Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jaki przekrój przewodu zasilającego?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> jaki przekrój przewodu zasilającego?
Autor
Wiadomość
adik19
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 4
Miasto: wielkopolska

Post#1 Post autora tematu 04 Kwi 2007 13:16   

jaki przekrój przewodu zasilającego?


Witam forumowiczów.
Mam pytanie jaki zastosowac przekrój przewodu od licznika do skrzynki z bezpiecznikami.
Nowo zrobiona instalacja elektryczna, moc przyznana to 3KW.Bezpiecznik na klatce 20A lub 25A.
Oświetlenie na przewodzie YDY 300/500v 3x1,5mm 5 punktów z oświetleniem.
Gniazda na przewodzie YDY 300/500v 3x2,5mm 7 gniazd w tym 2 podwójne.
Zabezpieczenie oświetlenia B10 A ,gniazd B16 A, z różnicówką 25A 30mA.
Czy w takiej sytuacji muszę stosować przewód od licznika 2x4mm czy wystarczy 2x2,5mm.
Jaka jest obciążalność prądowa przewodu 3x2,5mm
Pozdrowienia dzięki z góry za odpowiedzi.
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#2 04 Kwi 2007 13:19   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Nie stosuje się w tym miejscu(z przyzwoitości)poniżej 4 mm2.
Powrót do góry
   
jasiek76
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 6
Miasto: Warszawa

Post#3 04 Kwi 2007 13:33   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Popieram dwa i pół to trochę za mało a poza tym polecam trzyżyłowy.
Kiedyś i tak dostosują zasilanie do TNS a wtedy ominie cię kucie w lokalu.

Pozostaje tylko kwestia czy zabezpieczenia na klatce to topikowe 20 czy nadmiarowo-prądowe? Pytam bo przy topikowych może być problem z selektywnością
pozdrawiam
Powrót do góry
   
adik19
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 09 Kwi 2006
Posty: 4
Miasto: wielkopolska

Post#4 Post autora tematu 04 Kwi 2007 14:01   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Faktycznie ,zastosuję 3x4mm.
Co to klatki to jest tam topik 20 lub 25A nie pamiętam jaki,ale przy okazji sprawdzę.
A tak nawiasem to czy te 3x2,5mm by wystarczyło? na podaną instalację?
Są to tylko 4 pomieszczenia (przedpokój,łazienka ,pokój, kuchnia z kuchenką gazową) Pytam już tylko z ciekawości.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Kwi 2007 14:01   





Powrót do góry
   
krzys09
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Gru 2005
Posty: 32

Post#5 04 Kwi 2007 19:06   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Nawiasem to by starczylo wynika to nie z ilosci pokoi tylko z wartosci bezpiecznika na kladce 25 A w wziązku z czym 2.5 mm przekroj przewodu jest minimalnym przekrojem dla prądu 25A no i trzeba dodac ze nie dla dlugo trwalego przeplywu takiego prądu.
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#6 04 Kwi 2007 22:16   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


3x2,5 mm2 to do gniazdek, 3x1,5mm2 to na ośw. ale aby to było trwałe i tak jak wynika z przepisów to 3x4mm2.Pozdro
Powrót do góry
   
Raaf
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 25 Lut 2003
Posty: 435
Miasto: Biała Podlaska

Post#7 06 Kwi 2007 12:24   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Witam,
3x2,5mm² - gniazda 1-fazowe (zwłaszcza kuchnia i łazienka)
3X1,5mm² - oświetlenie (spotyka się 3x1 mm² ale jest to niewłaściwe zwłaszcza przy dużej ilości zasilaczy elektronicznych do halogenów)
3x6mm² - wlz -także od licznika (zwłaszcza gdy zastosowane są ochronniki p.przepięciowe, poza tym przecież część wlz - przewód PE jest częścią składową połączeń wyrównawczych; nie kosztuje w końcu wszystkich pięniędzy a w przypadku zwiększenia mocy przez abonenta pozostaje kolejne rycie ścian
wybór należy do inwestora :)
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#8 06 Kwi 2007 13:32   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Kol. RAAF co to ma znaczyć 3x2,5 (zwłaszcza kuchnia i łazienka) na gniazda żaden projektant nie da <2,5mm2. A co do oświetlenia ( spotyka sie 3x1,5) tez żaden projektant nie da <1,5mm2.Co do 3x6mm2 to jezeli to jest w bloku lub nawet w małym domku to szkoda kasy (jaka by ona nie była) wystarczy 3x4mm2.Pozdro
Powrót do góry
   
krzys09
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Gru 2005
Posty: 32

Post#9 06 Kwi 2007 15:45   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Ja sie czesto spotykam ze do gniazdek w pokojach dajo 3X1.5 a tylko do Kuchni i do pralki klado 3x2,5 i to w nowych budynkach to chyba musi byc zgodne z przepisami skoro im to przechodzi
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#10 06 Kwi 2007 16:22   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Może się często z tym spotykasz i może im to przechodzi, ale czy tak powinno być, a własnie,że nie.Nigdy do żadnego gn. nie kładłem 3x1,5mm2.Im to przechodzi dzlaczego?Bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.Biorą za materiał za 3x2,5mm2, a kładą 3x1,5mm2.A kto powiedział co ty będziesz miał w pokojach, żeby kłaść 3x1,5mm2.I tu jest rozwiązanie.Pozdro
Powrót do góry
   
pablo^
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 14
Miasto: białystok

Post#11 09 Kwi 2007 21:47   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Witam. Zanim zaczniemy się spierać jaki przekrój przewodu zastosować na gniazdka, proponuje zajrzeć do tabeli obciążalności długotrwałej przewodów, proponuje też zastanowić się na jakim podłożu ten przewód ma być zainstalowany i jakim bezpiecznikiem zabezpieczony, później mówić czy 3X1,5mm można zastosować na gniazdka. Jak pamiętam to 3X1,5 w tynku ma obciążalność długotrwałą 19 amperów, natomiast gniazdka zabezpieczamy 16A bezpiecznikiem(taki zazwyczaj jest ich prąd znamionowy), ja myślę że w tym przypadku mozna z powodzeniem zastosować 3X1,5 chyba że długość obwodu byłaby spora. Jestem tylko wykonawcą i są projekty które mają gniazdka zaprojektowane 3X1,5 więc proszę nie siać propagandy że odchudzamy instalacje dla swoich korzyści. Przecież nie będę dawać 3X2,5 jak mam w projekcie 3X1,5, a do zrobienia ok. 100 mieszkań. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kanecki
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: Warszawa

Post#12 10 Kwi 2007 00:39   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Dobra. A co powiecie na to. Głowny bezpiecznik do domu 100A, systemTN-C-S. Przekrój przewodu miedzy bezpiecznikiem głównym i skrzynka bezpiecznikowa 25mm, uziemienie 16 mm .Głowny bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej 100A. TypII 6 kA . Bezpiecznik automatyczny na kontakty 32A (B)2,5 + 1,5 PE (caly bieg kontaktow zamkniety a poczatek i koniec doprowadzone do zacisku bezpiecznika) , Zasilanie piekarnika bezpiecznika automatyczny40A(B) -przwód 6mm + 2,5 PE oswietlenie- 6A (B) Przewód 1,5 + 1mm PE.... itd Wszystko razem : 4 x 32A(B) 2 x 40A (B) 3x 6A (B) . To taki mały domek w ... i tu pytanie: gdzie- jaki to kraj? Jak widze spory o to czy 2,5 czy 4 mm , to czuje sie "dziwnie" i zastanawiam sie ile można oszczedzic na przewodach miedzy licznikiem i skrzynka? Stary daj "dyche" i nikt nie bedzie sie zastanawial czy nie za mało i ty bedziesz spał spokojnie. (chyba, ze juz to zamontowałeś i jest jakis powod dla ktorego nie chcesz zmienić).
Pozdrawiam szczerze polskich elektryków bo też chce nim zostac. Trzeba kiedyś wrocic do ojczyzny i coś trzeba robić. Przy okazji pytanie do fachowcow z "papierami" czy zeby zostac elektrykiem (profesjonalistą a nie panem X z prubówka z OBI za 5 zeta) musze miec skonczona jakąś szkołe elektryczną?
Jeszcze raz pozdrawiam< Grzes>
Powrót do góry
   
neo_dc
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Mar 2005
Posty: 2168
Miasto: Tczew

Post#13 10 Kwi 2007 08:21   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


1) musisz sie nauczyc wszystkiego (teoria + praktyka) :D
2) zrobic uprawnienia SEP
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2007 08:21   





Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#14 10 Kwi 2007 17:40   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Kolega Kanecki podał dane zasilania 110V prawdopodobnie w USA.Niechaj nikt tego nie próbuje zastosować w Polsce bo będą jaja.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2007 17:40   





Powrót do góry
   
waskibroklyn
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 206
Miasto: Wolsztyn

Post#15 10 Kwi 2007 18:43   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


kontynuując temat to teraz ja zadam pytanko odnośnie przewodu i bezpiecznika...
Obiciązalność przewodu to około 16kW minimum-czasami zdarzać się bezie więcej. Bezpiecznik na głównym jest C50A. Jaki przewód do zasilania rozdzielnicy-długość 50metrów zakopany głęboko pod ziemie//hi hi??Jaka mocna różnicówka???Jaki bezpiecznika dać na zasilanie tego agregatu siłowego 15kW??? i jaki przewód od rozdzielnicy do tego agregatu???Głównie martwią mnie tez rzeczy. Z reszta sobie poradze bo reszte to zwykłe gniazda siłowe i 230V i pare lamp "smiesznych". Agregaty mają byc do chłodni i można powiedzieć że chodzić i załączac będą się dosć często w szczególności w sezonie letnim. A do tego na gniazdach siłowych wisieć czasami będą dwa lub 3 samochody "chłodnie"na raz...ten przewód to mysle ze dam 5x4-od rozdzielni do tych gniazd....zasilanie główne myslałem 5x10-do rozdzielni....
a zwykłe gniazda siłowe potrzebne do sortowni to 5x2,5 powinno starczyć....

to teraz na koniec jeszcze jedno wielkie pytanie....Otwierając skrzynke główną-ta przy ulicy zobaczyłem iż wszystko jest podpięte pod wyjscie głównego zabezpiecznie-ok. Tylko jaki sens ma dawanie przewodu 5x10 czy tez zasilanie domu-istniejącego 5x6 w takie grube przewody skoro wyjscie z bezpiecznika głównego jest zrobione na przeowdach...ja wiem???....około 5x4??????niech ktoś mi to wyłumaczy....Skoro pociągne dośc duże obciąenie to ten gruby przewód wytrzyma, ale czy wytrzyma to kawałk przewodu od głównego do łącznika??--jakies 20cm długości???Narazie wszystko jest ok.....ale.....

prosze rady i jakies wzorki jak to się liczy itp...przewó dobrałem wg tabelki wtakiej starej książce...
Powrót do góry
   
ANDYW6
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 634
Miasto: białystok

Post#16 10 Kwi 2007 18:59   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


A czy ta skrzynka przy ulicy była robiona z myślą że dalej będzie takie obciążenie?Może to tylko tymczasówka.Bo 4mm2 to za mało na te obciążenie.
Powrót do góry
   
kanecki
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: Warszawa

Post#17 10 Kwi 2007 22:21   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


nie Andy.... to eUROPA... Napiecie jednofazowe w ostatnich latach znormalizowane do UE 230V (AC) - realnie wciaz 240V

Odpowiedz: Tam gdzie fachowcy tam .. prąd ;-) to wielka Brytania.... Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#18 10 Kwi 2007 22:36   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


To wszystko co piszesz i pytasz kol. WASKIBROKLYN to jest napradę ŚMIESZNE. Mam takie pytanie czy masz tą robotę zleconą do wykonania???????????Czy jest ty jesteś właścicielem tej chłodni???????? Czy tylko obsługujesz tą chłodnię????????? Tutaj naprawdę szkłem nic nie wytrzesz. Czy ty chcesz to wszystko brać na swój tyłek????????? Chopie zastanów się w co się pakujesz i za co odpowiadasz.Wszystkie nasze rady i porady i tak na nic sie nie przydadza gdy odpukac coś się stanie.Pozdro
Powrót do góry
   
kanecki
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: Warszawa

Post#19 10 Kwi 2007 22:40   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


nie Andy.... to eUROPA... Napiecie jednofazowe w ostatnich latach znormalizowane do UE 230V (AC) - realnie wciaz 240V

Odpowiedz: Tam gdzie fachowcy tam .. prąd ;-) to wielka Brytania.... Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
waskibroklyn
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 206
Miasto: Wolsztyn

Post#20 11 Kwi 2007 19:04   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


a dlaczego by nie zbyszek_???????co w tym takiego złego????wydaje mi się tylko że skrzynke i przyłącze będą musieli mu zrobić od nowa bo chyba przygotowane to nie było pod takie obciązenie coś mi sie wydaje....te przewody od głównego do tego łącznika nie są za grube wiec chyba lipa z przyłączem...hi hi...ale rozprowadzić prąd po pomieszczeniu to chya nie problem dla kogoś kto z takim czymś ma doczynienia......

Dodano po 29 [minuty]:

i ja tylko pytam jak widzą to inni....a na temat róznicówki to mi nie napisaliście co nie???!!!!!chociaż wydaje mi sie że tego nawet nie trzeba dawać...kiedys nie było i tez żyli wszyscy, wiec teraz tez może być bez i jest po kłopocie co nie???
Powrót do góry
   
kanecki
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 09 Kwi 2007
Posty: 27
Miasto: Warszawa

Post#21 11 Kwi 2007 22:17   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


..Na logike biorac to ktos kto projektowal powinien najpierw sprawdzic jakie jest zasilanie, a jesli to ty - to ty musisz poinformowac wlasciciela chlodni ze musi "wymienic" zasilanie... ...przed rozpoczeciem pracy... myle sie?
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#22 11 Kwi 2007 22:32   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Kol.WASKIBROKLYN mozemy kontynuować dyskusję tylko proszę o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania, a nie dlaczego by nie????Dalszy ciąg tej dyskusji tez będzie polegal na zadawaniu pytań, a w rezultacie sam sobie odpowiesz na to twoje ŚMIESZNE zapytanie.W tym wszystkim jest tyle złego, że do takiej instalacji jest wymagany projekt, a w nim jest winno być wszystko.Z tego co zrozumialem to masz zamiar sam i przy pomocy nas na tym forze to wykonać.Dlatego te pytania. Pozdro
Powrót do góry
   
waskibroklyn
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 206
Miasto: Wolsztyn

Post#23 12 Kwi 2007 17:21   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


ja mam wykonać instalacje tego budynku a o projket to nawet nie pytałem ale zapytam. nad zasilanie rozdzielni to się zastanowie czy mam to robić. Ponieważ jak wcześniej pisałem to kabelki od głównego do łącznika są zbyt cienkie i podejrzewam że nie jest to przygotowane do podłączenia takiego obciążenia i nawet właścieciel tej skrzynki tego nie wie i bede musiał go uświadomić w tym wszystkim......
pozdrawiam i nie nerwowo prosze ok????ja tylko chce się dokształcić w tym wszystkim czego jeszcze nie wiem...a na oko nie będe dobierał takeigo czegoś bo to nie jest tego warte i chciałbym w końcu się dowiedzieć jak to powinno fachowo byc policzone i obliczone.....
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#24 12 Kwi 2007 20:51   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


No więc tak dyskusja jest dalej jawoicą Kol. WASKIBROSKLIN dalej nie odp, na pyt. tobie zadane. Powiem krótko to ty ponosisisz odpowidzialność za wykonanie instal.Z twoich wypowidzi wynika. że jesteś na usługach jakiegoś właściciela, któremu zaależy na uruchomieniu tej chłodni. Odpowidz na zadane pytania a my tu na tym forze jesteśmy po to aby ci pomóc.Bez pełnej dokumentacji nie bierz się za robotę, chyba że dadzą to na piśmie a ty dalej się z nami podzielisz info.pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Kwi 2007 20:51   





Powrót do góry
   
waskibroklyn
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 206
Miasto: Wolsztyn

Post#25 14 Kwi 2007 09:07   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


nie jestem na usługach zadnego fośćia...Po prostu sam przyszedł żebym mu zrobił instalacje w teym pomieszczeniu gospodarczym.....i tyle....a ja pytam was co i jak ponieważ nie zajmowałem się nigdy doborem kabli i bezpieczników bo nie ja byłem od tego a nie chciał bym popełnić błędów....i to nie jest sama chłodnia tylko cały gospodarczy od podstaw...
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#26 15 Kwi 2007 14:57   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Przewód do tej rozdzielni zasilającej chłodnię to 5x16, z uwagi na to, że jeszcze coś tam będzie jeszcze zainstalowane.Różnicowy to 63A/0,03, zabezpieczenie gł. S193 C32, dał bym jeszcze zabezp. przed zanikiem faz.Pozdro
Powrót do góry
   
waskibroklyn
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 206
Miasto: Wolsztyn

Post#27 15 Kwi 2007 23:02   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


gdzie taki przewód???????wg norm przewidzany jest 5x6 a ja brałem juz poprawke i wg tego wszystkiego 5x10 powinien wystarczyc na długości 50metrów i poborze 20kW........i chyba sie nie zrozumieliśmy zbyszek z tym wszystkiem.....zabezpieczenie główne juz jest w skrzynce zamontowane...do tej chłodni i poieszczenia gospodarczego to ma być tylko rozdzielnia...wiec wszytko będzia miało swój bezpiecznik i tyle.....różnicówka to włąśnie tak myśle że 63A powinno byc ok......ale ten kabelek to lekka przesada...a na gragaty dam właśnie zabezpieczenie 32A.........ale przewód i tak 5x10...co ty na to?
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#28 15 Kwi 2007 23:30   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Wg. jakich norm skoro podałeś 15 kW + dodatkowe obciążenie???. Obciążenie dopuszczalne 10mm2 w ziemi wynosi 52A, 16mm2 to 67A.Sama chłodnia to ok.25 A, nalezy doliczyć dodatkowe obciążenie, spadek napięcia.Ułożenie kabla w ziemi to jest inwestycja na lata.Chcesz 10mm2 to tez wystarczy, ale co jak inwestor za jakiś czas zwiększy moc? Nowa robota i układanie nowego kabla.Ja robię raz na 100lat i do tej pory nie miałem reklamacji, muszę przewidywać dalsze inwestycje inwestora.A jak za rok znowu ci zleci podłączenie jeszcze czegoś np.+10kW to powiesz że kopiemy od nowa.Różnica w cenie 10 czy 16 nie jest aż taka duża, ale kopanie 50m to już wielki koszt.Decyzja należy do ciebie, a ja ci służę poradą.Pozdr
Powrót do góry
   
waskibroklyn
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 206
Miasto: Wolsztyn

Post#29 16 Kwi 2007 17:18   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


no spoko zbyszek....rozumiem ciebie w pełni i nie złosć się na mnie bo nie ma o co.....inwestor sam sobie to kopie i sam sobie go będzie ukłądał....ja propozycje mu złoże na 16kwadrat ale zobaczymy o powie...ja mu poiwedziałem że 10 kwadrat to minumum i poniżej to nawet się nie biore za instalacje.....a co mowisz na temat tego żęby od rozdzielni ułozyć jeden kabelek 5x6kwadrat na długości 30metrów i na końcu podłączyć każdy agragat do tego kabelka......tak mysle że wielką puszke na koniec tego grubego przwodu i do tego od agragatu dosciągnąć 5x4 kwadrat(na jeden agragat powinno byc ok)....bo po co ciągnąć 3 przeowdy a możę kiedyś coś jeszcze itp....wiec do puszki jednym i od puszki 3 kabelki i kazdy do jednego agragatu....
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#30 16 Kwi 2007 18:30   

Re: jaki przekrój przewodu zasilającego?


Ja wcale się nie złoszczę.Jak możesz to narysuj to jak ty to widzisz, podaj wszystkie moce odbiorcze i wtedy pogłówkujemy.Taka dyskusja nie prowadzi do celu.Widzę że inwestor nie chce ci dac zarobić, ale chce abyś mu tylko podłączył i wziął na siebie całą odpowiedzialność.Więc zaproponuj mu aby dał ci projekt, za który zapłaci i wtedy też dostanie szoku.!0 może wystarczyć ale przy tych danych co podałeś, ale gdy on zwiększy obciążenie to co wtedy.A wogóle to podaj jaką ma przyznaną moc z ZE i jakie ma zabezpieczenie przed licznikiem.Pozdro
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> jaki przekrój przewodu zasilającego?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Jaki przekrój przewodu do lampy, żarówka max 100W. (14)
Jaki przekrój przewodu do zasilania windy towarowej? (4)
Jaki przekrój przewodu-kuchenka elektryczna z piekarnikiem. (3)
jaki minimalny przekrój przewodu (12)
Jaki zastosować przekrój przewodu? (6)
Dobór kabla zasilającego. Jaki powinien być jego przekrój? (12)
Jaki zastosować przekrój kabla zasilającego (20)
przekrój przewodu zasilającego (2)
Jaki przekrój przewodu YDY zastosować w budynku gospodarczym (schemat) (12)
przekrój przewodu (9)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.172 seconds

elektroda.pl temat RSS