FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Programator USBasp dla procesorów z rodziny AVR

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Programator USBasp dla procesorów z rodziny AVR
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#331 11 Jun 2011 19:32   

Re: Programator USBasp dla procesorów z rodziny AVR

mirekk36 wrote:
Ot po prostu zamiast wykrywać procka wybierasz go ponownie z rozwijanej listy i w tym momencie - masz w kalkulatorze domyślne fabryczne wartości fusków - wystarczy je teraz tylko zapisać do procka

Aaa... tak to działa. Dzięki! Myślałem, że mam ręcznie ustawiać wszystkie fusbity na niezaprogramowane , a tam gdzie ma być hex muszę mieć jakiś goły. Teraz już wiem. Ale jakby się dało wcisnąć gdzieś taki klawisz "ERASE/ust.fabr." o tych właściwościach, to byłoby LUX.
Back to top

snnaap
Poziom 18
Poziom 18

Post#332 05 Aug 2011 12:06   

Witam,
Mam małe pytanie a mianowicie czy ktoś próbował podmienić Atmeg8L z Atmega8a, z tego co widzę w dokumentacji to Atmega8a może pracować z częstotliwością 12MHz przy 3,6V.
Zależy mi na wykonanie USBasp z przełącznikiem 5V i 3,6V tak aby nie mieć problemów z programowaniem urządzeń działających przy zasilaniu 3,3V.
Pozdrawiam
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#333 05 Aug 2011 12:33   

snnaap wrote:
Witam,
Mam małe pytanie a mianowicie czy ktoś próbował podmienić Atmeg8L z Atmega8a, z tego co widzę w dokumentacji to Atmega8a może pracować z częstotliwością 12MHz przy 3,6V.
Zależy mi na wykonanie USBasp z przełącznikiem 5V i 3,6V tak aby nie mieć problemów z programowaniem urządzeń działających przy zasilaniu 3,3V.
Pozdrawiam

Spokojnie można to zrobić tak jak piszesz ;)
Back to top

nitrojogurt
Poziom 4
Poziom 4

Post#334 21 Oct 2011 22:39   

Witam.
Mam problem z programatorem, atmega zaprogramowana, płytka wytrawiona, elementy polutowane. Po podłączeniu do komputera zapala się zielona dioda, jednak system nie wykrywa żadnego urządzenia. Testowałem zarówno na windows xp jak i na windows 7. Nie pojawia się żaden komunikat o podłączeniu urządzenia, w managerze urządzeń też nic nie ma. Sprawdzałem już dwa razy wszystkie elementy, przebić ani zimnych lutów nie ma. Czy w przypadku błędu w montażu, zielona LED świeciłaby się?
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#335 21 Oct 2011 22:54   

No ja nie pomogę bo nie otwieram żadnych obrazków z zawirusowanych kocich imageshack'ów :( ..... wgraj obrazek normalnie na elektrodę tak jak to jest zalecane a nie. Tak ciężko użyć klawisza "dodaj obrazek" ??? który masz na dole ?
Back to top

nitrojogurt
Poziom 4
Poziom 4

Post#336 22 Oct 2011 09:49   

Poprawione.
Wykonam dzisiaj jeszcze wersję z zenterami, ale fajnie jakby ta pierwsza też działała :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Oct 2011 09:49   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#337 22 Oct 2011 10:01   

Zielona dioda sygnalizuje zasilanie więc to że się zaświeci po podłączeniu to normalne. Ale to że system nie wykrywa urządzenia ale co dziwne nawet nie podaje że jest jakiś błąd na magistrali USB to już bardzo dziwne.

Być może masz jednak błąd w połączeniach - pokaż teraz jeszcze w taki sam sposób fotkę od spodu jak to polutowałeś bo może tu masz jakiegoś babola.

Poza tym czy na pewno ustawiłeś poprawnie Fusebity w procku ??? bez tego ani rusz :(
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#338 12 Nov 2011 02:37   

Dziś zrobiłem na szybko taką pchełkę ;)
Back to top

Gienek
Poziom 21
Poziom 21

Post#339 12 Nov 2011 08:41   

Miniaturyzacja godna podziwu, ale sposób wykonania nie do pozazdroszczenia.
Ciężka praca będzie z tym programatorem, bo USB i wyjścia programatora wykonane w tym samym kierunku. Mało praktyczne.
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#340 12 Nov 2011 13:00   

To miało byc praktyczne tylko dla mnie ;) ale jak znajdę chwilkę to może wykonam coś pod publikę.
Back to top

Brutus_gsm
Poziom 18
Poziom 18

Post#341 12 Nov 2011 13:27   

Niezła miniaturyzacja. Złącze na taśmę taką plastikową wsuwaną o ile się nie mylę prawda? A jak wygląda drugi jej koniec? Możesz pokazać coś podłączone pod tejn programator? Ciężko mi sobie to wyobrazić ;)
Back to top

medicb
Poziom 21
Poziom 21

Post#342 12 Nov 2011 14:10   

Back to top

Brutus_gsm
Poziom 18
Poziom 18

Post#343 12 Nov 2011 15:14   

Ciekawe rozwiązanie, ja bym to tylko zabezpieczył lakierem bezbarwnym, żeby nie zewrzeć czegoś przypadkiem. :) No i koszulki termokurczliwe na łączenia przewodów. Wiem, że czasami wydaje się to zbędne, bo zawsze się uważa, ale wypadki chodzą po ludziach. Raczej nic złego nie powinno się stać, ale USB nie lubi zwarcia +5V i GND.
Back to top

j.szymanowski
Poziom 9
Poziom 9

Post#344 12 Jan 2012 13:48   

Witam. Chciałbym tylko podpowiedzieć niektórym kolegom mającym problemy z programami do obsługi programatorów, że jest takie coś co się nazywa SinaProg. Obsługuje USBasp i USBtiny. Jest to oczywiście nakładka graficzna na AVRDUDE. Ważna zaleta: proste ustawianie fusków i taktowania procesora. Polecam.
Back to top

łuki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#345 13 Jan 2012 06:24   

A czy ta nakładka działa pod Win7 bo coś nie bardzo to u mnie chciało odpalić?
Osobiście od dawna używam AVR Burn-O-Mat pod Win7 x64 i działa bezproblemowo.

P.S. Poniżej wygląd mojego Usbasp wykonanego ze strony: http://donkey.vernier.se/~ghlargh/usbasp/index.html

Niestety nie udało mi się dostać Dip switcha w wersji SMD oraz kondensatora dlatego zastosowałem zwykły bipolarny.
W takiej wersji znacznie wygodniej się pracuje bo zawsze o jeden przewód mniej:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Jan 2012 06:24   

Back to top

j.szymanowski
Poziom 9
Poziom 9

Post#346 13 Jan 2012 09:15   

Witam.
łuki_mar44 napisał:
Quote:
A czy ta nakładka działa pod Win7 bo coś nie bardzo to u mnie chciało odpalić?

Nie wiem. Ja nadal używam niezawodnego XP-ka SP3. Ciągle ma wsparcie Microsoftu. Której wersji SinaProgu używasz? Ja mam wersję 1.4.5.10 z 01.02.2010r. Zamiennie używam też Burn-o-Mata, ale tylko zamiennie :D
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#347 13 Jan 2012 10:28   

Panowie USBASP oraz AVRDUDE pięknie działa pod każdym Windowsem7 czy to 32-bit, czy 64-bit, żadna różnica. Działa wyśmienicie i nie trzeba się cofać do staruszka WinXP.

Tylko trzeba odpowiednie sterowniki zainstalować. Link do sterowników, opisu ich instalacji a nawet filmiku jak to wszystko zrobić krok po kroku macie tutaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/wszystko-o-usbasp.html
Back to top

łuki_mar44
Poziom 16
Poziom 16

Post#348 13 Jan 2012 11:48   

Jak dotąd jeszcze nie używałem tej nakładki chciałem zobaczyć z ciekawości jak to wygląda:)
Usbasp działa mi bez problemu na win7, sterowniki zawsze instalowałem ze strony fischl i działają prawidłowo za każdym razem. A do staruszka XP za żadne skarby już bym nie wrócił :)

pozdrawiam
Back to top

j.szymanowski
Poziom 9
Poziom 9

Post#349 17 Jan 2012 20:27   

Witam. Jeśli ktoś chce to załączam ten program. Jest tylko jeden problem, który zauważyłem przy instalacji USBasp'a. Otóż jest chyba co najmniej kilkanaście wersji avrdude i kilka libusb.sys i libusb.dll. Mam jeszcze programator STK500v2 (tzw AVRDoper). Zależnie od tego którą wersję Dude "zapodałem" w Burn_O_Macie, to działał mi albo jeden albo drugi. Na niektórych - ŻADEN. I to jest chyba jedna z istotnych przyczyn, dlaczego niektórzy Koledzy mają problemy z tym programatorem (USBasp). W załączniku avrdude które u mnie działa bezproblemowo (WinXP_SP3).

Aha, mam jeszcze pytanie do Kol. Freddiego - jeśli można. Czy kolega mógłby powiedzieć jak uruchomił ten programator T.Pfeifera? Ewentualnie podzielić się avrdudem? Mi za choinkę nie chce wykrywać avrisp"a>

SinaProg_1_4_5_10.zip
 Filename:  SinaProg_1_4_5_10.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  11 MB
 Punkty:  0

Dude_2.7z
 Filename:  Dude_2.7z
Download
 Contents:  
 Filesize:  393.23 KB

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#350 17 Jan 2012 20:39   

No teraz to kolega namieszał że aż strach. A co ma wspólnego STK500v2 pracujący w trybie AVRDOPER z programatorem USBASP, którzy rzekomo komuś nie pracuje. Akurat USBASP zawsze pracuje i nie ma z nim najmniejszych problemów niezależnie jaka wersja avrdude czy też jaka wersja Windows czy WinXP, czy Win7 czy Win VISTA.

A to, że ludziom nie działa nieraz STK500v2 to nie wynika najczęściej z tego że coś jest nie tak z avrdude czy z programatorem panie kolego - tylko właśnie z tego powodu, że taki początkujący nie wie w jakim trybie pracuje jego programator? że np potrzebuje portu COM? jaki numer tego portu COM, a jeszcze gorzej mają gdy pracuje w trybie HID bo wtedy właśnie trzeba korzystać z AVRDOPER.

A w przypadku USBASP nie ma żadnych rozterek czy kombinacji, ot podłącza się do USB i jest widziany od razu jako USBASP i żadne tam jakieś dyrdymałki.

A do uruchomienia USBASP pod Win7 czy Win Vista jak zwykle polecam sterowniki i filmik na blogu:

http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/wszystko-o-usbasp.html

bo już nie jednej osobie to pomogło.
Back to top

j.szymanowski
Poziom 9
Poziom 9

Post#351 17 Jan 2012 20:54   

Ok Kolego! Masz rację że te programatory nie mają ze sobą nic wspólnego, Ale np. w jednym i tym samym dude instaluję STK500v2 na porcie avrdoper i działa. Zmieniam programator na usbasp, dude ustawiam też na usbasp, port na usb i ... "programmer not find"! A w innym Dude widzi jeden i drugi programator. A taki początkujący to raczej nie jestem. Zaczynałem na Willemie.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#352 17 Jan 2012 21:48   

Prześlij mi tę swoją wersję avrdude, która ci nie działa z USBASP to sprawdzę na swoim usbasp ;) .... No to w takim razie ja jestem początkujący (i się tego nie wstydzę) bo zaczynałem i cały czas działam w zasadzie tylko na usbasp. Po drodze owszem zdarzały się różne inne programatory ale to były tylko epizody.
Back to top

j.szymanowski
Poziom 9
Poziom 9

Post#353 17 Jan 2012 23:45   

Bardzo proszę. Dla jasności, nie używam z wygodnictwa samego AVRDude, tylko nakładki AVR8 Burn-O-Matv2. Tam w zakładce Settings/AVRDude wpisuję ścieżkę do exe i config. A tak nawiasem, to że ja zaczynałem wcześniej to nie znaczy, że Kolega nie mógł mnie 100 razy przegonić :D Może każdy Dude musi działać, tylko trzeba coś zmienić w config'u? No i dlaczego te AVRDude mają takie różnice w długości kodu - od 200 KB do 2 MB?
Będę wdzięczny za rzeczową wypowiedź. Pozdrawiam.

Dude_1.zip
 Filename:  Dude_1.zip
Download
 Contents:  
 Filesize:  217.11 KB

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jan 2012 23:45   

Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#354 17 Jan 2012 23:56   

Wiesz co ? no ja nie wiem skąd ty bierzesz takie kompilacje avrdude - ale jeśli takie posiadasz to ja się nie dziwię, że raz ci coś dział a raz nie. Toż to co podesłałeś to jakaś masakra.

To się w ogóle nie odpala w windowsie tak jak trzeba ? pusto, głucho - ciemno ;)

wypróbuj sobie AVRDUDE, które można sobie wygenerować z zakładki programu "MkAvrCalculator" - będzie ci działać praktycznie z każdym programatorem.
Back to top

y0yster
Poziom 17
Poziom 17

Post#355 18 Jan 2012 00:33   

j.szymanowski wrote:
Bardzo proszę. Dla jasności, nie używam z wygodnictwa samego AVRDude, tylko nakładki AVR8 Burn-O-Matv2.

Sam używam tej nakładki.
Natomiast jeśli chodzi o AVRDude, to polecam używać to, które jest dostarczane wraz z pakietem WinAVR.
Back to top

konstruktor_123456
Poziom 13
Poziom 13

Post#356 03 Feb 2012 15:46   

Ja mam taki programator zrobiony
http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp
Powiedzcie mi dlaczego w Bascomie zakładka programowania ręcznego (czyli dostęp do EPROM i bitów konfiguracyjnych) jest nieaktywna.
Ten programator tego nie obsługuje ta jak ten pod LPT. Jest jakiś pod USB na którym będzie mi działać ta zakładka.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Programator USBasp dla procesorów z rodziny AVR
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 12 of 12 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Jump to page:
Similar topics
Rozbudowany układ rozwojowo-badawczy dla procesorów ARM-AVR (35)
Prosty programator uJDM dla procesorów PIC. (10)
Programator USBasp z podstawką pod mikrokontrolery AVR (19)
Programator avr USBASP - zdjęcia, źródło (7)
Programator AVR (USBasp) z izolacją galwaniczną. (5)
USBasp - programator AVR na USB (16)
USBasp programator mikrokontrolerow AVR (47)
Programator AVR na USB [usbasp] (115)
Programator procesorkow z rodziny AVR (18)
Koniec rodziny procesorów Atom? Intel planuje zmianę nazewnictwa? (14)

Page generation time: 0.251 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed