X

połączenie PC-Laptop WIFI

10 Apr 2007 23:23 PIpiorom
  • #1 10 Apr 2007 23:23
    piorom
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    witam

    mam problem.

    zkonfigurowałem połączenie sieciowe i na PC mam internet i wszystko działa (LAN) Przez kartę radiową D-link 520 + zrobiłem połączenie WIFI do laptopa na kartę Broadcom 802.11 g sieciowy adapter. Adresy kart typowe systemy na PC XP prof. a na laptopie XP Home. W obu SP2.
    Na pc udostępniłem internet i drukarki. Komputery w tej samej grupie roboczej. Połączyło się wszystko pięknie :D. Tylko że jak wyłącze kompa albo kompy to już się póżniej nie połączyły. Proszę o pomoc :cry:
  • #2 10 Apr 2007 23:25
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Daj XPkowi troche czasu, nie widzisz odrazu w otoczeniu sieciowym czy co? bo winda tak ma, mozesz mapowac sobie na stale jakies zasoby, to pomaga.
  • #3 10 Apr 2007 23:59
    piorom
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    Po ponownym uruchomieniu kompów na obu wyświetla się że znalazł dostępne sieci bezprzewodowe i napis Automatycznie ale nie łączą się
  • #4 01 May 2007 17:06
    rumsztyk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    piorom a możesz napisać jak to zrobiłeś? bo u mnie niestety jest odwrotnie... mam sieć, widze kompy ale nie mam internetu:/ int jest podpięty do stacjonarnego przez kabel, kupiłem wifi na usb i podpiąłem, w laptopie karta wifi wbudowana, IP standardowe (1, 2), grupy robocze te same, połączenie z internetem na stacjonarnym udostępnione, firewalle wyłączone, udostępnianie plików włączone... ale nie ma internetu:/ siedze już 2 dzień, zakładam coraz to inne sieci w różnych konfiguracjach i nic z tego....
  • #5 01 May 2007 22:52
    piorom
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    witam

    a udostępniłeś połączenie na stacjonarnym?
  • #6 02 May 2007 11:47
    rumsztyk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam

    Udostępniłem

    no to moze troche jaśniej...
    Otóż połączenie wygląda następująco:


    [INTERNET] <------kabel lan -------> [STACJONARNY] )))))---wifi---((((( [LAPTOP]


    LAPTOP:
    - wbudowana karta sieciowa wifi Broadcom 802.11a/b/g
    - IP: 192.168.0.2
    - maska podsieci: 255.255.255.0
    - brama domyślna: 192.168.0.1
    - zapora wyłączona
    - udostępnianie plików włączone


    STACJONARNY:
    - POŁĄCZENIE Z LAPTOPEM:
    - karta wifi USB 802.11 b+g bluetake
    - IP: 192.168.0.1
    - maska podsieci: 255.255.255.0

    - POŁĄCZENIE Z SIECIĄ OSIEDLOWĄ i INTERNETEM:
    - karta sieciowa NVIDIA nForce 10/100/1000
    - DNSy są
    - IP jest
    - brama jest
    - maska jest
    - połaczenie internetowe udostępnione (zaznaczone wszystkie ptaszki z wyjątkiem 3: DHCP, DHCP, DNS
    - udostępnianie plików włączone
    - zapora wyłączona
    --- internet ze stacjonarnego działa bezproblemowo
    --- siec lokalna rownież działa


    Problem polega na tym, że z laptopa nie moge polaczyc sie z internetem. Mogę wejsc z laptopa na stacjonarnego i odwrotnie. Komputery się widzą. Mogę łączyć się z siecią lokalną osiedlową. Przy kliknięciu w ikonę połączenia ukazuje mi się obrazek połączenia internetu z bramą lokalną i laptopem ale niestety internetu wciąż brak. Stosowałem juz przeróżne kombinacje ale nie wiem o co chodzi. Gdzie tkwi problem? Proszę mądrych o pomoc
    Pozdrawiam
  • #7 02 May 2007 16:23
    Piter2020
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    może się mylę ale nie jest to problem związany z adresem MAC karty w laptopie?
  • #8 02 May 2007 16:44
    mmichniewicz
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Problemem w tym przypadku jest taka sama klasa adresowa na jednej i drugiej karcie. Na karcie, która ma dostęp do Internetu zostaw IP takie jakie masz natomiast na karcie, która służy do udostępniania w sieci lokalnej zmień adres IP na np. 192.168.1.1, maskę podsieci na 255.255.255.0 i nie wpisuj bramy sieciowej.
    Na kompie któremu udostępniasz Internet wpisz:
    IP: 192.168.1.2 (ostatnia cyferka wartości od 2 do 254)
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1

    DNS: 194.204.159.1
    DNS2: 194.204.152.34

    Adresy nameserv z TP net.

    Twój problem wynikł z tego iż podczas udostępniania Internetu w systemie Windows ustawia on automatycznie IP na karcie udostępniającej na 192.168.0.x a ta w twoim przypadku taka masz klasę adresowa w sieci lokalnej i gdy system widzi, że druga karta ma taką samą klasę adresową jak pierwsza to puszcza ją bez routingu a router sieci osiedlowej ma zapewne filtrowanie m.in. po MAC adresach i dlatego nie podaje Ci Internetu dla drugiego komputera

    Pozdrawiam
    Marcin
  • #9 02 May 2007 18:43
    piorom
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    problem może tkwić również w USB , jeśli masz XP to musisz mieć SP2 bo porty USB mogą stawiać "opór"
  • #10 02 May 2007 22:59
    rumsztyk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    dzięki wszystkim za odpowiedzi, niestety nie działa...:/
    Wyczerpałem już chyba wszytskie możliwości z tych dostępnych laikowi i ręce opadają... nie wiem gdzie może być przyczyna. Jak pinguje na www.wp.pl ze stacjonarnego to mam ttl=117, jak pinguje pomiędzy laptopem i stacjonarnym to mam ttl=128... a jak puszcze do bramy sieciowej to mam ttl=255..ech... chyba jestem już skazany na brak inta na laptopie:|
  • #11 03 May 2007 21:37
    piorom
    Level 10  
    Topic author Helpful post? (0)
    spróbuj zrobić tak :

    usuń połączenia wifi z laptopa i stacjonarnego, pozostaw swoje lan i zostaw udostępnienie.
    RESTART KOMPÓW

    w pierwszej kolejności utwórz w laptopie połączenie ad hoc o nazwie jaką chcesz a później w stacjonarnym wyszukaj sieci i połącz z ta nadającą z laptopa.

    teraz użyj konfiguratora sieci ( panel sterowania - połączenia sieciowe - konfiguruj połączenia w domu lub małej firmie ) i tam zaznacz odpowiednio które połączenie to lan a które będzie udostępniało - zrób to na jednym i drugim komputerze.

    powinno zadziałać

    Dodano po 7 [minuty]:

    no i w protokóle internetowym tcp/ip ustaw dns 194.204.159.1 a alternatywny 192.204.152.34

    Dodano po 1 [minuty]:

    no i w protokóle internetowym tcp/ip ustaw dns 194.204.159.1 a alternatywny 192.204.152.34
  • #12 04 May 2007 21:19
    rumsztyk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    witam

    no niestety nie działa:/ użyłem już wszelkich możliwych kombinacji...a problem pewnie jest gdzie indziej... chyba w obszarze niedostępnym zwykłemu śmiertelnikowi:P Dlatego też zakupiłem router i chcąc nie chcąc mam sieć i internet ale na kablu. może kiedyś się bedę nad tym jeszcze zastanawiał a tymczasem dzięki za pomoc:) i pozdrawiam:)
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products