Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Podłączenie domofonu - Unifonu TK6.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Destroyer
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Radom

Destroyer
Poziom 2
Post#91 16 Maj 2009 19:11   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Czyli z tego co wnioskuję zworka powinna być założona na dwa bolce po prawej tak? I moja interpretacja podłączenia w poście wyżej wydaje się być dobra?

Dodano po 52 [minuty]:

Zadzwoniłem i podali mi kolory kabli które były w fermaxie jak go zdjąłem:
1 - czerwony
2 - żółty
3 - biały
4 - czarny
6 - zielony

Jeszcze takie moje spostrzeżenie, nie wiem czy istotne, w fermaxie jest 5 zacisków o numerach 1,2,3,4,6 nie ma tam natomiast 5.

Czyli jak powinno teraz wyglądać podłączenie TK6? Proszę o łopatologiczne rozpisanie od 1 do 6 kolorami które powinny być po kolei podłączone oraz miejsce gdzie powinna być zworka.

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Sprawa już rozwiązana. Byłem blisko jedynie zamieniłem tylko 2 i 3 kabelek. Tak czy inaczej dziękuję serdecznie Zybex'owi za pomoc oraz schematy.

Serdecznie pozdrawiam jeszcze raz dziękuję Smile Smile Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 16 Maj 2009 19:11   



Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#92 16 Maj 2009 19:34   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


To wszystko jest bardzo proste, ale czasem można zrobić błąd. W końcu na błędach się człowiek uczy. Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
tekno777
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 5

tekno777
Poziom 3
Post#93 18 Maj 2009 17:23   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam, mam problem z podłączeniem tego domofonu, sam próbowałem na kilka sposobów ale niestety bez skutku Crying or Very sad, ze ściany wychodzi 6 kabli (3 białe, 1 zielony, 1 niebieski, 1 pomarańczowy) i nie mam pojęcia jak to dobrze podłączyć w który zacisk jaki kabelek. Proszę o pomoc.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#94 18 Maj 2009 17:26   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Zacisk 7 i 8 zostawiasz wolny (to dodatkowy przycisk). Pozostałe łączysz według schematu. Zakładam, że wszystkie 6 kabelków jest potrzebne (czasem wykorzystuje się 4, a 2 mogą być rezerwą). Przy instalacji 6 żyłowej musisz zdjąć oba mostki (zwieracze).

1 - dzwonek
2 - masa
3 - słuchawka
4 - mikrofon
5 - elektrozaczep
6 - elektrozaczep

Co do kolorów, to jak ci powiedzieć, że jeden biały jest EZ, a inny biały przykładowo dzwonkiem? Jak je rozpoznasz, skoro masz trzy białe?
Jeżeli instalator był myślący, to zapewne pozostawił skręcone pary. Parą jest biały i jeden z kolorów. Zatem masz trzy pary.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tekno777
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 5

tekno777
Poziom 3
Post#95 18 Maj 2009 19:51   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Dzięki za odpowiedz, więc połączę kable kolorowe z białymi tak żeby były te trzy pary i spróbuje podpinać je w różne zaciski, ale jak napisałeś: 1-dzwonek,2-masa,3-słuchawka,4-mikrofon, a jak mam trzy pary to zostaje np. zaczep 4 bez kabelka... wiec nie da się podpiąć pod wszystkie zaczepy jeżeli mam 3 pary...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 18 Maj 2009 19:51   



Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#96 18 Maj 2009 20:05   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Zasugerowałem tobie, jak sobie poradzić z tymi białymi, ale to nie znaczy że instalator tak postępował, tzn. że dawał według kolejności biały - zacisk 1, niebieski - zacisk 2, biały - zacisk 3, pomarańczowy - zacisk 4 itd.
Musisz określić za pomocą miernika lub nawet na słuch, co jest na poszczególnych żyłach. Nawet metodą prób i błędów nie powinno zając ci to zbyt wiele czasu. Góra pół godziny i wszystko powinno zagrać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 18 Maj 2009 20:05   



Powrót do góry
tekno777
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 5

tekno777
Poziom 3
Post#97 19 Maj 2009 19:37   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


posiedziałem nad tym pół godziny i udało mi się tylko to że słyszę co się dzieje na dole :/ i nic więcej , chyba będę wzywał elektryka, bo już nie mogę, to jest niby takie proste a i tak gówno z tego wychodzi nie rozumiem dlaczego to jest tak bez sensu skonstruowane, przecież ja nie mam magistra z elektryki to powinno być prostsze w podłączeniu ....:/:/:/,
nerwy tracę na jakiś zasrany domofon...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#98 19 Maj 2009 19:45   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Zwykły elektryk sobie z tym nie poradzi. Podpowiem ci cokolwiek.
Skoro słyszysz odgłosy z dołu, jak podniesiesz słuchawkę, to masz już żyłę masową i słuchawkową. Nie wiadomo tylko, czy nie zamienione miejscami, bo wtedy nie będzie innych rzeczy. Spróbuj zatem na dwa sposoby, czyli zamień te żyły miejscami i podłączaj na próbę do zacisku mikrofonu pozostałe kabelki (pojedyńczo) aż usłyszysz swój własny przedmuch (dmuchaj w mikrofon).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
xxpiotrek
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 265
Miasto: Rzeszów

xxpiotrek
Poziom 15
Post#99 19 Maj 2009 19:54   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


tekno777 może bez tych wyszukanych słówek, trochę kultury.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tekno777
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 5

tekno777
Poziom 3
Post#100 19 Maj 2009 22:49   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Ok , będę próbował dalej do skutku :/ może się uda, dam znać jak będą jakieś postępy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tekno777
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 5

tekno777
Poziom 3
Post#101 22 Maj 2009 19:42   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Stanąłem na takim połączeniu (słyszę co się dzieje na dole i mogę otwierać drzwi, ale do mnie nie da się zadzwonić i nie słyszą mnie na dole jak gadam) może miałby ktoś jakiś pomysł co dalej...
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 22 Maj 2009 19:42   



Powrót do góry
sjagod01
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 23 Maj 2009
Posty: 3
Miasto: Warszawa

sjagod01
Poziom 2
Post#102 23 Maj 2009 13:39   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Mam podobny problem z Unifonem LASKOMEX L-4 instalacja 6 przewodowa

podłaczyłem kolejno :

1 wywołanie- żółty
2 słuchawka- brązowy
3 mikrofon- niebieski
4 masa- biały
5 elektrozaczep- czerwony
7 masa elektrozaczepu- czarny
W instrukcji było napisane zeby dla instalacji 6 przewodowej przeciąć zworę Z co uczyniłem.
Kolory intuicyjnie podłaczyłem patrząc gdzie były podłączone w starym domofonie.

Ja słysze co sie dzieje z słuchawce, działa otwieranie drzwi,
zaś nie słyszę dzwonka w domu (przy przełaczeniu na On) , na dole nie słychać co mówi odoba na górze do słuchaki.
Czy ma ktos pomysł i może pomóc?
dzieki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#103 23 Maj 2009 14:59   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Podłączenie unifonu do instalacji jest bardzo proste. Gdy mamy możliwość podejrzenia jak jest u sąsiada, to sprawa jest znacznie prostsza. Ja sam nigdy nie chodzę po innych lokatorach, bo podłączenie dowolnego analogowego unifonu, nie sprawia mi żadnych problemów.
Najprościej jest to zrobić na słuch, a nieco pomocny jest jakiś miernik. Najpierw szukam przy podniesionej słuchawce dwóch kabelków, a mianowicie masowego i słuchawkowego. Oczywiście w danym nowym unifonie jest rozpiska gdzie przyłączyć masę, a gdzie inne żyły. Jeżeli takiej nie ma, to też nie wielki problem, ale załóżmy że unifon ma rozpiskę wyprowadzeń. Jak usłyszymy odgłosy z dołu, to wiemy na 50% że te dwa kabelki mamy właściwie podłączone, bo może być ich zamiana miejscami. Gdyby tak było, to inne funkcje nie będą już działać. Zatem trzeba się upewnić, robiąc ewentualną zamianę miejscami, gdy kolejne próby będą błędne. Mając miernik masę znajdziemy, gdy ustalimy napięcie dodatnie do zasilania mikrofonu unifonu. Tam gdzie minus, to będzie masa. Plus na zacisk mikrofonu.
Nie mając miernika podłączamy na zacisk mikrofonu unifonu kolejno pozostałe kabelki do momentu gdy usłyszymy lekki przedmuch.
Na kabelku gdzie jest wywołanie 9dzwonek) normalnie nic nie ma. Gdy mamy instalacje 4 żyłową, to już wiem, że to żyła dzwonka, jednak przy 6 żyłowej mamy jeszcze kabelki do elektrozaczepu. Które z nich są właściwe możemy łatwo sprawdzić trzymają słuchawkę unifonu przy uchu
i próbując zwierać ze sobą dwa z pozostałych kabelków. Usłyszy prace zamka. Aby ułatwić sobie znalezienie Żyły dzwonka (ja tego nie muszę robić) możemy wcisnąć na stałe przycisk dzwonka (kawałek zapałki) lub poprosić kogoś aby przyciskał. Wtedy to z nieznanych żył wybieramy jedną, która poi przyłączeniu pod zacisk dzwonka unifonu wyda dźwięk wywołania. Słuchawka musi wisieć w tym czasie na podstawce.
Warunkiem zadziałania dzwonka jest właściwie podłączona masa, o czym pisałem na początku.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
qubo6
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 1
Miasto: k-ów

qubo6
Poziom 1
Post#104 28 Maj 2009 16:27   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy przy montażu umifonu tk6. Mieszkam w czteropiętrowym bloku i postanowiłem ze względów estetycznych wymienić domofon w mieszkaniu. Niestety jestem laikiem w tych sprawach, miałem domofon z sześcioma kabelkami podłączonymi następująco 1-niebieski, 2-czerwony, 3-zielony, 4-biały, a dodatkowo jeszcze były kable żółty i brązowy, ale nie mam zielonego pojęcia jak były podłączone. Problem polega na tym iż jak ktoś dzwoni z dołu (mieszkam na 4 piętrze) oprócz tego iż dzwonek dzwoni u mnie to także dzwoni u sąsiadki z trzeciego piętra i chodzi o to, żeby dzwonił tylko u mnie. Po podłączeniu kabli jak było w starym domofonie wszystko działa należycie oprócz tej jednej kwestii. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Z góry serdecznie dziękuję.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Nowart
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 313
Miasto: UE

Nowart
Poziom 16
Post#105 01 Cze 2009 15:00   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


qubo6 napisz jaki miałeś stary unifon i do jakich zacisków w starym unifonie szły poszczególne kolory, wtedy spróbujemy przetransponować to do nowego0 unifonu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zivy
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 9
Miasto: Tarnowskie Góry

zivy
Poziom 4
Post#106 15 Cze 2009 08:28   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam-mam zainstalowany wideodomofon sd880 d4 i chciałbym do niego podłączyć unifon wekta (czy on musi mieć dodatkowe zasilanie?) i jak to wszystko połączyć , wekta- brak opisów zacisków
dodatkowo chcę dopiąć zwykły przycisk do otwierania zamka
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adrdro
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 6
Miasto: Sko

adrdro
Poziom 3
Post#107 15 Cze 2009 11:20   

Re: Podłączenie Unifonu TK6. 3 przewody + płytka


Cześć.

Widzę, że z tą Wektą jest trochę problemów przy podłączaniu. Ja też mam taki, ale tylko i wyłącznie ze swojej winy Smile. Mianowicie ze względów estetycznych i użytkowych postanowiłem wymienić swój stary TK2 na TK6. Niestety przed odłączeniem TK2 nie wiedziałem, że to TK2. Wtedy nie pisałbym na Wasze forum. Problem w tym, że ze ściany wychodzą mi 3 przewody (żółty, czerwony i brązowy) podłączone kolejno do A B i C na płytce drukowanej na której jest 5 przewodów (powinno być chyba jeszcze 0 przy GND). Zdjęcia obu stron płytki zamieszczam do podglądu i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w podłączeniu.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany


Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Vellov
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lip 2009
Posty: 2
Miasto: Opole

Vellov
Poziom 2
Post#108 02 Lip 2009 21:58   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam, bardzo potrzebuje pomocy prz podlaczeniu TK6.
Jest jakis dziwny problem, bo nie slychac dzwonka u mnie w domu, slysze co sie dzieje na dworze i mnie tez slychac, drzwi sie otwieraja jedynie ten dzwonek dziwna sprawa. Moze kabelki pomieszalam?
Podlaczalam je metoda prob i bledow.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Nowart
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Wrz 2006
Posty: 313
Miasto: UE

Nowart
Poziom 16
Post#109 02 Lip 2009 23:37   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Vellov a czy przypadkiem nie masz starej instalacji gdzie była terkotka mechaniczna? Bo być może potrzebujesz unifon z generatorem wywołania. Z tego co piszesz to na to wygląda powiedz jaki miałeś unifon wcześniej.
Pozdro

Dodano po 53 [sekundy]:

i dodaj ilu przewodową masz instalację w domu.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

sjagod01 unifon LM-4s nie ma wyłącznika typu on off ( to ma cyfrowy LM-8w) ty masz tylko ściszanie wywołania 0 ciszej 1 głośniej, żeby go wyłączać potrzeba usunąć dwa rezystory ale to już inna bajka , jak ktoś będzie potrzebował to powiem które.Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Vellov
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 02 Lip 2009
Posty: 2
Miasto: Opole

Vellov
Poziom 2
Post#110 03 Lip 2009 22:07   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Juz dzwoni ale teraz zamek sie nie otwiera, i takie bledne koło.
Mam 4 zylowa. 2 biale 1 niebieski i 1 pomarancz.

akutalnie bo dzwoni i nie otwiera tylko drzwi jest podlaczenie
1. Wywolanie - bialy i tu jest znak zapytania??
2. Masa - niebieski
3. Sluchawka - bialy
4. Mikrofon - pomarancz

Dopiero jak dalam do 2 niebieski i do 3 bialy to dzwoni ale.... nie otwiera

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
yaro_mj
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Lip 2009
Posty: 1

yaro_mj
Poziom 1
Post#111 20 Lip 2009 17:08   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


witam zakupiłem unifon tk6 vekta gdyż zmieniłem mieszkanie i nie było tam domofonu tylko ze ściany wystawał kabel 6 żyłowy. W zakupionym modelu jest 8 zacisków i mam problemy jak go podłączyć, kombinowałem na wiele sposobów i w rezultacie nic z tego nie wyszło. Wystający kabel 6 żyłowy ma następujące kolory: biały, pomarańczowy, zielony, niebieski, czarny i brązowy.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Mialem tam dwie zworki które wyciagłem oraz miałem diode co słyszałem że ją też należy wylutować jeśli żle zrobiłem z diodą to prosze o napisanie to wlutuję ją na nowo! Wyczytałem że powinno sie zrobić zwarcie zacisków 2 i 4 oraz zacisków 5 i 6? Proszę o pomoc co mam zrobić i jak to podłączyć? Z góry dziekuję Smile Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jozi88
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 05 Lut 2008
Posty: 82

jozi88
Poziom 12
Post#112 21 Lip 2009 23:53   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam śledzę i czytam ten temat ale nie dopatrzyłem sie odpowiedzi na mój przypadek mianowicie nie ma dźwięku(sygnału wywołania w uniformie) w tk6 (stało się tak po burzy) a po 4 dniach nie działa komunikacja kaseta z uniformem (ale uniform słychać w kasecie) a w między czasie miedzy utratą dźwięku a komunikacją elektryk wymienił bezpiecznik

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hiob22
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 29 Wrz 2006
Posty: 1
Miasto: radomsko

hiob22
Poziom 1
Post#113 29 Lip 2009 20:50   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Po pierwsze. Zna ktoś może fachowca od domofonów w okolicy Radomska bo już nie mam sił

Instalacja 6 żyłowa unifon RWT ( bez buzera) po ręcznych poprawkach - 2 ścieżki przecięte i zmostkowane do innych miejsc.
W sklepie poprosiłem o domofon, który będzie pasował i sprzedali mi takie coś
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podłączyłem metodą Macajewa i można przez domofon prowadzić rozmowę, otworzyć drzwi ale nie ma wywołania.

Pytanie
1. Czy to coś ma generator?
2. jeśli tak to gdzie umieścić zworki czy poziomo po wylutowaniu diody?

4.08.2009
Generatora nie ma. Okazało się, że urwał się przewód w kasecie i po prostu nie działał przycisk.
Kosztowało 80zł ( + 20 które zgubiłem podczas krzątaniny ).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kiwoy
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 03 Paź 2009
Posty: 1
Miasto: Rzeszów

kiwoy
Poziom 1
Post#114 05 Paź 2009 00:11   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam

Pozwoliłem sobie podłączyć się pod temat gdyż mam pytanie w podobnej materii a widzę, że speców trochę tu pisze.

Wymieniłem ostatni stary unifon RWT. Dzięki temu forum wybrałem nowy unifon i z powodzeniem podłączyłem. I w sumie za pierwszym razem wszystko mi wyszło. Instalacja 5+1. Unifon nowy, dzwoni, otwiera, gada i jakość dźwięku prawie jak z CD Wink

Jedna rzecz mi tylko spokoju nie daje. Poprzedni RWT miał 'terkotkę' którą po naciśnięciu przycisku na dole w kasecie było słychać również na dole w głośniku. Nawet jak ją wymieniłem na brzęczyk to na dole słyszałem brzęczyk. Dzwoniący słyszał, że domofon dzwoni. Po zmianie na WEKTĘ z generatorem wywołania wszystko działa jak powinno ale na dole słychać podczas naciskania guzika jedynie 'pyknięcie'. (Jeśli przyłożyć ucho do głośnika kasety to gdzieś tam cichutko w tle może słychać wywołanie - ale w szumie dnia codziennego ono ginie). Chciałbym to zmienić - żeby dzwoniący słyszał czy domofon jest włączony czy nie. I teraz mam pytanie:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wybaczcie - jestem laikiem w tej dziedzinie - ale analizując powyższy schemat - wychodzi mi na to że generator podaje dźwięk wywołania na głośnik słuchawki przy zawieszonej słuchawce? Czy nie można iść dalej i tego samego dźwięku podać na głośnik w kasecie - czyli na styk mikrofonu na płytce jak mniemam? A jeśli tak to co z czym zmostkować żeby szkód nie narobić a efekt uzyskać ? Bo o ile na schemacie w miarę wszystko rozumiem to na płytce:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

(moja jest z generatorem) ... już nie bardzo wiem co się dzieje z tymi ścieżkami za wyłącznikiem i jak się one mają do schematu.


Z góry dzięki za pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bernas1987
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Paź 2009
Posty: 1
Miasto: Opole

Bernas1987
Poziom 1
Post#115 05 Paź 2009 14:05   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam!!!

Mam problem z podłączeniem Unifonu TK6 ze ściany wystają 4 przewody Czarny Biały Niebieski i Czerwony nie mam pojęcia który gdzie podłączyć???
Proszę o pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 05 Paź 2009 14:05   



Powrót do góry
ostry66
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 05 Paź 2009
Posty: 1

ostry66
Poziom 1
Post#116 05 Paź 2009 21:49   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


To moze i ja przedstawie swoj problem z podlaczeniem unifonu tk6 wekty.
Przed remontem na scianie wisial unifon ZERG Gdańsk do ktorego zaciskow przylaczone byly nastepujace przewody:
SL - mostek z D - pomaranczowy
M - biały
WYW - Zielony
L - Niebieski
EZ - Szary
EZ - Brązowy
Działało to tyle o ile ale jak ktos dzwonil to slyszalem w mieszkaniu i moglem przyciskiem otworzyc drzwi na dole, komunikacja glosowa nie działała (wydaje mi się ze ten problem jest w calej klatce)
Po remoncie chcialem zamontowac nowy unifon tk6 (wersja bez generatora) i wszystko wydawalo mi sie proste do momentu kiedy po podlaczeniu przewodów pod zaciski w następujący sposób:
1 - Zielony
2 - Niebieski
3 - Pomarańczowy
4 - Biały
5 - Szary
6 - Brązowy
i usunięcu zworek tak aby realizowany był układ 5+1 sygnał wywołania pojawia się wtedy kiedy słuchawka jest odwieszona. Gdy słuchawka wisi na widełkach sygnału wywołania nie słychac. Komunikacja głosowa jak nie działała tak dalej nie działa, otwieranie rygna działa bez zarzutu.
Prosze o jakiekolwiek sensowne propozycje dotyczące rozwiązania mojego problemu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#117 06 Paź 2009 17:02   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Przełącznik "widełkowy" zmienia przeznaczenie wkładki słuchawkowej. Gdy mikrotelefon wisi na wieszaku, to słuchawka jest przyłączona jednym końcem do linii wywołania i oczekuje na nie. Drugi koniec słuchawki idzie na wspólna masę i nie jest rozłączany. Gdy z kolei zdejmiemy mikrotelefon z wieszaka, to wspomniany przełącznik "widełkowy" przełącza wspomniana wkładkę słuchawkową do linii rozmównej, gdzie powinniśmy słyszeć odgłosy z dołu. Prawdopodobnie masz źle zlokalizowany przewód wywołania i idzie on na słuchawkę, ale na rozmowę a nie na wywołanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomeye
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 235
Miasto: Radom

tomeye
Poziom 15
Post#118 07 Paź 2009 14:39   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


NIe wiem na którympietrze mieszkasz.... możesz zrobić to sam, lub jak kolega pisał znajdź sąsiada otwórz aparat zrób fotkę i klikaj do nas.

Prosta rada wysłąć kogoś na dół poszukać 2 kabelki z 4 które po zetknięciu wyzwalają otwieranie zamka
bedzie to masa i mikrofon

nie znając kolorów funkcyjnychjeden z nich na chybił trafił podkręć do zacisku 2 w Wekta TK-6 pozostałe 2 pokładaj do zacisku 3 i sprawdź w słuchace czy pojawia sie rozmowa - szumy z ulicy ( jeżeli nie zamień na ten drugi kabelek ) powtórz dziłanie
po znalezieniu masy i słuchawki masz wórnież mikrofon pod zacisk 4
zostaje ci wolny kabel pod zacisk 1
jeżeli nie ma zworek w aparacie możesz wykonać je przewwodem
mostek 2 do 5
mostek 4 do 6

biegania jest ale bedziesz miał satysfakcje i pare km biegania po schodach

Post dedykuje: Bernas1987

tyle osób pyta o różne przypadki z Wektą .... (to do kolegi na dole)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zybex
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 24 Lut 2002
Posty: 8624
Miasto: Pomorze

zybex
Pomocny dla użytkowników
Post#119 07 Paź 2009 17:42   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Przecież otwieranie zamka działa bez zarzutu. Instalacja jest 6 żyłowa i nieprawda jest to, że zwarcie mikrofonowej z masa otwiera zamek (w tym konkretnym przypadku). Proszę dokładnie czytać posty a nie pisać byle co.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
baciek73
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2
Miasto: Łódź

baciek73
Poziom 2
Post#120 18 Paź 2009 10:45   

Re: Podłączenie Unifonu TK6.


Witam. Mam problem z podłączeniem Unifon TK6. Stary Urmet (na zdjęciu) był podłączony tylko na dwa kable, niebieski i pomarańczowy. Wszystko działało. Jak powinienem podłaczyć Unifon TK6? Co z mostkami (3+1, 5+1). Ze ściany wychodzi kabel z 6 żyłami: niebieski, pomarańczowy, zielony i trzy białe.
Pozdrawiam

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Podłączenie domofonu - Unifonu TK6. Poprzedni  123456789  Następny
Strona 4 z 9




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.176 seconds

elektroda.pl temat RSS