Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis ->Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
PLDW4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: MARS
Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 197
Pomógł: 2
PLDW4
Poziom 14
Post#1 02 Kwi 2007 17:38  Autor tematu   

Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Jak zabezpieczyc (ekranowac) i czy się wogóle da urządzenia elektroniczne przed silnym impulsem elektromagnetycznym czy odłączenie zasilania pomoze, ewentualnie klatka Faradaya?
I jakie szkody wyrządza impuls jakiego rodzaju przepięcia ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
r2d2004
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Lublin
Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 1376
Pomógł: 154
Ocena postów: 7
r2d2004
Poziom 21
Post#2 02 Kwi 2007 21:35    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Witam!

... a co, szykujesz się do obrony przed kosmitami QuestionExclamation Pierwszy kwietnia był wczoraj Wink Tak na poważnie, to pytanie zbyt ogólnikowe i tak samo należy odpowiedzieć: nie można (ale próbować trzeba). Przede wszystkim: po co, na co i do czego ?? Tu jest pies pogrzebany.

Pozdr. J

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
qrdel
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Otwock
Dołączył: 29 Lis 2003
Posty: 1047
Pomógł: 100
Ocena postów: 17
qrdel
Poziom 20
Post#3 03 Kwi 2007 11:17    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Impuls elektromagnetyczny może mieć różną naturę.
Oryginalny (powiedzmy pierwszy historycznie opisany) wywołany jest falą neutronów, które napotykając jądra atomowe (dodatnie), przesuwają je (i to wszystkiew jedną stronę).
Jeśli zajdzie to na złączu PN to generuje się nagle wysokie napięcie na złączu (bo elektrony się nie ruszyły) i może je rozwalić.
Elektrony później starają się dogonić jądra. Razem produkuje to silny impuls EM który też może oddziaływać, ale to ekranuje się klasycznie.

Ekranowanie przed neutronami (raczej osłanianie) - najlepiej parę kilometrów wody, albo (mniej skuteczne) ziemi i skał.

Z tego co zrozumiałem skuteczność EMP przeciw półprzewodnikom pobudziła do poszukiwań innych podobnych efektów pozwalających na odległość palić elektronikę. Zwykle chyba próbuje się strzelać jakimiś paczkami mikrofal (domysły).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jkk
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: JO84ML
Dołączył: 21 Lut 2003
Posty: 225
Pomógł: 20
Ocena postów: 8
jkk
Poziom 15
Post#4 03 Kwi 2007 11:28    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Ja tak na wszelki wypadek trzymam w piwnicy FM302, taki TRX na lampach, z kwarcami na 145 MHz. Powinien wytrzymać nawet impuls EM.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PLDW4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: MARS
Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 197
Pomógł: 2
PLDW4
Poziom 14
Post#5 03 Kwi 2007 13:05  Autor tematu   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Co to jest FM302 ??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gilong
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 349
Pomógł: 7
gilong
Poziom 16
Post#6 03 Kwi 2007 13:09    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


tak trx lampowy;)

Dodano po 2 [sekundy]:

taki trx lampowy;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7539
Pomógł: 943
Ocena postów: 151
irekr
Moderator
Post#7 03 Kwi 2007 14:37    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


To do kompletu musisz jeszcze potrzymać jakis akumulator ze 160 Ah bo jak będzie impuls w stylu efektu PM to nie będziesz miał z tego z czego zasilać...
Zasilacz oczywiście wibratorowy albo maszynowy. Może ktos jeszcze coś takiego ma.....

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna
Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6936
Pomógł: 480
Ocena postów: 51
sq6ade
Poziom 25
Post#8 03 Kwi 2007 22:38    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


W komplecie do mojego MORS'a (FM-302) był taki zasilacz z 12V ale na TG70 (ciężki jak diabli) - były takie na wibratorkach ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
niunio
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cz Woda
Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 136
Pomógł: 9
niunio
Poziom 13
Post#9 04 Kwi 2007 01:47    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Chyba się narażam /regulamin elektroda.pl/. O co tobie chodzi?.
Teroryzm?.
Jak zabijac aby przeżyc?.
Moja rada na twoje problemy to:
Ołowiany kubeł /wiadro/ napełnic betonem, wstrzymac oddech i nura do wiadra.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna
Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6936
Pomógł: 480
Ocena postów: 51
sq6ade
Poziom 25
Post#10 04 Kwi 2007 08:26    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


niunio napisał:
Chyba się narażam /regulamin elektroda.pl/. O co tobie chodzi?.
Teroryzm?.
Jak zabijac aby przeżyc?.
Moja rada na twoje problemy to:
Ołowiany kubeł /wiadro/ napełnic betonem, wstrzymac oddech i nura do wiadra.

Jak atomem dowalą to lepiej paciorek odmówić niż martwić się czy radio zadziała jeszcze.
A koledze pewnie chodzi o odporność urządzeń elektronicznych na udary spowodowane zakłóceniami od innych urządzeń i instalacji mocy.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7539
Pomógł: 943
Ocena postów: 151
irekr
Moderator
Post#11 04 Kwi 2007 09:27    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Zasilacz do fm302 na przetwornicy 4xTG70 był ciezki ale przetwornica na wibratorach była jeszcze cieższa. Było cos takiego, bardzo podobne do zasilacza sieciowego bo nie miało radiatora.
No i było dwunapięciowe 12 i 24Vw zalezności od zastosowanego kabla przyłączeniowego.

A do tematu: jeżlei nastąpi gdzies sytuacja że jakis impuls itd itp to zapewniam że nie bedzie potrzeby zastosowania jakiegokolwiek radia.... Aby coś takiego wygenerowac trzeba naprawde bardzo wielkich poziomów mocy, mało prawdopodobnych do uzyskania i zastosowania w naszych realiach.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa
Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2296
Pomógł: 170
Ocena postów: 42
sp5wcx
Poziom 22
Post#12 04 Kwi 2007 09:52    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=84&hot=1
http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=131&hot=1
http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=40&hot=1
No i Tom I, ale nakład chwilowo wyczerpany.
http://www.cosiw.com.pl/main/?loadModule=item&id=190

Po tej lekturze wszystko stanie się jaśniejsze.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
PLDW4
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: MARS
Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 197
Pomógł: 2
PLDW4
Poziom 14
Post#13 04 Kwi 2007 14:37  Autor tematu   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


irekr napisał:
Zasilacz do fm302 na przetwornicy 4xTG70 był ciezki ale przetwornica na wibratorach była jeszcze cieższa. Było cos takiego, bardzo podobne do zasilacza sieciowego bo nie miało radiatora.
No i było dwunapięciowe 12 i 24Vw zalezności od zastosowanego kabla przyłączeniowego.

A do tematu: jeżlei nastąpi gdzies sytuacja że jakis impuls itd itp to zapewniam że nie bedzie potrzeby zastosowania jakiegokolwiek radia.... Aby coś takiego wygenerowac trzeba naprawde bardzo wielkich poziomów mocy, mało prawdopodobnych do uzyskania i zastosowania w naszych realiach.


Tak chodzi mi o odpornoś elektroniki. A z atomówka to sie zgodzejak 10 megaton albo wiecej buchnie to nic nie pomoze chyba ze 2 km pod ziemia. A co jesli chodzi o promieniowanie słoneczne w najsilniejszych jego cyklach?

Dodano po 1 [minuty]:

sq6ade napisał:
niunio napisał:
Chyba się narażam /regulamin elektroda.pl/. O co tobie chodzi?.
Teroryzm?.
Jak zabijac aby przeżyc?.
Moja rada na twoje problemy to:
Ołowiany kubeł /wiadro/ napełnic betonem, wstrzymac oddech i nura do wiadra.

Jak atomem dowalą to lepiej paciorek odmówić niż martwić się czy radio zadziała jeszcze.
A koledze pewnie chodzi o odporność urządzeń elektronicznych na udary spowodowane zakłóceniami od innych urządzeń i instalacji mocy.


TU TO POWINO BYC Smile
Tak chodzi mi o odpornoś elektroniki. A z atomówka to sie zgodzejak 10 megaton albo wiecej buchnie to nic nie pomoze chyba ze 2 km pod ziemia. A co jesli chodzi o promieniowanie słoneczne w najsilniejszych jego cyklach?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dipol
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: R OM / KO 02 WT
Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 2274
Pomógł: 139
Ocena postów: 3
dipol
Poziom 22
Post#14 04 Kwi 2007 15:48    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


jak pracowałem w pewnej firmie jako brygada pracy socjalistycznej wykonywaliśmy takie elementy dla rakiet radzieckich nawet elektronika zachodnia miala zmieniane napisy na wschodnie.były to specjalne elementy ażurowe nad każdym scalakiem jak i ukladem elektroniki,mialo to wytrzymać ale nie bylo okazji sprawdzić hihi

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Markbur
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Wrocław
Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 180
Pomógł: 11
Ocena postów: 5
Markbur
Poziom 14
Post#15 05 Kwi 2007 21:28    

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Ekranowanie jest częściowym rozwiązaniem ale nie jest wystarczające. Aby się zabezpieczyć przed impulsem (albo poprawić sobie nastrój) wszystkie linie elektryczne dochodzące do urządzenia powinny być zabezpieczone odpowiednimi układami (kombinacje warystorów, odgromników i transili). Ekranowanie to podstawa, ale dobre ekranowanie jest trudne i kosztowne. A do wytworzenia impulsu nie potrzeba bomby atomowej - wystarczy "zwykła bomba" elektromagnetyczna. Są one robione np. z wykorzystaniem stosów piezoelektrycznych uruchamianych ładunkiem wybuchowym lub obwodów LC z superkondensatorami (pojemności setek Faradów to już dzisiaj nic niezwykłego) i cewek ze specjalnych materiałów (miedź o dużej czystości i srebro) z rdzeniem przesuwanym materiałem wybuchowym. Zanim fala uderzeniowa zniszczy układ zdąży on wygenerować w impulsie sporą energię.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Impuls elektromagnetyczny (4)
Kaseta impuls z Zasilaczem impuls zdzp . (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.095 seconds

elektroda.pl temat RSS