| Author |
schabbeef Poziom 9

|
03 Apr 2007 22:38 Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Wiem że jest wiele takich tematów ale ja nigdzie nie znalazłem czegoś co by mnie zaininteresowało.
Jestem dosyć początkującym elektronikiem ale mam nadzieję że z waszymi wskazówkami mi się uda. Chciałbym zrobić 100 wattowy wzmacniacz do gitary elektrycznej. Nie planuje robić Marshalla itp. , ale chciałbym zeby jakość dźwięku była lepsza niż w tych najtańszych wzmacniaczach. Wiem że jakość zależy też od głośnika więc prosze także o propozycje jakich głośników użyć. Mam 25 wattowy piecyk firmy Sounder i nie jestem z niego zadowolony :( Proszę o wskazówki dotyczące też przedwzmacniacza, transformatora itp. Byłbym wdzięczny gdybyście powiedzieli czy są jakieś gotowe do montażu zestawy dobrej jakości, ponieważ byłby to prostszy sposób budowania. Narazie nie piszę w ile mógłbym wydać bo chcę się zorientować ile według bardziej doświadczonych by to kosztowało. Proszę o propozycje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Apr 2007 22:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adamkaktus Poziom 15

|
04 Apr 2007 00:05 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
możesz sobie zdobyć schemacik od starych, sprawdzonych, rozpisanych i co najważniejsze tanich w eksploatacji wzmacniaczy unitry.najdroższe części takiego wzmacniacza to kolejno: zasilacz ( transformator około 200 W, 4 diody około 10 A lub mostek oraz bardzo kosztowne kondziorsy na stosunkowo wysokie napięcie i pojemności rzędu 10000uF, obstawiam że za zasilacz wyjdzie ponad 120 zł), radiator pod ten zasilacz (około 40-60 zeta), płytka drukowana(sam pewnie musiałbyś wykonać) no i oczyuwiście głośnik-cena jak kto woli:) jako konstrukcję proponuję jedno z dwojga: albo wzmak Contra 60 W (sin) i 85 W (RMS) co w porównaniu do TDA jest niezłym wynikiem, do tego fabryczny przedwzmacniacz tylko okrojony ze wszystkiego co nie potrzebne(dysponuję schemacikiem) albo drugi to Eltronik 100 (U) ale to już jest potęga.tak naprawdę to ponad 100W w sin czyli 140 w RMS.kłopotliwe wykonanie dla tego eltona może być chociaż do przejścia....schemat znajdziesz wszędzie....osobiście polecał bym oparcie się na wzmaku Contra, szczególnie że posiadam pewien schemacik.Jego moc moc może być wyżyłowana do prawie 75 W (sin) czyli 105 RMS.to tyle na tyle co do tranzystorków. Tak naprawdę największym problemikiem będzie zrobienie przedwzmacniacza bo to bardzo śliska sprawa...trudne do zrobienia, płytka do wykonania, sporo zabawy..
najlepiej mieć go (niestety) na scalaku..albo z jakiegoś KIT-u... :) kw przypadku Contry należy wzmaka zasilić z trafka 2x43 V po wyprotowaniu i stabilizacji czyli trafo 2x30V na około 250 W spełni wymagania zupełnie. (warto przed zakupem trafa znaleźć docelowy przedwzmacniacz żeby mieć dodatkowe zasilanko do przedwzmaka...jeśli mówimy o głośniku no to z tańszych rozwiązań polecałbym GDN 25/120 na 8R od STX-a pod warunkiem że pasmo będzie w okolicach basu :) a co do scalaczków to dużo nie powiem bo ich nie lubię i się na nich nie znam. dodatkowym faktem przemawiającym za Contrą jest to że ma już w przedwzmacniaczu dwa wejścia gitarowe więc usuwając resztę można no gotowe zrobić ale to dla uparciuchów. pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
schabbeef Poziom 9

|
|
| Back to top |
|
 |
adamkaktus Poziom 15

|
04 Apr 2007 16:34 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
ten zasilaczyk to tylko do przedwzmacniacza...końcówkę mocy zasila się z transformatora z mostkiem prostowniczym i dużymi kondensatorami o odpowiednim napięciu dopuszczalnym.ten drugi byłby w sam raz do zasilania przedwzmacniacza(tak mi się wydaje) szczególnie że można go ustawiać tylko że daje napięcie symetryczne więc musiałbyś miec taki przedwzmacniacz albo skorzystać z jednej nogi tylko. Wzmacniacz na tym Tda może być, chociaż dość sporo osób ponoć się na nich przejechało... bo te 100 W to tak ciężko uzyskać z niego...(poczytaj opis tego wzmacniacza) choć oczywiście jest to niegłupie rozwiązanie i przedewszystkim bezproblemowo proste :) co do tego zasilacza... zasilacz końcówki mocy (sporej mocy) to tak jak pisałem...trzy bloki i tyle. Natomisat przedwzmacniacz jako bardzo czułe urządzenie wymaga stabilizowanego (dokładnie) napięcia, małego prądu i mocy. Tamten zasilacz ma 2x24 V i 1 A czyli max wyciągnął byś z niego 48W:) a to daleko do 100 W i 2x 40v dla tego TDA...pozdrawiam, pisz co wymyśliłeś:)
|
|
| Back to top |
|
 |
schabbeef Poziom 9

|
05 Apr 2007 00:02 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Ten kit AVT 2153 według opisu w pdf-ie na stronie AVT może wyciągnąć 85w na transformatorze 200w 2*24v i 4ohm-owych głośnikach. To by mi wystarczylo. Mam zamiar grać raczej w domu, chodzi mi o to żeby przebić się bez problemu przez perkusje, a 85 w chyba wystarczy.
adamkaktus: "Ten zasilaczyk to tylko do przedwzmacniacza...końcówkę mocy zasila się z transformatora z mostkiem prostowniczym i dużymi kondensatorami o odpowiednim napięciu dopuszczalnym.ten drugi byłby w sam raz do zasilania przedwzmacniacza."
Czyli że potrzebuje dwóch zasilaczy ? Jeden do wzmacniacz a drugi do przedwzmacniacza? Jeśli tak to jak to podłączyć bo wiem że w zasilaczu do końcówki mocy dwa kabelki transformatora idą do podłączenia 230v (do gniazdka) a cztery do zasilacza. Jak to jest w przypadku przedwzmacniacza ??
Chciałbym też powiedzieć że jestem początkującym elektronikiem więc prosze o wytłumacznie w jak najprostszy sposób. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
kolu$ Poziom 15

|
05 Apr 2007 09:34 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Proponuje zacząć od porządnego 12" głośnika, wtedy i 30w pozwoli przebić się przez perkusję.
| adamkaktus wrote: |
| ten zasilaczyk to tylko do przedwzmacniacza...końcówkę mocy zasila się z transformatora z mostkiem prostowniczym i dużymi kondensatorami o odpowiednim napięciu dopuszczalnym. |
a ten zasilacz to co niby jest? Tylko kondensatory są na zbyt niskie napięcie. Jest jeszcze mocniejsza wersja, z większym mostkiem na napięcie do ±50v
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2007 09:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
schabbeef Poziom 9

|
05 Apr 2007 15:06 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
W pdf-ie na stronie avt jest napisane że użyli zasilacza z mostkiem o prądzie 20A i dwóch kondensatorów 4700uF/40v. Co o tym sądzicie?
Może lepsze by bylo zastosowanie 4 kondensatorów 4700uF/50v i mostka 25A/500v? Znalazlem opis zasilacza właśnie z takimi częściami.
P.S. Czy ten przedwzmacniacz byłby odpowiedni? http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=33261 dodałbym jeszcze potencjometr regulacji głośności.
|
|
| Back to top |
|
 |
adamkaktus Poziom 15

|
05 Apr 2007 23:38 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
no ten przedwzmacniacz jest ok. Więc: do wzmacniacz potrzebujesz trafo z wejściem 230(!) V, wyjście symetryczne do +/- 50 Vale po wyprostowaniu....czyli trafo ma mieć 50/pierwiastek z 2 woltów skutecznie..dajesz jeden mostek prostowniczy w układzie: zwarte dwa najbliższe przewody od symetrycznego-w praktyce poprostu odczep w środku pojedyńczego 100V RMS i jedna półfala do jednego ogona mostka a druga do drugiego a ten odczep to jest przewód "0" czyli pomiędzy "0" masz +50vRMS i -50VRMS. pomiędzy "0" i każda gałąź dajesz po jednym kondensatorze 4700, 6800 10000uF na np. 64V ponieważ masz 50V i nie można tego przekraczać...na takiego byczka 4700uF to zamało...czyli schodzą Ci dwa kondziorki...mostek kup sobię na więcej niż 100V i na przynajmniej 20 A.Górne ograniczenie tych wartości mostka to wymiary i cena. To jest gotowy zasilacz końcówki mocy, trzeba uwzględnić bezpieczniki, tzn na uzwojenie pierwotne(230V) należy dać od 1-1,5A zwłocznya na gałężie(już za kondensatorami) tyle ile wyjdzie Ci z mocy wzmacniacza, pewnie mniej jak 5 A na gałązkę. Przedwzmacniacz zasilasz tak:( ten z AVT) dajesz osobny zasilacz ze stabilizatorem(taki profesjonalny jak np ten z AVT) nie musi być jakiś wybitnie mocny bo przedwzmacniacz bardzo mały ma pobór, z tym że zasilanie musi być wolne od zakłóceń.Jako optymalne zasilanie możemy przyjąć 18V co jest bardzo popularne i wygodne z punktu widzenia późniejszych przeróbek.Jeżeli kupisz sam stabilizator to zależnie czy ma diodkę prostowniczą czy nie to dajęsz (jedna wystarczy-prostownik jednopołówkowy) i kondziorek (np 220-1000uF na napięcie około np 25V)i jakieś trafko na 15 V (20V RMS po wyprostowaniu i stabilizacji kondziorkiem) ALBO jak byś kupował trafo na zamówienie-też tak możńa to prosisz żeby zrobili jeszcze jedno wtórne uzwojenie na te 15 V i prądzik około 600mA bo tyle powinno wystarczyć.Także kupujesz albo cały zasilacz do przedwzmacniacza z własnym trafem, albo oddzielnie trafko ze stabilizatorem albo poprostu stabilizator i masz trafo współne dla obu modułów tyle że dodatkowe uzwojenie dla przedwzmacniacza...możńa też kombinować i z jednej gałęzi + albo - 50V ściągać ale to jest dość nieprzyjemne rozwiązanie no i może być dość kłopotliwe...niestety najlepsze rozwiązanie to kupić zasilaczyk i przedwzmacniacz(ten z AVT co podałeś jest sympatycznie wyglądający:) ) z tym że 20 zł przedwzmacniacz + ileś tam zasilacz, plus trafo no i tak dalej...jeżeli masz takie możliwości no to wydaje mi się że wszystko już oki:)
|
|
| Back to top |
|
 |
schabbeef Poziom 9

|
06 Apr 2007 11:19 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Więc ten zasilacz jest dobry do przedwzmacniacza?
http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45971
A ten transformator do zasilacza przedwzmacniacza ma być 2x15v czy 15v ??
W tym przedwzmacniaczu nie ma regulacji głośności czy potencjometr logarytmiczny 100k byłby dobry?
|
|
| Back to top |
|
 |
kolu$ Poziom 15

|
06 Apr 2007 21:36 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
| adamkaktus wrote: |
| no ten przedwzmacniacz jest ok. |
Chyba sobie z kolegi żarty robisz. Do gitary stosuje się przedwzmacniacze GITAROWE, nie byle jakie do audio. Na początek nie radziłbym się brać za takie moce, lepie juz zrób poczciwego tda7294, może być kit , daj mu zasilanie ±33V, filtrację 2x4700µF/35V na gałąź i duży radiator. Trafo powinno mieć 150W i 2x24V, przedwzmacniacz zasilisz z tego samego napięcia przez stabilizatory 7818 na dodatnią gałąź i 7918 na ujemną, bez kombinowania z "mega profesjonalnymi zasilaczami regulowanymi na lm317t". Płytkę zasilacza możesz wytrawić sobie samemu, nie będzie ona skomplikowana.
|
|
| Back to top |
|
 |
schabbeef Poziom 9

|
07 Apr 2007 01:01 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Jaki byś polecił przedwzmacniacz? A co do końcówki to ten kit avt2153 jest na tda7294 i właśnie go mam zamiar zrobić. :) O samodzielnym wytrawieniu płytki zasilacza już wcześniej pomyślałem, ale dzięki za radę. Mam już rysunek ścieżek. Powiedzialeś jakich użyć kondensatorów a odpowiedni będzie mostek prostowniczy 25A / 500v albo 600v??
Dodano po 15 [minuty]:
| kolu$ wrote: |
| , daj mu zasilanie ±33V, filtrację 2x4700µF/35V na gałąź i duży radiator.. |
Dwa razy 4700uF/35 na gałąź czyli razem cztery kondensatory? Dobrze cię zrozumialem? I to by wtedy tak wyglądało:
A te stabilizatory gdzie miał bym umieścić? Czy to tak by miało być że z zasilacza wyprowadzam kable z plusa i minusa do końcówki a do przedwzmacniacza też z plusa i minusa tylko że jeszcze ze stabilizatorami? Mam na myśli to że przedwzmacniacz i końcówka były by zasilane z jednego zasilacza. Tak to powinno być zrobione???
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2007 01:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kolu$ Poziom 15

|
08 Apr 2007 13:24 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Stabilizatory mają 3 nóżki - wejscie, mase i wyjście. Na wejście dajesz +(lub -) napiecia zasilania, przydałoby się jeszcze dodać jakiś mały kondensator np 100n równolegle z tymi dużymi (tak, powinno być ich 4, chociaż 2 też by wystarczyły - w końcu to gitara, nie bas), masę dołączasz do masy a do wyjścia podłączasz jeszcze równolegle mały elektrolit (rzędu 10-47µF). I w ten sposób masz dobrze stabilizowane napięcie zasilania. Najpierw uruchom końcówkę mocy, potem będziesz się martwił przedwzmacniaczem. I jak pisałem wcześniej, przydałby się solidny gitarowy głośnik, coś w tym rodzaju: http://noisybox.com.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=57&sName=Celestion-Seventy80
Naprawdę, jeśli chcesz mieć dobre brzmienie to nie osiągniesz tego z byle jakim głośnikiem.
Co do mostka to 10A/100V spokojnie wystarczy ze sporym zapasem, ale nie ma żadnych przeciwskazań żeby dać większy.
|
|
| Back to top |
|
 |
schabbeef Poziom 9

|
08 Apr 2007 16:22 Re: Wzmacniacz gitarowy 100w |
|
|
|
Dzieki. Wiem że powinienem kupić sobie porządny głośnik, tylko że narazie nie mam kasy na celestiona itp. Najpierw kupię jakiś gorszy a jak uzbieram troche to kupię lepszy :) Zastanawiałem się nad głośnikami Icoon, podobno są bardzo dobrej jakości jak na cenę. Jeszcze raz dzieki.
|
|
| Back to top |
|
 |