Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Destroyer
Level 2
Location: Radom
Joined: 16 May 2009
Posts: 3
Post rating: 1
Destroyer
Level 2
Post#91 16 May 2009 19:11    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Czyli z tego co wnioskuję zworka powinna być założona na dwa bolce po prawej tak? I moja interpretacja podłączenia w poście wyżej wydaje się być dobra?

Dodano po 52 [minuty]:

Zadzwoniłem i podali mi kolory kabli które były w fermaxie jak go zdjąłem:
1 - czerwony
2 - żółty
3 - biały
4 - czarny
6 - zielony

Jeszcze takie moje spostrzeżenie, nie wiem czy istotne, w fermaxie jest 5 zacisków o numerach 1,2,3,4,6 nie ma tam natomiast 5.

Czyli jak powinno teraz wyglądać podłączenie TK6? Proszę o łopatologiczne rozpisanie od 1 do 6 kolorami które powinny być po kolei podłączone oraz miejsce gdzie powinna być zworka.

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Sprawa już rozwiązana. Byłem blisko jedynie zamieniłem tylko 2 i 3 kabelek. Tak czy inaczej dziękuję serdecznie Zybex'owi za pomoc oraz schematy.

Serdecznie pozdrawiam jeszcze raz dziękuję :) :) :)

Helpful post? + +1
Back to top

Ad
Ad


Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#92 16 May 2009 19:34    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


To wszystko jest bardzo proste, ale czasem można zrobić błąd. W końcu na błędach się człowiek uczy. :D

Helpful post? + +1
Back to top
tekno777
Level 8
Joined: 17 May 2009
Posts: 5
tekno777
Level 8
Post#93 18 May 2009 17:23    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam, mam problem z podłączeniem tego domofonu, sam próbowałem na kilka sposobów ale niestety bez skutku :cry:, ze ściany wychodzi 6 kabli (3 białe, 1 zielony, 1 niebieski, 1 pomarańczowy) i nie mam pojęcia jak to dobrze podłączyć w który zacisk jaki kabelek. Proszę o pomoc.

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#94 18 May 2009 17:26    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Zacisk 7 i 8 zostawiasz wolny (to dodatkowy przycisk). Pozostałe łączysz według schematu. Zakładam, że wszystkie 6 kabelków jest potrzebne (czasem wykorzystuje się 4, a 2 mogą być rezerwą). Przy instalacji 6 żyłowej musisz zdjąć oba mostki (zwieracze).

1 - dzwonek
2 - masa
3 - słuchawka
4 - mikrofon
5 - elektrozaczep
6 - elektrozaczep

Co do kolorów, to jak ci powiedzieć, że jeden biały jest EZ, a inny biały przykładowo dzwonkiem? Jak je rozpoznasz, skoro masz trzy białe?
Jeżeli instalator był myślący, to zapewne pozostawił skręcone pary. Parą jest biały i jeden z kolorów. Zatem masz trzy pary.

Helpful post? + 0
Back to top
tekno777
Level 8
Joined: 17 May 2009
Posts: 5
tekno777
Level 8
Post#95 18 May 2009 19:51    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Dzięki za odpowiedz, więc połączę kable kolorowe z białymi tak żeby były te trzy pary i spróbuje podpinać je w różne zaciski, ale jak napisałeś: 1-dzwonek,2-masa,3-słuchawka,4-mikrofon, a jak mam trzy pary to zostaje np. zaczep 4 bez kabelka... wiec nie da się podpiąć pod wszystkie zaczepy jeżeli mam 3 pary...

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#96 18 May 2009 20:05    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Zasugerowałem tobie, jak sobie poradzić z tymi białymi, ale to nie znaczy że instalator tak postępował, tzn. że dawał według kolejności biały - zacisk 1, niebieski - zacisk 2, biały - zacisk 3, pomarańczowy - zacisk 4 itd.
Musisz określić za pomocą miernika lub nawet na słuch, co jest na poszczególnych żyłach. Nawet metodą prób i błędów nie powinno zając ci to zbyt wiele czasu. Góra pół godziny i wszystko powinno zagrać.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
tekno777
Level 8
Joined: 17 May 2009
Posts: 5
tekno777
Level 8
Post#97 19 May 2009 19:37    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


posiedziałem nad tym pół godziny i udało mi się tylko to że słyszę co się dzieje na dole :/ i nic więcej , chyba będę wzywał elektryka, bo już nie mogę, to jest niby takie proste a i tak gówno z tego wychodzi nie rozumiem dlaczego to jest tak bez sensu skonstruowane, przecież ja nie mam magistra z elektryki to powinno być prostsze w podłączeniu ....:/:/:/,
nerwy tracę na jakiś zasrany domofon...

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#98 19 May 2009 19:45    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Zwykły elektryk sobie z tym nie poradzi. Podpowiem ci cokolwiek.
Skoro słyszysz odgłosy z dołu, jak podniesiesz słuchawkę, to masz już żyłę masową i słuchawkową. Nie wiadomo tylko, czy nie zamienione miejscami, bo wtedy nie będzie innych rzeczy. Spróbuj zatem na dwa sposoby, czyli zamień te żyły miejscami i podłączaj na próbę do zacisku mikrofonu pozostałe kabelki (pojedyńczo) aż usłyszysz swój własny przedmuch (dmuchaj w mikrofon).

Helpful post? + 0
Back to top
xxpiotrek
Level 18
Location: Rzeszów
Joined: 11 Jan 2007
Posts: 264
Helped: 18
Post rating: 3
xxpiotrek
Level 18
Post#99 19 May 2009 19:54    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tekno777 może bez tych wyszukanych słówek, trochę kultury.

Helpful post? + 0
Back to top
tekno777
Level 8
Joined: 17 May 2009
Posts: 5
tekno777
Level 8
Post#100 19 May 2009 22:49    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Ok , będę próbował dalej do skutku :/ może się uda, dam znać jak będą jakieś postępy.

Helpful post? + 0
Back to top
tekno777
Level 8
Joined: 17 May 2009
Posts: 5
tekno777
Level 8
Post#101 22 May 2009 19:42    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Stanąłem na takim połączeniu (słyszę co się dzieje na dole i mogę otwierać drzwi, ale do mnie nie da się zadzwonić i nie słyszą mnie na dole jak gadam) może miałby ktoś jakiś pomysł co dalej...
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
sjagod01
Level 2
Location: Warszawa
Joined: 23 May 2009
Posts: 3
sjagod01
Level 2
Post#102 23 May 2009 13:39    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Mam podobny problem z Unifonem LASKOMEX L-4 instalacja 6 przewodowa

podłaczyłem kolejno :

1 wywołanie- żółty
2 słuchawka- brązowy
3 mikrofon- niebieski
4 masa- biały
5 elektrozaczep- czerwony
7 masa elektrozaczepu- czarny
W instrukcji było napisane zeby dla instalacji 6 przewodowej przeciąć zworę Z co uczyniłem.
Kolory intuicyjnie podłaczyłem patrząc gdzie były podłączone w starym domofonie.

Ja słysze co sie dzieje z słuchawce, działa otwieranie drzwi,
zaś nie słyszę dzwonka w domu (przy przełaczeniu na On) , na dole nie słychać co mówi odoba na górze do słuchaki.
Czy ma ktos pomysł i może pomóc?
dzieki

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#103 23 May 2009 14:59    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Podłączenie unifonu do instalacji jest bardzo proste. Gdy mamy możliwość podejrzenia jak jest u sąsiada, to sprawa jest znacznie prostsza. Ja sam nigdy nie chodzę po innych lokatorach, bo podłączenie dowolnego analogowego unifonu, nie sprawia mi żadnych problemów.
Najprościej jest to zrobić na słuch, a nieco pomocny jest jakiś miernik. Najpierw szukam przy podniesionej słuchawce dwóch kabelków, a mianowicie masowego i słuchawkowego. Oczywiście w danym nowym unifonie jest rozpiska gdzie przyłączyć masę, a gdzie inne żyły. Jeżeli takiej nie ma, to też nie wielki problem, ale załóżmy że unifon ma rozpiskę wyprowadzeń. Jak usłyszymy odgłosy z dołu, to wiemy na 50% że te dwa kabelki mamy właściwie podłączone, bo może być ich zamiana miejscami. Gdyby tak było, to inne funkcje nie będą już działać. Zatem trzeba się upewnić, robiąc ewentualną zamianę miejscami, gdy kolejne próby będą błędne. Mając miernik masę znajdziemy, gdy ustalimy napięcie dodatnie do zasilania mikrofonu unifonu. Tam gdzie minus, to będzie masa. Plus na zacisk mikrofonu.
Nie mając miernika podłączamy na zacisk mikrofonu unifonu kolejno pozostałe kabelki do momentu gdy usłyszymy lekki przedmuch.
Na kabelku gdzie jest wywołanie 9dzwonek) normalnie nic nie ma. Gdy mamy instalacje 4 żyłową, to już wiem, że to żyła dzwonka, jednak przy 6 żyłowej mamy jeszcze kabelki do elektrozaczepu. Które z nich są właściwe możemy łatwo sprawdzić trzymają słuchawkę unifonu przy uchu
i próbując zwierać ze sobą dwa z pozostałych kabelków. Usłyszy prace zamka. Aby ułatwić sobie znalezienie Żyły dzwonka (ja tego nie muszę robić) możemy wcisnąć na stałe przycisk dzwonka (kawałek zapałki) lub poprosić kogoś aby przyciskał. Wtedy to z nieznanych żył wybieramy jedną, która poi przyłączeniu pod zacisk dzwonka unifonu wyda dźwięk wywołania. Słuchawka musi wisieć w tym czasie na podstawce.
Warunkiem zadziałania dzwonka jest właściwie podłączona masa, o czym pisałem na początku.

Helpful post? + 0
Back to top
qubo6
Level 1
Location: k-ów
Joined: 28 May 2009
Posts: 1
qubo6
Level 1
Post#104 28 May 2009 16:27    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy przy montażu umifonu tk6. Mieszkam w czteropiętrowym bloku i postanowiłem ze względów estetycznych wymienić domofon w mieszkaniu. Niestety jestem laikiem w tych sprawach, miałem domofon z sześcioma kabelkami podłączonymi następująco 1-niebieski, 2-czerwony, 3-zielony, 4-biały, a dodatkowo jeszcze były kable żółty i brązowy, ale nie mam zielonego pojęcia jak były podłączone. Problem polega na tym iż jak ktoś dzwoni z dołu (mieszkam na 4 piętrze) oprócz tego iż dzwonek dzwoni u mnie to także dzwoni u sąsiadki z trzeciego piętra i chodzi o to, żeby dzwonił tylko u mnie. Po podłączeniu kabli jak było w starym domofonie wszystko działa należycie oprócz tej jednej kwestii. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Z góry serdecznie dziękuję.

Helpful post? + 0
Back to top
Nowart
Level 20
Location: UE
Joined: 01 Sep 2006
Posts: 312
Helped: 26
Post rating: 11
Nowart
Level 20
Post#105 01 Jun 2009 15:00    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


qubo6 napisz jaki miałeś stary unifon i do jakich zacisków w starym unifonie szły poszczególne kolory, wtedy spróbujemy przetransponować to do nowego0 unifonu.

Helpful post? + 0
Back to top
zivy
Level 8
Location: Tarnowskie Góry
Joined: 20 Jan 2008
Posts: 18
Post rating: 1
zivy
Level 8
Post#106 15 Jun 2009 08:28    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam-mam zainstalowany wideodomofon sd880 d4 i chciałbym do niego podłączyć unifon wekta (czy on musi mieć dodatkowe zasilanie?) i jak to wszystko połączyć , wekta- brak opisów zacisków
dodatkowo chcę dopiąć zwykły przycisk do otwierania zamka
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
adrdro
Level 9
Location: Sko
Joined: 14 Jul 2006
Posts: 6
adrdro
Level 9
Post#107 15 Jun 2009 11:20    

Re: Podłączenie Unifonu TK6. 3 przewody + płytka


Cześć.

Widzę, że z tą Wektą jest trochę problemów przy podłączaniu. Ja też mam taki, ale tylko i wyłącznie ze swojej winy :-). Mianowicie ze względów estetycznych i użytkowych postanowiłem wymienić swój stary TK2 na TK6. Niestety przed odłączeniem TK2 nie wiedziałem, że to TK2. Wtedy nie pisałbym na Wasze forum. Problem w tym, że ze ściany wychodzą mi 3 przewody (żółty, czerwony i brązowy) podłączone kolejno do A B i C na płytce drukowanej na której jest 5 przewodów (powinno być chyba jeszcze 0 przy GND). Zdjęcia obu stron płytki zamieszczam do podglądu i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w podłączeniu.

To view the material on this forum you must be logged in.

To view the material on this forum you must be logged in.


Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Vellov
Level 2
Location: Opole
Joined: 02 Jul 2009
Posts: 2
Vellov
Level 2
Post#108 02 Jul 2009 21:58    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam, bardzo potrzebuje pomocy prz podlaczeniu TK6.
Jest jakis dziwny problem, bo nie slychac dzwonka u mnie w domu, slysze co sie dzieje na dworze i mnie tez slychac, drzwi sie otwieraja jedynie ten dzwonek dziwna sprawa. Moze kabelki pomieszalam?
Podlaczalam je metoda prob i bledow.

Helpful post? + 0
Back to top
Nowart
Level 20
Location: UE
Joined: 01 Sep 2006
Posts: 312
Helped: 26
Post rating: 11
Nowart
Level 20
Post#109 02 Jul 2009 23:37    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Vellov a czy przypadkiem nie masz starej instalacji gdzie była terkotka mechaniczna? Bo być może potrzebujesz unifon z generatorem wywołania. Z tego co piszesz to na to wygląda powiedz jaki miałeś unifon wcześniej.
Pozdro

Dodano po 53 [sekundy]:

i dodaj ilu przewodową masz instalację w domu.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

sjagod01 unifon LM-4s nie ma wyłącznika typu on off ( to ma cyfrowy LM-8w) ty masz tylko ściszanie wywołania 0 ciszej 1 głośniej, żeby go wyłączać potrzeba usunąć dwa rezystory ale to już inna bajka , jak ktoś będzie potrzebował to powiem które.Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Vellov
Level 2
Location: Opole
Joined: 02 Jul 2009
Posts: 2
Vellov
Level 2
Post#110 03 Jul 2009 22:07    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Juz dzwoni ale teraz zamek sie nie otwiera, i takie bledne koło.
Mam 4 zylowa. 2 biale 1 niebieski i 1 pomarancz.

akutalnie bo dzwoni i nie otwiera tylko drzwi jest podlaczenie
1. Wywolanie - bialy i tu jest znak zapytania??
2. Masa - niebieski
3. Sluchawka - bialy
4. Mikrofon - pomarancz

Dopiero jak dalam do 2 niebieski i do 3 bialy to dzwoni ale.... nie otwiera

Helpful post? + 0
Back to top
yaro_mj
Level 1
Joined: 20 Jul 2009
Posts: 1
yaro_mj
Level 1
Post#111 20 Jul 2009 17:08    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


witam zakupiłem unifon tk6 vekta gdyż zmieniłem mieszkanie i nie było tam domofonu tylko ze ściany wystawał kabel 6 żyłowy. W zakupionym modelu jest 8 zacisków i mam problemy jak go podłączyć, kombinowałem na wiele sposobów i w rezultacie nic z tego nie wyszło. Wystający kabel 6 żyłowy ma następujące kolory: biały, pomarańczowy, zielony, niebieski, czarny i brązowy.

To view the material on this forum you must be logged in.

Mialem tam dwie zworki które wyciagłem oraz miałem diode co słyszałem że ją też należy wylutować jeśli żle zrobiłem z diodą to prosze o napisanie to wlutuję ją na nowo! Wyczytałem że powinno sie zrobić zwarcie zacisków 2 i 4 oraz zacisków 5 i 6? Proszę o pomoc co mam zrobić i jak to podłączyć? Z góry dziekuję :) Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
jozi88
Level 12
Joined: 05 Feb 2008
Posts: 82
Post rating: 2
jozi88
Level 12
Post#112 21 Jul 2009 23:53    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam śledzę i czytam ten temat ale nie dopatrzyłem sie odpowiedzi na mój przypadek mianowicie nie ma dźwięku(sygnału wywołania w uniformie) w tk6 (stało się tak po burzy) a po 4 dniach nie działa komunikacja kaseta z uniformem (ale uniform słychać w kasecie) a w między czasie miedzy utratą dźwięku a komunikacją elektryk wymienił bezpiecznik

Helpful post? + 0
Back to top
hiob22
Level 1
Location: radomsko
Joined: 29 Sep 2006
Posts: 1
hiob22
Level 1
Post#113 29 Jul 2009 20:50    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Po pierwsze. Zna ktoś może fachowca od domofonów w okolicy Radomska bo już nie mam sił

Instalacja 6 żyłowa unifon RWT ( bez buzera) po ręcznych poprawkach - 2 ścieżki przecięte i zmostkowane do innych miejsc.
W sklepie poprosiłem o domofon, który będzie pasował i sprzedali mi takie coś
To view the material on this forum you must be logged in.

Podłączyłem metodą Macajewa i można przez domofon prowadzić rozmowę, otworzyć drzwi ale nie ma wywołania.

Pytanie
1. Czy to coś ma generator?
2. jeśli tak to gdzie umieścić zworki czy poziomo po wylutowaniu diody?

4.08.2009
Generatora nie ma. Okazało się, że urwał się przewód w kasecie i po prostu nie działał przycisk.
Kosztowało 80zł ( + 20 które zgubiłem podczas krzątaniny ).

Helpful post? + 0
Back to top
kiwoy
Level 1
Location: Rzeszów
Joined: 03 Oct 2009
Posts: 1
kiwoy
Level 1
Post#114 05 Oct 2009 00:11    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam

Pozwoliłem sobie podłączyć się pod temat gdyż mam pytanie w podobnej materii a widzę, że speców trochę tu pisze.

Wymieniłem ostatni stary unifon RWT. Dzięki temu forum wybrałem nowy unifon i z powodzeniem podłączyłem. I w sumie za pierwszym razem wszystko mi wyszło. Instalacja 5+1. Unifon nowy, dzwoni, otwiera, gada i jakość dźwięku prawie jak z CD ;)

Jedna rzecz mi tylko spokoju nie daje. Poprzedni RWT miał 'terkotkę' którą po naciśnięciu przycisku na dole w kasecie było słychać również na dole w głośniku. Nawet jak ją wymieniłem na brzęczyk to na dole słyszałem brzęczyk. Dzwoniący słyszał, że domofon dzwoni. Po zmianie na WEKTĘ z generatorem wywołania wszystko działa jak powinno ale na dole słychać podczas naciskania guzika jedynie 'pyknięcie'. (Jeśli przyłożyć ucho do głośnika kasety to gdzieś tam cichutko w tle może słychać wywołanie - ale w szumie dnia codziennego ono ginie). Chciałbym to zmienić - żeby dzwoniący słyszał czy domofon jest włączony czy nie. I teraz mam pytanie:

To view the material on this forum you must be logged in.

Wybaczcie - jestem laikiem w tej dziedzinie - ale analizując powyższy schemat - wychodzi mi na to że generator podaje dźwięk wywołania na głośnik słuchawki przy zawieszonej słuchawce? Czy nie można iść dalej i tego samego dźwięku podać na głośnik w kasecie - czyli na styk mikrofonu na płytce jak mniemam? A jeśli tak to co z czym zmostkować żeby szkód nie narobić a efekt uzyskać ? Bo o ile na schemacie w miarę wszystko rozumiem to na płytce:

To view the material on this forum you must be logged in.

(moja jest z generatorem) ... już nie bardzo wiem co się dzieje z tymi ścieżkami za wyłącznikiem i jak się one mają do schematu.


Z góry dzięki za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
Bernas1987
Level 1
Location: Opole
Joined: 05 Oct 2009
Posts: 1
Bernas1987
Level 1
Post#115 05 Oct 2009 14:05    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam!!!

Mam problem z podłączeniem Unifonu TK6 ze ściany wystają 4 przewody Czarny Biały Niebieski i Czerwony nie mam pojęcia który gdzie podłączyć???
Proszę o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
ostry66
Level 1
Joined: 05 Oct 2009
Posts: 1
ostry66
Level 1
Post#116 05 Oct 2009 21:49    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


To moze i ja przedstawie swoj problem z podlaczeniem unifonu tk6 wekty.
Przed remontem na scianie wisial unifon ZERG Gdańsk do ktorego zaciskow przylaczone byly nastepujace przewody:
SL - mostek z D - pomaranczowy
M - biały
WYW - Zielony
L - Niebieski
EZ - Szary
EZ - Brązowy
Działało to tyle o ile ale jak ktos dzwonil to slyszalem w mieszkaniu i moglem przyciskiem otworzyc drzwi na dole, komunikacja glosowa nie działała (wydaje mi się ze ten problem jest w calej klatce)
Po remoncie chcialem zamontowac nowy unifon tk6 (wersja bez generatora) i wszystko wydawalo mi sie proste do momentu kiedy po podlaczeniu przewodów pod zaciski w następujący sposób:
1 - Zielony
2 - Niebieski
3 - Pomarańczowy
4 - Biały
5 - Szary
6 - Brązowy
i usunięcu zworek tak aby realizowany był układ 5+1 sygnał wywołania pojawia się wtedy kiedy słuchawka jest odwieszona. Gdy słuchawka wisi na widełkach sygnału wywołania nie słychac. Komunikacja głosowa jak nie działała tak dalej nie działa, otwieranie rygna działa bez zarzutu.
Prosze o jakiekolwiek sensowne propozycje dotyczące rozwiązania mojego problemu.

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#117 06 Oct 2009 17:02    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Przełącznik "widełkowy" zmienia przeznaczenie wkładki słuchawkowej. Gdy mikrotelefon wisi na wieszaku, to słuchawka jest przyłączona jednym końcem do linii wywołania i oczekuje na nie. Drugi koniec słuchawki idzie na wspólna masę i nie jest rozłączany. Gdy z kolei zdejmiemy mikrotelefon z wieszaka, to wspomniany przełącznik "widełkowy" przełącza wspomniana wkładkę słuchawkową do linii rozmównej, gdzie powinniśmy słyszeć odgłosy z dołu. Prawdopodobnie masz źle zlokalizowany przewód wywołania i idzie on na słuchawkę, ale na rozmowę a nie na wywołanie.

Helpful post? + 0
Back to top
tomeye
Level 19
Location: Radom
Joined: 29 Sep 2009
Posts: 235
Helped: 34
Post rating: 17
tomeye
Level 19
Post#118 07 Oct 2009 14:39    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


NIe wiem na którympietrze mieszkasz.... możesz zrobić to sam, lub jak kolega pisał znajdź sąsiada otwórz aparat zrób fotkę i klikaj do nas.

Prosta rada wysłąć kogoś na dół poszukać 2 kabelki z 4 które po zetknięciu wyzwalają otwieranie zamka
bedzie to masa i mikrofon

nie znając kolorów funkcyjnychjeden z nich na chybił trafił podkręć do zacisku 2 w Wekta TK-6 pozostałe 2 pokładaj do zacisku 3 i sprawdź w słuchace czy pojawia sie rozmowa - szumy z ulicy ( jeżeli nie zamień na ten drugi kabelek ) powtórz dziłanie
po znalezieniu masy i słuchawki masz wórnież mikrofon pod zacisk 4
zostaje ci wolny kabel pod zacisk 1
jeżeli nie ma zworek w aparacie możesz wykonać je przewwodem
mostek 2 do 5
mostek 4 do 6

biegania jest ale bedziesz miał satysfakcje i pare km biegania po schodach

Post dedykuje: Bernas1987

tyle osób pyta o różne przypadki z Wektą .... (to do kolegi na dole)

Helpful post? + 0
Back to top
zybex
Pomocny dla użytkowników
Location: Gdańsk
Joined: 24 Feb 2002
Posts: 9048
Helped: 993
Post rating: 282
zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#119 07 Oct 2009 17:42    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Przecież otwieranie zamka działa bez zarzutu. Instalacja jest 6 żyłowa i nieprawda jest to, że zwarcie mikrofonowej z masa otwiera zamek (w tym konkretnym przypadku). Proszę dokładnie czytać posty a nie pisać byle co.

Helpful post? + 0
Back to top
baciek73
Level 2
Location: Łódź
Joined: 17 Oct 2009
Posts: 2
baciek73
Level 2
Post#120 18 Oct 2009 10:45    

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam. Mam problem z podłączeniem Unifon TK6. Stary Urmet (na zdjęciu) był podłączony tylko na dwa kable, niebieski i pomarańczowy. Wszystko działało. Jak powinienem podłaczyć Unifon TK6? Co z mostkami (3+1, 5+1). Ze ściany wychodzi kabel z 6 żyłami: niebieski, pomarańczowy, zielony i trzy białe.
Pozdrawiam

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Previous  123456789  Next
Page 4 of 9



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.178 seconds