| Author |
Rob Poziom 15

|
12 Apr 2007 10:19 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Z mojej rozmowy z jedną firmą od PCB, jak zrozumiałem chodziło o to aby można było tworzyć pliki GERBER-a.
Jak widzę tu w KiCAD-ie poprzez menu ploter można takie pliki do produkcji stworzyć.
Więc teoretycznie nie powinno być problemu, ale w praktyce wiadomo, musieli by to sobie sprawdzić.
Jak wiem to próbowali kiedyś konwertować z różnych innych (nietypowych) programów i tworzyć płytki ale czasami wychodziło tak że na projekcie było poprawnie a jakaś ich maszynka wykonywała otwory przesunięte względem ścieżek.
Tak więc trochę rozumiem ich niechęć do różnych wynalazków, ale z drugiej strony powinni też reagować na potrzeby rynku.
Na koniec więc proponuję aby pytać, naciskać może i nawet podrzucić im płytkę z KiCAD-em niech sobie przetestują.
Sam tak myślę że może mój następny projekt dam im z płytką KiCAD-a, i albo mi zrobią, albo pójdę do innej firmy :).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Apr 2007 10:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ciapciok Poziom 18

|
12 Apr 2007 18:40 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Widzę, że były maje starcia z powodu tego kursu. Może ktoś wyśle mi go na mejla: kurtis[rolmops]onet.eu
Lub wstawi na jakieś ftp, wtedy inni skorzystają.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
16 Apr 2007 11:55 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
W tym załączniku jest mój kurs KiCADa (plik PDF) oraz pliki polskiej wersji KiCADa ze stycznia 2007 dla tych, którzy pobrali program np. ze strony autora i nie mają mojej płyty CD. Niestety jest to dość duży plik około 1.7 MB. Przy okazji odkryłem mój błąd który powodował iż KiCAD uruchamiał się poprawnie wyłącznie z lokalizacji C:\KiCAD\ Problemem jest nazwa katalogu z programem. Mianowicie powinna być ona napisana małymi literami kicad a nie jak ja pisałem KiCAD i wówczas program umieszczony w (chyba niemal dowolnej) lokalizacji będzie działał poprawnie. Może być to np. lokalizacja C:\Program Files\kicad\ i wszystko będzie wówczas OK. Co do niemożności zakończenia ścieżek w programie pcbnew (edytor płytek) u mnie też wystąpił taki problem ale tylko wtedy gdy płytkę projektowałem bez wcześniejszego utworzenia schematu układu i netlisty, umieszczając od razu elementy na płytce. Wtedy nie można było ich połączyć ścieżkami. Natomiast kiedy narysowałem schemat, utworzyłem netlistę, skojarzyłem elementy schematu z odpowiednimi obudowami elementów to bez problemów mogłem trasować ścieżki automatycznie i ręcznie bez problemów zakańczając ścieżki w wybranych przeze mnie miejscach. Nie wiem czy jest to błąd w programie czy też celowe działanie autora programu, aby nie można było zaprojektować płytki drukowanej bez synchronizacji jej ze schematem. Choć inne programy tego rodzaju mają taką możliwość. Co do przemysłowego wykonania płytek zaprojektowanych w programie KiCAD, to bez problemu wczytałem pliki GERBER wygenerowane w tym programie do darmowej przeglądarki CamTASTIC! 2000 (na płycie CD z KiCADem) więc pliki te są raczej zgodne ze standardem GERBERa i nie powinno być z tym problemów, ale trzeba pytać i uzgodnić szczegóły z zakładem produkującym przemysłowo płytki drukowane.
| Filename: |
KursKiCAD.zip |
 Download |
| Contents: |
KursKiCAD
, KursKiCAD.pdf
, pl
, kicad.mo
, kicad.po
, Info.txt
See all... |
| Filesize: |
1.64 MB |
| Punkty: |
2.968 = 1.968 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
mixer666 Poziom 16

|
17 Apr 2007 01:50 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Mam rozwiązanie problemu.
Aby można było zawsze ręcznie rysować ściezki należy załączyć moduł DRC (lewy góry róg), wtedy można rysować co się chce i gdzie się chce ;)
Powiem, że "na oko" program mi się zaczyna podobać lecz niestety nie mam czasu "pobawić" się nim bo mam inne zaległe prace. Wstępnie na 90% mój dostawca będzie mugł zrobić płytki zaprojektowane w kicad ale jeszcze dam znać jak oboje z dostawcą będziemy mieć czas.
Pytanie jeszcze... ma ktoś jakieś biblioteki do kicad-a?
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
17 Apr 2007 22:05 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Przejdź do pierwszej strony z postami na temat KiCADa ze stycznia 2007 roku, tam piszę gdzie szukać dodatkowych bibliotek do tego programu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
18 Apr 2007 22:09 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Nie wiem czy u innych użytkowników KiCADa także, ale u mnie przy uruchamianiu edytora płytek drukowanych pcbnew otrzymuję komunikat zapory Windowsa iż pcbnew został zablokowany przed przyjmowaniem połączeń z sieci. Fałszywy alarm czy szpieg? To samo zjawisko występowało w kompilacjach KiCADa w 2006 roku. Mamy co prawda dostępne kody źródłowe tego pakietu, ale ich analiza może zająć trochę czasu i na pewno tak z marszu nie znajdziemy przyczyny takiego zachowania modułu pcbnew o ile interesujące na informacje w kodach źródłowych nie zostały celowo usunięte lub ukryte.
37.98 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
pbulawa Poziom 1

|
22 Apr 2007 15:01 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Wczoraj instalowalem kicad-2007-02-16-WinXP_install.zip i Ashampoo antispyware mi napisal, ze jest tam Win.32.Adload.jm
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
23 Apr 2007 16:06 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Pobrałem zarówno wersję spakowaną ZIPem jak i instalacyjną KiCADa z 16 lutego 2007 sprawdziłem programem antywirusowym Avast! jak i programem Ashampoo AntiSpyWare Gurad 1.50 i cały KiCAD jest czysty. Wziąłem na tapetę wersję z 15 stycznia 2007 roku i okazuje się edytor pcbnew.exe z lokalizacji \kicad\winexe-non_unicode\pcbnew.exe jest czymś zainfekowany i to on właśnie wyświetla pokazany powyżej komunikat zapory Windowsa. Natomiast edytor pcbnew.exe z lokalizacji \kicad\winexe\pcbnew.exe nie wyświetla takiego komunikatu - wygląda na czysty. Choć jak poprzednio przeskanowałem KiCADa ze stycznia 2007 powyższymi programami to nic one w nim nie znalazły. Jak sprawdziłem infekcje Adload.jm i jemu podobnymi powodują otwarcie "tylnych drzwi komputera" przed różnymi trojanami, adwarem, spywarem itp. Więc lepiej blokować edytorowi pcbnew dostęp do komputera. Jeszcze co do KiCADa z 16.02.2007r. to jest on jakiś okrojony. Nie ma plików wykonywalnych dla Linuksa, i starszych Windowsów a także kodów źródłowych do tej kompilacji. Zastanawiam się więc czy opracowywać kolejną płytę CD z tą kompilacją KiCADa.
|
|
| Back to top |
|
 |
nebo Poziom 16

|
25 Apr 2007 07:24 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
mam takie małe pytanko czy kicad ma wogóle autoroter (czy jakoś tak do automatycznego prowadzenia ścieżek) ??
|
|
| Back to top |
|
 |
Bullseye Poziom 21

|
25 Apr 2007 16:07 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Mowic szczeze program nie dziala zbyt rewelacyjnie na linuxie, albo nie ma pl menu albo nie ma paska po doboku do wstawiania elementow:/
|
|
| Back to top |
|
 |
Christophorus Poziom 22

|
25 Apr 2007 22:23 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
KiCAD ma autorouter jak również funkcję automatycznego rozmieszczania elementów. Pobierz sobie mój kurs obsługi tego programu który znajduje się kilka postów wyżej, tam jest nieco więcej na ten temat. Aczkolwiek kurs ten na pewno nie wyczerpuje wszystkich aspektów związanych z obsługą tego programu, ale na początek powinien wystarczyć.
Co do działania KiCADa w Linuksie ja nie miałem z nim problemów. Być może jego lokalizacja nie jest poprawna. W/g autora programu powinno być:
/usr/local/kicad/linux/kicad wszystko małymi literami. Sprawdzałem na kilku dystrybucjach i nigdy nie było problemów. Uruchamiałem KiCADa tylko pod KDE nie wiem jak jest pod GNOME. Trzeba jeszcze uwzględnić takie rzeczy jak uprawnienia użytkownika korzystającego z programu, itp. Miałem raz problem z Eagle, gdy zainstalowałem go z uprawnieniami administratora, a potem jako zwykły użytkownik nie miałem do niego dostępu. Więc i z KiCADem może być podobnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
mixer666 Poziom 16

|
27 Apr 2007 01:39 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Potwierdzam u mnie na slackware 11 @ kDE działa poprawnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq4avs Poziom 8

|
26 Jun 2007 18:11 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Programik jest warty nauki i jest legalny bez ograniczeń. Zrobiłem projekcik.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq8ju Poziom 19

|
04 Jul 2007 22:14 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Heh, a najlepsze jest to, że właśnie teraz z półtorej godzinki, może dwie rysowałem płytkę... już miałem dość dużo, po czym zamknąłem okno, nie zapytał nawet, czy zapisać... i po uruchomieniu ponownym projektu na ekranie widać .... dwa piny :] reszta poszła się je..ć A w ustawieniach jak wół piszę auto zapis co 10 min :]
Otworzyłem piwo i przestałem się tym przejmować :]
|
|
| Back to top |
|
 |
mixer666 Poziom 16

|
05 Jul 2007 02:16 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
| sq8ju wrote: |
Heh, a najlepsze jest to, że właśnie teraz z półtorej godzinki, może dwie rysowałem płytkę... już miałem dość dużo, po czym zamknąłem okno, nie zapytał nawet, czy zapisać... i po uruchomieniu ponownym projektu na ekranie widać .... dwa piny :] reszta poszła się je..ć A w ustawieniach jak wół piszę auto zapis co 10 min :]
Otworzyłem piwo i przestałem się tym przejmować :] |
Właśnie dla tego ludzie zrobili taka małą dyskietke koło menu plik :)
Od czasu do czasu można kliknąć ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2007 02:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Daro_dp Poziom 14

|
05 Jul 2007 18:02 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników KiCAD-a.
U mnie na Windows-ie XP Home z programem nie ma najmniejszych problemów. Zrobiłem w nim projekt przetwornicy Car-audio, a teraz jestem na etapie tworzenia nastepnego projektu:D
Nie polecał bym jedynie użytkownikom funkcji automatycznego rozmieszczenia elementów na płytce gdyz według mnie jest to nietrafiona funkcja tego programu i słabo dopracowana. O wiele lepsze efekty uzyskamy na ręcznym rozmieszczaniu elementów.
W załączniku przykład projektu z Kicad-a.
Widok 3D.JPG |
 Download |
|
86.72 KB |
0.00 |
Przetwornica Car-audio.JPG |
 Download |
|
146.89 KB |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
mardar Poziom 18

|
15 Jul 2007 12:12 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Jak dla mnie to programik jest zajefajny, bawiłem się już protelem, eaglem to zawsze miałem jakieś kłopoty. W KiCadzie 1 dzień zabawy i już 2 projekty zrobiłem. Posiadam wersje zassaną z rapida, z pierwszej strony i wywala ten sam alert co wyżej był opisywany, ale avast nic nie znalazł, a ja zablokowałem dla programu dostęp do neta.
Ps. Wie ktoś jakie trzeba dodać symbole zasilania do ukł cyfrowych żeby nie wywalało błędów przy sprawdzaniu DRC?
|
|
| Back to top |
|
 |
arturromarr Poziom 15

|
24 Oct 2007 13:18 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Właśnie zainstalowałem programik i jestem w szoku że tak długo byłem w niewiedzy że coś takiego istnieje.
Dotąd działałem na egale ale wiadomo wersji free.
Teraz ma profesjonalny program za darmo. Dziękuje wszytkim twórcom, tłumaczącym i propagatorom.
Dodam że wszystko chodzi mi pod łinuksem wiec soft mam całkowicie za darmo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dawid Bobik Poziom 10

|
18 Nov 2007 15:19 KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
witam...
mam ten program i nie wiem od czego zacząć?
wiem że mogę zaprojektować schemat ideowy ale czy później ten schemat można przetworzyć w płytkę drukowaną?
ja mam wersje kicad-2006-03-07-release_candidate
czy ktoś ma lepszą wersję tego programu i jego opis?
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegor4 Poziom 1

|
21 Nov 2007 16:05 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Witam, widzę, że program jest godny uwagi. Chciałbym z nim trochę popracować, tylko nie mogę rozgryźć skąd wziąść kody źródłowe KiCad potrzebne do spolszczenia programu. Czy może ktoś podać konkretny adres strony,na której one się znajdują:?: Będę bardzo wdzięczny. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek.el Poziom 10

|
17 May 2008 15:25 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Witam.. czy ktos może podesłac mi samą instrukcje obsługi?
krzysiek.el(malpa)poczta.fm oto moja poczta
|
|
| Back to top |
|
 |
raczek3 Poziom 19

|
29 Jun 2008 16:38 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Witam jak zapisać projekt płytki w JPG
|
|
| Back to top |
|
 |
jaqbw Poziom 10

|
22 Aug 2008 11:51 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
ale po co ? zamiast drukowania na drukarce ?
ja do tego celu wykorzystuje pseudo-drukarkę (SAMBA)
a może chciałeś widok 3D eksportować do jpeg'a ? to łatwiej :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
asek Poziom 12

|
07 Jan 2011 19:20 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
Witam
Nowa wersja Kicad 2010.12.23 PL ( wersja dla Xp lub ubuntu 10.10 )
Wrzuciłem na ftp elektrody :
Kicad 2010.12.23
lub tu i tu dla starszych wersji Ubuntu
p.s. proszę odpowiednią osobę o aktualizację linka do FTP z pierwszego postu bo nieaktualny.
|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
bestler Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
_jta_ Poziom 26

|
09 Jan 2011 02:17 Re: Nowy KiCAD PL luty 2007 + kurs obsługi |
|
|
|
U mnie 'wget' odpowiada, że nie ma żadnego z tych plików - może wyrzucono z Elektrody, bo są na stronie autora?
|
|
| Back to top |
|
 |