FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kyocera Mita KM 1500 - moduł bębna - jaka norma przebiegu

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Kyocera Mita KM 1500 - moduł bębna - jaka norma przebiegu
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 02 Apr 2007 08:35   

Kyocera Mita KM 1500 - moduł bębna - jaka norma przebiegu

Witam, gdzie dostanę moduł bębna do ksero Kyocera Mita KM 1500 ? Klient zadzwonił i powiedział, że robi smugi wzdłuż jak by pędzlem - cienkie kreski a jak byłem ostatnio to bęben już mi się nie podobał i pilnie go potrzebuję.

ps.
Jaka norma jest przebiegu tego bębna i jak to można sprawdzić?
Czy po wymianie modułu bębna trzeba urządzenie regulować?

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Apr 2007 08:35   

Back to top

Robson1
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 02 Apr 2007 10:29helpful post - solution   

Re: Kyocera Mita KM 1500 - moduł bębna - jaka norma przebieg

Witam

Bęben jest na 100 tyś kopii. Z doświadczenia wiem że wytrzymuje więcej (mój rekord to 175 tyś). Po wymianie PU nie powinieneś nic regulować. Sprawdź wizualnie bęben czy nie ma na nim jaśniejszych miejsc.
Jaki ma licznik kopiarka?
Zapytaj w Utaxie o PU.
Pozdrawiam
Back to top

xawier
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 Post from the author of the topic 02 Apr 2007 11:03   

Problem w tym, że klient jest w terenie i nie chcę jechać z pustymi rękami. Jedno jest pewne - od nowości nie był wymieniany bęben - urządzenie ma ze 3 lata. Robi lekkie kreski wzdłuź, jak by małym pędzelkiem. A jak sprawdzić stan licznika maszyny - klientowi podam i coś będziemy wiedzieć więcej.

Co jeszcze może robić taki efekt - utrwalanie? Co wymienia się częściej przed bębnem? Chodzi mi o elementy eksploatacyjne.

ps. nie zła cena tego bębna

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Apr 2007 11:03   

Back to top

Robson1
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 02 Apr 2007 11:27   

W tych maszynach do wymainy bębna nie powinno się wymieniać nic. Często problem był tylko z pobieraniem papieru ale rowiązywała to nowa rolka pobierania papieru. Czarne smugi mogą pochodzić z bębna i skoro nie był jeszcze wymieniany to może należy to zrobić.

Licznik sprawdzasz przez naciśnięcie przez 3 sekundy przycisku stop.

Na wyświetlaczu pojawi się licznik w dwóch częściach: najpierw pierwsze trzy cyfry a potem kolejne trzy.

Zakładam że kopiarkę czyściłeś.
Dasz radę zamieścić skań?

Pozdrawiam
Back to top

xawier
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 Post from the author of the topic 02 Apr 2007 11:37   

Maszyna ma 58105 kopii - ponad 4 lata. A byłem pół roku temu i bęben na oko był mocno zużyty. A rok temu rozłączył się moduł z wywoływaczką - widocznie klient za mocno coś szarpał. Moim zdaniem bęben. Czy to możliwe? Pytam czy tak bywa w praktyce przy tych kserach.

Dostałem fax od klienta z wydrukiem ale pokreśliłem długopisem i słabo widać. A co trzeba wyczyścić przed wymianą bębna? Pytam bo może coś przeoczyłem.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Apr 2007 11:37   

Back to top

Robson1
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 02 Apr 2007 11:45   

Jeśli bęben nie ma jaśniejszych miejsć to raczej nie przejmuj się że wygląda na zużyty. Co do rozpołowienia bębna - to może byc to przyczyna ale zależy jak to zostało naprawione. łamią się zaczepy sprężyn po bokach modułu PU.
Zakładam, że bęben nie jest uszkodzony mechanicznie.
Czy Ty serwisowałeś tą kopiarkę od początku?. Jeśli nie to zacznij od konserwacji i od dokładnego sprawdzenia modułu PU(chodzi o to czy dobrze jest złożony po naprawie.

Skan wiele pomoże

Wyczyść laser, lustra, rolkę transferową, zobacz utrwalanie.

Pozdrawiam
Back to top

m1b
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 02 Apr 2007 20:50   

Jeśli chodzi o rozpołowiony moduł bębna to jeżeli ktoś źle zamocował zaczepy sprężynek które pękają to jedynym objawem tego mogą być jaśniejsze kopie (mniej kontrastowe) np. tylko z jednej str. kartki. Chodzi o to że nieraz wklei się je niestmetrycznie i szczelina między bębnem a rolką magnetyczną jest za duża, lepiej to wkleić tak żeby bęben oparł się o dystanse rolki. Natomiast co do kresek na kopi to jeśli są one rozmyte to stawiałbym raczej na elektrodę (np. mocno zabrudzona), natomiast jeśli kreski są takie jakby je ktoś "czubkiem szpilki" zrobił (czyli cienkie i bardzo wyraźne) to raczej uszkodzony bęben. Ewentualnie jeżeli niebędziesz wymieniał bębna to proponuję wysypać złużyty toner, w module bębna po obu str. są takie pokrywki mocowane na jedną śrubke trzeba którą odkręcić i wysypać odpody, niema znaczenia czy odkręcisz tą z prawej czy z lewej str.
Back to top

xawier
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 Post from the author of the topic 03 Apr 2007 12:39   

Zaczep jeden swego czasu był ułamany, ale zrobiłem to dobrze. Po wyczyszczeniu bębna, optyki ksero śmiga jak nowe. Obyło się bez wymiany.

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za sugestie.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Kyocera Mita KM 1500 - moduł bębna - jaka norma przebiegu
Page 1 of 1
Similar topics
moduł bębna Minoltafax 1600 a moduł bębna Minota PP 1200 (2)
Kyocera Mita FS-1500 - "strzela" w trakcie druku (12)
Kyocera fs-1700 moduł bębna - jak wyjąć?? (4)
Kyocera Mita KM-1500 i błąd A-3 200 (3)
Kyocera Mita km-1500 kod: c-7 990 (5)
Kyocera Mita KM 1500 kod A3200 (3)
Kyocera Mita KM-1500 błąd C-6 (13)
Moduł bębna canon 6035. Możliwość wymiany samego bębna. (3)
Kyocera Mita vi310 l (9)
Kyocera Mita KM 1530 (1)

Page generation time: 0.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed