Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

prad budowlany jak podlaczyc


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> prad budowlany jak podlaczyc
Autor
Wiadomość
michal197410
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 9
Miasto: łódź

Post#1 Post autora tematu 19 Kwi 2007 13:39   

prad budowlany jak podlaczyc


mam prosbe czy jest ktos kto moze wytlumaczyc jak podlaczyc prad na budowe. w zakladzie energetycznym juz wszystko zalatwilem a mianowicie dostalem warunki przylaczeniowe i podpisalem umowe z zakladem na wykonanie przez nich przylacza kablowego. teraz ja mam okreslony czas na zrobienie swojej czesci instalacji tzn gniazd zabezpieczen planow itp czy moze ktos mi wyjasnic co dokladnie musze zrobic zeby nie zostac wciagniety w jakies niepotrzebne koszty z tym zwiazane bo juz uslyszalem cos takiego ze musze wziasc geodete ktory wykresli NOWA mape terenu gdyz nie wystarczy mapa wyciagneta z urzedu do celuw projektowych (czy jakos tak ona sie nazywa). nie rozumiem dlaczego nie mozna wyciagnac takiej mapy i na niej geoeta z uprawnieniami naniuslby caly szkic projektu. od czego nalezy zaczac i dokladnie co wykonac POMOCY
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2007 13:39   





Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#2 19 Kwi 2007 15:10   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


Temat opisany jest :"Jak zrobić przyłącze do działki". Jeżeli będziesz robiłbudowlankę to poniesiesz 2x koszty.Zrób od razu na gotowo.Po co ten geodeta to nie wiem.Jeżeli masz projekt budowy to w nim jest wszystko napisane jak i gdzie co podłączyć.Złącze licznikowe wykonaj w granicy np w parkanie llub na zewnątrz budynku.Ale to powinno byc w projekcie.W budynku instalujesz rozdzielnię i łączysz ją ze złączem licznikowym.Elektryk z uprzwnieniami E i D wykonuje pomiary, wystawia protokół.Papiery zanosisz do ZE oni zakładaja licznik i masz prąd.Pozdro
Powrót do góry
   
michal197410
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 9
Miasto: łódź

Post#3 Post autora tematu 19 Kwi 2007 15:18   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


tak tylko na razie zadnego projektu nie mam na budowe i miec nie bede bo prad zalatwiam zeby miec na dzialce. zalatwiony jest docelewo do budynku 15KW i na budowe 9KW a na dzialce wiadomo trzeba kosiareczke nozyce do zywoplotu wlaczyc czajnik maszynka i inne narzedzia jak na razie. w planach oczywiscie budowa jest ale nie wiem jeszcze kiedy ale raczej nie w ciagu 5 lat wiec zadnych innych pozwolen ani projektow nie bede zalatwial. potrzebuje wykonac to co musze i miec na dzialce zalozona skrzyneczke na prad z gniazdami i juz. chodzi o to ze ma to wystarczyc oczywiscie na budowe tez a pozniej tylko to wypiac od licznika i podpiac domowa instalacje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Kwi 2007 15:18   





Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#4 19 Kwi 2007 15:51   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


Skoro masz warunki z ZE o przydział energi i opłacone to chłopie do roboty.Wykonaj instalację, jej pomiary , protokół, zainstaluj złącze licznikowe i zgłaszaj aby ci założyli licznik.Pozdro
Powrót do góry
   
michal197410
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 9
Miasto: łódź

Post#5 Post autora tematu 20 Kwi 2007 11:38   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


czyli mam rozumiec ze zadnych map ani projektow do tego nie potrzeba. tylko elektryk z uprawnieniami do wykonywania i zglaszania do odbioru ma wykonac instalacje i wykonac pomiary i dac protokul i juz gotowe?
Powrót do góry
   
zbyszek_
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 822
Miasto: starachowice

Post#6 20 Kwi 2007 14:40   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


Kol. skoro już jak piszesz wszystko załawiłeś w ZE , o jakich mapach teraz mówisz wszystko jest napisane w warunkach o przyłączynie więc albo zlećkomus kto tego się podejmie, albo weź się sam do roboty.Pozdro
Powrót do góry
   
michal197410
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 05 Mar 2007
Posty: 9
Miasto: łódź

Post#7 Post autora tematu 20 Kwi 2007 15:08   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


tak mi sie wydawalo. sam sobie nie zrobie ale jak zadzwonilem do elektryka i mu powiedzialem o co chodzi to powiedzial ze najpierw musze wziasc geodete ktory narysuje mi mape dzialki calej z ogrodzeniem i ze nie moze byc to mapa wyciagnieta z geodezji choc nie rozumiem czemu. i wtedy on dopiero zaprojektuje mi calosc i naniesie na mape i wykona robote. dlatego pytam co i jak nalezy zalatwic zeby zbednych kosztow nie robic bo moze on ma znajomego geodete ktorego moze polecic i razem kase trzepia na ludziach ktorzy nie wiedza co i jak. dlatego musze wiedziec ze mam np wziasc elektryka ktory ma do tego uprawnienia i zrobi mi skrzyneczke ze wszystkim co trzeba i zrobi pomiary wystawi opinie czy jak to sie zowie a zaklad mi bez problemu podlaczy i zalozy licznik. czy dobrze to rozumuje. bo sam bylem zdziwiony co do tego geodety ktory ma mapy rysowac bo ile to kasy pochlonie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Kwi 2007 15:08   





Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 552
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#8 20 Kwi 2007 15:59   

Re: prad budowlany jak podlaczyc


Kol michal 197410 skoro Otrzymałeś jak Piszesz warunki techniczne
zasilania,jest tam jasno zapewne opisane co Masz wykonać. ZE wykona Ci
do miejsca wskazanego/projektowanego/przyłacze kablowe.Będzie to
pewnie złącze wraz ze skrzynką licznikową ZPL,najlepiej i najwygodniej jest
umiejscowić to w ganicy posesji.Do tego miejsca całość wykona ZE jako
dostawca energii i w jego gestii bedzie wykonać mapki powykonawcze
dokonać odbioru technicznego i powiesic urzadzenie pomiarowe/licznik/.
Twoją sprawą będzie od tej skrzynki wykonac dalsza część instalacji
elektrycznej/odbiorczej/i to albo Zrobisz Sam albo Zlecisz jakiemuś
elektrykowi ,bo na czas budowy zapewne bedzie Ci potrzebna energia
elektryczna .Wykonasz sobie małą rozdzielenkę z kilkoma gniazdami 3 faz
i 1 fazowymi. Puzniej gdy Będziesz Miał juz cos wybudowane to Wprowadzisz
do środka do tablicy głównej budynku ten kabel którym wczesniej była
zasilana Twoja rozdzielnia budowlana.Niezapomnij o odpowiednim zapasie
kabla od skrzynki licznikowej do budowanego w przyszłosci domu.Gdy
będzie domek gotowy wszystkie potrzebne instalacje wykonane i trzeba
będzie zamieszkac to wtedy będzie wykonany ostateczny operat
geodezyjny z uwzględnieniem wszystkich urządzeń umieszczonych w
ziemi i usytuowanie budynku.Zaznaczajac że wszystkie instalacje sa
wykonane własciwie opomiarowane oswiadczenia napisane podpisane
wszelakie wymagane protokołydziennik budowy zakończony to wtedy
do Starostwa do nadzoru budowlanego i finisz.Powodzenia i durzo kasy.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> prad budowlany jak podlaczyc
Strona 1 z 1
Podobne tematy
prad budowlany i na cele mieszkaniowe (6)
Jak sprawdzic czy ucieka prad (5)
jak obliczyc prad pobierany prze urzadzenie?? (6)
Falownik jak zmierzyc pobierany prad przez silnik?? (9)
Prąd Budowlany - Przyłącze (21)
Prąd budowlany doprowadzenie do działki (2)
Projekt budowlany. Szczegółowy zakres i forma. (1)
silnik jednofazowy SBKe90L4- wyciąg budowlany (4)
Wyciąg budowlany GEDA mini 60 połączenie kabli (3)
Zmiana przekroju przewodu i sposobu prowadzenie a projekt budowlany. (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS