Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


  Main Page -> Forum Index -> Other -> Other What to buy? ->Migomat na 220 czy 400V? firmy bester Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
lichtom
Level 9
Location: warszawa
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 10
lichtom
Level 9
Post#1 09 Apr 2007 10:19  Topic author   

Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Witam
Mam pytanko odnośnie migomatu bester 1500. Zamierzasm sobie kupić taki migomat ale tylko w wersji na 220V, co o tym myślicie jako użytkownicy 220/400V. Czy jest jakaś zasadnicza różnica przy spawaniu. Proszę o cenne uwagi.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janek1815
Level 36
Location: śląsk
Joined: 03 Aug 2004
Posts: 3713
Helped: 298
Post rating: 175
janek1815
Level 36
Post#2 09 Apr 2007 11:00    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Jest duza roznica przy spawaniu grubszych elementow. Mam bestera 1800 i raczej nie uzywam na 230V chyba ze niema dostepu do 380V. Wg mnie kazda spawarka lepiej sie spawa przy podlaczeniu "sily". Roznica cenowa jest raczej nie wielka wiec chyba warto dolozyc pare zloty

Helpful post? + 0
Back to top
tronics
Level 33
Location: Bojszowy k. Tychów
Joined: 14 Oct 2005
Posts: 2056
Helped: 181
Post rating: 67
tronics
Level 33
Post#3 09 Apr 2007 11:02    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Wystarczy zauważyć jak wygląda wyprostowany dwupołówkowo prąd, a jak na wyjściu prostownika 6 pulsowego. Zupełnie inna jakość.

Helpful post? + 0
Back to top
lichtom
Level 9
Location: warszawa
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 10
lichtom
Level 9
Post#4 09 Apr 2007 11:19  Topic author   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


dodam że w castoramie jest bester 1500 na 220v za 1030zł i 1800 dual za 1700 zł a spawarki potrzebuje sporadycznie do spawania blach do 2,5 mm. Jak by nie patrzeć zawsze jest 700 zł różnicy. Pozatym bester 1500 jest poręczniejszy do spawania poza warsztatem. I dalej nie wiem co wybrać?

Helpful post? + 0
Back to top
tronics
Level 33
Location: Bojszowy k. Tychów
Joined: 14 Oct 2005
Posts: 2056
Helped: 181
Post rating: 67
tronics
Level 33
Post#5 09 Apr 2007 11:26    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Wiesz, jak kupisz lepszy zawsze będziesz mógł komuś pożyczyć do poważniejszych prac za symboliczne, hmm, 20zł. No, ale jeśli rzeczywiście Twoje potrzeby nie są duże i nie przewidujesz, żeby to się miało kiedyś zmienić to ten tańszy powinien spokojnie wystarczyć.

Helpful post? + 0
Back to top
kaz
Specjalista - spawarki
Location: Gdańsk
Joined: 19 Oct 2005
Posts: 294
Helped: 27
Post rating: 19
kaz
Specjalista - spawarki
Post#6 09 Apr 2007 19:55    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Minimagster 1500 jest calkiem solidnym pólautomatem. Jeśli mialbyś kupować większy po to by komuś pożyczać to kup ten 1500 a zaoszczędzone pieniądze przeznacz na perfumy dla żony czy narzeczonej.
Przy obecnej różnorodności wtyczek te przelączalne często przycodzą do naprawy.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kasat
Level 19
Location: katowice
Joined: 07 Sep 2005
Posts: 286
Helped: 22
Post rating: 1
kasat
Level 19
Post#7 10 Apr 2007 09:21    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


tronics wrote:
Wystarczy zauważyć jak wygląda wyprostowany dwupołówkowo prąd, a jak na wyjściu prostownika 6 pulsowego. Zupełnie inna jakość.

Witam.
W spawarce na 230V i 400V (międzyfazowe , a dokładnie tylko 2 fazy) , nie ma mostka 6-pulsowego tylko mostek Graetza

Helpful post? + 0
Back to top
tronics
Level 33
Location: Bojszowy k. Tychów
Joined: 14 Oct 2005
Posts: 2056
Helped: 181
Post rating: 67
tronics
Level 33
Post#8 10 Apr 2007 10:14    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Możliwe, wtedy różnica jest tylko w wartości prądu, sam prąd jakościowo jest taki sam jak dla 1x230V. Myślałem, że to spawarka 3f z możliwością pracy na 1f.
Zmyliło mnie to "wybór sieci zasialania z sieci trój- lub jednofazowej".
MIDIMAGSTER1800
Różnica niewielka, max. prąd: 115A przy 1500T oraz 140A przy 1800T. Zatem chyba nie ma po co przepłacać.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#9 12 Apr 2007 11:43    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


A ja polecam lekture instrukcji obslugi - jak kupisz 220/380, to sie okaze ze z czterech pozycji skokowej regulacji pradu spawania jak bedziesz zasilac jednofazowo na pierwszej nie pospawasz nic, na drugiej prawie nic, a na trzeciej prad jest ciut za duzy do cienkich blach. Tak jest dla bestera 1800 Dual, i jesli dobrze pamietam, dla 1500 rowniez. Wszystkie pozycje przelacznika nadaja sie dopiero przy zasilaniu 380V. Rozwaz to koniecznie przed zakupem!!! Bo mi w zadnym sklepie nikt tego nie powiedzial!!
Jeszcze jedno - do blach 2.5 mm przydalby sie maksymalny prad, a taki mozna pobierac tylko 10% czasu pracy - to grozi zanudzeniem sie w czasie pracy - wiecej czekania niz pracy - a jak na okresy przerw kupisz kilka piw, to z pracy nic nie bedzie.
Te polautomaty sa tylko do spawania cienkich blach samochodowych, i w warsztatach samochodowych sa uzywane, a grubsze elementy to tylko dorywczo mozna spawac.

Helpful post? + 0
Back to top
janek1815
Level 36
Location: śląsk
Joined: 03 Aug 2004
Posts: 3713
Helped: 298
Post rating: 175
janek1815
Level 36
Post#10 12 Apr 2007 14:56    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


ja co prawda bestera 1800 kupilem za 50 zl i musialem dolozyc do niego 350 ale potwierdzam ze spawanie na 220v na 1i 2 zakresie nie ma sensu. Dopiero 3 zakres jest ok a na 4 to juz auta raczej nie pospawasz chyba ze podluznice bo cienksza blache przepalisz

Helpful post? + 0
Back to top
lichtom
Level 9
Location: warszawa
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 10
lichtom
Level 9
Post#11 13 Apr 2007 16:13  Topic author   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


A jakość spawu na 220V i 400V czy jest zasadnicza różnica widoczna gołym okiem?. Chociaż coraz bardziej skaniam się ku bester 1800 dual.

Helpful post? + 0
Back to top
janek1815
Level 36
Location: śląsk
Joined: 03 Aug 2004
Posts: 3713
Helped: 298
Post rating: 175
janek1815
Level 36
Post#12 13 Apr 2007 22:27    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Prad jest prostowany przez ten sam 4 diodowy mostek roznicy raczej nie ma . Tylko chodzi o przetop materialu w 380 jest zdecydowanie wiekszy.

Helpful post? + 0
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#13 16 Apr 2007 13:21    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Jeżeli chcesz zasilać półautomat jednofazowo, to najlpszym rozwiązaniem będzie Bester 1600, lub inny półautomat z zasilaniem na 220V. Moim zdaniem różnicy w prądzie 140 a 160A nie odczujesz, a dwa zakresy regulacji prądu, to za mało, szczególnie, że moją opinię potwierdził janek1815 z dużo większym doświadzceniem na forum niż ja. Na drugiej pozycji to jest "smarkanie", a na trzeciej cieńsza i trochę skorodowaną blachę przepala. Przemyśl to i obejrzyj instrukcję obsługi. Bo mi nikt nie doradził i kupiłem 1800 dual, bo wydawało mi się, że różnica w cenie jest niewielka i trochę większy prąd spawania.

Helpful post? + 0
Back to top
lichtom
Level 9
Location: warszawa
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 10
lichtom
Level 9
Post#14 16 Apr 2007 13:53  Topic author   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Czyli wniosek jest taki, że dual 1800 jest dobry do spawania gdy jest zasilany napięciem 400V i wtedy ma dobrą redulację prądu spawania i faktycznie cztery zakresy spawania. Natomiast spawanie na 220V to problemy z dobraniem prądu spawania i faktycznie tylko dwa zakresy spawania.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janek1815
Level 36
Location: śląsk
Joined: 03 Aug 2004
Posts: 3713
Helped: 298
Post rating: 175
janek1815
Level 36
Post#15 16 Apr 2007 19:35    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Quote:
Natomiast spawanie na 220V to problemy z dobraniem prądu spawania i faktycznie tylko dwa zakresy spawania.

to jest wlasnie cala prawda o tym migomagu gdy spawasz na 2 zakresie drut po prostu sie kleji uklada jeden obok drugiego nie wiem jak to nazwac. w kazdym badz razie nie jest to spawanie. To tylko obserwacje mojego sprzetu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#16 17 Apr 2007 12:10    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Ja mam 1800 dual fabrycznie nowy, bez żadnych napraw, i do takich wniosków doszedłem już z instrukcji, która podaje charakterystyki u(I) dla poszczególnych położeń regulatora. Dodatkowo, wtedy znałem wzór, bo byłem świeżo po zajęciach ze spawalnictwa, jaki prąd powinien być przy spawaniu dla danego napięcia, ale chyba w instrukcji ten wzór tez był przytoczony. Ale minimalne napięcie wynosi chyba 14.4V dla metody MAG. Doszedłeś do bardzo słusznego wniosku i zastanów się dwa razy, czy warto ten półautomat kupować.
Jak chcesz koniecznie 160A lub wiecej, to poszukaj innego połautomatu. Kiedyś w sklepie widziałem jakiegoś Bestera na 220V przy prądzie 200A, ale cena była jeśli dobrze pamiętam 3000zł. Poszukaj na stronie Bestera. Wtedy licz się z konieczością zastosowania zwłocznych zabezpieczeń przedlicznikowych, a bezpieczniki topikwe zwłoczne nie tak łatwo kupić w kazdym sklepie, lub poczytaj to forum w poszukiwaniu innych metod.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
SP7SEC
Level 26
Location: Dwikozy
Joined: 28 Oct 2003
Posts: 742
Helped: 66
Post rating: 21
SP7SEC
Level 26
Post#17 17 Apr 2007 18:27    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


nie chciał bym być niegrzeczny ale są to spawarki z dolnej półki i przed zakupem trzeba się mocno zastanowić bo to co tanie to drogo kosztuje

Helpful post? + 0
Back to top
lichtom
Level 9
Location: warszawa
Joined: 08 Apr 2007
Posts: 10
lichtom
Level 9
Post#18 17 Apr 2007 21:44  Topic author   

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


No dobrze to które spawarki są z górnej półki. Podaj argumenty przemawiające za spawarkami z górnej półki i wady spawarek z dolnej póki.

Helpful post? + 0
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#19 19 Apr 2007 12:58    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Spawarki z wyższej półki mają dłuższy dopuszczalny czas obciążenia, co na pewno odczujesz, spawanie punktowe, przenoszenie natryskowe a nie zwarciowe, więcej zakresów regulacji prądu spawania. A jak chcesz porównać, to wejdź na stronę na przykład firmy kemppi, czy nawet bestera, ale nie na produkty z kategorii hobby i porównaj parametry, to tak jak pisać, czym się różni mercedes od syrenki. Pamiętaj, że bester 1800 jest z kategorii hobby i mówi to samo za siebie. Odpowiedz koniecznie na pytanie, czy połautomat musi być zasilany jednofazowo, bo dość trudno o porządne urzadzenie z jednofazowym zasilaniem, co wcale nie oznacza, że nie da się znaleźć.
Ale warsztaty blacharskie bestera 1800 z powodzeniem używają. I pamiętaj - zależy do czego urządzenia potrzebujesz i ile chcesz go używać.

Helpful post? + 0
Back to top
zawodnik100
Level 2
Location: sk-ce
Joined: 28 Dec 2007
Posts: 4
zawodnik100
Level 2
Post#20 19 Jan 2008 23:09    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


czyli dobrze zrozumialem ze albo kupic migomat zasilany na 220v albo 380v, nie kupowal takich co maja i jedno i drugie?

i rozumiem ze lepszy na 380v?

a czy zasilanym na 220v da sie tez spawac np grubsze blkachu ok 5 mm?

Helpful post? + 0
Back to top
Henry12
Level 17
Location: Gdansk
Joined: 02 Apr 2006
Posts: 275
Helped: 6
Post rating: 2
Henry12
Level 17
Post#21 20 Jan 2008 10:58    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Do spawania blachy 5 mm lepiej żeby był 230/400 V gdyż przy zasilaniu jednofazowym mogą nie wytrzymać bezpieczniki ,a jeśli większe spawanie to na 400V ale trzyfazowy .

Helpful post? + 0
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#22 20 Jan 2008 15:59    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Do zawodnik100
Zapoznaj się z instrukcją obsługi i zobacz, ile jest spawalnych zakresów spawania przy napięciu 220V i 380V. Który jest lepszy - jak masz 220V w domu, to nie masz wyboru - kup taki na 220 np bestera 1600 lub na 220/380 ale nie bestera 1800. Problem, który opisałem dotyczy konkretnie bestera 1800, nie wiem jak jest z innymi, ale instrukcja charakterystyki U(I) na poszczególnych zakresach prądu spawania powinna podawać, a więc zwykle wiesz dokładnie, co kupujesz.
Są migomaty na 200A na 220V i zapewniam, ż jeśli korki to wytrzymają (a będziesz musiał trochę je "usprawnić", co nie jest wcale takie trudne, ale znacznie łatwiejsze i tańsze niż założenie instalacji 3~) to będzie spawał tak jak taki na 380V blachę nawet 5mm. A więc jak nie masz w domu 380V i planujesz spawać dużo grubych elementów, to coś takiego polecam.

Helpful post? + 0
Back to top
patdem
Level 12
Location: Zawada
Joined: 01 Feb 2008
Posts: 44
Helped: 7
Post rating: 2
patdem
Level 12
Post#23 21 Mar 2008 11:51    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


230v to spawarki dla osób które spawają coś od czasu do czasu, jeśli myślicie o dłuższym spawaniu to zdecydowanie na 380v( mniejsze obciążenie)

Helpful post? + 0
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#24 22 Mar 2008 13:38    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


380 polecam zawsze jeśli jest dostępne. Jeśli natomiast nie jest dostępne to w żadnym wypadku nie warto zakładać (koszty), chyba, że chcemy spawać dużymi prądami, na które urządzeń jednofazowych brak. Zawsze mniejszy prąd oznacza mniejsze spadki napięcia. Jednak nawet dłuższe spawanie urządzeniami na 220V jest jak najbardziej możliwe i szczególnie przy migomacie i spawarce inwertorowej praktycznie nie ma różnicy jakim napięciem się spawa.

Helpful post? + 0
Back to top
zzz
Level 19
Joined: 09 Jun 2003
Posts: 432
Helped: 32
zzz
Level 19
Post#25 24 Mar 2009 14:56    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Oczywiście, że zawsze jest lepiej spawać na 400V, ale przy tak małym prądzie 115A myślę że nie byłoby większej różnicy. No i pamiętaj o najważniejszym - jaki jest CYKL PRACY tej spawarki. Ludzie często zapominają, że nie liczy się amperaż spawarki, ale właśnie cykl pracy!

Helpful post? + 0
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#26 24 Mar 2009 18:06    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


A moim zdaniem nie ma znaczenia napięcie zasilania spawarki, tylko jej parametry wyjściowe i charakterystyka wyjściowa - dokładnie opisane w instrukcji - jak ją znajdę - wrzucę fotkę - wszyscy co mają pojęcie o spawaniu będą wiedzieć, dlaczego Bestera 1800 omijać szerokim łukiem.

Instrukcję znalazłem, zamieszczam fotki:
Migomat na 220 czy 400V? firmy besterMigomat na 220 czy 400V? firmy bester

Helpful post? + 0
Back to top
XKRZYCHO
Level 2
Location: Lublin
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 3
Post rating: 1
XKRZYCHO
Level 2
Post#27 12 Jan 2010 17:03    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Czyli co kupić dobrego w miare rozsądnych pieniądzach, chodzi mi o sprzęt którym spawanie będzie przyjemnością a nie udręka. Planuję spawać od drobnych pierdółek do poważnych części, coś w miare uniwersalnego, prosze o pomoc bo widze że Panowie macie wiedzę, której ja na ten temat nie posiadam. Migomat będzie na własny użytek. Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#28 12 Jan 2010 17:10    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Czy masz dostęp do zasilania 380V?

Helpful post? + 0
Back to top
XKRZYCHO
Level 2
Location: Lublin
Joined: 17 Apr 2005
Posts: 3
Post rating: 1
XKRZYCHO
Level 2
Post#29 13 Jan 2010 13:55    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


tak mam

Helpful post? + 0
Back to top
Pawel1812
Level 26
Location: Gdynia
Joined: 22 Dec 2004
Posts: 1255
Helped: 37
Post rating: 42
Pawel1812
Level 26
Post#30 14 Jan 2010 00:12    

Re: Migomat na 220 czy 400V? firmy bester


Jeszcze dwa pytania - maksymalna kwota oraz czy kolega planuje długotrwałe spawanie dużymi prądami grubych elementów, oraz jak grube blachy mają być spawane.
Czy przy grubych elementach spawanie będzie raczej doraźne?
Większość tańszych migomatów min. bester 1800 ma cykl pracy 10% przy maksymalnym prądzie co oznacza po nagrzaniu transformatora spawanie minutę i 10 minut przerwy. Oczywiście zanim ciężki transformator się nie nagrzeje można spawać np. 10 minut bez przerwy. Posiadam Bestera 1800 i mogę powedzieć że gdy montowałem nim piec co oraz budowałem podajnik miału to się nie wyłączał, ponieważ więcej było przmierzania niż spawania. Natomiast przy prostszych pracach jak budowa stojaka czy zadaszenia praca była udręką - ciągłe czekanie.
Przy pracach blacharskich nie wyłączył się mimo kilku godzin spawania ze względu na spawanie punktowe i mniejszy prąd. Dlatego ten półautomat spotkałem w wielu warsztatach blacharskich, gdie zasilany 380V sprawdza się.

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Other -> Other What to buy? -> Migomat na 220 czy 400V? firmy bester
Page 1 of 1

Similar topics to migomat na 220 czy 400V? firmy bester

Migomat Bester. Jak to urządzenie się sprawuje? Czy 115 A wystarczy? (5)
Migomat BESTER - uszkodzony IRF640 (6)
LG 29FA33PX po raz kolejny eksplozja 220 n/400v + 10mikro (4)
logo firmy Bester - potrzebny duży rozmiar (2)
Poszukuję schematu spawarki MAGSTER 350 firmy BESTER. (2)
Migomat bezgazowy. Czy spawanie jest w miarę dobre? Czy opłaca się kupować? (6)
Migomat - czy warto go kupić (1)
Czy będzie sie grzał? Mostek prostowniczy na 35A i 400V. (9)
Migomat EURO CRAFT czy warto ? (1)
Przetwornica U1 220/380V 50Hz U2 220/127V 400Hz (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.094 seconds