Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Licznik w excelu


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Licznik w excelu
Autor
Wiadomość
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Miasto: Gronie

Post#1 Post autora tematu 23 Mar 2007 19:35   

Licznik w excelu


Witam,

jako, że nigdy nie zagłębiałem się w excela powstał pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Usiłuje zrobić licznik (licznik do gry Dart), który będzie odejmował zliczone punkty (szczegóły na fotce). Za pomoc z góry dziękuję. PZDR Tomaszek

Fotka
Powrót do góry
   
Lzep
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 4261
Miasto: Tarnobrzeg

Post#2 23 Mar 2007 22:35   

Re: Licznik w excelu


Sorry, ale z tej fotki nic nie wynika ???. Co chcesz odejmować, od czego ?? - nic nie kumam ?
Pozdrawiam :|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2007 22:35   





Powrót do góry
   
paweliw
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#3 23 Mar 2007 23:48pomocny post - solucja   

Re: Licznik w excelu


Lzep :arrow:

Z fotki wynika wszystko jasno, chyba że ktoś nie miał do czynienia z Excelem i dartem ...

tomi1972 :arrow:

Excel działa domyślnie w trybie natychmiastowego przeliczania formuł. Bez odpowiedniego makra nie da się zrobić tego co oczekujesz. Usuwając sumy pośrednie (F2 i J2) wartość zawsze będzie "wracać" do 501.
Napisałem proste makro sumujące poszczególne rzuty wykorzystujące dodatkowe komórki pośrednie (L2, M2).
Makro wymaga przeróbki bo nie za bardzo pamiętam jak się sumuje ostatnie rzuty przekraczające ustalony zakres a nie kończące gry.

Mozna też użyć prostego obejścia problemu tworzenia makra poprzez zapisywanie wszystkich rzutów z jednoczenym odejmowaniem ich sumy od 501 (czy 301). Dodałem również proste makro czyszczenia rzutów.

Arkusze można rozbudować wg potrzeb.

Załączniki:
Powrót do góry
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Miasto: Gronie

Post#4 Post autora tematu 24 Mar 2007 12:32   

Re: Licznik w excelu


Paweliw dziękuję. Przetestowałem i jedyna rzecz która by się jeszcze przydała, to odejmowanie po każdym rzucie z sumy ogólnej (licznika). Da się tak przerobić makro? Ogólnie strzał w dziesiątkę. to jest, to czego potrzebuję.
Powrót do góry
   
paweliw
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 24 Mar 2007 17:43   

Re: Licznik w excelu


Zrobić można prawie wszystko ...
Makro może być wykonywane automatycznie przy każdym przeliczeniu arkusza (wpisaniu jakiejkolwiek wartości, nacisnięciu Enter itp.).
Problem jest tylko co zrobić z przeliczonym już rzutem, wypadałoby go usunąć aby niechcący nie został policzony dwa razy.
Znajdę chwilę czasu to przerobię makro.
Ze swojej strony napisz jak się przelicza ostatnie rzuty, czy w przypadku przekroczenia zakresu nieliczone są wszystkie 3 rzuty czy tylko rzut, który przekroczył daną wartość.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2007 17:43   





Powrót do góry
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Miasto: Gronie

Post#6 Post autora tematu 27 Mar 2007 13:13   

Re: Licznik w excelu


Witaj,

paweliw nieliczone są wszystkie trzy rzuty. Nie będę Cię zamęczał postudiuje, to makro, jeżeli nie dam rady, to pozwolę sobie zapukać do Ciebie. Pozdrawiam Tomaszek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Mar 2007 13:13   





Powrót do góry
   
paweliw
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#7 27 Mar 2007 23:49   

Re: Licznik w excelu


Wybacz ale chwilowo nie mam czasu na przerobienie makra. Jak znajdę chwilę to chętnie pomogę.
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3460
Miasto: Lublin

Post#8 28 Mar 2007 14:59pomocny post - solucja   

Re: Licznik w excelu


ciekawa zabawa

Przyznam że nie znam do końca reguł i robiłem to na intuicje i z makra paweliw'a

Przyznam że poprawiłem nieco to makro (prawde mówiąc to zmieniłem skorzystałem tylko z pomysłu)- jak dla mnie jest czytelniejsze (ale jak dla mnie).

wprowadziłem bieżące odliczanie punktów

troszke zmieniłem zasady informowania o przekroczeniu zakresu
podaje dwie wersje bo nie wiem czy to ważne

dart2 nie dodaje punktów (po wciśnięciu następna kolejka)ale też nie kasuje już rzuconych "chwilowych" wyników

dart 3 dodaje wyniki pomimo przekroczenia zakresu i czeka na nastepne.

Może jak bym znał reguły bym mógł coś jeszcze udogodnić.

Przyznam że akurat miałem czas na takie głupstewka

Załączniki:
Powrót do góry
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Miasto: Gronie

Post#9 Post autora tematu 28 Mar 2007 15:35   

Re: Licznik w excelu


Witam,

marek003, to jest prawie ideał. Jedyne czego brakuje jeszcze w tym liczniku, to zliczania tzw. kolejek (jedna kolejka=3 rzuty), odliczane od 1...15 kolejki. Dziękuję, pozdrawiam Tomaszek
Powrót do góry
   
marek003
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Wrz 2002
Posty: 3460
Miasto: Lublin

Post#10 29 Mar 2007 09:32   

Re: Licznik w excelu


Zliczanie kolejek na bazie dart_02

Maksymalna i dowolną ilość kolejek można wpisać w polu "ilość kolejek" (za określaniem maksymalnego zakresu)

wprowadziłem ochrone (bez hasła) abyś przez przypadek nie zniszczył formuł
wprowadziłem też elementy idiotoodporne :) czyli np wpisanie 2,45 jako wynik rzutu czy -9 kolejek itp

Jak by coś jeszcze to pisz jak znajde czas to moge sie pobawić (można ukryc formuły , paski narzędzi , paski przewijania itd. - tylko czy potrzeba)

Załączniki:
Powrót do góry
   
tomi1972
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 223
Miasto: Gronie

Post#11 Post autora tematu 29 Mar 2007 18:18   

Re: Licznik w excelu


Witam,

w tym temacie uważam wszystko zostało zrobione. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam Tomaszek

P.S. Trenuję na Mistrzostwa DARTA o Puchar Burmistrza Wadowic
Powrót do góry
   
paweliw
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 24 Kwi 2003
Posty: 4604
Miasto: Bydgoszcz

Post#12 29 Mar 2007 21:25   

Re: Licznik w excelu


Cieszę się, że marek003 mnie wyręczył. Makra w VB for Aplications to nie jest moja mocna strona, dopiero "raczkuję" i przerobienie makra do obecnego stanu zajęło by mi znacznie więcej czasu niż marek003, szczególnie że nie mam ostatnio za dużo wolnego czasu.
Najważniejsze jednak, że sam też czegoś nowego się nauczyłem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Mar 2007 21:25   





Powrót do góry
   
ghost1327
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 1
Miasto: Jelenia góra

Post#13 22 Lut 2012 14:49   

Re: Licznik w excelu


Witam, czy da radę zrobić taki licznik dla 3 graczy, zacząłem się z tym bawić ale brak mi doświadczenia w "makrowaniu" Dla speca taka przeróbka to pewnie chwila, jak by autor poprzedniej wersji mógł byłbym wdzięczny i to bardzo:)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Licznik w excelu
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.117 seconds

elektroda.pl temat RSS