniłem zasady informowania o przekroczeniu zakresu
podaje dwie wersje bo nie wiem czy to ważne

dart2 nie dodaje punktów (po wciśnięciu następna kolejka)ale też nie kasuje już rzuconych "chwilowych" wyników

dart 3 dodaje wyniki pomimo przekroczenia zakresu i czeka na nastepne.

Może jak bym znał reguły bym mógł coś jeszcze udogodnić.

Przyznam że akurat miałem czas na takie głupstewka

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 Aug 2006
Posts: 223
Location: Gronie

Post#9 Post from the author of the topic 28 Mar 2007 15:35   

Re: Licznik w excelu


Witam,

marek003, to jest prawie ideał. Jedyne czego brakuje jeszcze w tym liczniku, to zliczania tzw. kolejek (jedna kolejka=3 rzuty), odliczane od 1...15 kolejki. Dziękuję, pozdrawiam Tomaszek

Helpful message? + -

Back to top
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 10 Sep 2002
Posts: 3910
Location: Lublin

Post#10 29 Mar 2007 09:32   

Re: Licznik w excelu


Zliczanie kolejek na bazie dart_02

Maksymalna i dowolną ilość kolejek można wpisać w polu "ilość kolejek" (za określaniem maksymalnego zakresu)

wprowadziłem ochrone (bez hasła) abyś przez przypadek nie zniszczył formuł
wprowadziłem też elementy idiotoodporne Smile czyli np wpisanie 2,45 jako wynik rzutu czy -9 kolejek itp

Jak by coś jeszcze to pisz jak znajde czas to moge sie pobawić (można ukryc formuły , paski narzędzi , paski przewijania itd. - tylko czy potrzeba)

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Mar 2007 09:32   





Back to top
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 02 Aug 2006
Posts: 223
Location: Gronie

Post#11 Post from the author of the topic 29 Mar 2007 18:18   

Re: Licznik w excelu


Witam,

w tym temacie uważam wszystko zostało zrobione. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam Tomaszek

P.S. Trenuję na Mistrzostwa DARTA o Puchar Burmistrza Wadowic

Helpful message? + -

Back to top
   
paweliw
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 4605
Location: Bydgoszcz

Post#12 29 Mar 2007 21:25   

Re: Licznik w excelu


Cieszę się, że marek003 mnie wyręczył. Makra w VB for Aplications to nie jest moja mocna strona, dopiero "raczkuję" i przerobienie makra do obecnego stanu zajęło by mi znacznie więcej czasu niż marek003, szczególnie że nie mam ostatnio za dużo wolnego czasu.
Najważniejsze jednak, że sam też czegoś nowego się nauczyłem.

Helpful message? + -

Back to top
   
ghost1327
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 07 Jul 2008
Posts: 1
Location: Jelenia góra

Post#13 22 Feb 2012 13:49   

Re: Licznik w excelu


Witam, czy da radę zrobić taki licznik dla 3 graczy, zacząłem się z tym bawić ale brak mi doświadczenia w "makrowaniu" Dla speca taka przeróbka to pewnie chwila, jak by autor poprzedniej wersji mógł byłbym wdzięczny i to bardzo:)

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Licznik w excelu
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl topic RSS feed