Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Inne Co kupić? -> Migomat na 220 czy 400V? firmy bester
Autor
Wiadomość
lichtom
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 10
Miasto: warszawa

Post#1 Post autora tematu 09 Kwi 2007 10:19   

Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Witam
Mam pytanko odnośnie migomatu bester 1500. Zamierzasm sobie kupić taki migomat ale tylko w wersji na 220V, co o tym myślicie jako użytkownicy 220/400V. Czy jest jakaś zasadnicza różnica przy spawaniu. Proszę o cenne uwagi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2944
Miasto: śląsk

Post#2 09 Kwi 2007 11:00   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Jest duza roznica przy spawaniu grubszych elementow. Mam bestera 1800 i raczej nie uzywam na 230V chyba ze niema dostepu do 380V. Wg mnie kazda spawarka lepiej sie spawa przy podlaczeniu "sily". Roznica cenowa jest raczej nie wielka wiec chyba warto dolozyc pare zloty
Powrót do góry
   
tronics
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 1763
Miasto: Bojszowy k. Tychów

Post#3 09 Kwi 2007 11:02   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Wystarczy zauważyć jak wygląda wyprostowany dwupołówkowo prąd, a jak na wyjściu prostownika 6 pulsowego. Zupełnie inna jakość.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2007 11:02   





Powrót do góry
   
lichtom
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 10
Miasto: warszawa

Post#4 Post autora tematu 09 Kwi 2007 11:19   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


dodam że w castoramie jest bester 1500 na 220v za 1030zł i 1800 dual za 1700 zł a spawarki potrzebuje sporadycznie do spawania blach do 2,5 mm. Jak by nie patrzeć zawsze jest 700 zł różnicy. Pozatym bester 1500 jest poręczniejszy do spawania poza warsztatem. I dalej nie wiem co wybrać?
Powrót do góry
   
tronics
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 1763
Miasto: Bojszowy k. Tychów

Post#5 09 Kwi 2007 11:26   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Wiesz, jak kupisz lepszy zawsze będziesz mógł komuś pożyczyć do poważniejszych prac za symboliczne, hmm, 20zł. No, ale jeśli rzeczywiście Twoje potrzeby nie są duże i nie przewidujesz, żeby to się miało kiedyś zmienić to ten tańszy powinien spokojnie wystarczyć.
Powrót do góry
   
kaz
Specjalista - spawarki
Specjalista - spawarki


Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 293
Miasto: Gdańsk

Post#6 09 Kwi 2007 19:55   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Minimagster 1500 jest calkiem solidnym pólautomatem. Jeśli mialbyś kupować większy po to by komuś pożyczać to kup ten 1500 a zaoszczędzone pieniądze przeznacz na perfumy dla żony czy narzeczonej.
Przy obecnej różnorodności wtyczek te przelączalne często przycodzą do naprawy.
Powrót do góry
   
kasat
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Wrz 2005
Posty: 286
Miasto: katowice

Post#7 10 Kwi 2007 09:21   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


tronics napisał:
Wystarczy zauważyć jak wygląda wyprostowany dwupołówkowo prąd, a jak na wyjściu prostownika 6 pulsowego. Zupełnie inna jakość.

Witam.
W spawarce na 230V i 400V (międzyfazowe , a dokładnie tylko 2 fazy) , nie ma mostka 6-pulsowego tylko mostek Graetza
Powrót do góry
   
tronics
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Paź 2005
Posty: 1763
Miasto: Bojszowy k. Tychów

Post#8 10 Kwi 2007 10:14   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Możliwe, wtedy różnica jest tylko w wartości prądu, sam prąd jakościowo jest taki sam jak dla 1x230V. Myślałem, że to spawarka 3f z możliwością pracy na 1f.
Zmyliło mnie to "wybór sieci zasialania z sieci trój- lub jednofazowej".
MIDIMAGSTER1800
Różnica niewielka, max. prąd: 115A przy 1500T oraz 140A przy 1800T. Zatem chyba nie ma po co przepłacać.
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#9 12 Kwi 2007 11:43   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


A ja polecam lekture instrukcji obslugi - jak kupisz 220/380, to sie okaze ze z czterech pozycji skokowej regulacji pradu spawania jak bedziesz zasilac jednofazowo na pierwszej nie pospawasz nic, na drugiej prawie nic, a na trzeciej prad jest ciut za duzy do cienkich blach. Tak jest dla bestera 1800 Dual, i jesli dobrze pamietam, dla 1500 rowniez. Wszystkie pozycje przelacznika nadaja sie dopiero przy zasilaniu 380V. Rozwaz to koniecznie przed zakupem!!! Bo mi w zadnym sklepie nikt tego nie powiedzial!!
Jeszcze jedno - do blach 2.5 mm przydalby sie maksymalny prad, a taki mozna pobierac tylko 10% czasu pracy - to grozi zanudzeniem sie w czasie pracy - wiecej czekania niz pracy - a jak na okresy przerw kupisz kilka piw, to z pracy nic nie bedzie.
Te polautomaty sa tylko do spawania cienkich blach samochodowych, i w warsztatach samochodowych sa uzywane, a grubsze elementy to tylko dorywczo mozna spawac.
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2944
Miasto: śląsk

Post#10 12 Kwi 2007 14:56   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


ja co prawda bestera 1800 kupilem za 50 zl i musialem dolozyc do niego 350 ale potwierdzam ze spawanie na 220v na 1i 2 zakresie nie ma sensu. Dopiero 3 zakres jest ok a na 4 to juz auta raczej nie pospawasz chyba ze podluznice bo cienksza blache przepalisz
Powrót do góry
   
lichtom
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 10
Miasto: warszawa

Post#11 Post autora tematu 13 Kwi 2007 16:13   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


A jakość spawu na 220V i 400V czy jest zasadnicza różnica widoczna gołym okiem?. Chociaż coraz bardziej skaniam się ku bester 1800 dual.
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2944
Miasto: śląsk

Post#12 13 Kwi 2007 22:27   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Prad jest prostowany przez ten sam 4 diodowy mostek roznicy raczej nie ma . Tylko chodzi o przetop materialu w 380 jest zdecydowanie wiekszy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Kwi 2007 22:27   





Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#13 16 Kwi 2007 13:21   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Jeżeli chcesz zasilać półautomat jednofazowo, to najlpszym rozwiązaniem będzie Bester 1600, lub inny półautomat z zasilaniem na 220V. Moim zdaniem różnicy w prądzie 140 a 160A nie odczujesz, a dwa zakresy regulacji prądu, to za mało, szczególnie, że moją opinię potwierdził janek1815 z dużo większym doświadzceniem na forum niż ja. Na drugiej pozycji to jest "smarkanie", a na trzeciej cieńsza i trochę skorodowaną blachę przepala. Przemyśl to i obejrzyj instrukcję obsługi. Bo mi nikt nie doradził i kupiłem 1800 dual, bo wydawało mi się, że różnica w cenie jest niewielka i trochę większy prąd spawania.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Kwi 2007 13:21   





Powrót do góry
   
lichtom
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 10
Miasto: warszawa

Post#14 Post autora tematu 16 Kwi 2007 13:53   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Czyli wniosek jest taki, że dual 1800 jest dobry do spawania gdy jest zasilany napięciem 400V i wtedy ma dobrą redulację prądu spawania i faktycznie cztery zakresy spawania. Natomiast spawanie na 220V to problemy z dobraniem prądu spawania i faktycznie tylko dwa zakresy spawania.
Powrót do góry
   
janek1815
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 2944
Miasto: śląsk

Post#15 16 Kwi 2007 19:35   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Cytat:
Natomiast spawanie na 220V to problemy z dobraniem prądu spawania i faktycznie tylko dwa zakresy spawania.

to jest wlasnie cala prawda o tym migomagu gdy spawasz na 2 zakresie drut po prostu sie kleji uklada jeden obok drugiego nie wiem jak to nazwac. w kazdym badz razie nie jest to spawanie. To tylko obserwacje mojego sprzetu
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#16 17 Kwi 2007 12:10   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Ja mam 1800 dual fabrycznie nowy, bez żadnych napraw, i do takich wniosków doszedłem już z instrukcji, która podaje charakterystyki u(I) dla poszczególnych położeń regulatora. Dodatkowo, wtedy znałem wzór, bo byłem świeżo po zajęciach ze spawalnictwa, jaki prąd powinien być przy spawaniu dla danego napięcia, ale chyba w instrukcji ten wzór tez był przytoczony. Ale minimalne napięcie wynosi chyba 14.4V dla metody MAG. Doszedłeś do bardzo słusznego wniosku i zastanów się dwa razy, czy warto ten półautomat kupować.
Jak chcesz koniecznie 160A lub wiecej, to poszukaj innego połautomatu. Kiedyś w sklepie widziałem jakiegoś Bestera na 220V przy prądzie 200A, ale cena była jeśli dobrze pamiętam 3000zł. Poszukaj na stronie Bestera. Wtedy licz się z konieczością zastosowania zwłocznych zabezpieczeń przedlicznikowych, a bezpieczniki topikwe zwłoczne nie tak łatwo kupić w kazdym sklepie, lub poczytaj to forum w poszukiwaniu innych metod.
Powrót do góry
   
SP7SEC
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Paź 2003
Posty: 739
Miasto: Dwikozy

Post#17 17 Kwi 2007 18:27   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


nie chciał bym być niegrzeczny ale są to spawarki z dolnej półki i przed zakupem trzeba się mocno zastanowić bo to co tanie to drogo kosztuje
Powrót do góry
   
lichtom
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 08 Kwi 2007
Posty: 10
Miasto: warszawa

Post#18 Post autora tematu 17 Kwi 2007 21:44   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


No dobrze to które spawarki są z górnej półki. Podaj argumenty przemawiające za spawarkami z górnej półki i wady spawarek z dolnej póki.
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#19 19 Kwi 2007 12:58   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Spawarki z wyższej półki mają dłuższy dopuszczalny czas obciążenia, co na pewno odczujesz, spawanie punktowe, przenoszenie natryskowe a nie zwarciowe, więcej zakresów regulacji prądu spawania. A jak chcesz porównać, to wejdź na stronę na przykład firmy kemppi, czy nawet bestera, ale nie na produkty z kategorii hobby i porównaj parametry, to tak jak pisać, czym się różni mercedes od syrenki. Pamiętaj, że bester 1800 jest z kategorii hobby i mówi to samo za siebie. Odpowiedz koniecznie na pytanie, czy połautomat musi być zasilany jednofazowo, bo dość trudno o porządne urzadzenie z jednofazowym zasilaniem, co wcale nie oznacza, że nie da się znaleźć.
Ale warsztaty blacharskie bestera 1800 z powodzeniem używają. I pamiętaj - zależy do czego urządzenia potrzebujesz i ile chcesz go używać.
Powrót do góry
   
zawodnik100
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 4
Miasto: sk-ce

Post#20 20 Sty 2008 00:09   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


czyli dobrze zrozumialem ze albo kupic migomat zasilany na 220v albo 380v, nie kupowal takich co maja i jedno i drugie?

i rozumiem ze lepszy na 380v?

a czy zasilanym na 220v da sie tez spawac np grubsze blkachu ok 5 mm?
Powrót do góry
   
Henry12
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 02 Kwi 2006
Posty: 276
Miasto: Gdansk

Post#21 20 Sty 2008 11:58   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Do spawania blachy 5 mm lepiej żeby był 230/400 V gdyż przy zasilaniu jednofazowym mogą nie wytrzymać bezpieczniki ,a jeśli większe spawanie to na 400V ale trzyfazowy .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sty 2008 11:58   





Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#22 20 Sty 2008 16:59   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Do zawodnik100
Zapoznaj się z instrukcją obsługi i zobacz, ile jest spawalnych zakresów spawania przy napięciu 220V i 380V. Który jest lepszy - jak masz 220V w domu, to nie masz wyboru - kup taki na 220 np bestera 1600 lub na 220/380 ale nie bestera 1800. Problem, który opisałem dotyczy konkretnie bestera 1800, nie wiem jak jest z innymi, ale instrukcja charakterystyki U(I) na poszczególnych zakresach prądu spawania powinna podawać, a więc zwykle wiesz dokładnie, co kupujesz.
Są migomaty na 200A na 220V i zapewniam, ż jeśli korki to wytrzymają (a będziesz musiał trochę je "usprawnić", co nie jest wcale takie trudne, ale znacznie łatwiejsze i tańsze niż założenie instalacji 3~) to będzie spawał tak jak taki na 380V blachę nawet 5mm. A więc jak nie masz w domu 380V i planujesz spawać dużo grubych elementów, to coś takiego polecam.
Powrót do góry
   
patdem
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 45
Miasto: Zawada

Post#23 21 Mar 2008 12:51   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


230v to spawarki dla osób które spawają coś od czasu do czasu, jeśli myślicie o dłuższym spawaniu to zdecydowanie na 380v( mniejsze obciążenie)
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#24 22 Mar 2008 14:38   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


380 polecam zawsze jeśli jest dostępne. Jeśli natomiast nie jest dostępne to w żadnym wypadku nie warto zakładać (koszty), chyba, że chcemy spawać dużymi prądami, na które urządzeń jednofazowych brak. Zawsze mniejszy prąd oznacza mniejsze spadki napięcia. Jednak nawet dłuższe spawanie urządzeniami na 220V jest jak najbardziej możliwe i szczególnie przy migomacie i spawarce inwertorowej praktycznie nie ma różnicy jakim napięciem się spawa.
Powrót do góry
   
zzz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Cze 2003
Posty: 432

Post#25 24 Mar 2009 15:56   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Oczywiście, że zawsze jest lepiej spawać na 400V, ale przy tak małym prądzie 115A myślę że nie byłoby większej różnicy. No i pamiętaj o najważniejszym - jaki jest CYKL PRACY tej spawarki. Ludzie często zapominają, że nie liczy się amperaż spawarki, ale właśnie cykl pracy!
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#26 24 Mar 2009 19:06   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


A moim zdaniem nie ma znaczenia napięcie zasilania spawarki, tylko jej parametry wyjściowe i charakterystyka wyjściowa - dokładnie opisane w instrukcji - jak ją znajdę - wrzucę fotkę - wszyscy co mają pojęcie o spawaniu będą wiedzieć, dlaczego Bestera 1800 omijać szerokim łukiem.

Instrukcję znalazłem, zamieszczam fotki:
Migomat na 220 czy 400V? firmy besterMigomat na 220 czy 400V? firmy bester
Powrót do góry
   
XKRZYCHO
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 3
Miasto: Lublin

Post#27 12 Sty 2010 18:03   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Czyli co kupić dobrego w miare rozsądnych pieniądzach, chodzi mi o sprzęt którym spawanie będzie przyjemnością a nie udręka. Planuję spawać od drobnych pierdółek do poważnych części, coś w miare uniwersalnego, prosze o pomoc bo widze że Panowie macie wiedzę, której ja na ten temat nie posiadam. Migomat będzie na własny użytek. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#28 12 Sty 2010 18:10   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Czy masz dostęp do zasilania 380V?
Powrót do góry
   
XKRZYCHO
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 3
Miasto: Lublin

Post#29 13 Sty 2010 14:55   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


tak mam
Powrót do góry
   
Pawel1812
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Gru 2004
Posty: 1094
Miasto: Gdynia

Post#30 14 Sty 2010 01:12   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Jeszcze dwa pytania - maksymalna kwota oraz czy kolega planuje długotrwałe spawanie dużymi prądami grubych elementów, oraz jak grube blachy mają być spawane.
Czy przy grubych elementach spawanie będzie raczej doraźne?
Większość tańszych migomatów min. bester 1800 ma cykl pracy 10% przy maksymalnym prądzie co oznacza po nagrzaniu transformatora spawanie minutę i 10 minut przerwy. Oczywiście zanim ciężki transformator się nie nagrzeje można spawać np. 10 minut bez przerwy. Posiadam Bestera 1800 i mogę powedzieć że gdy montowałem nim piec co oraz budowałem podajnik miału to się nie wyłączał, ponieważ więcej było przmierzania niż spawania. Natomiast przy prostszych pracach jak budowa stojaka czy zadaszenia praca była udręką - ciągłe czekanie.
Przy pracach blacharskich nie wyłączył się mimo kilku godzin spawania ze względu na spawanie punktowe i mniejszy prąd. Dlatego ten półautomat spotkałem w wielu warsztatach blacharskich, gdie zasilany 380V sprawdza się.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Inne Co kupić? -> Migomat na 220 czy 400V? firmy bester
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Migomat Bester. Jak to urządzenie się sprawuje? Czy 115 A wystarczy? (5)
Migomat BESTER - uszkodzony IRF640 (6)
LG 29FA33PX po raz kolejny eksplozja 220 n/400v + 10mikro (4)
logo firmy Bester - potrzebny duży rozmiar (2)
Poszukuję schematu spawarki MAGSTER 350 firmy BESTER. (2)
Migomat bezgazowy. Czy spawanie jest w miarę dobre? Czy opłaca się kupować? (6)
Migomat - czy warto go kupić (1)
Czy będzie sie grzał? Mostek prostowniczy na 35A i 400V. (9)
Migomat EURO CRAFT czy warto ? (1)
Przetwornica U1 220/380V 50Hz U2 220/127V 400Hz (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS