Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?
Autor
Wiadomość
PLDW4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 197
Miasto: MARS

Post#1 Post autora tematu 02 Kwi 2007 17:38   

Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Jak zabezpieczyc (ekranowac) i czy się wogóle da urządzenia elektroniczne przed silnym impulsem elektromagnetycznym czy odłączenie zasilania pomoze, ewentualnie klatka Faradaya?
I jakie szkody wyrządza impuls jakiego rodzaju przepięcia ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2007 17:38   





Powrót do góry
   
r2d2004
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Sty 2004
Posty: 1377
Miasto: Lublin

Post#2 02 Kwi 2007 21:35   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Witam!

... a co, szykujesz się do obrony przed kosmitami :?::!: Pierwszy kwietnia był wczoraj ;-) Tak na poważnie, to pytanie zbyt ogólnikowe i tak samo należy odpowiedzieć: nie można (ale próbować trzeba). Przede wszystkim: po co, na co i do czego ?? Tu jest pies pogrzebany.

Pozdr. J
Powrót do góry
   
qrdel
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Lis 2003
Posty: 1047
Miasto: Otwock

Post#3 03 Kwi 2007 11:17   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Impuls elektromagnetyczny może mieć różną naturę.
Oryginalny (powiedzmy pierwszy historycznie opisany) wywołany jest falą neutronów, które napotykając jądra atomowe (dodatnie), przesuwają je (i to wszystkiew jedną stronę).
Jeśli zajdzie to na złączu PN to generuje się nagle wysokie napięcie na złączu (bo elektrony się nie ruszyły) i może je rozwalić.
Elektrony później starają się dogonić jądra. Razem produkuje to silny impuls EM który też może oddziaływać, ale to ekranuje się klasycznie.

Ekranowanie przed neutronami (raczej osłanianie) - najlepiej parę kilometrów wody, albo (mniej skuteczne) ziemi i skał.

Z tego co zrozumiałem skuteczność EMP przeciw półprzewodnikom pobudziła do poszukiwań innych podobnych efektów pozwalających na odległość palić elektronikę. Zwykle chyba próbuje się strzelać jakimiś paczkami mikrofal (domysły).
Powrót do góry
   
jkk
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Lut 2003
Posty: 210
Miasto: JO84ML

Post#4 03 Kwi 2007 11:28   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Ja tak na wszelki wypadek trzymam w piwnicy FM302, taki TRX na lampach, z kwarcami na 145 MHz. Powinien wytrzymać nawet impuls EM.
Powrót do góry
   
PLDW4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 197
Miasto: MARS

Post#5 Post autora tematu 03 Kwi 2007 13:05   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Co to jest FM302 ??
Powrót do góry
   
gilong
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 356

Post#6 03 Kwi 2007 13:09   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


tak trx lampowy;)

Dodano po 2 [sekundy]:

taki trx lampowy;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2007 13:09   





Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6989
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#7 03 Kwi 2007 14:37   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


To do kompletu musisz jeszcze potrzymać jakis akumulator ze 160 Ah bo jak będzie impuls w stylu efektu PM to nie będziesz miał z tego z czego zasilać...
Zasilacz oczywiście wibratorowy albo maszynowy. Może ktos jeszcze coś takiego ma.....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Kwi 2007 14:37   





Powrót do góry
   
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6959
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna

Post#8 03 Kwi 2007 22:38   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


W komplecie do mojego MORS'a (FM-302) był taki zasilacz z 12V ale na TG70 (ciężki jak diabli) - były takie na wibratorkach ?
Powrót do góry
   
niunio
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 136
Miasto: Cz Woda

Post#9 04 Kwi 2007 01:47   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Chyba się narażam /regulamin elektroda.pl/. O co tobie chodzi?.
Teroryzm?.
Jak zabijac aby przeżyc?.
Moja rada na twoje problemy to:
Ołowiany kubeł /wiadro/ napełnic betonem, wstrzymac oddech i nura do wiadra.
Powrót do góry
   
sq6ade
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 12 Maj 2003
Posty: 6959
Miasto: Południowo-zachodnia Pomroczna

Post#10 04 Kwi 2007 08:26   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


niunio napisał:
Chyba się narażam /regulamin elektroda.pl/. O co tobie chodzi?.
Teroryzm?.
Jak zabijac aby przeżyc?.
Moja rada na twoje problemy to:
Ołowiany kubeł /wiadro/ napełnic betonem, wstrzymac oddech i nura do wiadra.

Jak atomem dowalą to lepiej paciorek odmówić niż martwić się czy radio zadziała jeszcze.
A koledze pewnie chodzi o odporność urządzeń elektronicznych na udary spowodowane zakłóceniami od innych urządzeń i instalacji mocy.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6989
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#11 04 Kwi 2007 09:27   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Zasilacz do fm302 na przetwornicy 4xTG70 był ciezki ale przetwornica na wibratorach była jeszcze cieższa. Było cos takiego, bardzo podobne do zasilacza sieciowego bo nie miało radiatora.
No i było dwunapięciowe 12 i 24Vw zalezności od zastosowanego kabla przyłączeniowego.

A do tematu: jeżlei nastąpi gdzies sytuacja że jakis impuls itd itp to zapewniam że nie bedzie potrzeby zastosowania jakiegokolwiek radia.... Aby coś takiego wygenerowac trzeba naprawde bardzo wielkich poziomów mocy, mało prawdopodobnych do uzyskania i zastosowania w naszych realiach.
Powrót do góry
   
sp5wcx
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 2300
Miasto: Łuków, Mińsk Mazowiecki, Warszawa

Post#12 04 Kwi 2007 09:52   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=84&hot=1
http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=131&hot=1
http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=40&hot=1
No i Tom I, ale nakład chwilowo wyczerpany.
http://www.cosiw.com.pl/main/?loadModule=item&id=190

Po tej lekturze wszystko stanie się jaśniejsze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Kwi 2007 09:52   





Powrót do góry
   
PLDW4
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 20 Lis 2006
Posty: 197
Miasto: MARS

Post#13 Post autora tematu 04 Kwi 2007 14:37   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


irekr napisał:
Zasilacz do fm302 na przetwornicy 4xTG70 był ciezki ale przetwornica na wibratorach była jeszcze cieższa. Było cos takiego, bardzo podobne do zasilacza sieciowego bo nie miało radiatora.
No i było dwunapięciowe 12 i 24Vw zalezności od zastosowanego kabla przyłączeniowego.

A do tematu: jeżlei nastąpi gdzies sytuacja że jakis impuls itd itp to zapewniam że nie bedzie potrzeby zastosowania jakiegokolwiek radia.... Aby coś takiego wygenerowac trzeba naprawde bardzo wielkich poziomów mocy, mało prawdopodobnych do uzyskania i zastosowania w naszych realiach.


Tak chodzi mi o odpornoś elektroniki. A z atomówka to sie zgodzejak 10 megaton albo wiecej buchnie to nic nie pomoze chyba ze 2 km pod ziemia. A co jesli chodzi o promieniowanie słoneczne w najsilniejszych jego cyklach?

Dodano po 1 [minuty]:

sq6ade napisał:
niunio napisał:
Chyba się narażam /regulamin elektroda.pl/. O co tobie chodzi?.
Teroryzm?.
Jak zabijac aby przeżyc?.
Moja rada na twoje problemy to:
Ołowiany kubeł /wiadro/ napełnic betonem, wstrzymac oddech i nura do wiadra.

Jak atomem dowalą to lepiej paciorek odmówić niż martwić się czy radio zadziała jeszcze.
A koledze pewnie chodzi o odporność urządzeń elektronicznych na udary spowodowane zakłóceniami od innych urządzeń i instalacji mocy.


TU TO POWINO BYC :)
Tak chodzi mi o odpornoś elektroniki. A z atomówka to sie zgodzejak 10 megaton albo wiecej buchnie to nic nie pomoze chyba ze 2 km pod ziemia. A co jesli chodzi o promieniowanie słoneczne w najsilniejszych jego cyklach?
Powrót do góry
   
dipol
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2002
Posty: 2253
Miasto: R OM / KO 02 WT

Post#14 04 Kwi 2007 15:48   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


jak pracowałem w pewnej firmie jako brygada pracy socjalistycznej wykonywaliśmy takie elementy dla rakiet radzieckich nawet elektronika zachodnia miala zmieniane napisy na wschodnie.były to specjalne elementy ażurowe nad każdym scalakiem jak i ukladem elektroniki,mialo to wytrzymać ale nie bylo okazji sprawdzić hihi
Powrót do góry
   
Markbur
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Paź 2005
Posty: 180
Miasto: Wrocław

Post#15 05 Kwi 2007 21:28   

Re: Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?


Ekranowanie jest częściowym rozwiązaniem ale nie jest wystarczające. Aby się zabezpieczyć przed impulsem (albo poprawić sobie nastrój) wszystkie linie elektryczne dochodzące do urządzenia powinny być zabezpieczone odpowiednimi układami (kombinacje warystorów, odgromników i transili). Ekranowanie to podstawa, ale dobre ekranowanie jest trudne i kosztowne. A do wytworzenia impulsu nie potrzeba bomby atomowej - wystarczy "zwykła bomba" elektromagnetyczna. Są one robione np. z wykorzystaniem stosów piezoelektrycznych uruchamianych ładunkiem wybuchowym lub obwodów LC z superkondensatorami (pojemności setek Faradów to już dzisiaj nic niezwykłego) i cewek ze specjalnych materiałów (miedź o dużej czystości i srebro) z rdzeniem przesuwanym materiałem wybuchowym. Zanim fala uderzeniowa zniszczy układ zdąży on wygenerować w impulsie sporą energię.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Impuls elektromagnetyczny - ekranowanie ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Impuls elektromagnetyczny (4)
Kaseta impuls z Zasilaczem impuls zdzp . (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS