Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec
Autor
Wiadomość
michalp88
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 2
Miasto: Bełżyce

Post#31 19 Sty 2010 13:39   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


może mi ktoś powiedzieć jak podłączyć ten regulator do oryginalnego alternatora z dwoma wyjściami. Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Sty 2010 13:39   





Powrót do góry
   
andrew1969
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 36
Miasto: Wieluń

Post#32 05 Lut 2010 09:27   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Daj fotkę regulatora tak aby było widać jego wyjścia oraz fotkę alternatora wtedy rozrysuję wyprowadzenia i połączę .Starsze typy mają więcej wyprowadzeń , te nowsze zaś mają regulator w środku i wtedy zewnętrzny regulator jest zbędny
Powrót do góry
   
andrew1969
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 36
Miasto: Wieluń

Post#33 12 Lut 2010 18:12   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


mam
Powrót do góry
   
andrew1969
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 36
Miasto: Wieluń

Post#34 13 Lut 2010 09:41   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


posiadam- gdzie mam wysłać
Powrót do góry
   
michalp88
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 2
Miasto: Bełżyce

Post#35 23 Lut 2010 21:30   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


dzięki wielkie okazało się że jednak mam alternator z wbudowanym regulatorem. był on podłączony najwidoczniej dodatkowo. przerobiłem całą instalację według schematu i wszystko gra.
Powrót do góry
   
BJ
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 9
Miasto: Ostrów Mazowiecka

Post#36 11 Mar 2010 22:56   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Czy ktoś z szanownych przedmówców próbował włożyć regulator mapięcia od alternatora z dwoma wyprowadzeniami (nowszego typu) do alternatora z pięciowa wyprowadzeniami (starszego typu)? Czy budowa starego alternatoraa pozwala umieścić w nim regulator (bo koszt samego regulatora nie jest wysoki ok 20 zł) a tym sposobem może udało by się przy minimalnej przeróbce pozbyć skrzynek pod deską rozdzielczą. Jeśli ktoś przerabiał temat to proszę o podpowiedz. Z góry dzięki.
Powrót do góry
   
Quka
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 59
Miasto: Lublin

Post#37 12 Kwi 2010 18:38   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Nie wiem czy w dobrym miejscu o tym piszę, ale mam takie pytanie, czy normalną rzeczą jest to, że po włączeniu "masy" wskazówka wskaźnika temperatury od razu wskakuje na 40C? Dodam, że w czasie pracy nie widziałem na nim temperatury wyższej niż 60-70C. Czy wskazania są dobre? Jeśli nie to co muszę wymienić, czujnik czy wskaźnik, czy może to i to?
Powrót do góry
   
19lukasz
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 19 Lis 2004
Posty: 219
Miasto: Złotoryja

Post#38 19 Kwi 2010 18:14   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


To że wskakuje na 40 to ok bo ten wskaźnik potrzebuje zasilania. Skala zaczyna się od 40 i po podaniu napięcia wskazówka się unosi. 60-70 to trochę mało jak na orkę czy uprawę gdzie ciągnik dostaje swoje powinno być ok 80-90. Najlepiej zmierz rzeczywistą temp za pomocą termometru. Ja tak zrobiłem u siebie wykorzystując miernik cyfrowy miałem tam taką sondę wsadziłem ją przez wejście bagnetu i sprawdziłem co i jak.
Powrót do góry
   
alfa_beta
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 26 Lip 2009
Posty: 1

Post#39 18 Maj 2010 00:05   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Wykopałem stary altek do niego oznaczony symbolem Г360Н (czy jakoś tak), z którego wychodzi 5 przewodów (według schematu), trzy z nich idą do regulatora oznaczonego na schemacie symbolem PP-362Б.
oznaczone są symbolami Ш, В i M. Dostałem regulator o symbolu JA112 (który prawdopodobnie pochodzi od alternatora w poście wyżej) i ma ona trzy (właściwie cztery) oczka oznaczone: +, Ш, Д i M. Da się to jakoś ożenić, czy muszę kupić inny regulator?

Jeśli mógłby mnie ktoś poratować jakimś schematem ;)
Dodaję schemat i zdjęcie regulatora
http://zapodaj.net/0c16a8ad37e8.jpg.html
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-05/23eb22be.jpg

Załączniki:
Powrót do góry
   
BJ
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 15 Wrz 2003
Posty: 9
Miasto: Ostrów Mazowiecka

Post#40 19 Maj 2010 23:23   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Nawiązując do postu wyżej. Wydaje mi się że udało mi się "ożenić" regulator od alternatora z dwoma wyprowadzeniami z alternatorem z pięcioma wyprowadzeniami. Sprawa nie jest zbyt prosta. Z moich dociekań wynika iż jedna końcówka uzwojenia wzbudzania w starszym alternatorze jest podłączona do"masy" czyli - musi być sterowany z plusa, w nowszym alternatorze podłączona do + więc musi być sterowana od strony masy (do tego jest przystosowany np. regulator od malucha i poradzi sobie ze sterowaniem takiego alternatora). Ja rozwiązałem problem sterowania uzwojeniem wzbudzania w starym alternatorze w ten sposób że przebudowałem regulator prądu ładowania tak że w miejsce tranzystorów pnp dałem tranzystory npn i odwrotnie, przełożyłem kierunek przewodzenia diód i zmieniłem mejscami zasilenie regulatora (takie lustrzane odbicie). Teraz taki regulator poprawnie steruje stary alternator łącząc wyprowadzenie wzbudzania alternatora z plusem. (Może to i niepotrzebna komplikacja problemu ale działa skutecznie - może prościej by było odłączyć jedną końcówkę uzwojenia wzbudzania od masy i dać do plusa i wykorzystywać regulator bez przeróbek) Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
1_lukasz20
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 04 Maj 2010
Posty: 1
Miasto: ????

Post#41 27 Maj 2010 22:34   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Witam czy ktoś może mi wysłać schemat instalacji t25. Mam zamiar ją na nowo zrobić bo kable są popalone. Alternator posiadam z regulatorem. Części mam zakupione tylko nie wiem jak to wszystko po podłanczać. Z góry dziękuje za odp.
Powrót do góry
   
LORDUS
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 11 Sty 2009
Posty: 144
Miasto: Piotrków Trybunalski

Post#42 11 Cze 2010 20:33   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Przyłącze sie o proźbe o dokładny i czytelny schemat bo musze zrobić instalacje od zera, jedyne co działa to rozrusznik po wsadzeniu 2 gwoździ.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
Grzegorz_madera
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 1407

Post#43 12 Cze 2010 10:05   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Jak byście poszukali to mielibyście schematy. Nawet w tym temacie jest kilka zamieszczonych. Ale po co szukać jak ktoś załatwi sprawę i wszystko poda na tacy.
Powrót do góry
   
gentki
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 74

Post#44 Post autora tematu 13 Cze 2010 23:30   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


ja robilem na podstawie tego schematu i działa ok Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec
Powrót do góry
   
stefan 1993
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 34
Miasto: rypin

Post#45 14 Cze 2010 11:25   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


koledzy bede wymieniac instalacje we wladku ;)
kiedys mial stare akumulatory i na nic sie nie nadawaly ale gdy chodzil to jak wlaczylem swiatla to ich nie bylo;//
to znaczy ze alternator jest do wymiany??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Cze 2010 11:25   





Powrót do góry
   
Tomasz32223
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 1

Post#46 10 Paź 2010 09:23   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Witam. Mam problem z ciągnikiem T-25 a dokładnie z temperaturą oleju. Po wymianie czujnika i zegara nadal pokazuje złą temperaturę. Po jego uruchomieniu zawyża temperatury. Raz pokazuje 40 drugi raz 80 a za trzecim znowu 120.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Paź 2010 09:23   





Powrót do góry
   
mtracz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 826
Miasto: Kraśnik

Post#47 05 Gru 2010 13:31   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Próbując rozgryźć ten temat u siebie kupiłem czujnik, przekładałem z drugiego ciągnika i doszedłem do jednego wniosku wskaźnik były do niczego.
Stary wskaźnik się popsuł, no trudno ale nowy od razu źle wskazywał, niby płynnie chodzi po skali wraz ze wzrostem temperatury ale zawyżał ją. Kontrolowałem temperaturę zewnętrznym termometrem.
Same czujniki mierzyłem i przekładałem i nic się nie zmieniało. Czyli w ciągniku gdzie działało było ok, a w drugim także bez zmian nie działało.
Natomiast nowy wskaźnik od razu źle wskazywał co świadczy o tym że sprzedają byle co.
Jedna rada jeśli to możliwe kupujcie tylko oryginalne części, czyli te które powstały za granica bo to co robią Polacy to do niczego, chyba że da się je porównać i nie ma różnicy ale to rzadkość.
Np. linka obrotów produkcji polskiej nie wchodzi na licznik, natomiast 'oryginał" bez problemu.
Powrót do góry
   
Radek P.
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2003
Posty: 167
Miasto: Krasnystaw

Post#48 14 Kwi 2011 18:18   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Chodzi o ciagnik T25 z konca produkcji (skladany juz w polsce)
ciagnik jest po kradzieży rozrusznika i alternatora
kupilem taki alternator
Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec
ma on wyjscie na 3 kable (+, D, i takie ruskie A), w instalacji mam tylko 2 kable (odciete) i nie wiem czy ma byc jeszcze 3ci?
grubczy pewnie idzie pod + a cienczy gdzie? i czy ma byc jeszcze jakis 3ci?
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1351
Miasto: Nibylandia

Post#49 14 Kwi 2011 21:12   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Na śrubę M6 dopinasz plus (ten grubszy przewód), obok niej jest śruba M5 i do niej dopinasz ten cieńszy przewód. Trzeci zacisk zostawiasz nie dołączony.
Powrót do góry
   
Radek P.
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Paź 2003
Posty: 167
Miasto: Krasnystaw

Post#50 14 Kwi 2011 22:51   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


dzieki :)
a do czego jest ten ostatni B ?
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1351
Miasto: Nibylandia

Post#51 15 Kwi 2011 07:37   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Do obrotomierza.
Powrót do góry
   
kataniak1994
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Lip 2007
Posty: 201
Miasto: Grójec

Post#52 23 Kwi 2011 22:07   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Ile kosztuje zrobienie instalacji w traktorze? Chodzi mi o średnią cene.
Powrót do góry
   
56b4
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 23 Paź 2010
Posty: 57
Miasto: Lublin

Post#53 30 Kwi 2011 10:30   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Ja coś man (jeśli temat aktualny). Sorka za jakiekolwiek błędy. To jest dla T25A2 i A3
. Jakby ktoś chciał.Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec
Powrót do góry
   
joker6000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 81
Miasto: Trębaczew

Post#54 16 Lut 2012 22:32   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Witam Panowie.
Odgrzeję trochę kotleta.

Posiadam T25,naprawiałem instalację żeby wszystko grało, lecz nie mogę sobie poradzić z naprawą klaksonu.


Do klaksonu dochodzą 2 kabelki NIEBIESKI i POMARAŃCZOWY w którym jest prąd po sprawdzeniu.

Od włącznika klaksonu również odchodzą 2 kabelki CZARNY przykręcany do obudowy(widocznie masujący) i NIEBIESKI.


Może mi ktoś napisać w których przewodach powinien być prąd i jak je podłączyć , czy są dobrze podłączone, bo bawię się już bardzo długo i nie mogę tego naprawić.
Klakson sprawny zprawdzałem.
Powrót do góry
   
Motorpal
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 139
Miasto: Chełm i okolice

Post#55 19 Lut 2012 20:07   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Witam. Ja na schemacie Władka t25 mam tak, że do klaksonu są podłączone kable koloru POMARAŃCZOWEGO i ZIELONEGO. Pomarańczowy kabel winien być podłączony do skrzynki bezpiecznikowej (do trzeciego bezpiecznika), zielony (nie wiem, jak u ciebie) ma być podłączony do kostki (bodajże 7 śrubka od lewej) i od tej śrubki na kostce do włącznika, który ma być podłączony do masy. Dodatkowo od kostki wychodzi jeszcze jeden przewod, który podłączamy do gniazdka przyczepy w miejsce świateł przeciwmgłowych. Dobrze zrozumiałem twoje pytanie?. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Lut 2012 20:07   





Powrót do góry
   
joker6000
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 81
Miasto: Trębaczew

Post#56 19 Lut 2012 22:01   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Klakson już zrobiony.
Okazało się ze niebieski kabelek był przerwany.

W pomarańczowym i niebieskim jest prąd.
Gdy naciskam przycisk klaksonu prąd znika z niebieskiego kabelka i klakson trąbi bardzo głośno.
Powrót do góry
   
Kris3363
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 7
Miasto: Dynów

Post#57 02 Maj 2012 15:31   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Witam. Mam pytanie... Czy zakładał ktoś nową instalację do Władimirca T25A? Kupiłem nową i mam problem z podłączeniem, zwłaszcza tylnich reflektorów, kierunków i świateł pozycyjnych i stop.
Powrót do góry
   
Motorpal
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 139
Miasto: Chełm i okolice

Post#58 04 Maj 2012 07:13   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Witam. Napisz, na czym polega problem. Na odległość trudno pomóc, ale spróbujemy.
Powrót do góry
   
Kris3363
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 7
Miasto: Dynów

Post#59 04 Maj 2012 12:47   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Zakupiłem tą nową instalację i patrząc na schemat tutaj wrzucony od T25A, porównując go z instalacją założoną mi się nie zgadzało. Dopiero teraz jak zobaczyłem schemat od T25A3 zaczyna mi pasować. W T25A od alternatora jest 5 kabli a u mnie tylko 2. M.in. to mi nie pasowało.
Nowa instalacja ma trochę inne kable od tylnich świateł, ale z tym może sobie poradzę. A jak nie to będę pisał. I mam pytanie... Czy ktoś z was nie ma dobrego schematu od T25A2 i od T25A3?

Dodano po 1 [minuty]:

kataniak1994 napisał:
Ile kosztuje zrobienie instalacji w traktorze? Chodzi mi o średnią cene.
Pytałem w dwóch serwisach to powiedzieli, że za założenie to tak ok 500 zł.
Powrót do góry
   
Motorpal
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 06 Gru 2011
Posty: 139
Miasto: Chełm i okolice

Post#60 06 Maj 2012 11:47   

Re: Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec


Schemat dla T25A2 i A3 jest podany powyżej. Należy do użytkownika 56b4.

Dodano po 3 [minuty]:
Najwidoczniej się nie opłaca dać 500 zł, lepiej samemu to zrobić. Założenie samemu instalacji do tego traktoru z pomocą schematu nie nastręcza większych problemów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Instalacja- Ciągnik T-25 Władimirec
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  123  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony