Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.
Autor
Wiadomość
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#121 18 Paź 2009 11:02   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Stary Urmet (ten na zdjęciu) był do systemów cyfrowych (dwa przewody) a nowy jest typowy analogowy. Podłącza się w nim min. 4 żyły (albo 5 lub 6). Ze zdjęcia wynika, że masz numer mieszkania 3. Reasumując nowy nie nadaje się.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 18 Paź 2009 11:02   



Powrót do góry
   
baciek73
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2
Miasto: Łódź

Post#122 18 Paź 2009 20:57   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zatem muszę szukać domofonu cyfrowego. Pozdrwaiam.
Powrót do góry
   
Mario1710
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 63
Miasto: Zabrze

Post#123 04 Lis 2009 17:34   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Ja też chciałbym się dowiedzieć jak podłączyć mój domofon. Wymieniam stary 5 żyłowy (zaczął dziwnie buczeć) na nowy TK6 i mam problem z podłączeniem. Oto podłączenie starego domofonu:
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.

Mam po kolei od góry:
1. Biały kabel
2. Niebieski
3. Zielony
4. Brązowy
5. Czarny

Proszę o pomoc i wytłumaczenie jak co gdzie podłączyć i co zmostkować :)
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#124 04 Lis 2009 18:44   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Trudno dojrzeć na zdjęciach szczegóły. Jak możesz to chociaż podaj jak są rozmieszczone kabelki na przełączniku.
Powrót do góry
   
tomeye
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 236
Miasto: Radom

Post#125 04 Lis 2009 21:57   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Rozpoznaje aparat Tesli (KA lub KAB) ale nie wiem który to model
opis mam w ręku licząc od góry
1. otwieranie zamka mostek z masy
2. mikrofon
3. masa
4.wywołanie
5. otwieranie zamka lub tu mostek z masy
6. słuchawka
1 i 5 dopowiadają za otwieranie zamka

Opis twoich kolorów
1. Biały kabel
2. Niebieski
3. Zielony
4. Brązowy
5. Czarny

musisz zweryfikować ze zdjęciem który zacisk ominąłeś masz 5 pozycji a jest 6 zacisków


Wekta TK 6 zaciski licząc od lewej
1. Wywołanie
2, Masa
3. Słuchawka
4. Mikrofon
5. mostek z masy (zworką lub zrób mostek z 3)
6. Otwieranie zamka
Powrót do góry
   
karl102
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Mar 2005
Posty: 609
Miasto: B-B

Post#126 04 Lis 2009 23:34   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tomeye napisał:

......
5. mostek z masy (zworką lub zrób mostek z 3)
............

Mostek chyba z 2.
Powrót do góry
   
tomeye
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 236
Miasto: Radom

Post#127 04 Lis 2009 23:38   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tak oczywiście pomyliłem zacisk 3 w Tesli to masa a zacisk 2 w TK-6 przepraszam
Powrót do góry
   
Mario1710
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 63
Miasto: Zabrze

Post#128 05 Lis 2009 05:47   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


bo jest tylko 5 kabli podłączonych do 5 zacisków, szósty jest wolny ( zdjęcia robione komórką, sorki za jakość). Czyli jak ja to mam podłączyć kolorystycznie ???? Laik ze mnie :)
Powrót do góry
   
Mario1710
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 63
Miasto: Zabrze

Post#129 05 Lis 2009 19:15   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Bardzo dziękuje użytkownikowi tomeye z pomoc w podłączeniu domofonu. Jego rady okazały się bezcenne. Polecam go !!!!!!
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#130 28 Lis 2009 15:38   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam zakupiłem nowy domofon firmy "WEKTA" i zapomniałem zapisac okablowania ze starego modelu :-(.Znalazłem ten temat i zauwazyłem ze sa tutaj osoby bardzo rozeznane w tym temacie wiec prosze was o pomoc.Mam nadzieje ze ktos jeszcze z was czyta te watki i uda wam sie moze nie wszystkim ale chociaz czesci w jakis sposo mi pomuc.Model unifonu to tk 6.Z sciany w bloku 10-pietrowym wystaje 5 przewodow wiec chyba to 5-złowa instalacja.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

1.zołty
2.biały
3.czerwony
4.zielony
5.czarny

Prosze o rozpoznanie bo zupełnie nie mam pojecia ktory kabel jest ktory.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Płytka znajdujaca sie w domofonie.Prosze o rozpiske zworek!
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oraz schemat z opakowania.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Z gory dziekuje za odpowiedzi <PIWO> :-D
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#131 28 Lis 2009 17:35   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Jeżeli wszystkie 5 żył było przyłączone do starego unifonu, to i ty musisz zrobić podobnie w nowym.
Podłączasz wtedy kabelki kolejno do zacisków 1, 2, 3, 4 i 6. Zdejmujesz przy tym jeden mostek (ten bliżej 5 patrząc na schemat). Szkoda, że nie zrobiłeś chociaż zdjęcia, zanim odłączyłeś kabelki. Tobie by i tak to nic nie dało, ale my z pewnością wskazalibyśmy ci właściwe kolory. Teraz sprawa jest trudniejsza, ale dla sprytnego elektronika to zaledwie kilka chwil i wszystko będzie grało.
Na początek proponuję abyś odnalazł żyłę słuchawkową i masową.
Z pięciu kabelków, które masz do dyspozycji wybierz takie dwa, na których usłyszysz odgłosy (czyste i wyraźne). Rób próby dotykając poszczególnymi kabelkami do śrubek 2 i 3 (muszą być dokręcone). Oczywiście słuchawkę unifonu musisz trzymać przy uchu. Uważaj przy tym, bo jak trafisz na żyłę mikrofonową, to usłyszysz stuk w słuchawce (napięcie stałe). Jak już będziesz miał te dwie żyły, to podłącz je pod śrubki i zacznij szukać żyły mikrofonowej, która to dołączaj na próbę do śrubki 4. Musisz mieć przedmuch. Jeżeli go nie ma, to musisz zamienić miejscami te pierwsze dwie żyły. Gdybyś dysponował miernikiem uniwersalnym, to łatwiej byłoby ci znaleźć masę i żyłę mikrofonową.
Powrót do góry
   
tomeye
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 236
Miasto: Radom

Post#132 29 Lis 2009 10:14   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Tak jak kolega już pisał w poprzednim poście... .

Wykonujesz nastepujące czynności:
szukamy 2 przewodów masy i słuchawki
eliminując krzyżowanie poszczególnych kolorów każdy z każdym
w unifonie będą to zaciski 2(masa) oraz 3 (słuchawka)
dokładając do ucha słuchawkę wykonujesz czynność podłączania kabla pod 2 a pozostałe dotykając do 3 nasłuchujesz szumu z kasety (przejeżdżające samochody rozmowy z ulicy świergot ptaków).
Po odszukaniu wiemy że to są dwa kolory, ale który za jaka funkcje odpowiada to jeszcze nie ...wrócimy do tego.
Kolejna czynność to odszukanie otwierania zamka z pozostałych kolorów dotykamy do zacisku 2 a następnie 3 nasłuchując warkotu czy głośniejszego kliknięcia rygla elektromagnetycznego
(w instalacjach 5-cio przewodowych otwieranie starowane jest powrotem masy na elektronikę w której przekaźnik dopiero steruje ryglem z zasilania 12 v prądu zmiennego)
jeżeli odnajdziesz umieść w zacisku 6 a następnie przystępujemy do kolejnej czynności. Szukamy mikrofon do zacisku 4 podłączamy pozostałem przewody i sprawdzamy czy jak dmuchniemy w słuchawkę będziemy mieli (tak zwany przedmuch) lub można do tej czynności wykorzystać członka rodziny stawiając go na dole, jeżeli żaden niezbędne jest zamianę przewodów spod zacisku 2 i 3 miejscami i proszę powtórzyć czynność ...
pozostał nam jeden kabel proszę umieścić go w zacisk 1 odpowiada za wywołanie słuchawki, dla sprawdzenia wysłać członka rodziny i po usłyszeniu go na dole porozmawiać i poprosić o zadzwonienie (odłożenie słuchawki lub przyciśniecie odwieszenia jak mamy aparat rozkręcony pamiętaj odsuń słuchawkę od ucha ) jeżeli wywołanie jest za ciche sprawdź potencjometr z kółeczkiem po lewej stronie aparatu ustaw na max kręcąc kółkiem do góry
jeżeli w trakcie rozmowy z domownikiem stwierdzi że słabo nas słychać do sterownia potencjometr na płytce po prawej stronie

należy wykonać zworę -mostek pomiędzy zaciskami 2 i 5 lub skorzystać z oryginalnych zwor na aparacie instrukcja na opakowaniu
i pamiętaj przy demontażu starego aparatu zapisz kolor i pozycje lub odetnij po 2 cm kabelka by została kolorowa koszulka pod zaciskiem zachowując do końca remontu ....
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#133 29 Lis 2009 16:12   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


