Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#121 18 Paź 2009 11:02    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Stary Urmet (ten na zdjęciu) był do systemów cyfrowych (dwa przewody) a nowy jest typowy analogowy. Podłącza się w nim min. 4 żyły (albo 5 lub 6). Ze zdjęcia wynika, że masz numer mieszkania 3. Reasumując nowy nie nadaje się.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
baciek73
Poziom 2
Miasto: Łódź
Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2
baciek73
Poziom 2
Post#122 18 Paź 2009 20:57    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zatem muszę szukać domofonu cyfrowego. Pozdrwaiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Mario1710
Poziom 11
Miasto: Zabrze
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 63
Mario1710
Poziom 11
Post#123 04 Lis 2009 17:34    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Ja też chciałbym się dowiedzieć jak podłączyć mój domofon. Wymieniam stary 5 żyłowy (zaczął dziwnie buczeć) na nowy TK6 i mam problem z podłączeniem. Oto podłączenie starego domofonu:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.

Mam po kolei od góry:
1. Biały kabel
2. Niebieski
3. Zielony
4. Brązowy
5. Czarny

Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak co gdzie podłączyć i co zmostkować :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#124 04 Lis 2009 18:44    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Trudno dojrzeć na zdjęciach szczegóły. Jak możesz to chociaż podaj jak są rozmieszczone kabelki na przełączniku.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomeye
Poziom 19
Miasto: Radom
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 235
Pomógł: 34
Ocena postów: 16
tomeye
Poziom 19
Post#125 04 Lis 2009 21:57    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Rozpoznaje aparat Tesli (KA lub KAB) ale nie wiem który to model
opis mam w ręku licząc od góry
1. otwieranie zamka mostek z masy
2. mikrofon
3. masa
4.wywołanie
5. otwieranie zamka lub tu mostek z masy
6. słuchawka
1 i 5 dopowiadają za otwieranie zamka

Opis twoich kolorów
1. Biały kabel
2. Niebieski
3. Zielony
4. Brązowy
5. Czarny

musisz zweryfikować ze zdjęciem który zacisk ominąłeś masz 5 pozycji a jest 6 zacisków


Wekta TK 6 zaciski licząc od lewej
1. Wywołanie
2, Masa
3. Słuchawka
4. Mikrofon
5. mostek z masy (zworką lub zrób mostek z 3)
6. Otwieranie zamka

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
karl102
Poziom 25
Miasto: B-B
Dołączył: 10 Mar 2005
Posty: 669
Pomógł: 70
Ocena postów: 20
karl102
Poziom 25
Post#126 04 Lis 2009 23:34    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tomeye napisał:

......
5. mostek z masy (zworką lub zrób mostek z 3)
............

Mostek chyba z 2.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomeye
Poziom 19
Miasto: Radom
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 235
Pomógł: 34
Ocena postów: 16
tomeye
Poziom 19
Post#127 04 Lis 2009 23:38    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tak oczywiście pomyliłem zacisk 3 w Tesli to masa a zacisk 2 w TK-6 przepraszam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mario1710
Poziom 11
Miasto: Zabrze
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 63
Mario1710
Poziom 11
Post#128 05 Lis 2009 05:47    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


bo jest tylko 5 kabli podłączonych do 5 zacisków, szósty jest wolny ( zdjęcia robione komórką, sorki za jakość). Czyli jak ja to mam podłączyć kolorystycznie ???? Laik ze mnie :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mario1710
Poziom 11
Miasto: Zabrze
Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 63
Mario1710
Poziom 11
Post#129 05 Lis 2009 19:15    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Bardzo dziękuje użytkownikowi tomeye z pomoc w podłączeniu domofonu. Jego rady okazały się bezcenne. Polecam go !!!!!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#130 28 Lis 2009 15:38    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam zakupiłem nowy domofon firmy "WEKTA" i zapomniałem zapisac okablowania ze starego modelu :-(.Znalazłem ten temat i zauwazyłem ze sa tutaj osoby bardzo rozeznane w tym temacie wiec prosze was o pomoc.Mam nadzieje ze ktos jeszcze z was czyta te watki i uda wam sie moze nie wszystkim ale chociaz czesci w jakis sposo mi pomuc.Model unifonu to tk 6.Z sciany w bloku 10-pietrowym wystaje 5 przewodow wiec chyba to 5-złowa instalacja.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

1.zołty
2.biały
3.czerwony
4.zielony
5.czarny

Prosze o rozpoznanie bo zupełnie nie mam pojecia ktory kabel jest ktory.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Płytka znajdujaca sie w domofonie.Prosze o rozpiske zworek!
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oraz schemat z opakowania.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Z gory dziekuje za odpowiedzi <PIWO> :-D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#131 28 Lis 2009 17:35    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Jeżeli wszystkie 5 żył było przyłączone do starego unifonu, to i ty musisz zrobić podobnie w nowym.
Podłączasz wtedy kabelki kolejno do zacisków 1, 2, 3, 4 i 6. Zdejmujesz przy tym jeden mostek (ten bliżej 5 patrząc na schemat). Szkoda, że nie zrobiłeś chociaż zdjęcia, zanim odłączyłeś kabelki. Tobie by i tak to nic nie dało, ale my z pewnością wskazalibyśmy ci właściwe kolory. Teraz sprawa jest trudniejsza, ale dla sprytnego elektronika to zaledwie kilka chwil i wszystko będzie grało.
Na początek proponuję abyś odnalazł żyłę słuchawkową i masową.
Z pięciu kabelków, które masz do dyspozycji wybierz takie dwa, na których usłyszysz odgłosy (czyste i wyraźne). Rób próby dotykając poszczególnymi kabelkami do śrubek 2 i 3 (muszą być dokręcone). Oczywiście słuchawkę unifonu musisz trzymać przy uchu. Uważaj przy tym, bo jak trafisz na żyłę mikrofonową, to usłyszysz stuk w słuchawce (napięcie stałe). Jak już będziesz miał te dwie żyły, to podłącz je pod śrubki i zacznij szukać żyły mikrofonowej, która to dołączaj na próbę do śrubki 4. Musisz mieć przedmuch. Jeżeli go nie ma, to musisz zamienić miejscami te pierwsze dwie żyły. Gdybyś dysponował miernikiem uniwersalnym, to łatwiej byłoby ci znaleźć masę i żyłę mikrofonową.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomeye
Poziom 19
Miasto: Radom
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 235
Pomógł: 34
Ocena postów: 16
tomeye
Poziom 19
Post#132 29 Lis 2009 10:14    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Tak jak kolega już pisał w poprzednim poście... .

Wykonujesz nastepujące czynności:
szukamy 2 przewodów masy i słuchawki
eliminując krzyżowanie poszczególnych kolorów każdy z każdym
w unifonie będą to zaciski 2(masa) oraz 3 (słuchawka)
dokładając do ucha słuchawkę wykonujesz czynność podłączania kabla pod 2 a pozostałe dotykając do 3 nasłuchujesz szumu z kasety (przejeżdżające samochody rozmowy z ulicy świergot ptaków).
Po odszukaniu wiemy że to są dwa kolory, ale który za jaka funkcje odpowiada to jeszcze nie ...wrócimy do tego.
Kolejna czynność to odszukanie otwierania zamka z pozostałych kolorów dotykamy do zacisku 2 a następnie 3 nasłuchując warkotu czy głośniejszego kliknięcia rygla elektromagnetycznego
(w instalacjach 5-cio przewodowych otwieranie starowane jest powrotem masy na elektronikę w której przekaźnik dopiero steruje ryglem z zasilania 12 v prądu zmiennego)
jeżeli odnajdziesz umieść w zacisku 6 a następnie przystępujemy do kolejnej czynności. Szukamy mikrofon do zacisku 4 podłączamy pozostałem przewody i sprawdzamy czy jak dmuchniemy w słuchawkę będziemy mieli (tak zwany przedmuch) lub można do tej czynności wykorzystać członka rodziny stawiając go na dole, jeżeli żaden niezbędne jest zamianę przewodów spod zacisku 2 i 3 miejscami i proszę powtórzyć czynność ...
pozostał nam jeden kabel proszę umieścić go w zacisk 1 odpowiada za wywołanie słuchawki, dla sprawdzenia wysłać członka rodziny i po usłyszeniu go na dole porozmawiać i poprosić o zadzwonienie (odłożenie słuchawki lub przyciśniecie odwieszenia jak mamy aparat rozkręcony pamiętaj odsuń słuchawkę od ucha ) jeżeli wywołanie jest za ciche sprawdź potencjometr z kółeczkiem po lewej stronie aparatu ustaw na max kręcąc kółkiem do góry
jeżeli w trakcie rozmowy z domownikiem stwierdzi że słabo nas słychać do sterownia potencjometr na płytce po prawej stronie

należy wykonać zworę -mostek pomiędzy zaciskami 2 i 5 lub skorzystać z oryginalnych zwor na aparacie instrukcja na opakowaniu
i pamiętaj przy demontażu starego aparatu zapisz kolor i pozycje lub odetnij po 2 cm kabelka by została kolorowa koszulka pod zaciskiem zachowując do końca remontu ....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#133 29 Lis 2009 16:12    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


OK! O to fotki starego podłaczenia od sasiada.
Ja nie mam dalej pojecia ktory to masa ktory to słuchawka moze wam sie uda rozpoznac ktora to.Prosze o pomoc.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oraz ten obrazek ktory moze wam powie cos wiecej bo widac kable wpływajace do osłony kabla słuchawki unifonu.Wiec zołty i zielony kabel ze sciany to mikrofon i słuchawka.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#134 29 Lis 2009 16:28    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Ciekawe jak działa u sąsiada otwieranie zamka, skoro przycisk otwarcia ma jeden koniec nie podłączony?
Szkoda, że nie widać przełacznika, abo łatwiej zobaczyć co jest czym. Jednak na podstawie innych opisów mogą z całą pewnością stwierdzić, że:
1 - wywołanie
2 - słuchawka
3 - mikrofon
4 - masa
5 - EZ
6 - EZ
Numeracja od góry. Kolory sam zobacz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#135 29 Lis 2009 16:37    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


własnie u sasiada tez sie zdziwiłem bo jak odkrecalem obudowe to myslałem po zakreceniu ze mu cos uszkodziłem bo były problemy.Zamek otwierał sie ale były jakies zakłucenia.Zamek nie odbijał i po puszczeniu przycisku otwierania zamek dalej otwierał sie.Dopiero po poruszeniu tej blokady słuchawkowej (stukniecie pare razy) powodowało wyłaczenie sie otwierania czyli po odłozeniu słuchawki i to tez nie zawsze. heh :-(.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#136 29 Lis 2009 16:41    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


bugas86 napisał:
...Dopiero po poruszeniu tej blokady słuchawkowej (stukniecie pare razy) powodowało wyłaczenie sie otwierania czyli po odłożeniu słuchawki

Nie wiem o jakiej blokadzie mówisz, ale mniejsza o to. Przy okazji jak jeszcze raz spojrzałem na zdjęcie, to dopatrzyłem się mostka (między 4 a 5 zaciskiem jest goły drucik), zatem cofam to co wcześniej napisałem o tym otwieraniu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#137 29 Lis 2009 16:43    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Co oznacza to EZ i co z 5 kabelkiem?
o to chodziło ze u niego jak nacisłem otwieranie i pusciłem to (brzeczenie dalej było) i drzwi dalej sie otwierały dopiero po odłozeniu słuchawki przestawało lub gdy drzwi ktos odtworzył i zamknoł cos takiego.Porabane bo ma stary model jak swiat i to pewnie dlatego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#138 29 Lis 2009 16:47    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Z sąsiadem daj już sobie spokój. Przecież nie będziesz mu tego naprawiał. To można poprawić, ale póki co podłącz wszystko u siebie. 5 zacisk, jak pisałem, jest zmostkowany z 4. Zaznaczyłem go zielona strzałką. U ciebie w nowym unifonie będzie to mostek bardziej nowoczesny, bo w postaci zworki na płytce drukowanej. Jak już pisałem wcześniej, jeden mostek wyjmujesz. Kolory już masz, zatem do dzieła. Jak będzie sprzęgać lub otwierać zamek to ścisz nieco wzmocnienie mikrofonu. Jest do tego taka mała podkóweczka.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#139 29 Lis 2009 16:51    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


czyli oba kabelki podłaczyc do jednej sroby? i jak mozesz napisz mi jeszcze jak zrobic z tymi zworkami bo nie mam pojecia zdjac je w cholere czy jak ustawic 5+1 3+1?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#140 29 Lis 2009 16:55    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


bugas86 napisał:
czyli oba kabelki podłaczyc do jednej sroby? i jak mozesz napisz mi jeszcze jak zrobic z tymi zworkami bo nie mam pojecia zdjac je w cholere czy jak ustawic 5+1 3+1?

Jakie oba kabelki? Nie robisz ani 5+1 ani 3+1. Robisz tak jak napisałem wcześniej, czyli zdejmujesz jeden mostek a drugi zostawiasz. Ten mostek służy tylko do otwierania. Możesz ja na razie oba zdjąć, abyś bez kłopotów wypróbował działanie układu rozmównego i ewentualnie wywołania.
Czyli 5 kabelków z instalacji podłączasz do zacisków 1, 2, 3, 4 i 5. Mostek zdejmujesz jeden, ten co szedł na 5. Na schemacie ideowym jest to ten z lewej strony. Nie wiem czy tak jest w rzeczywistości, ale jak pisałem wcześniej, możesz zdjąć na początek obydwa. Potem założysz tylko jeden i zamek zacznie się otwierać, gdy naciśniesz przycisk otwarcia. Usłyszysz to w słuchawce.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomeye
Poziom 19
Miasto: Radom
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 235
Pomógł: 34
Ocena postów: 16
tomeye
Poziom 19
Post#141 29 Lis 2009 17:06    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Jeżeli raz naciśniesz a otwieranie trwa ok 3- 5 sekund to w elektronice zastosowano podtrzymanie lub może dochodzić do zwarcia w aparacie ...co dla mnie jest mniej prawdopodobne zworkę ustaw na środkowe lub zrób ja ręcznie z kawałka drucika pomiędzy 2 a 5.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#142 29 Lis 2009 17:11    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


tomeye napisał:
zworkę ustaw na środkowe lub zrób ja ręcznie z kawałka drucika pomiędzy 2 a 5.

Między 2 a 5 w tym nowym? Nie bardzo rozumiem w jakim celu? Zacisk 2 to masa, 6 już idzie do masy (przez zworkę) a ty każesz dołączyć jeszcze 5?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#143 29 Lis 2009 17:44    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Podłaczyłem wszystko tak jak napisaliscie

1.czerwony
2.zielony
3.czarny
4.zołty
5.biały

zworka zostawiona na 5+1 z prawej i nie działa :-(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#144 29 Lis 2009 17:54    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Co to znaczy nie działa? Najlepiej podłączaj przewody pojedynczo i sprawdzaj co się dzieje. Najpierw masę i słuchawkę. Jak podłączysz te dwa kabelki to musisz słyszeć odgłosy z dołu. O tych zworkach na razie zapomnij, bo one są tylko do różnych wersji otwierania zamka. Najlepiej je zdjąć aby się nie motać. Potem się nimi zajmiesz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bugas86
Poziom 8
Miasto: Czeladz
Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
bugas86
Poziom 8
Post#145 29 Lis 2009 19:26    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


hmm nie wiem.Podłaczyłem zielony 2 czarny 3 i jest tylko dzwiek z dołu jak ktos dzwoni wiec chyba to wywołanie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#146 29 Lis 2009 19:49    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Coś namieszałeś. Wywołanie ma być przy powieszonej słuchawce (a nie podniesionej) i na zacisku 1.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tomekd23
Poziom 1
Miasto: Środa Śląska
Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 1
tomekd23
Poziom 1
Post#147 30 Lis 2009 13:37    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam Wszystkich.
Podłączę się do tematu, ponieważ też mam problem z unifonem TK6.
Instalacja jest czterożyłowa i myślę, że wszystko dobrze podłączyłem, bo wszystko działa ok tzn. działa wywołanie, głośnik i mikrofon, ale zamek otwiera się od razu po podniesieniu słuchawki..
mam podłączone:
1. wywołanie
2. masa
3. słuchawka
4. mikrofon
naciśnięcie przycisku rygla powoduje tylko wyłączenie mikrofonu, czyli chyba ok. ale nie ma to wpływu na zamek, który jest otwarty cały czas jak jest podniesiona słuchawka..
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Pomorze
Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8943
Pomógł: 966
Ocena postów: 237
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#148 30 Lis 2009 17:44    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Spróbuj zmniejszyć czułość mikrofonu. Jest tam w górnej części płytki taki mini potencjometr na śrubokręt. Nie wiem dokładnie jaka masz wersje TK-6, ale chodzi o potencjometr montażowy nad mostkami. Na płytce jest jeszcze jeden z lewej strony, ale on ma już pokrętło do regulacji głośności wywołania (a raczej jego ściszania w razie potrzeby).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
michał 1111
Poziom 1
Miasto: warszawa
Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1
michał 1111
Poziom 1
Post#149 08 Gru 2009 21:02    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


witam własnie zalogowałem sie chwile temu. za błędy z gury pszepraszam. ale mam wielki problem dziwny problem. mieszkam w cztero piętrowym bloku i grupka dresiarzy i blokersuw zna kody uniwersalne do domofonów mam straszne problemy przesto z sąsiadami gdyrz obwiniają mnie za pomazane sciany powykręcane żarówki i ogulnie to dewastują mi klatke schodowom i ja mam zato przesrane niewspomne o pismach jakie dostaje od administracji a ostatnio z komendy. jednym słowem wypiepszom mnie z domu na ulice za ich wybryki. hodzi mi o zmiane kodów w domofonie ale nieznam firmy domofonu.zwykły taki czarny kwadratowy cyfrowy.słyszałem ze taki domofon morzna samemu zaprogramowac znaczy zmienic kod. PROSZE O POMOC!!!!!!!!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
janre
Poziom 2
Miasto: stalowa wola
Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 4
janre
Poziom 2
Post#150 10 Gru 2009 10:51    

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam. Kupiłem domofon TK6 jednak w starej instalacji w bloku wychodzi 3 kable jednożyłowe, czy ten domofon się nada do tej instalacji, proszę o pomoc

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Poprzedni  123456789  Następny
Strona 5 z 9



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.25 seconds

elektroda.pl temat RSS