Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#121 18 Oct 2009 11:02    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Stary Urmet (ten na zdjęciu) był do systemów cyfrowych (dwa przewody) a nowy jest typowy analogowy. Podłącza się w nim min. 4 żyły (albo 5 lub 6). Ze zdjęcia wynika, że masz numer mieszkania 3. Reasumując nowy nie nadaje się.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
baciek73
Level 2
Location: Łódź
Joined: 17 Oct 2009
Posts: 2
baciek73
Level 2
Post#122 18 Oct 2009 20:57    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zatem muszę szukać domofonu cyfrowego. Pozdrwaiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
Mario1710
Level 11
Location: Zabrze
Joined: 02 Nov 2009
Posts: 63
Mario1710
Level 11
Post#123 04 Nov 2009 17:34    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Ja też chciałbym się dowiedzieć jak podłączyć mój domofon. Wymieniam stary 5 żyłowy (zaczął dziwnie buczeć) na nowy TK6 i mam problem z podłączeniem. Oto podłączenie starego domofonu:
To view the material on this forum you must be logged in. To view the material on this forum you must be logged in..

Mam po kolei od góry:
1. Biały kabel
2. Niebieski
3. Zielony
4. Brązowy
5. Czarny

Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak co gdzie podłączyć i co zmostkować :)

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#124 04 Nov 2009 18:44    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Trudno dojrzeć na zdjęciach szczegóły. Jak możesz to chociaż podaj jak są rozmieszczone kabelki na przełączniku.

Helpful post? + 0
Back to top
tomeye
Level 19
Location: Radom
Joined: 29 Sep 2009
Posts: 235
Helped: 34
Post rating: 17
tomeye
Level 19
Post#125 04 Nov 2009 21:57    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Rozpoznaje aparat Tesli (KA lub KAB) ale nie wiem który to model
opis mam w ręku licząc od góry
1. otwieranie zamka mostek z masy
2. mikrofon
3. masa
4.wywołanie
5. otwieranie zamka lub tu mostek z masy
6. słuchawka
1 i 5 dopowiadają za otwieranie zamka

Opis twoich kolorów
1. Biały kabel
2. Niebieski
3. Zielony
4. Brązowy
5. Czarny

musisz zweryfikować ze zdjęciem który zacisk ominąłeś masz 5 pozycji a jest 6 zacisków


Wekta TK 6 zaciski licząc od lewej
1. Wywołanie
2, Masa
3. Słuchawka
4. Mikrofon
5. mostek z masy (zworką lub zrób mostek z 3)
6. Otwieranie zamka

Helpful post? + 0
Back to top
karl102
Level 26
Location: B-B
Joined: 10 Mar 2005
Posts: 692
Helped: 77
Post rating: 23
karl102
Level 26
Post#126 04 Nov 2009 23:34    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tomeye wrote:

......
5. mostek z masy (zworką lub zrób mostek z 3)
............

Mostek chyba z 2.

Helpful post? + 0
Back to top
tomeye
Level 19
Location: Radom
Joined: 29 Sep 2009
Posts: 235
Helped: 34
Post rating: 17
tomeye
Level 19
Post#127 04 Nov 2009 23:38    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tak oczywiście pomyliłem zacisk 3 w Tesli to masa a zacisk 2 w TK-6 przepraszam

Helpful post? + 0
Back to top
Mario1710
Level 11
Location: Zabrze
Joined: 02 Nov 2009
Posts: 63
Mario1710
Level 11
Post#128 05 Nov 2009 05:47    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


bo jest tylko 5 kabli podłączonych do 5 zacisków, szósty jest wolny ( zdjęcia robione komórką, sorki za jakość). Czyli jak ja to mam podłączyć kolorystycznie ???? Laik ze mnie :)

Helpful post? + 0
Back to top
Mario1710
Level 11
Location: Zabrze
Joined: 02 Nov 2009
Posts: 63
Mario1710
Level 11
Post#129 05 Nov 2009 19:15    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Bardzo dziękuje użytkownikowi tomeye z pomoc w podłączeniu domofonu. Jego rady okazały się bezcenne. Polecam go !!!!!!

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#130 28 Nov 2009 15:38    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam zakupiłem nowy domofon firmy "WEKTA" i zapomniałem zapisac okablowania ze starego modelu :-(.Znalazłem ten temat i zauwazyłem ze sa tutaj osoby bardzo rozeznane w tym temacie wiec prosze was o pomoc.Mam nadzieje ze ktos jeszcze z was czyta te watki i uda wam sie moze nie wszystkim ale chociaz czesci w jakis sposo mi pomuc.Model unifonu to tk 6.Z sciany w bloku 10-pietrowym wystaje 5 przewodow wiec chyba to 5-złowa instalacja.
To view the material on this forum you must be logged in.

1.zołty
2.biały
3.czerwony
4.zielony
5.czarny

Prosze o rozpoznanie bo zupełnie nie mam pojecia ktory kabel jest ktory.
To view the material on this forum you must be logged in.

Płytka znajdujaca sie w domofonie.Prosze o rozpiske zworek!
To view the material on this forum you must be logged in.

Oraz schemat z opakowania.
To view the material on this forum you must be logged in.

Z gory dziekuje za odpowiedzi <PIWO> :-D

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#131 28 Nov 2009 17:35    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Jeżeli wszystkie 5 żył było przyłączone do starego unifonu, to i ty musisz zrobić podobnie w nowym.
Podłączasz wtedy kabelki kolejno do zacisków 1, 2, 3, 4 i 6. Zdejmujesz przy tym jeden mostek (ten bliżej 5 patrząc na schemat). Szkoda, że nie zrobiłeś chociaż zdjęcia, zanim odłączyłeś kabelki. Tobie by i tak to nic nie dało, ale my z pewnością wskazalibyśmy ci właściwe kolory. Teraz sprawa jest trudniejsza, ale dla sprytnego elektronika to zaledwie kilka chwil i wszystko będzie grało.
Na początek proponuję abyś odnalazł żyłę słuchawkową i masową.
Z pięciu kabelków, które masz do dyspozycji wybierz takie dwa, na których usłyszysz odgłosy (czyste i wyraźne). Rób próby dotykając poszczególnymi kabelkami do śrubek 2 i 3 (muszą być dokręcone). Oczywiście słuchawkę unifonu musisz trzymać przy uchu. Uważaj przy tym, bo jak trafisz na żyłę mikrofonową, to usłyszysz stuk w słuchawce (napięcie stałe). Jak już będziesz miał te dwie żyły, to podłącz je pod śrubki i zacznij szukać żyły mikrofonowej, która to dołączaj na próbę do śrubki 4. Musisz mieć przedmuch. Jeżeli go nie ma, to musisz zamienić miejscami te pierwsze dwie żyły. Gdybyś dysponował miernikiem uniwersalnym, to łatwiej byłoby ci znaleźć masę i żyłę mikrofonową.

Helpful post? + 0
Back to top
tomeye
Level 19
Location: Radom
Joined: 29 Sep 2009
Posts: 235
Helped: 34
Post rating: 17
tomeye
Level 19
Post#132 29 Nov 2009 10:14    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Tak jak kolega już pisał w poprzednim poście... .

Wykonujesz nastepujące czynności:
szukamy 2 przewodów masy i słuchawki
eliminując krzyżowanie poszczególnych kolorów każdy z każdym
w unifonie będą to zaciski 2(masa) oraz 3 (słuchawka)
dokładając do ucha słuchawkę wykonujesz czynność podłączania kabla pod 2 a pozostałe dotykając do 3 nasłuchujesz szumu z kasety (przejeżdżające samochody rozmowy z ulicy świergot ptaków).
Po odszukaniu wiemy że to są dwa kolory, ale który za jaka funkcje odpowiada to jeszcze nie ...wrócimy do tego.
Kolejna czynność to odszukanie otwierania zamka z pozostałych kolorów dotykamy do zacisku 2 a następnie 3 nasłuchując warkotu czy głośniejszego kliknięcia rygla elektromagnetycznego
(w instalacjach 5-cio przewodowych otwieranie starowane jest powrotem masy na elektronikę w której przekaźnik dopiero steruje ryglem z zasilania 12 v prądu zmiennego)
jeżeli odnajdziesz umieść w zacisku 6 a następnie przystępujemy do kolejnej czynności. Szukamy mikrofon do zacisku 4 podłączamy pozostałem przewody i sprawdzamy czy jak dmuchniemy w słuchawkę będziemy mieli (tak zwany przedmuch) lub można do tej czynności wykorzystać członka rodziny stawiając go na dole, jeżeli żaden niezbędne jest zamianę przewodów spod zacisku 2 i 3 miejscami i proszę powtórzyć czynność ...
pozostał nam jeden kabel proszę umieścić go w zacisk 1 odpowiada za wywołanie słuchawki, dla sprawdzenia wysłać członka rodziny i po usłyszeniu go na dole porozmawiać i poprosić o zadzwonienie (odłożenie słuchawki lub przyciśniecie odwieszenia jak mamy aparat rozkręcony pamiętaj odsuń słuchawkę od ucha ) jeżeli wywołanie jest za ciche sprawdź potencjometr z kółeczkiem po lewej stronie aparatu ustaw na max kręcąc kółkiem do góry
jeżeli w trakcie rozmowy z domownikiem stwierdzi że słabo nas słychać do sterownia potencjometr na płytce po prawej stronie

należy wykonać zworę -mostek pomiędzy zaciskami 2 i 5 lub skorzystać z oryginalnych zwor na aparacie instrukcja na opakowaniu
i pamiętaj przy demontażu starego aparatu zapisz kolor i pozycje lub odetnij po 2 cm kabelka by została kolorowa koszulka pod zaciskiem zachowując do końca remontu ....

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#133 29 Nov 2009 16:12    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


OK! O to fotki starego podłaczenia od sasiada.
Ja nie mam dalej pojecia ktory to masa ktory to słuchawka moze wam sie uda rozpoznac ktora to.Prosze o pomoc.
To view the material on this forum you must be logged in. To view the material on this forum you must be logged in.

Oraz ten obrazek ktory moze wam powie cos wiecej bo widac kable wpływajace do osłony kabla słuchawki unifonu.Wiec zołty i zielony kabel ze sciany to mikrofon i słuchawka.
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#134 29 Nov 2009 16:28    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Ciekawe jak działa u sąsiada otwieranie zamka, skoro przycisk otwarcia ma jeden koniec nie podłączony?
Szkoda, że nie widać przełacznika, abo łatwiej zobaczyć co jest czym. Jednak na podstawie innych opisów mogą z całą pewnością stwierdzić, że:
1 - wywołanie
2 - słuchawka
3 - mikrofon
4 - masa
5 - EZ
6 - EZ
Numeracja od góry. Kolory sam zobacz.

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#135 29 Nov 2009 16:37    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


własnie u sasiada tez sie zdziwiłem bo jak odkrecalem obudowe to myslałem po zakreceniu ze mu cos uszkodziłem bo były problemy.Zamek otwierał sie ale były jakies zakłucenia.Zamek nie odbijał i po puszczeniu przycisku otwierania zamek dalej otwierał sie.Dopiero po poruszeniu tej blokady słuchawkowej (stukniecie pare razy) powodowało wyłaczenie sie otwierania czyli po odłozeniu słuchawki i to tez nie zawsze. heh :-(.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#136 29 Nov 2009 16:41    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


bugas86 wrote:
...Dopiero po poruszeniu tej blokady słuchawkowej (stukniecie pare razy) powodowało wyłaczenie sie otwierania czyli po odłożeniu słuchawki

Nie wiem o jakiej blokadzie mówisz, ale mniejsza o to. Przy okazji jak jeszcze raz spojrzałem na zdjęcie, to dopatrzyłem się mostka (między 4 a 5 zaciskiem jest goły drucik), zatem cofam to co wcześniej napisałem o tym otwieraniu.

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#137 29 Nov 2009 16:43    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Co oznacza to EZ i co z 5 kabelkiem?
o to chodziło ze u niego jak nacisłem otwieranie i pusciłem to (brzeczenie dalej było) i drzwi dalej sie otwierały dopiero po odłozeniu słuchawki przestawało lub gdy drzwi ktos odtworzył i zamknoł cos takiego.Porabane bo ma stary model jak swiat i to pewnie dlatego.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#138 29 Nov 2009 16:47    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Z sąsiadem daj już sobie spokój. Przecież nie będziesz mu tego naprawiał. To można poprawić, ale póki co podłącz wszystko u siebie. 5 zacisk, jak pisałem, jest zmostkowany z 4. Zaznaczyłem go zielona strzałką. U ciebie w nowym unifonie będzie to mostek bardziej nowoczesny, bo w postaci zworki na płytce drukowanej. Jak już pisałem wcześniej, jeden mostek wyjmujesz. Kolory już masz, zatem do dzieła. Jak będzie sprzęgać lub otwierać zamek to ścisz nieco wzmocnienie mikrofonu. Jest do tego taka mała podkóweczka.

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#139 29 Nov 2009 16:51    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


czyli oba kabelki podłaczyc do jednej sroby? i jak mozesz napisz mi jeszcze jak zrobic z tymi zworkami bo nie mam pojecia zdjac je w cholere czy jak ustawic 5+1 3+1?

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#140 29 Nov 2009 16:55    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


bugas86 wrote:
czyli oba kabelki podłaczyc do jednej sroby? i jak mozesz napisz mi jeszcze jak zrobic z tymi zworkami bo nie mam pojecia zdjac je w cholere czy jak ustawic 5+1 3+1?

Jakie oba kabelki? Nie robisz ani 5+1 ani 3+1. Robisz tak jak napisałem wcześniej, czyli zdejmujesz jeden mostek a drugi zostawiasz. Ten mostek służy tylko do otwierania. Możesz ja na razie oba zdjąć, abyś bez kłopotów wypróbował działanie układu rozmównego i ewentualnie wywołania.
Czyli 5 kabelków z instalacji podłączasz do zacisków 1, 2, 3, 4 i 5. Mostek zdejmujesz jeden, ten co szedł na 5. Na schemacie ideowym jest to ten z lewej strony. Nie wiem czy tak jest w rzeczywistości, ale jak pisałem wcześniej, możesz zdjąć na początek obydwa. Potem założysz tylko jeden i zamek zacznie się otwierać, gdy naciśniesz przycisk otwarcia. Usłyszysz to w słuchawce.

Helpful post? + 0
Back to top
tomeye
Level 19
Location: Radom
Joined: 29 Sep 2009
Posts: 235
Helped: 34
Post rating: 17
tomeye
Level 19
Post#141 29 Nov 2009 17:06    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Jeżeli raz naciśniesz a otwieranie trwa ok 3- 5 sekund to w elektronice zastosowano podtrzymanie lub może dochodzić do zwarcia w aparacie ...co dla mnie jest mniej prawdopodobne zworkę ustaw na środkowe lub zrób ja ręcznie z kawałka drucika pomiędzy 2 a 5.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#142 29 Nov 2009 17:11    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


tomeye wrote:
zworkę ustaw na środkowe lub zrób ja ręcznie z kawałka drucika pomiędzy 2 a 5.

Między 2 a 5 w tym nowym? Nie bardzo rozumiem w jakim celu? Zacisk 2 to masa, 6 już idzie do masy (przez zworkę) a ty każesz dołączyć jeszcze 5?

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#143 29 Nov 2009 17:44    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Podłaczyłem wszystko tak jak napisaliscie

1.czerwony
2.zielony
3.czarny
4.zołty
5.biały

zworka zostawiona na 5+1 z prawej i nie działa :-(

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#144 29 Nov 2009 17:54    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Co to znaczy nie działa? Najlepiej podłączaj przewody pojedynczo i sprawdzaj co się dzieje. Najpierw masę i słuchawkę. Jak podłączysz te dwa kabelki to musisz słyszeć odgłosy z dołu. O tych zworkach na razie zapomnij, bo one są tylko do różnych wersji otwierania zamka. Najlepiej je zdjąć aby się nie motać. Potem się nimi zajmiesz.

Helpful post? + 0
Back to top
bugas86
Level 8
Location: Czeladz
Joined: 28 Nov 2009
Posts: 7
bugas86
Level 8
Post#145 29 Nov 2009 19:26    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


hmm nie wiem.Podłaczyłem zielony 2 czarny 3 i jest tylko dzwiek z dołu jak ktos dzwoni wiec chyba to wywołanie.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#146 29 Nov 2009 19:49    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Coś namieszałeś. Wywołanie ma być przy powieszonej słuchawce (a nie podniesionej) i na zacisku 1.

Helpful post? + 0
Back to top
tomekd23
Level 1
Location: Środa Śląska
Joined: 10 Nov 2009
Posts: 1
tomekd23
Level 1
Post#147 30 Nov 2009 13:37    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam Wszystkich.
Podłączę się do tematu, ponieważ też mam problem z unifonem TK6.
Instalacja jest czterożyłowa i myślę, że wszystko dobrze podłączyłem, bo wszystko działa ok tzn. działa wywołanie, głośnik i mikrofon, ale zamek otwiera się od razu po podniesieniu słuchawki..
mam podłączone:
1. wywołanie
2. masa
3. słuchawka
4. mikrofon
naciśnięcie przycisku rygla powoduje tylko wyłączenie mikrofonu, czyli chyba ok. ale nie ma to wpływu na zamek, który jest otwarty cały czas jak jest podniesiona słuchawka..
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9028
Helped: 991
Post rating: 269
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#148 30 Nov 2009 17:44    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Spróbuj zmniejszyć czułość mikrofonu. Jest tam w górnej części płytki taki mini potencjometr na śrubokręt. Nie wiem dokładnie jaka masz wersje TK-6, ale chodzi o potencjometr montażowy nad mostkami. Na płytce jest jeszcze jeden z lewej strony, ale on ma już pokrętło do regulacji głośności wywołania (a raczej jego ściszania w razie potrzeby).

Helpful post? + 0
Back to top
michał 1111
Level 1
Location: warszawa
Joined: 08 Dec 2009
Posts: 1
michał 1111
Level 1
Post#149 08 Dec 2009 21:02    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


witam własnie zalogowałem sie chwile temu. za błędy z gury pszepraszam. ale mam wielki problem dziwny problem. mieszkam w cztero piętrowym bloku i grupka dresiarzy i blokersuw zna kody uniwersalne do domofonów mam straszne problemy przesto z sąsiadami gdyrz obwiniają mnie za pomazane sciany powykręcane żarówki i ogulnie to dewastują mi klatke schodowom i ja mam zato przesrane niewspomne o pismach jakie dostaje od administracji a ostatnio z komendy. jednym słowem wypiepszom mnie z domu na ulice za ich wybryki. hodzi mi o zmiane kodów w domofonie ale nieznam firmy domofonu.zwykły taki czarny kwadratowy cyfrowy.słyszałem ze taki domofon morzna samemu zaprogramowac znaczy zmienic kod. PROSZE O POMOC!!!!!!!!!

Helpful post? + 0
Back to top
janre
Level 2
Location: stalowa wola
Joined: 23 Dec 2006
Posts: 4
janre
Level 2
Post#150 10 Dec 2009 10:51    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam. Kupiłem domofon TK6 jednak w starej instalacji w bloku wychodzi 3 kable jednożyłowe, czy ten domofon się nada do tej instalacji, proszę o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Previous  123456789  Next
Page 5 of 9



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.14 seconds