OK! O to fotki starego podłaczenia od sasiada.
Ja nie mam dalej pojecia ktory to masa ktory to słuchawka moze wam sie uda rozpoznac ktora to.Prosze o pomoc.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oraz ten obrazek ktory moze wam powie cos wiecej bo widac kable wpływajace do osłony kabla słuchawki unifonu.Wiec zołty i zielony kabel ze sciany to mikrofon i słuchawka.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#134 29 Lis 2009 16:28   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Ciekawe jak działa u sąsiada otwieranie zamka, skoro przycisk otwarcia ma jeden koniec nie podłączony?
Szkoda, że nie widać przełacznika, abo łatwiej zobaczyć co jest czym. Jednak na podstawie innych opisów mogą z całą pewnością stwierdzić, że:
1 - wywołanie
2 - słuchawka
3 - mikrofon
4 - masa
5 - EZ
6 - EZ
Numeracja od góry. Kolory sam zobacz.
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#135 29 Lis 2009 16:37   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


własnie u sasiada tez sie zdziwiłem bo jak odkrecalem obudowe to myslałem po zakreceniu ze mu cos uszkodziłem bo były problemy.Zamek otwierał sie ale były jakies zakłucenia.Zamek nie odbijał i po puszczeniu przycisku otwierania zamek dalej otwierał sie.Dopiero po poruszeniu tej blokady słuchawkowej (stukniecie pare razy) powodowało wyłaczenie sie otwierania czyli po odłozeniu słuchawki i to tez nie zawsze. heh :-(.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#136 29 Lis 2009 16:41   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


bugas86 napisał:
...Dopiero po poruszeniu tej blokady słuchawkowej (stukniecie pare razy) powodowało wyłaczenie sie otwierania czyli po odłożeniu słuchawki

Nie wiem o jakiej blokadzie mówisz, ale mniejsza o to. Przy okazji jak jeszcze raz spojrzałem na zdjęcie, to dopatrzyłem się mostka (między 4 a 5 zaciskiem jest goły drucik), zatem cofam to co wcześniej napisałem o tym otwieraniu.
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#137 29 Lis 2009 16:43   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Co oznacza to EZ i co z 5 kabelkiem?
o to chodziło ze u niego jak nacisłem otwieranie i pusciłem to (brzeczenie dalej było) i drzwi dalej sie otwierały dopiero po odłozeniu słuchawki przestawało lub gdy drzwi ktos odtworzył i zamknoł cos takiego.Porabane bo ma stary model jak swiat i to pewnie dlatego.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#138 29 Lis 2009 16:47   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Z sąsiadem daj już sobie spokój. Przecież nie będziesz mu tego naprawiał. To można poprawić, ale póki co podłącz wszystko u siebie. 5 zacisk, jak pisałem, jest zmostkowany z 4. Zaznaczyłem go zielona strzałką. U ciebie w nowym unifonie będzie to mostek bardziej nowoczesny, bo w postaci zworki na płytce drukowanej. Jak już pisałem wcześniej, jeden mostek wyjmujesz. Kolory już masz, zatem do dzieła. Jak będzie sprzęgać lub otwierać zamek to ścisz nieco wzmocnienie mikrofonu. Jest do tego taka mała podkóweczka.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#139 29 Lis 2009 16:51   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


czyli oba kabelki podłaczyc do jednej sroby? i jak mozesz napisz mi jeszcze jak zrobic z tymi zworkami bo nie mam pojecia zdjac je w cholere czy jak ustawic 5+1 3+1?
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#140 29 Lis 2009 16:55   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


bugas86 napisał:
czyli oba kabelki podłaczyc do jednej sroby? i jak mozesz napisz mi jeszcze jak zrobic z tymi zworkami bo nie mam pojecia zdjac je w cholere czy jak ustawic 5+1 3+1?

Jakie oba kabelki? Nie robisz ani 5+1 ani 3+1. Robisz tak jak napisałem wcześniej, czyli zdejmujesz jeden mostek a drugi zostawiasz. Ten mostek służy tylko do otwierania. Możesz ja na razie oba zdjąć, abyś bez kłopotów wypróbował działanie układu rozmównego i ewentualnie wywołania.
Czyli 5 kabelków z instalacji podłączasz do zacisków 1, 2, 3, 4 i 5. Mostek zdejmujesz jeden, ten co szedł na 5. Na schemacie ideowym jest to ten z lewej strony. Nie wiem czy tak jest w rzeczywistości, ale jak pisałem wcześniej, możesz zdjąć na początek obydwa. Potem założysz tylko jeden i zamek zacznie się otwierać, gdy naciśniesz przycisk otwarcia. Usłyszysz to w słuchawce.
Powrót do góry
   
tomeye
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 236
Miasto: Radom

Post#141 29 Lis 2009 17:06   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Jeżeli raz naciśniesz a otwieranie trwa ok 3- 5 sekund to w elektronice zastosowano podtrzymanie lub może dochodzić do zwarcia w aparacie ...co dla mnie jest mniej prawdopodobne zworkę ustaw na środkowe lub zrób ja ręcznie z kawałka drucika pomiędzy 2 a 5.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#142 29 Lis 2009 17:11   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


tomeye napisał:
zworkę ustaw na środkowe lub zrób ja ręcznie z kawałka drucika pomiędzy 2 a 5.

Między 2 a 5 w tym nowym? Nie bardzo rozumiem w jakim celu? Zacisk 2 to masa, 6 już idzie do masy (przez zworkę) a ty każesz dołączyć jeszcze 5?

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#143 29 Lis 2009 17:44   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Podłaczyłem wszystko tak jak napisaliscie

1.czerwony
2.zielony
3.czarny
4.zołty
5.biały

zworka zostawiona na 5+1 z prawej i nie działa :-(
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#144 29 Lis 2009 17:54   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Co to znaczy nie działa? Najlepiej podłączaj przewody pojedynczo i sprawdzaj co się dzieje. Najpierw masę i słuchawkę. Jak podłączysz te dwa kabelki to musisz słyszeć odgłosy z dołu. O tych zworkach na razie zapomnij, bo one są tylko do różnych wersji otwierania zamka. Najlepiej je zdjąć aby się nie motać. Potem się nimi zajmiesz.
Powrót do góry
   
bugas86
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 28 Lis 2009
Posty: 7
Miasto: Czeladz

Post#145 29 Lis 2009 19:26   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


hmm nie wiem.Podłaczyłem zielony 2 czarny 3 i jest tylko dzwiek z dołu jak ktos dzwoni wiec chyba to wywołanie.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#146 29 Lis 2009 19:49   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Coś namieszałeś. Wywołanie ma być przy powieszonej słuchawce (a nie podniesionej) i na zacisku 1.
Powrót do góry
   
tomekd23
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 10 Lis 2009
Posty: 1
Miasto: Środa Śląska

Post#147 30 Lis 2009 13:37   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam Wszystkich.
Podłączę się do tematu, ponieważ też mam problem z unifonem TK6.
Instalacja jest czterożyłowa i myślę, że wszystko dobrze podłączyłem, bo wszystko działa ok tzn. działa wywołanie, głośnik i mikrofon, ale zamek otwiera się od razu po podniesieniu słuchawki..
mam podłączone:
1. wywołanie
2. masa
3. słuchawka
4. mikrofon
naciśnięcie przycisku rygla powoduje tylko wyłączenie mikrofonu, czyli chyba ok. ale nie ma to wpływu na zamek, który jest otwarty cały czas jak jest podniesiona słuchawka..
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8396
Miasto: Pomorze

Post#148 30 Lis 2009 17:44   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Spróbuj zmniejszyć czułość mikrofonu. Jest tam w górnej części płytki taki mini potencjometr na śrubokręt. Nie wiem dokładnie jaka masz wersje TK-6, ale chodzi o potencjometr montażowy nad mostkami. Na płytce jest jeszcze jeden z lewej strony, ale on ma już pokrętło do regulacji głośności wywołania (a raczej jego ściszania w razie potrzeby).
Powrót do góry
   
michał 1111
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 08 Gru 2009
Posty: 1
Miasto: warszawa

Post#149 08 Gru 2009 21:02   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


witam własnie zalogowałem sie chwile temu. za błędy z gury pszepraszam. ale mam wielki problem dziwny problem. mieszkam w cztero piętrowym bloku i grupka dresiarzy i blokersuw zna kody uniwersalne do domofonów mam straszne problemy przesto z sąsiadami gdyrz obwiniają mnie za pomazane sciany powykręcane żarówki i ogulnie to dewastują mi klatke schodowom i ja mam zato przesrane niewspomne o pismach jakie dostaje od administracji a ostatnio z komendy. jednym słowem wypiepszom mnie z domu na ulice za ich wybryki. hodzi mi o zmiane kodów w domofonie ale nieznam firmy domofonu.zwykły taki czarny kwadratowy cyfrowy.słyszałem ze taki domofon morzna samemu zaprogramowac znaczy zmienic kod. PROSZE O POMOC!!!!!!!!!
Powrót do góry
   
janre
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 4
Miasto: stalowa wola

Post#150 10 Gru 2009 10:51   

Re: Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


Witam. Kupiłem domofon TK6 jednak w starej instalacji w bloku wychodzi 3 kable jednożyłowe, czy ten domofon się nada do tej instalacji, proszę o pomoc
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.
Strona 5 z 9 Idź do strony Poprzedni  123456789  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS