Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kopiarka Ricoh FT4618 - nie dosypuje sama tonera

kopier 03 Kwi 2007 10:08 1538 24
  • #1 03 Kwi 2007 10:08
    kopier
    Poziom 13  

    Tak jak w temacie, maszynka nie dosypuje sobie tonera sama przez co po jakims czasie traci czern (w sumie nei wiem po co to napisalem skoro to oczywiste ;) ). Ale do konkretow. Wymieniony developer i TD sensor(klient rozwalil poprzedni "oszczedzajać" na nieorginalnym tonerze),toner oryginalny, nowe zespoly elektord. Silnik tonera dziala (przy wymuszeniu '63 kreci butelka). ustawieniu '30 na 4 czyli autodozowanie, butelka tez sie kreci, jednak gdy '30 jest 0 lub 1 jest cisza, poziom w dewelopingu spada a toner nie reaguje. Jak ustawie w '54 na max czyli 250 to cos tam zakreci ale bez rewelacji. Co Wy panowie na to.
    P.S. "Troche" tych maszyn juz sie narobiłem ale one mnie ciągle zaskakują ;).
    P.P.S. Podmienilem zespol bebna, na drugim dziala bez zarzutu, wiec jest kolejny krok ;). Ide szukac dalej :). "Na oko wszystko ladnie pieknie". Podmienilem tylny trzpien od napedu dewelopingu i tyna scianke modulu i bez zmian. Na razie daje sobie spokoj i czekam na jakies podpowiedzi.

  • #2 03 Kwi 2007 12:47
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Zacznijmy od tego że 30 powinno być na 0 :-) Wtedy masz automat. Jak 30 ustawisz na 1 wtedy kodem 53 ustaw próg dozowania. Im wyższą wartość ustawisz tym mniej dozuje. Ogólnie ustawia się to na ok. 120. W mojej opinii możesz wrócić na 0 wkodzie 30 i zainicjować deweloper.Te kopiarki są stabilne w dozowaniu- poprawili z 4018 :-) W 54 możesz zobaczyć wartość TD sensora. Masz rozeznanie czy jest przedozowana czy nie. Skorygować dozowanie możesz w kodzie 38 gdzie ustawiasz "zaczernienie" Ufff... to by było na tyle!

    C.

  • #3 03 Kwi 2007 13:59
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Tak jak napisał Copyman sprawdź jaką masz wartość inicjacji TD sensora - może być tak że jest za wysoka. Ogólnie to masz dziwny przypadek bo z reguły to raczej maszyna jast przedozowana. Sprawdź dokładnie czy maszyna nie ma przestawionych ustawień dozowania - jak jest ustawiona na fixed mode to na bank będą kłopoty z dozowaniem.

    Pozdrawiam

  • #4 03 Kwi 2007 17:29
    kopier
    Poziom 13  

    Chyba niedokladnie przeczytaliscie. Problem nie jest typowy :). '30 jest na 0 oczywiscie. Odczyt TD sensor jest w '55 (teraz nie pamietam jaka, a jaka powinna byc??). W '54 jest wartosc po inicjacji dewelopera - w moim przypadku bylo 112. Wszytsko wyglada normalnie a jednak nie jest. Inny modul dziala poprawnie. Jutro bede sie z nia bawil dalej. Czekam jeszcze na jakies pomysly.

  • #5 03 Kwi 2007 18:14
    teridar
    Poziom 18  

    A czy wywala komunkat o braku tonera ?
    Często w tym modelu szwankuje mechanizm otwierania butli, lub może być uszkodzona taka foliowa zasuwka która odcina drogę tonera aby się nie wysypywał podczas demontażu modułów.

  • #6 03 Kwi 2007 21:50
    pcunit
    Poziom 19  

    jaki jest przebieg bębna ? jeżeli wymieniłeś dev i listwę można pokusić sie o nowy bęben - wtedy sprawdzisz jakie są wartości w Vsg i Vsp.
    ustaw ją tak jak sugeruje copyman
    30 -1 czyli aktywacja czujnika w 53
    53- 110 -120 w tym zakresie
    54 - 120- 140
    55 wskazanie odczytu podczas kopiowania
    pozdr

  • #7 03 Kwi 2007 23:57
    clip7
    Poziom 23  

    Może nie dozuje, bo TD sensor ma dobre wskazania. Jakie? Może poleciały koła mieszadeł?
    pozdrawiam

  • #8 04 Kwi 2007 08:46
    cefram
    Poziom 29  

    Witam

    Podaj jaka masz wartość w kodzie 67.
    Wersja z zębatką napędzającą mieszadło przy TD sensorze też jest prawdopodobna.
    Czyściłeś cały moduł?

    Pozdrawiam

  • #9 05 Kwi 2007 20:44
    datatomek
    Poziom 26  

    A TD sensor dlaczego był wymieniany? Co znaczy "rozwalił" ? Jest wymieniony na oryginalny? Podaj wartości 53,54,55. I ustawienia od 30 do 38. A jesteś pewien że problemem jest koncentracja? Może problem leży po innej stronie? Jaka jest kopia, i czy pokazuje brak tonera, jak zapytał kolega wyżej? Bęben ile ma zrobione? Może w złym kierunku idziesz, może to nie problem z koncentracją? Sprawdzałeś gęstość wizualnie "na palec" ? Ile jest faktycznie toneru w deweloperze?

  • #10 05 Kwi 2007 21:32
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    W razie co posiłkuj się TD czujką od Aficio 200

    Napisałeś:
    "ustawieniu '30 na 4 czyli autodozowanie, butelka tez sie kreci, jednak gdy '30 jest 0 lub 1 jest cisza, poziom w dewelopingu spada a toner nie reaguje"

    No to jak w końcu jest??? Bo 4 to chyba FIXED ewidentnie no nie???

    Jak dodozujesz kodem 63 to jakość kopii się poprawia? Jeśli tak , to mieszadła i ich naped jest o.k. Przestaw dozowanie wg. zaleceń i powinno być dobrze.

    C.

  • #11 06 Kwi 2007 11:16
    kopier
    Poziom 13  

    Witam. Od tamtej pory nie zagladalem do niej bo nie mialem czasu ale:
    przy '30 na 4 toner sie dozuje i jakość poprawia, tak samo przy wymuszeniu '63. Jednak gdy ustawie '30 na 0 i '54 na ok.120-140 to nic sie nie dzieje(ewentualnie przy ustawieniu '54 na max czyli 250 to delikatnie kreci butelka). Wartość '53 to 76 ustawiona "od zawsze" nic nie zmienialem. '55 nie pamietam ale wiem ze sie zmienia zaleznie czy wymusze dozowanie i jakość się poprawia czy pozniej jak czern spada.
    Beben jest nowy, ma drobne ryski(prawdopodobnie jak sypal deweloper to grudki porysowaly, ale uwazam ze to chyba nie ma wplywu) ale ogolnie przebieg to kilka tysiecy. Toner oryginalny, deweloper oryginalny, TD sensor wymienilem gdyz myslalem ze on zle czyta poziom tonera. Kody od '30 do '38 wg serwisowki standardowe.
    P.S. Edit. Nie pokazuje braku tonera.

  • #12 06 Kwi 2007 19:45
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    I nie pokaże bo przy 30 na 4 opcja braku tonera nie jest aktywna :-) Spróbuj po prostu uzyskać optymalną kopię, przełączyć 30 na 0 i zrobić powtórny init dewelopera (66) . Powinna załapać i dozować normalnie. Nawet w trudniejszych do opanowania 4015/4018 ten manewr się udawał.

    C.

  • #13 06 Kwi 2007 21:27
    datatomek
    Poziom 26  

    W zasadzie rozwiązania masz dwa, albo nawet i trzy: Ustawić wszelkie parametry na default, zadozować toneru ile na oko trzeba, zainicjować. Możesz również nie inicjować a tylko bazować na ustawieniach sp 30 na 1, i wykorzystując wynik 55, ustalić parametr w 53, tak aby zaczął/przestał pobierać w ustalonym przez Ciebie momencie.A najlepiej powróć do default, zagęść DV, i postępuj zgodnie z tym, w jaki sposób ta maszyna pracuje. Podstawowym parametrem jest oczywiście wynik 55, którego nie podałeś jeszcze do teraz, oraz wynik inicjacji 67.Trzeci sposób to oczywiście jak kto woli można zainicjować po zagęszczeniu, i przestawić w sp30 na 2 lub 3, i zwiększyć ilość podawanego toneru w tym trybie, ale sp30 na 2, i tak wymaga poprawnego zainicjowania TD sens. na poziomie ok 1,9V. Najważniejsze jest -oczywiście pod warunkiem że płyta nie jest walnięta, - poprawna gęstośc toneru w DV w momencie inicjacji, dlatego doprowadź to na ten czas do porządku, oraz poprawny wynik inicjacji, przy defaultowych ustawieniach. Reszta to kosmetyka.Jeśli wyniki będziesz miał poprawne to nie ma siły, musi chodzić.Jeśli wyniki masz S/F to już trudna sprawa...

  • #14 10 Kwi 2007 09:01
    kopier
    Poziom 13  

    Zabieram sie zaraz za nia znowu. Chodzilo mi ze nie pokazuje braku toner wogole (nie wiem czemu sie uczepiliscie ze '30 jest na 4, ja tylko wspomnialem ze jak ustawiam na 4 to silnik pracuje wiec to wykluczylem, ogolnie kombinuje tylko przy '30 na 0 lub 1). Zaraz podam co w tym momencie jest w '55 i '67
    edyta:
    po doprowdzeniu kopii do w miare dobrego stanu (choc czern nadal nie jest rewelacja ale juz bardziej nie chce sie dodozowac)
    '55 wskazuje 12
    '67 wskazuje 79.
    I co teraz? Czy mam inicjowac jeszcze raz deweloper??
    Czy mam rozumiec ze wartość z '55 wpisac do '53 (no i wowczas jasne ze '30 ustawiamy na 1)? Tylko troche mnie dziwi ze wartosc po inicjacji '67(79) jest bardzo zblizona do ustawienia standardowego z maszyny w '53(76) czyli jakby wszystko OK.
    Ogolnie powiem szczerze ze mam jej juz dosc i chce sie poddac i wsadzi drugi modul na ktorym wszystko smiga idealnie (dlatego tez wykluczylem plyte) wiec koledzy dajcie ostatnia deske ratunku :).

  • #15 10 Kwi 2007 13:24
    datatomek
    Poziom 26  

    "Ostatnia Deska Ratunku" :D : Wszystko to co piszesz wskazuje na problem innej natury niż kłopoty z dozowaniem. Wynik 55 masz wiele poniżej niż wartość po inicjacji, co zrozumiałe bo zadałeś ręcznie toner.Ale, pytanie brzmi: dlaczego dopiero teraz czerń się zwiększyła? Ano może być to wynikiem złych prądów, lub jakiegoś złego kontaktu (bęben, wałek magnet, ładowanie, transfer..itp). Natomiast faktycznie wartość 53 masz na poziomie 1,5V, a 67 też ok 1,5V, choć w zasadzie to trochę zaniżone.Ale tak sobie myśle że nawet jak włączysz sp30 na 1, i ustanowisz w 53 coś tam, to ona faktycznie będzie brała tylko ile będzie chciała (podług TD) i ni grama więcej. Może być problem, bo jak widzę to toneru to ona ma podług pomiarów dużo.Tylko że nie ma czerni. Żałuję że nie mogę Ci pomóc w inny sposób, ale na moje to żeby uniknąć pracy dyplomowej na temat tej maszyny, ogranicz się do wymiany podzespołów, a w wolnym czasie spróbuj dojść do tego który element ma winę.

  • #16 10 Kwi 2007 13:28
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    1. Kod 63 - uzupełniasz toner aż do uzyskania idealnej kopii
    2. Kod 30 na 0 - powrót do autodozowania
    3. kod 66 - inicjalizacja dewelopera
    4. kod 55 - sprawdzasz wartość TD sensora (przy wykonywaniu kopii)
    5 koniec roboty - jak to nie pomoże to pokombinujemy dalej na ustawieniu recznym.

    C.

  • #17 10 Kwi 2007 21:38
    datatomek
    Poziom 26  

    Hmm, jeśli mogę wtrącić: W przypadku problemu innego niż z koncentracją i dozowaniem, jeśli zagęści tak by było dobrze na kopi to może okazać się, że jest tego toneru fizycznie zbyt wiele, i wtedy nawet nie zainicjuje TD...No ale spróbować można.
    kopier: sprawdź tam jeszcze przejścia na połączeniach.Głównie czy bias na wałek dochodzi, bęben ma masę, i takie tam...

  • #18 10 Kwi 2007 22:57
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Gdyby na stykach (zwłaszcza TD) było coś nie halo, to by mrugała lampka AE. Patent który zaproponowałem, uratował mi tyłek w kilku 4015/4018 gdzie jeszcze bardziej głupiały TD czujki. Czasem (co mnie dziwi...) po tej operacji maszyna dozowała stabilniej automatycznie niż na kodzie 30 - 1 i wartosci 53 przypisanej ręcznie. Dlatego sugeruję to rozwiązannie. Któryś rok do tyłu to na 4015/4615 był ogromny zbyt i pomimo kiepskich opiini o tym sprzęcie, uważam że to dobre kopiarki. Niktóre mają ok. 500 tys i nie ma kłopotów. Bębny, dewelopery wymieniam, toner KATUN-a i to działa!

    C.

  • #19 11 Kwi 2007 23:09
    kopier
    Poziom 13  

    Niestety panowie poddalem sie :/. Podlozylem nowy modul i wszystko dziala bez zarzutu. Copyman zrobilem tak jak proponowales (choc nie wierzylem w sukces) no i niestety lipa, np. w '54 ustawil max czyli 255 co wynikalo jak sie spodziewam wlasnie z tego co mowil datatomek ze tonera zbyt wiele. Osobiscie podejrzewalem wlasnie jeszcze bias i rolke magnetyczna no bo nic innego juz byc nie moglo chyba ale wolalem nie ryzykowac podmiany i wkladania nowego dewelopera. Poswiecilem modul ze starej kopiarki i wszystko dziala poprawnie. Moze kiedys ktos przy okazji wykryje co to moglo byc. Osobiscie lubie te kopiarki choc wad maja mnostwo. Pozdrawiam i serdeczne dzieki za pomoc

  • #20 12 Kwi 2007 11:49
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Fakt że zabawa z dozowaniem wymaga dużo czasu i uwagi... szkoda trochę :-( Osobiście nie nawidzę porażek, ale czasami się to zdarza ! Może następnym razem...

    C.

  • #21 12 Kwi 2007 12:19
    datatomek
    Poziom 26  

    Przed chwilą sprawdziłem w jednej z maszyn, i pomimo że wyniki tych odczytów które poprzednio podałeś były identyczne, kopia ok. Czyli już wiesz oco chodzi. Sprawdź ten element zasprzęgający napęd wałka magnetycznego, on jest z takiego plastiku który prąd przewodzi.Poza tym odprowadzenie ładunków z bębna. No i teraz nie pozostaje nic jak tylko na spokojnie poszukać przyczyny. Powodzenia.

  • #22 12 Kwi 2007 18:47
    kopier
    Poziom 13  

    No wlasnie nie wiem o co chodzi :)
    cyt: Sprawdź ten element zasprzęgający napęd wałka magnetycznego, on jest z takiego plastiku który prąd przewodzi
    Jak juz pisalem duzo wczesniej podmienialem go na poczatku.
    cyt: Poza tym odprowadzenie ładunków z bębna.
    Nie wiem co to moglo by miec wspolnego.
    Pozdrawiam

  • #23 12 Kwi 2007 20:40
    datatomek
    Poziom 26  

    A no tyle, że uważam że nie problem jest w samej gęstości w deweloperze, a w trudnościach z utworzeniem obrazu z niego. Gdyby toner dobrze był przenoszony na bęben to pewnie obraz byłby ok. No ale to tylko takie tam rozważania.Ciężko powiedzieć jak jest naprawdę nie widząc tego...

  • #24 12 Kwi 2007 23:00
    kopier
    Poziom 13  

    Dlatego podejrzewalem wlasnie jeszcze walek magnetyczny (choc na oko byl czarny, a faktycznie tonera wydawalo sie ze jest w dewelopningu sporo) ale tak jak wspomnialem juz nie chcialem ryzykowac podmiany, ale jutro jeszcze przed odwiezieniem kopiarki do klienta wsadze inny beben (choc ten jak wspominalem byl nowy-kilka tysiecy). Byc moze moj tok rozumowania od poczatku szedl nie tym torem?? Nie wykluczam tego, a spowodowane to moglo byc wczesniejszymi podobnymi przypadkami z tymi maszynami kiedy to albo padaly silniki tonera albo problemy z ladowaniem (elektrody badz te trzpienie dewelopingu) i ogolnie problemu ktore w zasadzie poruszylismy wszystkei w tymtemacie :).
    Jeszcze raz dziekuje za pomoc, jak dam rade to jutro podmienie ten beben i dam znac. Pozdrawiam

  • #25 13 Kwi 2007 13:34
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki

    Gdyby to fatycznie był styk BIAS-a jak sugeruje DATATOMEK to kopia byłaby biała z przypylonym tłem. Po zadozowaniu można jednak otrzymać normalną kopię wię to nie może być ta przyczyna.
    Jednak TD sensor+odczyty.
    C.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme