| Author |
Pablo1964 Poziom 26

|
29 Aug 2011 20:54 Re: Czego należy się wystrzegać przy kupowaniu sprzętu. |
|
|
|
W związku w szeregiem pytań użytkowników o dopasowanie amplitunera do głośników dedykowanych do zintegrowanych systemów KD albo wzmacniacza do kolumn dedykowanych do miniwieży apeluję:
Takie kolumny bez jednostki centralnej nie przedstawiają żadnej wartości. To nic, że są tanie. Warte są jeszcze mniej. Nie kupujcie takiego chłamu.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
29 Aug 2011 21:05 Re: Czego należy się wystrzegać przy kupowaniu sprzętu. |
|
|
|
W całej rozciągłości popieram Kol.Pablo1964. Od siebie dodam, ze w większości wypadków - o ile jeszcze z dedykowanym w zestawie wzmacniaczem "jakoś to zagra", to tylko dlatego, że sam wzmacniacz jest "podrasowany" pod kątem wyciśnięcia jak najwięcej z danych głośników (korekcja barwy). Już lepsze (ale nie należy spodziewać się cudów) jest podłączenie do samego wzmacniacza KD innych - lepszych (i przede wszystkim WIĘKSZYCH) głośników. Dźwięk będzie "potężniejszy", ale na pewno nie będzie miał zbyt wiele wspólnego z oryginałem - dźwiękiem jaki można uzyskać na porządnym sprzęcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
30 Aug 2011 01:18 Re: Czego należy się wystrzegać przy kupowaniu sprzętu. |
|
|
|
| Pablo1964 wrote: |
W związku w szeregiem pytań użytkowników o dopasowanie amplitunera do głośników dedykowanych do zintegrowanych systemów KD apeluję:
Takie kolumny bez jednostki centralnej nie przedstawiają żadnej wartości. To nic, że są tanie. Warte są jeszcze mniej. Nie kupujcie takiego chłamu.
|
Masz tutaj na myśli plastikowe pudełeczka z kilkoma głośnikami o średnicy pokroju zakrętki od słoika, sprzedawane wraz z małymi amplitunerkami z proporcjonalnie większym napisem MEGA BASS? Od takich kolumn aż roi się na portalach aukcyjnych i na złomowiskach.
Ponieważ w ostatnim czasie kilka osób dręczy mnie na GG żebym ruszył za nie mózgownicą, dobrał im po kilka zestawów naraz, a po wszystkim nawet zwykłego dziękuję nie odpiszą, informuję, że Firmy takie jak , MC Crypt, Mc Taatoo, McVoice, Omnitronic, Prosonic, CLAtronic, XXL, Hollywood, Voice Kraft, nie należą do czołówek rankingów rynku nagłośnienia estradowego, Ich cena nie odzwierciedla ich wytrzymałości i poprawnych parametrów, i należy takie firmy omijać z daleka.
Po drugie, na portalu aukcyjnym na A, należy ignorować aukcje , w których tytuł:
-Nie zawiera Marki i modelu danego urządzenia;
-Zawiera napisy: Prawie jak ....;
-Nadmiernie określa moc zestawu.
Po trzecie, Jeżeli mamy pewne wątpliwości co do prawdziwych parametrów w danym urządzeniu, nie bójmy się zapytać sprzedawcy czy może udostępnić nam schemat urządzenia lub zastosowane elementy. Jeśli poda nam tylko że:
-Na aukcji jest wszystko opisane;
-głośnik 19cm z membraną butylową na zawieszeniu gumowym, IMPP;
-Nie poda dokładnych danych, tylko opisze że nowoczesne materiały, kable ze 100% srebra,
To takich towarów i sprzedawców należy unikać.
Po czwarte, nie należy wierzyć w takie rzeczy jak: 5.1 w jednej kolumnie jak BOSE. Czemu? A temu, że efektów dźwięku dookólnego nie można tak sobie zamknąć w jednej małej skrzyneczce pod TV. Jak to nam zagra głośniki tylne?
Po piąte, primo ultimo, prawdziwe wzmacniacze mocy do zastosowań profesjonalnych nie mają wbudowanego MP3 z USB, i nie mają opisanych gniazd wejściowych w taki sam sposób jak domowe zestawy nagłośnieniowe.
Dziękuję za uwagę.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtas_177 Poziom 5

|
25 Apr 2012 13:52 Re: Czego należy się wystrzegać przy kupowaniu sprzętu. |
|
|
|
Przestrzegam przed mikrofonami AZUSA!
Robiłem jedną sztukę i miałem 3 bazy od bezprzewodowych jedna na drugiej. Na dole stała baza od shura (ta nowa bez anten), nad nią podwójny AKG, a na AKG podwójny azusa. Obok była listwa z 3 zasilaczami do tych baz. Shure działał bardzo ładnie, AKG na początku też. ALe jak włączyłem azusa to jeden AKG zaczą przerywać i szumieć. Wyłączyłem wszystko oprócz tych bezprzewodowych azusy, baza zbierała nawet zakłucenia z zasilaczy! Do tego jak mówiło sie do jednego mikrofonu, to po stuknięciu, powiedzeniu "p" albo "b" mikrofon przerywał na chwilę. Impreza poszła w końcu z 3 bezprzewodowych, potem udało mi się jeszcze wykombinować bezprzewodowego samsona :D Ogólnie nie polecam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarek 311 Poziom 13

|
29 Apr 2012 23:54 Re: Czego należy się wystrzegać przy kupowaniu sprzętu. |
|
|
|
Witam!!
Tak sobie czytam i widzę że zdania są podzielone i za bardzo nie można wywnioskować co jest dobre a co złe :-) ale to normalne bo zadowolić wszystkich we wszystkim nie można...
Tak do tematu co Koledzy myślą o kolumnach aktywnych Peavey PR15 i samej firmy, miałem przyjemność słuchać na nich muzyki oraz ogólną obsługę i byłem mile zaskoczony. Słuchałem ich na otwartej przestrzeni oraz w pomieszczeniach zamkniętych czyli małe koncerty jakie odbywają się za zwyczaj w domach kultury.
A czy firma Cerwin Vega jest dobra, chyba tak biorąc pod uwagę cenę?
Generalnie moje zdanie jest takie, każda firma czy dobra i droga czy zła i tania zawsze wyda na rynek produkt raz dobry a raz zły. Poza tym myślę że zawsze trzeba zwracać uwagę na to co się kupuje ale to i tak nie uchroni nas przed strzeleniem gafy. Dla mnie słabą firmą są takie które robią wszystko czyli począwszy od szczoteczek do zębów skończywszy na sprzęcie niby wysokiej klasy tak robi Philips między innymi. A firmy które nie robią wszystkiego, no dobra może jakieś gadżety ;-) to myślę są bardziej godne uwagi.
Tak wiem, mogę się mylić ale to moje skromne znanie na ten temat.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |