| Author |
przemo-lukas Poziom 24

Joined: 17 Jan 2006 Posts: 4786 Location: Ostrów Mazowiecka
|
12 Jan 2009 14:03 Re: Moja 2.5 drożna konstrukcja na peerlessach i vifce. |
|
|
|
Z tymi poborami i mocami to jest różnie. W zasadzie najistotniejsze jest to jak wzmacniacz radzi sobie ze zmienną impedancją zestawu głośnikowego. Co do AZURA 640. Prawdę mówiąc byłem z niego zadowolony. Nie porównywałem go bezpośrednio z 840, w sumie było to mocne rozrzucone w czasie, więc może nie ustosunkuję się do Twojego porównania. W sumie lampka też nie jest z najmocniejszych jednak po wymianie na EL34 (E-H) AMPLIFON wl25 lepiej sobie radzi niż z lampami "oryginalnymi". Mój system to: WL25 + DVD S-1800 + SONUS OLIVA (Ag + NEUTRIKA ale mam wielką ochotę na Bullet Plugi) + głosnikowe DIY (OFC 2.5mm + "banany" NEUTRIKA). Na razie nic nie zmieniam, choć pomysłów wiele. :D
Co do tweetera. Powiem tylko, że w swojej klasie cenowej (i nie tylko) nie ma konkurenta.
P.s. Z Radomia do Ostrowi mazowieckiej nie jest daleko. Mam 3 miesięczne dziecko, ale latem gorąco zapraszam do siebie, to "poszalejemy". :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2009 14:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pegelmesser Poziom 19

Joined: 08 Jan 2005 Posts: 746 Location: Rozworowo Podlaskie
|
12 Jan 2009 17:08 Re: Moja 2.5 drożna konstrukcja na peerlessach i vifce. |
|
|
|
Kolego hipix, co do tematu poboru mocy przez wzmacniacz należy sie głębsze spojrzenie.
Wzmacniacz stereofoniczny o mocy 2x70W pracujący w klasie AB pobierze z sieci zasilającej około 240W mocy czynnej i w zależności od cosφ całości (zasilacz z transformatorem itp) conajmniej 240VA mocy pozornej (przeważnie przy cosφ=0,8 jaki spotyka się w praktyce najczęściej będzie to 300VA mocy pozornej). Oczywiście na tabliczce znamionowej producent napisze że pobór mocy jest 140W czy VA, gdyż pewnie o takowej mocy wstawił tam transformator. Tego obejść się nie da, takie są prawa fizyki.
Osatatnio przeprowadzałem pomiary wzmacniaczy.
Pewnien wzmacniacz na tranzystorach MOSFET (celowo nie powiem jaki) przy mocy oddanej 200W (sztuczne obciążenie 8Ω, wysterowanie sygnałem sinusoidalnym 50Hz, tuż przed granicą obcinania sygnału przez końcówkę) pobierał z sieci zasilającej 340W oraz 440VA. Transformator zasilający oczywiście 300VA, bo po co większy, nawet nie zdążył się zagrzać.
I tak też się robi, nikt nie pakuje do wzmacniacza 2x70W 500VA transformatora tylko max te 250-300VA. Przy sygnale muzycznym gdzie moc średnia jest kilkakrotnie niższa niż szczytowa jest to całkowicie uzasadnione. A nawet gdyby wzmacniacz miał pracować z mocą znamionową na wysterownaiu sinusoidalnym czy też szumem to i tak taki transformator spokojnie zniesie przeciążenie okolo 1,5 do nawet 2 razy. Liczy się tu jedynie kwestia czy wytrzyma temperaturowo oraz czy rdzeń nie wejdzie w głębokie nasycenie.
Operowanie przez niektórych producentów terminami "rezerwa prądowa" itp jest nieuzasadnione technicznie i tylko wprowadza zamęt w głowach niedoświadczonych konsumentów i audiofili.
O tym jak gra wzmacniacz decyduje głównie jego konstrukcja układowa. Owszem zasilanie jest podstawą ale nie można utożsamiać parametrów subiektywnych typu "scena", "muzykalność" itp do tego czy zastosowano transformator 300VA zamiast 500VA oraz kondensatory filtrujące w zasilaczu nie 10mF a 4,7mF.
|
|
| Back to top |
|
 |
hipix Poziom 11

|
12 Jan 2009 19:50 Re: Moja 2.5 drożna konstrukcja na peerlessach i vifce. |
|
|
|
Hej, dzięki za naświetlenie tematu. Przemo, już kiedyś były plany bym Cię odwiedził, mam nadzieję iż tym razem się uda :sm9: . Z tego co pisałeś domyślam się iż nie słyszałeś zestawu HX2 z oryginalnymi zwrotnicami, jestem niezmiernie ciekawy jaka różnica jest miedzy Twoimi a moimi kolumnami jeśli chodzi o zakres wysokich tonów, być może w Twojej wersji zwrotnic, kolumny grają lepiej górą. Zakresy nisko tonowe są na wysokim poziomie jeśli chodzi o HX2, w którymś wątku ktoś pisał że chciał by taki zestaw uzupełnić subem, wydaje mi się iż nie ma za bardzo co tu uzupełniać, posiadam suba Yamachy SW 215 i ten niestety nie potrafi zagrać lepiej niż kolumny. Tak na marginesie chodzi mi po głowie jakiś zestaw USHER-a z Akkusa. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo-lukas Poziom 24

Joined: 17 Jan 2006 Posts: 4786 Location: Ostrów Mazowiecka
|
13 Jan 2009 11:11 Re: Moja 2.5 drożna konstrukcja na peerlessach i vifce. |
|
|
|
Ja też miałem taki pomysł :D . Miałem u siebie 8945A + 9930. Midwoofer jest zdecydowanie mniej wymagającym głośnikiem niż hds. Stąd może wydawać się, że niskie rejestry są "lepsze".
Azur 640 odpowiadał mi w 100%, może dla tego, że głównie słuchałem na nim Możdżera i Marcusa Millera itp. Natomiast nie wsłuchiwałem się zbytnio w płytki żony (Depeche Mode i David Gahan), na których jest więcej niskiego, "syntetycznego" basu. Z muzyki elektronicznej słucham kapel typu Aphex Twin. Tam tyle się dzieje, że nie dokuczał mi brak basu. Nie wiem. Tak sobie tłumaczę Twoją opinię. Jednak są to sprawy mocno subiektywne. No i w danej chwili dysponowałem takim budżetem. Z nowych klocków żaden z konkurentów nie radził sobie jak ten "piecyk". Ani NAD ani Xindak. Yamahy A700 nie polecam (oczywiście do hx2).
No i fakt. Nie porównywałem bezpośrednio HX2 do mojego zestawu. Choć wiem, że i w tym "kicie" zmieniała się zwrotnica. :cunning:
|
|
| Back to top |
|
 |
GREGOR:-) Poziom 12

|
18 May 2009 21:34 Re: Moja 2.5 drożna konstrukcja na peerlessach i vifce. |
|
|
|
| przemo-lukas wrote: |
| Miałem u siebie 8945A + 9930. :cunning: |
A teraz są u mnie... heh.. Gorąco polecam ten zestawik. A tak na marginesie sam zastanawiam się nad jakimiś lampami (tylko najpierw musze przekonac moją druga połowę...)
|
|
| Back to top |
|
 |