Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis ->Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Podsłuchy
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
bhtom
Poziom 33
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2317
Pomógł: 240
Ocena postów: 40
bhtom
Poziom 33
Post#1 12 Kwi 2007 08:58  Autor tematu   

Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Witam.
Mam problem który częściowo przedstawiłem w temacie, a mianowicie, szukam sprawdzonego urządzenia za pomocą którego mógłbym przesłać sygnał z gniazdka TV kablowej do drugiego pokoju. Rozwiązania przewodowe nie wchodzą w grę ze względu na architekturę mieszkania (brak możliwości poprowadzenia przewodu do drugiego pokoju). Odległość to ok. 10 m. Widziałem na allegro różne sendery, ale czy przy ich pomocy można przesłać sygnał antenowy bezpośrednio z gniazdka.
Czekam na informacje.
Pozdrawiam.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
JacekCz
Poziom 19
Miasto: Nowy Sacz
Dołączył: 10 Maj 2005
Posty: 354
Pomógł: 22
Ocena postów: 1
JacekCz
Poziom 19
Post#2 12 Kwi 2007 09:11Pomocny post    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


bhtom napisał:
Widziałem na allegro różne sendery, ale czy przy ich pomocy można przesłać sygnał antenowy bezpośrednio z gniazdka.
Czekam na informacje.

A pytałeś sprzedawców tych senderów ? :-)

na serio to nie da się przesłać tej ilości kanałow. Tylko kabel.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
iovv
Poziom 14
Miasto: Wrocław
Dołączył: 21 Lut 2005
Posty: 86
Pomógł: 10
Ocena postów: 3
iovv
Poziom 14
Post#3 12 Kwi 2007 09:40Pomocny post    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


dokładnie - jak chcesz mieć wszystkie kanały i to w możliwej jakości to tylko kabel. Z zewnątrz nie da sie podejść?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
wom_ww
Poziom 10
Miasto: Podlasie
Dołączył: 29 Wrz 2005
Posty: 11
Pomógł: 2
wom_ww
Poziom 10
Post#4 12 Kwi 2007 09:52Pomocny post    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Można wykorzystać video i sender.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bhtom
Poziom 33
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2317
Pomógł: 240
Ocena postów: 40
bhtom
Poziom 33
Post#5 12 Kwi 2007 10:08  Autor tematu   

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


A gdyby wykorzystać wyjścia Audio i Video z telewizora który jest podłączony do gniazdka antenowego lub Eurozłącze?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
c2h5oh
Moderator
Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 5553
Pomógł: 344
Ocena postów: 22
c2h5oh
Moderator
Post#6 12 Kwi 2007 10:09    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Cześć.

wom_ww napisał:
Można wykorzystać video i sender.


A może trochę dokładniej ? Interesuje mnie sprawa zmiany kanałów. Jak jest transmitowany sygnał kablówki, poprzez video i sender, by w drugim pokoju można było wybrać na TV jakiś kanał ?
Gdzie do video przyłączyć ten sender, by transmitował całe pasmo telewizji kablowej ? Jaki to ma być sender ? Możesz podać typ takiego sendera ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bhtom
Poziom 33
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2317
Pomógł: 240
Ocena postów: 40
bhtom
Poziom 33
Post#7 12 Kwi 2007 10:11  Autor tematu   

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


iovv napisał:
dokładnie - jak chcesz mieć wszystkie kanały i to w możliwej jakości to tylko kabel. Z zewnątrz nie da sie podejść?


Mogę założyć dodatkowe gniazdo w drugim pokoju, ale oprócz opłaty za montaż dochodzi również dodatkowa opłata do miesięcznego abonamentu za TV Kablową - niby to niewielka kwota, a jednak... co miesiąc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
wom_ww
Poziom 10
Miasto: Podlasie
Dołączył: 29 Wrz 2005
Posty: 11
Pomógł: 2
wom_ww
Poziom 10
Post#8 12 Kwi 2007 10:54    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


c2h5oh napisał:
Cześć.

wom_ww napisał:
Można wykorzystać video i sender.


A może trochę dokładniej ? Interesuje mnie sprawa zmiany kanałów. Jak jest transmitowany sygnał kablówki, poprzez video i sender, by w drugim pokoju można było wybrać na TV jakiś kanał ?
Gdzie do video przyłączyć ten sender, by transmitował całe pasmo telewizji kablowej ? Jaki to ma być sender ? Możesz podać typ takiego sendera ?

Na video programujemy kanały telewizji kablowej i zmiany kanałów też wykonujemy na video. Sender transmituje sygnał AV z video do telewizora.
Nie wiem czy wszystkie ale niektóre sendery transmitują także sygnały z pilota czyli zmiana programów bez problemu.
http://www.allegro.pl/item183908394 najtaniej tv pilot audio video sender gwar f vat .html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bhtom
Poziom 33
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2317
Pomógł: 240
Ocena postów: 40
bhtom
Poziom 33
Post#9 12 Kwi 2007 11:11  Autor tematu   

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


A czy można transmitować sygnał AV z Eurozłącza telewizora poprzez sender do innego telewizora?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Preskaler
Poziom 37
Miasto: Krosno
Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3246
Pomógł: 259
Ocena postów: 45
Preskaler
Poziom 37
Post#10 12 Kwi 2007 16:46    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Te sendery właśnie do tego służą! Podłączone do złącza "euro" transmitują (te nowe na 2,4 GHz) sygnał A/V do odbiornika zakończonego też złączem "euro". W drugą stronę (od odbiornika sendera do nadajnika) transmitują sygnał pilota (na ok. 430MHz). Nadajnik "IR" przykleja się taśmą do odbiornika "IR".

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mpn103
Poziom 34
Miasto: Nadarzyn
Dołączył: 11 Wrz 2004
Posty: 2965
Pomógł: 170
Ocena postów: 3
mpn103
Poziom 34
Post#11 13 Kwi 2007 02:33    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


hmm... a nie możesz sobie kolego kupić rozgałęźnika antenowego i rozdzielić sygnał? W końcu płacisz za możliwość oglądania telewizji w swoim lokalu nie ważne na ilu telewizorach.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bhtom
Poziom 33
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2317
Pomógł: 240
Ocena postów: 40
bhtom
Poziom 33
Post#12 13 Kwi 2007 09:17  Autor tematu   

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


mpn103 napisał:
hmm... a nie możesz sobie kolego kupić rozgałęźnika antenowego i rozdzielić sygnał? W końcu płacisz za możliwość oglądania telewizji w swoim lokalu nie ważne na ilu telewizorach.


Pisałem już, że nie mogę przeciągnąć przewodu antenowego do drugiego pokoju, a co za tym idzie, założyć rozgałęźnika. Pozostaje tylko sender.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kondensator
Poziom 36
Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2708
Pomógł: 285
Ocena postów: 40
kondensator
Poziom 36
Post#13 13 Kwi 2007 11:01    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Jeżeli już koniecznie tak chcesz...
Potrzebny jest komplet: tuner TV (odbiornik bez ekranu) i videosender.

BTW, czasami na skutek dziwnych obiekcji właściciela, trzeba zamiast
10m przewodu użyć 30m: zygzakiem pod dywanami, pod sufitem itd.
O prawidłowej (przewodowej oczywiście) instalacji podzbiorczej RTV
na więcej niż 1 odbiornik już pisałem wiele razy, poszukaj w moich postach.
Instalacja taka jest potrzebna, gdyż z tego co piszesz w mieszkaniu będzie
więcej niż 1 odbiornik (co najmniej 2 : dotychczasowy odb. TV i tuner TV)
Minimalny promień zgięcia przewodu koncentrycznego o śr. ~7 mm to 10 cm.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Preskaler
Poziom 37
Miasto: Krosno
Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3246
Pomógł: 259
Ocena postów: 45
Preskaler
Poziom 37
Post#14 13 Kwi 2007 20:28    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Nie ma konieczności stosowania dodatkowo tunera TV bo wyżej jest opisany systen z użyciem magnetowidu. Jest to dobre rozwiązanie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
bhtom
Poziom 33
Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 2317
Pomógł: 240
Ocena postów: 40
bhtom
Poziom 33
Post#15 13 Kwi 2007 20:48  Autor tematu   

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Preskaler napisał:
Te sendery właśnie do tego służą! Podłączone do złącza "euro" transmitują (te nowe na 2,4 GHz) sygnał A/V do odbiornika zakończonego też złączem "euro". W drugą stronę (od odbiornika sendera do nadajnika) transmitują sygnał pilota (na ok. 430MHz). Nadajnik "IR" przykleja się taśmą do odbiornika "IR".

No właśnie... Ale czy można nadajnik podłączyć do gniazda odbiornika telewizyjnego i sygnał przesłać do drugiego telewizora? Chyba w gnieździe EURO telewizora jest sygnał AV ten który jest aktualnie na ekranie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Preskaler
Poziom 37
Miasto: Krosno
Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3246
Pomógł: 259
Ocena postów: 45
Preskaler
Poziom 37
Post#16 13 Kwi 2007 20:57Pomocny post    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Dokładnie tak! Jest tylko ta niedogodność, że na obu OTV będzie w tym samym czasie ten sam program. Magnetowid to eliminuje bo jeden OTV odbiera dowolny program z anteny czy kablówki a drugi odbiera ten program, który wybierze się pilotem z magnwtowidu. Oczywiście jeśli w tym pierwszym pokoju ktoś będzie chciał skorzystać z magnetowidu to w drugim pokoju też będzie to samo.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
SP5ANJ
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Warszawa
Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 10004
Pomógł: 1367
Ocena postów: 86
SP5ANJ
Zasłużony dla elektroda
Post#17 14 Kwi 2007 00:45Pomocny post    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


bhtom napisał:
Witam.
Mam problem który częściowo przedstawiłem w temacie, a mianowicie, szukam sprawdzonego urządzenia za pomocą którego mógłbym przesłać sygnał z gniazdka TV kablowej do drugiego pokoju. Rozwiązania przewodowe nie wchodzą w grę .....


Jest taka firma " MIELKE ". Są w necie.

Pozdrawiam.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pablo_doctor
Poziom 11
Miasto: Wroclaw
Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 86
Pomógł: 2
Ocena postów: 5
pablo_doctor
Poziom 11
Post#18 30 Kwi 2007 14:04    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Teotetycznie jest taka mozliwosc-nie wiem jak to wyjdzie pod wzgledem ekonomcznym.

Bawilem sie kiedys magnetowidem VHS - modultorem UHF - wzmacniaczem budynkowym od kablowki - polowka anteny sitkowej /takiej z dwoma direktorami/

Podlaczylem sygnal AUDIO i VIDEO do modulatora ktory genrowal sygnal w.cz. wkanale 39 z modultora sygnal podalem na wejscie wzmcniacza od kablowki a wyjscie ze wzmcniacza do anteny przez symetryzator /zeby bylo dopasowanie 75Ohm/300Ohm/ sygnal wdobrej jkosci mozn bylo odebrac w wolnej przestrzeni do 400m na recznym odbiorniku CASIO :)

Majac na uwadze iz zarowno wzmacnicz kablowkowy jak i antena szerokopasmowa dzialaja w dsc szerokim pasmie jest szansa ze to zadziala.

Reszta jest do dopracowania

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Jackiller
Poziom 10
Miasto: Pruszków
Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 45
Pomógł: 1
Ocena postów: 2
Jackiller
Poziom 10
Post#19 12 Sie 2009 14:17    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


Nieco odgrzany temat ale może się przydać na przyszłość.

Są Video sendery które mają wejście ANTENOWE


np:
A/V transmitters Wireless: TV Anywhere 5.8
Tuner i transmiter w jednym
http://sklep.north.pl/karta/av-sender-z-tunerem-tvanywhere--,9449961.html
ma ono wejście antenowe
Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju
Manual TU
Cena jest trochę zaporowa 600-800 zł (jak dla mnie)
Ale są
Rozgałęziacz w gniazdku lub przy telewizorze to już chyba nie problem
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
dufus
Poziom 9
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 12
Ocena postów: 1
dufus
Poziom 9
Post#20 08 Gru 2010 13:18    

Re: Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju


wom_ww napisał:

Na video programujemy kanały telewizji kablowej i zmiany kanałów też wykonujemy na video. Sender transmituje sygnał AV z video do telewizora.
Nie wiem czy wszystkie ale niektóre sendery transmitują także sygnały z pilota czyli zmiana programów bez problemu.
http://www.allegro.pl/item183908394 najtaniej tv pilot audio video sender gwar f vat .html


czy ktos próbował tego sposobu z podlaczeniem sendera pod wideo?
Rozumiem że kabel antenowy podlanczam pod wideo pozniej kablem wideo lacze video z TV nr 1 i podlaczam do tego sender (nadajnik)
TV nr 2 podlanczam odbiornik i ogladam programy zaprogramowane na wideo?
rozumiem że sterowanie musiałoby obywac sie za pomoca pilota od video znajdujacego sie w pierwszym pkoju?
Czy to urzadzenie sie do tego nadaje?
http://allegro.pl/sender-dvd-cyfra-polsat-na-2-tv-ster-pilot-i1359536289.html

czy za pomoca tego sendera mogłbym pilota od video uzywac w pokoju nr 2?
http://allegro.pl/transmiter-bezprzewodowy-video-sender-pilot-dziala-i1342044567.html
(ale czy w tedy ten przedluzacz pilota podlanczam w pokoju gdzie mam video i ciagne go az do pokoju nr 2? troche to bez sensu bo chcialem wyeliminowac kable)
jest on nieco drozszy czy roznice w cenie place tylko za mozliwosc uzycia pilota?

jak wygląda kwestia jakosci sygnału tv transitowanego w taki sposób?
Czy taki sposób przesyłu sygnału jest legalny?


Moderowano przez c2h5oh:
Regulamin punkt 10.11, 13, 14 i 15.
Proszę zapoznać się z regulaminem forum.


Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> Przesyłanie sygnału TV bezprzewodowo do drugiego pokoju
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przesyłanie sygnału Bezprzewodowo (3)
Przesyłanie sygnału z kablówki bezprzewodowo...... (21)
Przesyłanie sygnału audio bezprzewodowo (6)
sterowanie dekoderem z drugiego pokoju (4)
przełączanie kanałów z drugiego pokoju - pilotem (5)
Urządzenie do podziału sygnału TV - bezprzewodowo (5)
Wysyłanie sygnału z antenty bezprzewodowo - transmiter? (1)
SENDER-bezprzewodowe przesyłanie sygnału (5)
Przesyłanie sygnału TV drogą bezprzewodową. (2)
przesyłanie sygnału video na większą odległość (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.165 seconds

elektroda.pl temat RSS