FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pralka Indesit WT102 - przeskakiwanie programatora

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household washing machines, dryers -> Pralka Indesit WT102 - przeskakiwanie programatora
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 10 Apr 2007 22:34   

Pralka Indesit WT102 - przeskakiwanie programatora

Witam. Posiadam pralkę jak w tytule. Problem przedstawia się następująco:
po załączeniu na jakiś program pralka rozpoczyna normalny tryb prania, pobiera wodę i zaczyna się obracać w pewnym momencie po okoł 30 min. programator zaczyna przeskakiwać do okoła bez przerwy. Tak dzieje się na programach z krótszym czasem prania. Jeżeli się ustawi program o dłuższym czasie np. nr 4 (105min) to pralka pierze bez przerwy nawet po 2h nic się nie zmienia.
Jeżeli przełączy się tryb płukania i dalej wirowania (można wybrać taki tryb, z pominięciem wyboru programów) to normalnie odbywają się te cykle, pralka pobiera wodę płucze wypompowuje wodę, odwirowuje i przełącza się po kolei po odpowiednich funkcjach aż dojdzie do stopu.
Na programie 4 w którym pralka długo pierze na pewno nie grzeje wody, gdyż po tak długim obserwowaniu jej i po przełączeniu w tryb płukania wypompowywana woda była zimna. Pralka ma 5lat. Przypuszczam że jest to awaria grzałki albo coś z elektroniką, jednak jak to sprawdzić zanim zadzwoni się po niezbyt tani serwis?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Apr 2007 22:34   

Back to top

andrzej1959
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 11 Apr 2007 00:23   

Re: Pralka Indesit WT 102 przeskakiwanie programatora

Cześć.
Musisz sprawdzić grzałkę omomierzem ,jeżeli jest dobra to trzeba sprawdzić czy dochodzi do niej napięcie .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Apr 2007 00:23   

Back to top

eeban
Poziom 24
Poziom 24

Post#3 11 Apr 2007 07:30   

Re: Pralka Indesit WT102 - przeskakiwanie programatora

jak pokrętło sie obraca to ile razy mruga dioda ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Apr 2007 07:30   

Back to top

leszkju
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 11 Apr 2007 08:01   

Jeśli grzałka jest dobra to będziesz musiał obejrzeć moduł.
Back to top

eeban
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 11 Apr 2007 18:04   

leszkju wrote:
Jeśli grzałka jest dobra to będziesz musiał obejrzeć moduł.

a jeśli moduł jest dobry to co proponujesz ??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Apr 2007 18:04   

Back to top

wachu_ele
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 Post from the author of the topic 11 Apr 2007 22:53   

Dziękuję za odpowiedzi. W pierwszym poście brakowało mi danych jaki opór grzałki powinien wskazywać omomierz. W wcześniejszych postach które przeglądałem na tym forum znalazłem informacje że około 20-25 kilo omów jednak zmierzona wartość wynosiła 30 omów (nie kilo) i jest to prawidłowa wartość.
Dobrałem się do sterownika i całej płytki na której rzucało się w oczy w jednym miejscu brak lutu-musiał odprysnąć (miejsce to było lekko przypalone-pewnie nie łączyło i robiło się małe zwarcie które w końcu doprowadziło do tego że lut zniknął) i to w taki sposób że nóżka tego układu w ogóle nie dotykała ścieżki na płytce. Na szczęście miałem lutownicę i po krótkiej chwili wstawiłem całą płytkę drukowana w swoje miejsce. Sprawdziłem ponownie omomierzem grzałkę (sam nie wiem po co) i dalej na liczniku było 30 omów. Załączyłem pralkę na najkrótszy program, tem. 30 stopnie i sprawdziłem napięcie na grzałce było 220V. Pralka przeszła cykl bez problemu. Jak widać jak to czasami była usterka była prowizoryczna lecz objawy trudne do wykrycia.
Nie pamiętam ile było mrugnięć przy tej usterce.
Porobiłem zdjęcia całej płytki drukowanej z umieszczonymi na niej układami gdyby się komuś miały przydać to proszę o info a zamieszczę je tutaj lub wyślę.
Przy okazji rozwiązywania tej usterki naprawiłem inną związaną z podskakiwaniem pralki podczas wirowania -wypadło jedno zabezpieczenie "amortyzatora" -w tym modelu są dwa takowe.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household washing machines, dryers -> Pralka Indesit WT102 - przeskakiwanie programatora
Page 1 of 1
Similar topics
pralka polar schemat programatora (2)
Pralka Indesit WIL105 potrzebny wsad pamieci(pralka głupiej) (3)
W pralce Indesit w122 pokrętło programatora stale się obraca (2)
Polar WA1512 - przeskakiwanie programatora (2)
Pralka indesit WIL 85 - płyta programatora (4)
pralka indesit wg635tp, awaria programatora?? (3)
INDESIT WT102 nie przeskakuje programator (4)
Pralka INDESIT WT102-usterka programatora? (4)
pralka Amica - wytarte ścieżki programatora (8)
Pralka zanussi f1206. Uszkodzenie programatora? (2)

Page generation time: 0.094 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed